Kultúra, oktatásSzeremlei Évkönyv bemutató 2017

2017. május 2., kedd
 
Szeremlei Évkönyv bemutató 2017

Elkészült a Szeremlei Társaság 20. évkönyve, amelynek bemutatója május 5-én lesz a hódmezővásárhelyi Levéltárban.

 

 

 

 

 

 

 

 

Különösen aktuálisak a néhai Rapcsák András Hódmezővásárhely polgármesterének bevezető sorai, amelyeket a Szeremlei Társaság első évkönyvének megjelenésekor vetett papírra.

„Az 1990-es években alakultak újjá a polgári és kulturális értékeket megőrizni és átmenteni kívánó civil szerveződések, melyek az európai és nemzeti hagyományoknak, a hiteles kultúrának és a kollektív emlékezetnek váltak képviselőivé.
A hódmezővásárhelyi önkormányzat öt évvel ezelőtt már felismerte ennek jelentőségét, és segítette újjáéleszteni a nagy tradíciókkal rendelkező helyi önszerveződéseket.
A közélet egészséges és sokoldalú kibontakozását bizonyítja, hogy az elmúlt években több mint félszáz civil szervezet alakult. Ide sorolhatjuk az olvasóköröket, különböző tudományos, művészeti társaságokat, testvérvárosi kapcsolatokat ápoló baráti társaságokat, hagyományőrző köröket, gazdaköröket, egyéb egyesületeket.
E szellemi-kulturális pezsgés egyik megjelenési formája az 1991- ben alapított Szeremlei Társaság, melyet néhány lelkes író, könyvtáros, lelkész, levéltáros, mérnök, muzeológus, népművelő, pedagógus hozott létre. Azt a célt tűzték maguk elé, hogy feltárják városunk történeti, irodalmi, művészeti, néprajzi, vallási és más értékeit, azt feldolgozva közkinccsé teszik...” - olvasható Rapcsák András előszavában az 1996-ban megjelent első évkönyvben.

 

Azóta minden évben gazdag és értékes helytörténeti vonatkozású témakban gazdag évkönyvet tarthatnak a kezükben a lokálpatrióta vásárhelyiek.

Immáron a huszadikat, amelynek bemutatója május 5-én 17 órától lesz a vásárhelyi Levéltárban, a Bajcsy Zsilinszky utcában.

 
Program:


17:00 –17:20 A Szeremlei Társaság 20. évkönyve a szerkesztő szemével -Presztóczki Zoltán

 

17:20 –17:40 Fejezetek a hódmezővásárhelyi cserkészet történetéből - Dobay Ferenc

 

17:40 –18:00 Herczegek, Samuk, Herczegek - dr. Füvesi István

 

18:00 –18:20 A Hódmezővásárhelyi Királyi Járásbíróság működése 1911-ben - dr. Antal Tamás

 

Az évkönyv a helyszínen megvásárolható

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Május 4-től Alföldi Állattenyésztési Napok

Május 4-től Alföldi Állattenyésztési Napok

Csütörtökön nyílik Hódmezővásárhelyen az egyik legnagyobb,...
Nyáron kezdik a pihenőpark építését

Nyáron kezdik a pihenőpark építését

A szavazatok száma alapján hozott döntés a laikus számára is érzékelhetően nem biztos, hogy a...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság Hódmezővásárhelyen
Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság Hódmezővásárhelyen Hódmezővásárhely ad otthont a 89. Ifjúsági Országos Bajnokságnak május 24-től 27-ig a Gyarmati Dezső Sportuszodában.
 
Ludas Matyi - gyerekekre hangolva
Ludas Matyi - gyerekekre hangolva A nagysikerű Bon Bon Matiné gyerekelőadás ezúttal Ludas Matyi, a furfangos libapásztor történetét zenei feldolgozásban kelti életre a BFMK színpadán.
 
Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Bessenyeiben
Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Bessenyeiben Három napon át előadások, tucatnyi fantasztikus magyar és külföldi filmalkotás, amelyek Földünk csodáit, értékeit mutatják be és hívják fel a figyelmet a védelmükre.
 
A szeretet arcai az Emlékpontban
A szeretet arcai az Emlékpontban A Manilában embert próbáló körülmények között szolgálatot teljesítő katolikus nővérek munkáját megörökítő film operatőre vásárhelyi származású. Képekkel!
 
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter május 23-án este lakossági fórumot tartott Székkutason.    
 
Veszély a magasból
Veszély a magasból Hódmezővásárhelyen a gyalogosokat veszélyeztette egy törött erkélykorlát üveg, amely egy negyedik emeleti erkélyről lógott le a Lehel utcában.
 
A Holló utcából a Nap felé
A Holló utcából a Nap felé A vásárhelyi származású csillagász egykori iskolájában, a Varga Tamásban diákoknak tartott vetítéses előadást. Képekkel!