GazdaságSzabó Bálint vásárhelyi színre lépései

2018. május 31., csütörtök
 
Szabó Bálint vásárhelyi színre lépései

Hiába jelentette fel Hódmezővásárhely független polgármesterét az öszödi szivárogtató Szabó Bálint, mindenhonnan lepattant.

 

 

 

 

 

 

Szabó az, aki 2014-ben még Lázár János közelinek látta a hódmezővásárhelyi csarnokot építő K’Art-ot, annak vezetőjét Kendi Imrét. A munkát éppen a Lázár János vezette város rendelte meg, ppp-konstrukcióban 2006-ban. Most Márki-Zay-ra tolná a balhét, de hiába. Az pedig már a Kúria anyagából derült ki, hogy a vásárhelyi önkormányzat – még jóval Márki-Zay előtt – szerződést szegett, nem fizetett rendesen.

 

„Márki-Zay Péter polgármester-jelöltségének kampányát Kendi Imre a károsultak helyett a kampányfinanszírozásra fordította!” „Teljeskörű önkormányzati vizsgálatot K’-art ügyben!” – ezt követelte legutóbb a hódmezővásárhelyi városháza előtt a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, azaz Szabó Bálint. Ugyanezt ismételgeti, amikor szót kér a közgyűléseken.

Szerinte ugyanis Hódmezővásárhely polgármestere alig 3 hónapos pályafutása alatt egyből belekeveredett a város immár 7 éve húzódó furcsa ügyébe.

Ma már a kicsit is tájékozott laikusok is tudják, hogy Márki-Zay Péternek, vagyis a vásárhelyi önkormányzatnak nincs köze a K’Art cégcsoport tartozásaihoz.  

A K’art-ügyben, azaz a hódmezővásárhelyi Balog Imsi sportcsarnok építéséről 2006-ban döntött a Lázár János vezette fideszes többségű hódmezővásárhelyi közgyűlés.

Mint arról a Vádárhelyi Hírekben bő terjedelemben írtunk, a vásárhelyi sportélet egyik valóban impozáns fellegvárának szánt épület a belvárosban úgynevezett ppp-konstrukcióban épült, aminek használatáért a város 15 évig fizetett volna bérleti, illetve szolgáltatási díjat az építtető, üzemeltető K’-Art Építész Stúdió Kft.-nek – így térült volna meg a több mint 700 millió forintos beruházás a befektetőnek –, és azt követően Vásárhely tulajdonába kerül a létesítmény.

 

A csarnokot 2008-ban adták át, de nem sokáig volt nyitva. A Fidesz 2010-es kétharmados döntése után 2011 márciusában Hegmanné Nemes Sára, a fejlesztési tárca akkori államtitkára azt mondta, az előző kormányzati ciklusok idején kötött ppp-szerződések többsége túlárazott, éppen ezért nekilátnak a szerződések felmondásának.

Közben – 2010 őszétől - az a teljesen abszurd helyzet is előállt, hogy a csarnok nyitva volt egész nap, de az építtetés költségei körül kirobbant botrány óta a klubok más helyszínt kerestek edzéseiknek, az Eötvös József Szakképző iskola diákjai sem ide jártak testnevelés órára.

 

2011 augusztusában a város honlapján, azt írták hogy “a sportcsarnok használata az eltelt évek folyamán aránytalanul magas terhet rótt a városra, ezért az önkormányzat a konstrukció felülvizsgálatát kezdeményezte.” Szerintük a  teljes beruházási költség 662 millió forint, azaz a magánberuházó 174 millió forinttal többet számlázott. Feljelentést is tettek, per is lett belőle.

Mint köztudott – és azt több cikkünkben is írtuk – ez idő alatt a sportszerető vásárhelyiek elől de facto zárva volt a sportcsarnok.

Csakhogy a procedúrákat Hódmezővásárhely elbukta, három fórumon is. A Kúria döntése szerint szó sem volt túlárazásról, minden a szerződés szerint történt. Vagyis majdnem minden. Éppenséggel Hódmezővásárhely sértett jogot azzal, hogy az alperes 2010. novemberétől kezdődően a szolgáltatási díjat nem fizette meg. 2011. decemberéig 123 612 303 Ft. összegű tartozása keletkezett, a kamatokkal és egyéb költségekkel együtt 150 millió körüli. Vagyis a Lázár János vezette önkormányzat szerződést szegett. A városnak fizetnie kellett a 2011-ben bezárt csarnok után. Ez a cég könyvelésébe is bekerült.

De ezzel sem oldódott meg semmi. A cég 2013-ban nem tudta fizetni a hiteleit, ezért azt a CIB Banktól megvásárolta az állam. A K’Art Építész Stúdió Kft.-ből “Hód” Sport Kft. lett. A Kendi-család másik cége, a K’Art Zrt. pedig szintén ebben az évben csődbe ment. A csarnokot egyébként az állami átvétel után megkapta a város.

 

2014 szeptemberében tűnt fel a kalandos előéletű Szabó Bálint. Ő akkor a Vásárhelyi Híreknek egy sajtótájékoztatón azt mondta, a végsőkig küzd azért, hogy a K’Art és Kendi Imre alvállalkozói megkapják jussukat, és hogy Kendi ne lehessen úgymond közpénzen képviselő – ugyanis Kendi akkor párton kívüliként a Jobbik színeiben indult volna a választásokon. Szabó ekkor a vasarhely24.comnak úgy fogalmazott:

“Kendi korábbi munkájával nincs is gond, város, megye és országszerte szép épületek születésénél volt jelen, ám kicsit bizarr az, hogy egy volt Fidesz-közeli vállalkozó, most a Jobbik és az MSZP közelében tűnik fel…"

Vásárhely24: Úgy gondolja, hogy volt-Fidesz-közeli vállalkozás a K’Art?

