Kultúra, oktatásSzakrális világ, modern ábrázolással

2019. szeptember 24., kedd
 
Szakrális világ, modern ábrázolással

A Tornyai János Múzeumban megkezdődött a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat kísérőkiállításainak rendezése. A tavalyi seregszemlén a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Fiatal Festők Nívódíjával jutalmazott Rózsa Luca Sárának (képünkön) október 5-én, a Vásárhelyi Őszi Tárlat vernisszázsát követően nyílik kiállítása, melynek anyagát és koncepcióját sajtóbejáráson ismerhették meg a média munkatársai.

 

 

 

 

 

 

 

– A Vásárhelyi Őszi Tárlat lehetőséget ad a fiatal alkotóknak nemcsak a bemutatkozásra, de a hazai viszonylatban magas összegű díjak révén szakmai presztízsük emelkedése mellett alkotói tevékenységük támogatására is – mondta el a bejáráson Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója. Hagyományosan, a Vásárhelyi Őszi Tárlatokkal egyidőben az előző év Őszit Tárlatának kiemelt díjazottjai önálló kiállítást rendezhetnek a vásárhelyi múzeum időszaki kiállítótermeiben.

 

A Képzőművészeti Egyetemen végzett Rózsa Luca Sára fiatal kora ellenére aktív és ismert szereplője a hazai művészeti életnek, rendszeresen állít ki Budapesten, és művei egyre ismertebbé válnak a vidéki befogadóközönség számára is  – mondta el a festőművészről Képiró Ágnes. A Tornyai János Múzeum művészettörténésze kiemelte, hogy az alkotó kiállításra kerülő tíz nagyméretű, több négyzetméteres festménye kiforrott és kifinomult alkotói világról tanúskodik, s ezek létrehozása során nemcsak a festészet klasszikus eszközeit használja a fiatal művész. A hatalmas vásznakra festett olajképeken helyenként megfigyelhető a festékspray használata, valamint az ecsethasználat mellett az alkotó gyakran fokozza képei gesztusait tenyerének, ujjbegyeinek felületformáló mozdulataival.

 

Rózsa Luca Sára a díjazottak kiállítására az elmúlt egy év során elkészült alkotásaiból válogatott, címként a keresztény világ legismertebb imája, a Miatyánk angol nyelvű változatából vett idézetet választotta. A tárlat címe, Thy will be done, azaz Legyen meg a te akaratod is jelzi, hogy a képek kiindulási pontja a vallási ikonográfia, amelyhez a reneszánsz portréfestészet egyfajta újragondolása csatlakozik az alkotások vizuális megfogalmazásakor – fogalmazta meg a művész.

 

Az október 5-én, délben nyíló és közel kétszáz művet felvonultató 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat már készen áll a látogatók fogadására az Alföldi Galériában. A tárlat katalógusa – Képiró Ágnes művészettörténész, a tárlat társkurátora előszavával – már a nyomdában van.

 

A megnyitót követően, délután fél kettőkor kezdődik a Tornyai János Múzeumban a tavalyi kiemelt díjazottak, a Tornyai-plakettes Ámmer Gergő szobrászművész, a Rudnay-ösztöndíjat nyert Kaliczka Patrícia festőművész és a Fiatal Festők Nívódíjával jutalmazott Rózsa Luca Sára festőművész önálló kiállításainak vernisszázsa.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Kutatók éjszakája a Mezőgazdasági Karon

Kutatók éjszakája a Mezőgazdasági Karon

Minden eddiginél több oktató, kutató és hallgató várja minden eddiginél több programmal az...
Honvédkórházként is működik hamarosan a vásárhelyi intézmény

Honvédkórházként is működik hamarosan a...

Függetlenül az évek óta fennálló adósságállománytól, a honvédelmi...
 

És ezt már olvasta?

Újabb sikeres színházi előadás
Újabb sikeres színházi előadás Egy férfiklub hétköznapjaiba engedett bepillantást a Nő a tét című előadás legutóbb a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Jazzkívánságműsor - vásárhelyieknek
Jazzkívánságműsor - vásárhelyieknek Pazar zenei élmény részesei lehettek azok, akik ellátogattak a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann közös koncertjére a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba.
 
Elpuskázott helyzetek, eladott labdák
Elpuskázott helyzetek, eladott labdák A Vásárhelyi Kosársuli felnőtt-, valamint U20-as csapata vasárnap a Pápa otthonában lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjában. Egy győzelem, egy vereség.
 
Dobogós helyezések Budapesten
Dobogós helyezések Budapesten

Október 12-én a 12. Magyar Open Poomsae Bajnokságon a vásárhelyi Máté Taekwondo & Hapkido KHSE sportolói 5 dobogós helyezést ért el.

 
Súlyos testi sértés a vád
Súlyos testi sértés a vád Vádat emeltek egy tanár ellen, aki eltörte egy diákja kezét idén tavasszal egy hódmezővásárhelyi általános iskolában.
 
Választott Hódmezővásárhely
Választott Hódmezővásárhely

13 478 szavazattal Dr. Márki-Zay Péter lett a polgármestere. Fölényes győzelmet arattak a Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület jelöltje.

 

 
Mindszenti sorozatbetörés elfogással
Mindszenti sorozatbetörés elfogással Nem kis riadalmat keltett a mindszenti és vásárhelyi facebookosok között az a hír, hogy 12 óra alatt 5 betörés volt. Igaz a betörő csak 4 órán ár örülhetett a zsákmánynak.