BulvárRitka betegség Székkutason

2017. október 31., kedd
 
Ritka betegség Székkutason

Kéz-láb-száj betegségtől szenved néhány székkutasi lakos. Magas lázzal, izomfájdalommal jár, a betegek alig tudnak nyelni. A talpukon és a tenyerükön apró, viszkető pontok jelentek meg, számolt be elsőként a Vásárhely 24.

 

 

 

 

 

A Blikk és a Délmagyarország által átvett cikkben a háziorvos is nyilatkozott:

– Eddig körülbelül 10 betegnél észleltem a kéz-láb-száj betegséget, ami viszonylag ritkán fordul elő. Sokkal ritkábban, mint az influenza – mondta Bakos Attila, Székkutas háziorvosa.


– Ez egy levegőben terjedő betegség, amit a Coksackie-vírus okoz. Magas lázzal jár, és a vírushólyagok miatt erős torokfájással. Sokszor nyelni is alig tudnak a betegek. Még a folyadék bevitele is nehézkes. Az izomfájdalom is velejárója, ami van, hogy napokig ágyhoz köti azt, aki elkapja – mondta Bakos Attila.

 

Jellegzetes tünet lehet a talpon és a tenyéren, ritkán akár az egész testfelületen megjelenő sok-sok apró kiütés, ami viszket és fáj. A betegség két hétig vagy még tovább is eltarthat. – Azért is hívtam fel rá a székkutasiak figyelmét, hogy ne ijedjenek meg, ha ezeket a tüneteket észlelik. Ha tudják, miről van szó, talán könnyebb elviselni a betegséggel járó nyűgöket. Ne kezdjék otthon gyógyítgatni magukat azzal, ami a házi patikában van. Jöjjenek el a rendelésre. A tünetek kezelhetők, az antibiotikum nem használ. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyanak, akkor is, ha minden kortyot nehéz lenyelni – hívta fel a figyelmet a háziorvos.

A delmagyar.hu által is megszólaltatott Bakos doktor szerint, a betegség Székkutason gyerekeknél és felnőtteknél is jelentkezett. Mivel levegőben terjed, valószínűleg még lesz, aki elkapja, de nem okoz az influenzához hasonló járványt. Ilyenkor közösségbe nem lehet menni. Célszerű a beteglátogatást is elkerülni. A máskor is szokásos higiéniai előírásokat be kell tartani.

 

A kéz-láb-száj szindróma elsősorban nyári, őszi szezonban lép fel gyermekközösségekben. 

A betegség főleg 10 éven aluli gyermekkorban jelentkezik, cseppfertőzéssel terjed. Lefolyása a herpanginához hasonló, de a hólyagos kiütések a szájnyálkahártyán, a kezeken és a lábfejen, tenyéren, talpon is jelen vannak. A kéz gyakrabban érintett, mint a láb. Az elváltozás hasonlít a varicellás (bárányhimlő) bőrelváltozáshoz.


Jellemző tünetei: hirtelen magas láz, fejfájás, étvágytalanság, nyak-, has- végtag(izom)-fájdalom. A láz 1-2 napig nagyon magas lehet. Csecsemőkön hányás és görcsök előfordulhatnak. 2 napon belül elsősorban a nyelven, pofa (buccalis) nyálkahártyán fájdalmas, 4-6mm szürkés papulovesiculáris kiütések jelennek meg, egyes hólyagok megnagyobbodnak, majd kifekélyesednek és kb. egy hét alatt spontán eltűnnek. 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Esti fényben lesz igazán impozáns

Esti fényben lesz igazán impozáns

A lakosság arányában Vásárhelyről maradtak a legtöbben a harctéren, szinte minden család...
Piszkos anyagiak - Mennyire fertőzőek a pénzeink?

Piszkos anyagiak - Mennyire fertőzőek a...

Közismert és tudományosan is alátámasztott tény, hogy a kórokozók túlélhetnek egyes...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Egy nagy emberáldozatot követelő csata története
Egy nagy emberáldozatot követelő csata története Pintér István történelemtanár, amatőr történész mutatta be a tanulóknak az osztrák-magyar haderő által végrehajtott sikeres hadművelet történéseit. Képekkel!
 
Döntetlenre sikerült
Döntetlenre sikerült A HLKC előbb hazai pályán szenvedett nem várt, nagy-arányú vereséget, majd idegenben a mezőny egyik élcsapata ellen bravúros döntetlent ért el. 
 
Részvétnyilvánítások
Részvétnyilvánítások

Pártok, civilszervezetek, közéleti személyiségek részvétnyilvánításai, megemlékezései Almási István Hódmezővásárhely polgármesterének halálára.

(Folyamatosan frissül!)

 
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek A háziállatok csökkentik a magányt, ami egyébként nagyban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához és a demenciához. 
 
Elhunyt Almási István
Elhunyt Almási István Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy Almási István polgármester életének 73. évében elhunyt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Együttérzés a kis lila polip segítségével
Együttérzés a kis lila polip segítségével A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították. Képekkel!