Szabó Bálint: "Egyértelműen úgy tudom, hogy még egyfajta tanácsadói funkciója is volt a Lázár János vezette Városházán. Úgy tudom, régebben Kendi Imre több ügyben tanácsot is adott Lázár Jánosnak, és a mostani nyilatkozatokból látom, az önkormányzat szerint kevés olyan cég van, aki annyi támogatást kapott volna mint a K’Art cégcsoport.”

 

Vagyis 2014-ben még Lázár-közelinek látta Szabó a K’art-ügyet. 2015-ben már Budapesten folytatta, a 24.hu számolt be róla, hogy sátrat vert a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál. Akkor Szabó azt állította, 2014 augusztusában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) százmilliót fizetett ki Kendi Imrének, és családjának. Azt is mondta, hogy országszerte 60 károsult vár 800 millióra a K’-Arttól, többségük, úgy néz ki, hiába.

Egyébként 2014 októberében Hódmezővásárhelyen, Kendi Imre háza előtt is felverte a sátrát és napokig tüntetett. (Erről ITT olvashatnak!)  (Kendi Imre később visszalépett, nem indult a választáson)

 

Szabó aztán Lázár Jánoshoz fordult. A térség országgyűlési képviselője többször fogadta Szabó Bálintot és az alvállalkozókat. Miniszterelnökséget vezető miniszterként beosztottjához, a közigazgatási államtitkárhoz, Vidoven Árpádhoz utalta az ügyet, annak mielőbbi megoldása érdekében. Előtte az NFM és a Miniszterelnökség vezetői ebben meg is állapodtak. De nem jutottak megegyezésre.

A K’Art-ügyben Szabó feljelentést is tett, az ügyészég pedig vádat emelt – de nem Kendi Imre, hanem a cég két felszámolója ellen. Ez az ügy már a bíróságon folytatódik. De ezzel sem ért véget az eddig az ügy.

 

Szabó a K’Art-kártyát az időközi hódmezővásárhelyi polgármester-választás előtt vette újra elő. Márki-Zay Péter – akit a Jobbik is segített a választáson – alig három hónap alatt a most már 7 éve húzódó K’Art-ügy célpontja lett. Szabó legújabb elmélete szerint a korábban jobbikos színekben indult Kendi és Márki-Zay között politikai összjáték van.

 

Éppen ezért szinte hetente tart sajtótájékoztatót. Sőt, azt is elérte, hogy önkormányzati képviselőkből bizottságot állítottak fel, hogy kiderüljön milyen módon lehetne kártalanítani az alvállalkozókat és vajon kapott-e Márki-Zay Péter pénzt Kendi Imrétől a kampányára, mégpedig az alvállalkozók kárára.

 

A kissé bohózatnak tűnő történetnek kétségtelenül vannak érdekes mozzanatai, mint például tartott strandpapucsban sajtótájékoztatót, mondván így kíván azonosulni a megkárosított alvállakozókkal, transzparenseket lobogtató hajléktalanokkal tüntetett egy minisztérium előtt. Legutóbb alig egy hete Szabó Bálint a vásárhelyi bizottság elé, illetve egy sajtótájékoztatóra citált egy dombóvári földmunkákat végző vállalkozót, akinek az ország minden részén építési munkálatokat végző K’Art tartozik. (Egyébként egy vásárhelyi alvállakozót érint a tartozás!) De például Szabó Bálint feljelentette Márki-Zay Pétert is, amelyre szintén meghívta a médiát, amikor a városi kapitányságra beviszi a feljelentést.

 

Az országos sajtóban is bő terjedelemben, legutóbb az Átlátszóban publikált téma legújabb fejleménye, hogy a hírek szerint a feljelentést a rendőrség az Állami Számvevőszékhez továbbította, ahol elutasították Szabó beadványát. Csakúgy, mint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, levelük szerint “mivel a NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmény gyanúja nem merült fel, a NAV a feljelentést elutasította.”

Vagyis Szabó állításai azok, amelyek kipukkadtak, legalábbis egyelőre.


 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Az Ótemplom apró titkai

Az Ótemplom apró titkai

A hódmezővásárhelyi református ótemplom történetéről tartott előadást a Tornyai János...
A járőrök buktatták le

A járőrök buktatták le

Újabb kerékpártolvaj bilincsben. A hódmezővásárhelyi rendőrök egy kerékpárost igazoltattak a...
 

És ezt már olvasta?

Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.
 
Hősök Napja Vásárhelyen
Hősök Napja Vásárhelyen A megemlékezések 1925-től váltak rendszeressé. Egy 2001. évi törvény alapján május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánították.
 
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban Hódmezővásárhely hazai képzőművészeti életben betöltött szerepét jelző, és a lokálpatriotizmust is erősítő kiállítás nyílik a Kohán György utcai Művésztelepen.
 
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen A szentesi úszóviadalon viadalon 31 egyesület összesen 380 úszója állt rajthoz, köztük a NICS-HSÚVC 33 versenyzővel.
 
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba. A Peace Run (Békefutás) a világ legnagyobb váltófutása.
 
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát Faágak Szikáncsnál, a Csomorkányin, leszakadt lakásmennyezet  a Rapcsákon, víz által veszélyeztetett lakóház a Konti utcában. Dolgos éjszakája volt a tűzoltóknak.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."