Kultúra, oktatásSzerencsés János meséje bluesban elmesélve

2019. október 22., kedd
 
Szerencsés János meséje bluesban elmesélve

A Grimm testvérek által jegyzett Szerencsés János című mese interakítv bemutatójának lehettek részesei azok, akik ellátogattak tegnap délután a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba. 

 

 

 

 

 

 

 

 

A BonBon Mainé zeneszerzői pályázatára íródott mű igazi kuriózumnak számít, mert a gyerekek azt is megtanulhatták belőle, hogyan alakult ki a klasszikus zenéből a blues.

 

A BonBon Matiné közel 20 éve alakult meg azzal a célla, hogy a gyerekekkel és a felnőttekkel különböző zenei stílusokat ismertessenek meg. Valójában náluk minden a hangszerekről szól, csak idő közben a formáció tagjai – Lukácsházi Győző, Dobozy Ágoston és Tarr Ferenc- arra jöttek rá, hogy úgy a legkönnyebb a zenei nevelés, ha egy mese köré szövik a cselekményt. Ez a koncepció érvésült a tegnapi vásárhelyi előadásukon is, ahol Szerencsés János története elevenedett meg, Szerda Árpád jóvoltából. A zeneszerző a BonBon Matiné pályázatára jelentkezett, amit meg is nyert és ezzel egy igazi kuriózumot hozott létre, az első magyar blues mesejátékot.

 

Ehhez azonban előtte meg kellett találni a megfelelő sztorit, ami  nem is túl rövid, nem is túl hosszú, érdekfeszítő  és eléggé változatos, hogy zenét lehessen írni hozzá. Így esett a választás a hol vicces, hol tragikomikus Szerencsés János mesére, amelyet leginkább a blues műfajával lehetett összeházasítani.

A vetítéssel egykötött produkció több célt szolgált, egyrészt a gyerekek nyomon követhették a kevésbé ismert mese történetét, másrészt - a szórakoztatva tanulás jegyében-  megismerhették a blues stílusjegyeit,  jellegzetes hangszereit és az improvizáció szépségét is.

 
 
Forrás: Vass Ramóna
VH
 

Olvassa el ezt is!

Rózsa Luca tárlatvezetése

Rózsa Luca tárlatvezetése

A tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat Fiatal Festők Nívódíjával elismert alkotója mutatta be a Tornyai János Múzeumban látható önálló tárlatát.
Élményfestés, avagy művészetterápia

Élményfestés, avagy művészetterápia

Az ötlet kezdeményezője Lucza-Vígh Erna, aki szerint a mai, rohanó világunkban fontos az önkifejezés, amelynek egyik bevált eszköze lehet az alkotótevékenység.
Tűzifa vásárlás okosan

Tűzifa vásárlás okosan

Napok kérdése az intenzív fűtési szezon beindulása. Néhány tanács, mire kell vigyázni, ha házaló kereskedők, vagy internetes hirdetésekben, illetve ingyenes újságokban kínálnak megvételre olcsó tüzelőt.
Amikor két páratlan életmű találkozik

Amikor két páratlan életmű találkozik

Szabó Magda írói munkássága előtt, születésének 100. évfordulója alkalmából Piros Ildikó tiszteleg, Abigél titkai című műsorával.
 

És ezt már olvasta?

Ismét versengtek a szép szavak ifjú művelői
Ismét versengtek a szép szavak ifjú művelői "...A vers az élet egyik nagy csodája." írta Charpentreau. A Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában idén is megrendezték a felsősök városi szavalóversenyét. Eredmények.
 
Erdélyi családok élettörténetei az Emlékpontban
Erdélyi családok élettörténetei az Emlékpontban

Az Emlékpont galériájában megnyílt a Tiltott kastélyok. Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében című, nemzetközi multimédiás kiállítás.

 
90 éves Fodor Sándorné
90 éves Fodor Sándorné Dr. Huszár Lajos orvosi rendelőjében dolgozott, kisegítő és takarítónő volt.
 
Mi lesz veled szakképzés?
Mi lesz veled szakképzés? Az Országgyűlés elfogadta a szakképzésről szóló törvényjavaslatot. Szakmai szervezetek egész sora tiltakozott ellene, a kormánypárti többséget ez hidegen hagyta.
 
Még mindig nem került pont az ügy végére
Még mindig nem került pont az ügy végére Ismét meghosszabbították annak a mindszenti férfinak az előzetes letartóztatását, aki ellen kiskorú szexuális kényszerítése bűntette ügyében nyomoznak.
 
Egyetlen ponton múlott
Egyetlen ponton múlott Az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában Kecskemétre látogatott a Kosársuli felnőtt csapata. Megnyerhették volna a derbit, de hiányzott pár extra teljesítmény.
 
Idén is ingyen korizás
Idén is ingyen korizás Elkezdték a jégpálya alapozását a Kossuth téren. Hagyományosan a Mikulás hozza december 5-e körül a jégpályát, de az időjárás még közbeszólhat.