BulvárRitka betegség Székkutason

2017. október 31., kedd
 
Ritka betegség Székkutason

Kéz-láb-száj betegségtől szenved néhány székkutasi lakos. Magas lázzal, izomfájdalommal jár, a betegek alig tudnak nyelni. A talpukon és a tenyerükön apró, viszkető pontok jelentek meg, számolt be elsőként a Vásárhely 24.

 

 

 

 

 

A Blikk és a Délmagyarország által átvett cikkben a háziorvos is nyilatkozott:

– Eddig körülbelül 10 betegnél észleltem a kéz-láb-száj betegséget, ami viszonylag ritkán fordul elő. Sokkal ritkábban, mint az influenza – mondta Bakos Attila, Székkutas háziorvosa.


– Ez egy levegőben terjedő betegség, amit a Coksackie-vírus okoz. Magas lázzal jár, és a vírushólyagok miatt erős torokfájással. Sokszor nyelni is alig tudnak a betegek. Még a folyadék bevitele is nehézkes. Az izomfájdalom is velejárója, ami van, hogy napokig ágyhoz köti azt, aki elkapja – mondta Bakos Attila.

 

Jellegzetes tünet lehet a talpon és a tenyéren, ritkán akár az egész testfelületen megjelenő sok-sok apró kiütés, ami viszket és fáj. A betegség két hétig vagy még tovább is eltarthat. – Azért is hívtam fel rá a székkutasiak figyelmét, hogy ne ijedjenek meg, ha ezeket a tüneteket észlelik. Ha tudják, miről van szó, talán könnyebb elviselni a betegséggel járó nyűgöket. Ne kezdjék otthon gyógyítgatni magukat azzal, ami a házi patikában van. Jöjjenek el a rendelésre. A tünetek kezelhetők, az antibiotikum nem használ. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyanak, akkor is, ha minden kortyot nehéz lenyelni – hívta fel a figyelmet a háziorvos.

A delmagyar.hu által is megszólaltatott Bakos doktor szerint, a betegség Székkutason gyerekeknél és felnőtteknél is jelentkezett. Mivel levegőben terjed, valószínűleg még lesz, aki elkapja, de nem okoz az influenzához hasonló járványt. Ilyenkor közösségbe nem lehet menni. Célszerű a beteglátogatást is elkerülni. A máskor is szokásos higiéniai előírásokat be kell tartani.

 

A kéz-láb-száj szindróma elsősorban nyári, őszi szezonban lép fel gyermekközösségekben. 

A betegség főleg 10 éven aluli gyermekkorban jelentkezik, cseppfertőzéssel terjed. Lefolyása a herpanginához hasonló, de a hólyagos kiütések a szájnyálkahártyán, a kezeken és a lábfejen, tenyéren, talpon is jelen vannak. A kéz gyakrabban érintett, mint a láb. Az elváltozás hasonlít a varicellás (bárányhimlő) bőrelváltozáshoz.


Jellemző tünetei: hirtelen magas láz, fejfájás, étvágytalanság, nyak-, has- végtag(izom)-fájdalom. A láz 1-2 napig nagyon magas lehet. Csecsemőkön hányás és görcsök előfordulhatnak. 2 napon belül elsősorban a nyelven, pofa (buccalis) nyálkahártyán fájdalmas, 4-6mm szürkés papulovesiculáris kiütések jelennek meg, egyes hólyagok megnagyobbodnak, majd kifekélyesednek és kb. egy hét alatt spontán eltűnnek. 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Esti fényben lesz igazán impozáns

Esti fényben lesz igazán impozáns

A lakosság arányában Vásárhelyről maradtak a legtöbben a harctéren, szinte minden család...
Piszkos anyagiak - Mennyire fertőzőek a pénzeink?

Piszkos anyagiak - Mennyire fertőzőek a...

Közismert és tudományosan is alátámasztott tény, hogy a kórokozók túlélhetnek egyes...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést A felkészülési meccsen sok fiatal is szerepet kapott. A Bordánynak 10 gólt lőttek. Ők még a felkészülés elején járnak, mindamellett eggyel alacsonyabb osztályban érdekeltek.
 
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak Az utolsó percekben elveszített Tehetséges Fiatalok BP elleni mérkőzés után Nagykőrösön vendégszerepelnek. Ellenfelük a tabellán egy hellyel feljebb áll.
 
95 éves Dr. Virág Jánosné
95 éves Dr. Virág Jánosné Több díjjal  jutalmazták  37 évi pedagógiai munkájáért, aranydiplomát is kapott.
 
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye

Hamarosan másodfokon folytatódik a 47-es úton a három éve készakarva balesetet okozó férfi tárgyalása. B. Balázs első fokon öt évet kapott.

 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban Vasárnap a Reformáció 500 éves évfordulójára rendezett országos vetélkedő döntőjének vásárhelyi helyezettjeit  köszöntik és megnyitják a Vissza a gyökerekhez című vándorkiállítást.
 
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük evesztése. Sovány vigasz, hogy most feljelentették mások mellett Orbán Viktort a Legfőbb Ügyészségen.
 
Nincs mérlegelési lehetőség
Nincs mérlegelési lehetőség Az egyik nyilatkozó szerint az alaphelyzet sem gömbölyű, a másik szerint a baloldal is legyen ott a választáson. Az alapszabályzat viszont mindenkit kötelez.