Kultúra, oktatásSzeremlei Évkönyv bemutató 2017

2017. május 2., kedd
 
Szeremlei Évkönyv bemutató 2017

Elkészült a Szeremlei Társaság 20. évkönyve, amelynek bemutatója május 5-én lesz a hódmezővásárhelyi Levéltárban.

 

 

 

 

 

 

 

 

Különösen aktuálisak a néhai Rapcsák András Hódmezővásárhely polgármesterének bevezető sorai, amelyeket a Szeremlei Társaság első évkönyvének megjelenésekor vetett papírra.

„Az 1990-es években alakultak újjá a polgári és kulturális értékeket megőrizni és átmenteni kívánó civil szerveződések, melyek az európai és nemzeti hagyományoknak, a hiteles kultúrának és a kollektív emlékezetnek váltak képviselőivé.
A hódmezővásárhelyi önkormányzat öt évvel ezelőtt már felismerte ennek jelentőségét, és segítette újjáéleszteni a nagy tradíciókkal rendelkező helyi önszerveződéseket.
A közélet egészséges és sokoldalú kibontakozását bizonyítja, hogy az elmúlt években több mint félszáz civil szervezet alakult. Ide sorolhatjuk az olvasóköröket, különböző tudományos, művészeti társaságokat, testvérvárosi kapcsolatokat ápoló baráti társaságokat, hagyományőrző köröket, gazdaköröket, egyéb egyesületeket.
E szellemi-kulturális pezsgés egyik megjelenési formája az 1991- ben alapított Szeremlei Társaság, melyet néhány lelkes író, könyvtáros, lelkész, levéltáros, mérnök, muzeológus, népművelő, pedagógus hozott létre. Azt a célt tűzték maguk elé, hogy feltárják városunk történeti, irodalmi, művészeti, néprajzi, vallási és más értékeit, azt feldolgozva közkinccsé teszik...” - olvasható Rapcsák András előszavában az 1996-ban megjelent első évkönyvben.

 

Azóta minden évben gazdag és értékes helytörténeti vonatkozású témakban gazdag évkönyvet tarthatnak a kezükben a lokálpatrióta vásárhelyiek.

Immáron a huszadikat, amelynek bemutatója május 5-én 17 órától lesz a vásárhelyi Levéltárban, a Bajcsy Zsilinszky utcában.

 
Program:


17:00 –17:20 A Szeremlei Társaság 20. évkönyve a szerkesztő szemével -Presztóczki Zoltán

 

17:20 –17:40 Fejezetek a hódmezővásárhelyi cserkészet történetéből - Dobay Ferenc

 

17:40 –18:00 Herczegek, Samuk, Herczegek - dr. Füvesi István

 

18:00 –18:20 A Hódmezővásárhelyi Királyi Járásbíróság működése 1911-ben - dr. Antal Tamás

 

Az évkönyv a helyszínen megvásárolható

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Május 4-től Alföldi Állattenyésztési Napok

Május 4-től Alföldi Állattenyésztési Napok

Csütörtökön nyílik Hódmezővásárhelyen az egyik legnagyobb,...
Nyáron kezdik a pihenőpark építését

Nyáron kezdik a pihenőpark építését

A szavazatok száma alapján hozott döntés a laikus számára is érzékelhetően nem biztos, hogy a...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A baloldali, a szociáldemokrata színeket akarja képviselni
 A baloldali, a szociáldemokrata színeket akarja képviselni Dr. Hernádi Gyula ismertette programját és reagált a helyi MSZP vezetőségének – a tagságból történő kizárására - tett javaslatra is.
 
Bejelentette - kizárják
Bejelentette - kizárják Január 15-én jelentette be Dr. Hernádi Gyula, a hódmezővásárhelyi MSZP tagja, hogy függetlenként indul az időközi polgármester-választáson.
 
Halálos baleset Algyőnél
Halálos baleset Algyőnél Egy Szeged felé tartó kamion eddig tisztázatlan körülmények közt elsodort egy kerékpárost január 15-én éjjel. Frissítve új információkkal! Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.2.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.2.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság
Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság Egyik nap tükörjég, másik nap köd, a harmadik nap hó, vagy éppen eső. Az időjárásra mindig felkészültnek kell lenni, hogy körültekintően és biztonságosan közlekedjenek az autósok, kerékpárosok, gyalogosok.
 
Egy legendás vizilabdázóról emlékeznek meg Vásárhelyen
Egy legendás vizilabdázóról emlékeznek meg Vásárhelyen Gyarmati Dezső, a Nemzet Sportolójára, vízilabdázóra, szakedzőre emlékeznek Hódmezővásárhelyen január 16-án. Felavatják domborművét.
 
A figyelem középpontjában a nehéz helyzetben élő állattartó családok
A figyelem középpontjában a nehéz helyzetben élő állattartó családok A fő cél az, hogy kevesebb legyen a kóbor állat, hiszen ha egy rászoruló család segítséget kap, akkor nem kell megválniuk kedvencüktől.