Kultúra, oktatásSzeremlei Évkönyv bemutató 2017

2017. május 2., kedd
 
Szeremlei Évkönyv bemutató 2017

Elkészült a Szeremlei Társaság 20. évkönyve, amelynek bemutatója május 5-én lesz a hódmezővásárhelyi Levéltárban.

 

 

 

 

 

 

 

 

Különösen aktuálisak a néhai Rapcsák András Hódmezővásárhely polgármesterének bevezető sorai, amelyeket a Szeremlei Társaság első évkönyvének megjelenésekor vetett papírra.

„Az 1990-es években alakultak újjá a polgári és kulturális értékeket megőrizni és átmenteni kívánó civil szerveződések, melyek az európai és nemzeti hagyományoknak, a hiteles kultúrának és a kollektív emlékezetnek váltak képviselőivé.
A hódmezővásárhelyi önkormányzat öt évvel ezelőtt már felismerte ennek jelentőségét, és segítette újjáéleszteni a nagy tradíciókkal rendelkező helyi önszerveződéseket.
A közélet egészséges és sokoldalú kibontakozását bizonyítja, hogy az elmúlt években több mint félszáz civil szervezet alakult. Ide sorolhatjuk az olvasóköröket, különböző tudományos, művészeti társaságokat, testvérvárosi kapcsolatokat ápoló baráti társaságokat, hagyományőrző köröket, gazdaköröket, egyéb egyesületeket.
E szellemi-kulturális pezsgés egyik megjelenési formája az 1991- ben alapított Szeremlei Társaság, melyet néhány lelkes író, könyvtáros, lelkész, levéltáros, mérnök, muzeológus, népművelő, pedagógus hozott létre. Azt a célt tűzték maguk elé, hogy feltárják városunk történeti, irodalmi, művészeti, néprajzi, vallási és más értékeit, azt feldolgozva közkinccsé teszik...” - olvasható Rapcsák András előszavában az 1996-ban megjelent első évkönyvben.

 

Azóta minden évben gazdag és értékes helytörténeti vonatkozású témakban gazdag évkönyvet tarthatnak a kezükben a lokálpatrióta vásárhelyiek.

Immáron a huszadikat, amelynek bemutatója május 5-én 17 órától lesz a vásárhelyi Levéltárban, a Bajcsy Zsilinszky utcában.

 
Program:


17:00 –17:20 A Szeremlei Társaság 20. évkönyve a szerkesztő szemével -Presztóczki Zoltán

 

17:20 –17:40 Fejezetek a hódmezővásárhelyi cserkészet történetéből - Dobay Ferenc

 

17:40 –18:00 Herczegek, Samuk, Herczegek - dr. Füvesi István

 

18:00 –18:20 A Hódmezővásárhelyi Királyi Járásbíróság működése 1911-ben - dr. Antal Tamás

 

Az évkönyv a helyszínen megvásárolható

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Május 4-től Alföldi Állattenyésztési Napok

Május 4-től Alföldi Állattenyésztési Napok

Csütörtökön nyílik Hódmezővásárhelyen az egyik legnagyobb,...
Nyáron kezdik a pihenőpark építését

Nyáron kezdik a pihenőpark építését

A szavazatok száma alapján hozott döntés a laikus számára is érzékelhetően nem biztos, hogy a...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Nemzetmentő, nemzetébredést sugalló szabadságharc volt
Nemzetmentő, nemzetébredést sugalló szabadságharc volt A magyar történelmet évszázadokon át végigkísérte a szabadságvágy, a hazaszeretet, ami biztató a jövőre nézve - mondta Vásárhelyen Boross Péter korábbi miniszterelnök. 
 
Megvan a szezon első gőzelme
Megvan a szezon első gőzelme Sokat kellett rá várni, de meglett a Hódmezővásárhelyi FC első szezonbeli győzelme. A Szekszárd vendéglátójaként, Faggyas Milán góljaival győztek.
 
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok A HLKC-nak az eltúlzott arányú orosházi veresége után az NBI/B 6. fordulójában egyértelmű a cél volt a KSZSE ellen kiköszörülni a csorbát.
 
Az első világháborúban hősi halált halt katonák sírjait újították fel
Az első világháborúban hősi halált halt katonák sírjait újították fel Az evangélikus, a római katolikus és a görög keleti temetőben 66 hősi halált halt katona sírhelyét újították fel.
 
Átadták a Tornyai-plakettet
Átadták a Tornyai-plakettet Keserü Ilona festőművész kapta a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet pénteken a vásárhelyi önkormányzat közgyűlésén adtak át..
 
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat Október 20-án Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlésén vette át Keserü Ilona festőművész a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.
 
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem A vásárhelyi tanácskozás előtt az Emlékpont galériájában megnyitották Czingel Szilvia Szerelem papírrepülőn című kiállítását. Képekkel!