Kultúra, oktatásSzeremlei Évkönyv bemutató 2017

2017. május 2., kedd
 
Szeremlei Évkönyv bemutató 2017

Elkészült a Szeremlei Társaság 20. évkönyve, amelynek bemutatója május 5-én lesz a hódmezővásárhelyi Levéltárban.

 

 

 

 

 

 

 

 

Különösen aktuálisak a néhai Rapcsák András Hódmezővásárhely polgármesterének bevezető sorai, amelyeket a Szeremlei Társaság első évkönyvének megjelenésekor vetett papírra.

„Az 1990-es években alakultak újjá a polgári és kulturális értékeket megőrizni és átmenteni kívánó civil szerveződések, melyek az európai és nemzeti hagyományoknak, a hiteles kultúrának és a kollektív emlékezetnek váltak képviselőivé.
A hódmezővásárhelyi önkormányzat öt évvel ezelőtt már felismerte ennek jelentőségét, és segítette újjáéleszteni a nagy tradíciókkal rendelkező helyi önszerveződéseket.
A közélet egészséges és sokoldalú kibontakozását bizonyítja, hogy az elmúlt években több mint félszáz civil szervezet alakult. Ide sorolhatjuk az olvasóköröket, különböző tudományos, művészeti társaságokat, testvérvárosi kapcsolatokat ápoló baráti társaságokat, hagyományőrző köröket, gazdaköröket, egyéb egyesületeket.
E szellemi-kulturális pezsgés egyik megjelenési formája az 1991- ben alapított Szeremlei Társaság, melyet néhány lelkes író, könyvtáros, lelkész, levéltáros, mérnök, muzeológus, népművelő, pedagógus hozott létre. Azt a célt tűzték maguk elé, hogy feltárják városunk történeti, irodalmi, művészeti, néprajzi, vallási és más értékeit, azt feldolgozva közkinccsé teszik...” - olvasható Rapcsák András előszavában az 1996-ban megjelent első évkönyvben.

 

Azóta minden évben gazdag és értékes helytörténeti vonatkozású témakban gazdag évkönyvet tarthatnak a kezükben a lokálpatrióta vásárhelyiek.

Immáron a huszadikat, amelynek bemutatója május 5-én 17 órától lesz a vásárhelyi Levéltárban, a Bajcsy Zsilinszky utcában.

 
Program:


17:00 –17:20 A Szeremlei Társaság 20. évkönyve a szerkesztő szemével -Presztóczki Zoltán

 

17:20 –17:40 Fejezetek a hódmezővásárhelyi cserkészet történetéből - Dobay Ferenc

 

17:40 –18:00 Herczegek, Samuk, Herczegek - dr. Füvesi István

 

18:00 –18:20 A Hódmezővásárhelyi Királyi Járásbíróság működése 1911-ben - dr. Antal Tamás

 

Az évkönyv a helyszínen megvásárolható

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Május 4-től Alföldi Állattenyésztési Napok

Május 4-től Alföldi Állattenyésztési Napok

Csütörtökön nyílik Hódmezővásárhelyen az egyik legnagyobb,...
Nyáron kezdik a pihenőpark építését

Nyáron kezdik a pihenőpark építését

A szavazatok száma alapján hozott döntés a laikus számára is érzékelhetően nem biztos, hogy a...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A tanévkezdés biztosított, de a Táltos ügy vége még nem látszik
A tanévkezdés biztosított, de a Táltos ügy vége még nem látszik A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ szülői értekezletre hívta a Táltosba járó gyerekek szüleit. A tanévkezdés minden gyerek számára megoldódott.
 
Megvannak tram train nyertes kivitelezői
Megvannak tram train nyertes kivitelezői 2019 első felére készülhet el a még most is sok vásárhelyi által vitatott projekt. Ha megépül gyorsan elérhető lesz Szeged. Nézze meg a megállókat!
 
Restaurálták Magyarország legnagyobb első világháborús szobrát
Restaurálták Magyarország legnagyobb első világháborús szobrát Pásztor János alkotása csütörtökön került vissza a Kossuth térre. Az elesett hódmezővásárhelyi katonák nevét megörökítik a szobor előtt
 
Ököllel ütve követelték vissza a kölcsönt
Ököllel ütve követelték vissza a kölcsönt Erőszakkal követelték a kölcsönadott pénzt egy 35 éves férfi ismerősüktől. A vásárhelyi rendőrök őrizetbe vették őket.
 
Mégis Vásárhelyen játssza hazai meccseit a HFC
Mégis Vásárhelyen játssza hazai meccseit a HFC Az MLSZ legfrissebb elnökségi határozata szerint mégis Hódmezővásárhelyen játszhatja NB III-as mérkőzéseit a vásárhelyi klub csapata.
 
Nyári szünidőben is sportolás
Nyári szünidőben is sportolás Idén is sikeres volt  Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület egyhetes tábora. Két koreai mester segített elmélyíteni a tudást.   
 
Talaj-előkészítés művészi szinten
Talaj-előkészítés művészi szinten A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Karának mérnök hallgatója idén is szép eredményt ért el a Regionális Szántóversenyen. Látványos videóval!