KözéletRobbantás szakszerűen

2019. február 27., szerda
 
Robbantás szakszerűen

Robbantás foglalkozásvezetők felkészítése zajlott februárban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

 

 

 

 

 

 

 

A foglalkozásvezetők kiképzését békeidőben évente három-négy alkalommal tartják a vásárhelyi laktanyában. Más feladatokhoz hasonlóan a robbantásnál is szükség van szakemberekre, akik képesek a robbantási feladatok szakszerű irányítására.

A „Képezd a kiképzőt” rendszerű tanfolyamot Tövis Viktor főhadnagy, a dandár Művelettámogató Műszaki Zászlóaljának megbízott századparancsnoka irányította. A héten lezárult kiképzésen több mint 30 fő vett részt a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandártól és a vásárhelyi Műszaki Zászlóaljtól, főként altisztek, akik saját beosztottjaik részére fognak robbantási foglalkozásokat tervezni, szervezni és levezetni.

A foglalkozásvezetők felkészítésén túl, első alkalommal vett részt a tanfolyamon az az állomány, aki ez év januárja óta végzi a Műszaki Altiszti Szaktanfolyamot. Ezek a hallgatók már az új, „ACÉLKOCKA” elnevezésű altisztképzési rendszer próbájaként, a tanfolyam képzési tervében megjelenő műszaki altiszti szakmai képzést egy kijelölt katonai szervezetnél, jelen esetben a Művelettámogató Műszaki Zászlóaljánál hajtják végre.

 

A robbantás foglalkozásvezetők felkészítésével párhuzamosan zajlott a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj utász katonáinak szakmai felkészítése is. Az utászok az alaprobbantási feladatok mellett például robbanó gyújtózsinóros hálózatok, villamos gyújtóhálózatok és a NONEL (nem elektromos indítású) gyújtóhálózatok kiépítését gyakorolták. A kiképzés részét képezte az úgynevezett jégrobbantó járőrök felkészítése is.

A Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer részét képező robbantócsoport feladatai közé tartozik a jeges árvízveszély elhárítása, a kialakult összefüggő jégtakaró robbantással történő darabolása. Az időjárás „kedvezőtlen” alakulása miatt a műszaki katonák jég nélkül, a speciális jégrobbantó hálózatok kiépítésének készség szintű elsajátítását hajtották végre.

 
 
VH-MH sajtó
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi katonazenészek vendégszereplése

Vásárhelyi katonazenészek vendégszereplése

A Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar rézfúvós kvintettje vett részt az Ulmban megrendezett...
...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.

...mind hősök vagyunk, csupán a forma...

A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult...
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyen a futás ikonikus alakja
Vásárhelyen a futás ikonikus alakja Monspart Sarolta igazi táj- és hosszútávfutó-legenda, akiért az egész ország hónapokig aggódott, amikor egy kullancscsípés miatt majdnem meghalt
 
Tovább enyhül a belváros forgalma
Tovább enyhül a belváros forgalma Március 31-én adják át a Keleti elkerülő utat, amely Hódmezővásárhely központját naponta 2-3000-el kevesebb járművel tehermentesíti.
 
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért Március 18-22-e között Egészséghetet szervezett az Oldalkosár utcai óvoda. Főszerepet kapott a szájhigiénia, a mozgás, a vízivás. Képekkel.
 
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik A makói Natura Marosmenti Művésztelep alkotóinak képei és plasztikái a Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg. Képekkel.
 
Erős ellenfél - még erősebb felállásban
Erős ellenfél - még erősebb felállásban Utolsó idegenbeli bajnokiján lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszában a Vásárhelyi Kosársuli. A siker most elmaradt.
 
Magyar kultúra és történelem testközelben
Magyar kultúra és történelem testközelben

A vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola egyik osztálya Erdélyben járt a Határtalanul pályázat finanszírozásában. Élménybeszámoló.

 
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel A 32 éves székkutasi tanár Viharsarok blues című új verseskötetét a Németh László Könyvtárban mutatja be  Beszélgetőtársa Arany-Tóth Katalin lesz.