Kultúra, oktatásSzeremlei Évkönyv bemutató 2017

2017. május 2., kedd
 
Szeremlei Évkönyv bemutató 2017

Elkészült a Szeremlei Társaság 20. évkönyve, amelynek bemutatója május 5-én lesz a hódmezővásárhelyi Levéltárban.

 

 

 

 

 

 

 

 

Különösen aktuálisak a néhai Rapcsák András Hódmezővásárhely polgármesterének bevezető sorai, amelyeket a Szeremlei Társaság első évkönyvének megjelenésekor vetett papírra.

„Az 1990-es években alakultak újjá a polgári és kulturális értékeket megőrizni és átmenteni kívánó civil szerveződések, melyek az európai és nemzeti hagyományoknak, a hiteles kultúrának és a kollektív emlékezetnek váltak képviselőivé.
A hódmezővásárhelyi önkormányzat öt évvel ezelőtt már felismerte ennek jelentőségét, és segítette újjáéleszteni a nagy tradíciókkal rendelkező helyi önszerveződéseket.
A közélet egészséges és sokoldalú kibontakozását bizonyítja, hogy az elmúlt években több mint félszáz civil szervezet alakult. Ide sorolhatjuk az olvasóköröket, különböző tudományos, művészeti társaságokat, testvérvárosi kapcsolatokat ápoló baráti társaságokat, hagyományőrző köröket, gazdaköröket, egyéb egyesületeket.
E szellemi-kulturális pezsgés egyik megjelenési formája az 1991- ben alapított Szeremlei Társaság, melyet néhány lelkes író, könyvtáros, lelkész, levéltáros, mérnök, muzeológus, népművelő, pedagógus hozott létre. Azt a célt tűzték maguk elé, hogy feltárják városunk történeti, irodalmi, művészeti, néprajzi, vallási és más értékeit, azt feldolgozva közkinccsé teszik...” - olvasható Rapcsák András előszavában az 1996-ban megjelent első évkönyvben.

 

Azóta minden évben gazdag és értékes helytörténeti vonatkozású témakban gazdag évkönyvet tarthatnak a kezükben a lokálpatrióta vásárhelyiek.

Immáron a huszadikat, amelynek bemutatója május 5-én 17 órától lesz a vásárhelyi Levéltárban, a Bajcsy Zsilinszky utcában.

 
Program:


17:00 –17:20 A Szeremlei Társaság 20. évkönyve a szerkesztő szemével -Presztóczki Zoltán

 

17:20 –17:40 Fejezetek a hódmezővásárhelyi cserkészet történetéből - Dobay Ferenc

 

17:40 –18:00 Herczegek, Samuk, Herczegek - dr. Füvesi István

 

18:00 –18:20 A Hódmezővásárhelyi Királyi Járásbíróság működése 1911-ben - dr. Antal Tamás

 

Az évkönyv a helyszínen megvásárolható

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Május 4-től Alföldi Állattenyésztési Napok

Május 4-től Alföldi Állattenyésztési Napok

Csütörtökön nyílik Hódmezővásárhelyen az egyik legnagyobb,...
Nyáron kezdik a pihenőpark építését

Nyáron kezdik a pihenőpark építését

A szavazatok száma alapján hozott döntés a laikus számára is érzékelhetően nem biztos, hogy a...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Ismét angyalokat keres a Vodafone
Ismét angyalokat keres a Vodafone Idén hetedik alkalommal hirdetik meg a pályázatot, amelynek keretein belül eddig összesen 30 Főállású Angyal valósíthatta meg kitűzött céljait.
 
Melegben a kutyák is kutyául vannak
Melegben a kutyák is kutyául vannak Tudta? Kutyánk azért kapar magának egy helyet a földben hogy abba belefeküdve lehűtse a testét. Érdemes ezt a helyet kicsit belocsolni. Még több jótanács!
 
Viharkárok adnak munkát
Viharkárok adnak munkát

Fák dőltek ki, ágak szakadtak le, több épület is megrongálódott. A 47-es számú főúton több helyen is faágak zuhantak az útra. Két nap összefoglalása.

 
Fesztivál katonazenekarra hangolva
Fesztivál katonazenekarra hangolva Idén is gyepshow-val tarkítva három helyőrségi zenekar vesz részt Vásárhelyen, a Dél-alföldi Katonazenekari Fesztiválon. Fellép Kónya Krisztina is.
 
Koszovói előkészületek
Koszovói előkészületek

A kontingens több mint háromszáz tagja nagy erőbedobással készül a balkáni feladat ellátására a hódmezővásárhelyi laktanyában. Képekkel!

 
Lezárult egy felesleges háborúskodás
Lezárult egy felesleges háborúskodás A régóta húzodó ügy a sportágnak és a sportolóknak is ártott. A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a Máté Taekwondoval szemben hozott  fegyelmi határozatot.
 
Tartós lesz a kánikula
Tartós lesz a kánikula Június 22-én 0 órától másodfokú hőségriasztást adnak ki. Nem árt feleleveníteni az életmentő javaslatokat.