Kultúra, oktatásReformáció vándorkiállítás az Ótemplomban

2018. január 18., csütörtök
 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban

A Magyar Nemzeti Levéltár 2017-ben a reformáció 500 éves évfordulóját forrásfeltárással, kiállítással, publikációkkal és egy országos vetélkedő meghirdetésével ünnepelte. Az intézmény évfordulós tevékenységét önálló honlappal igyekezett teljesebbé tenni.

 

 

 


 

A Vásárhelyi Levéltár is kapcsolódott ehhez a tevékenységhez és a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ segítségével meghirdették az Utazás Wittenbergbe című vetélkedőt a város alap- és középfokú oktatási intézményeiben.

A vetélkedő feltétele volt, hogy a diákok levéltári órán vegyenek részt.  16 csapat nevezett a vetélkedőre, akik közül a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Varga Tamás Általános Iskola került ki győztesen az első fordulóból.

 A Varga Tamás Általános Iskola sikeres középdöntő után meg sem állt az országos döntőig, ahol egyedüli állami fenntartású intézményként, református iskolákkal versengve, végül remekül helytálltak és ötödikként zárták a versenyt.

 

Ezt a nagyszerű eredményt hirdeti ki, és nyitja meg a Vissza a gyökerekhez című reformációs vándorkiállítást Szenti Csilla az MNL Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Fióklevéltár vezetője január 21-én 10 óra 30-kor a Református Ótemplomban.


Az eseményen jelen lesznek a csapat tagjai Szabó Evelin, Maszlag Viktória, Korom Norina, és felkészítő tanáruk Bányai Csabáné.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában

Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában

Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük elvesztése. Sovány...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Az eredeti vásárhelyi Országzászló emléke
Az eredeti vásárhelyi Országzászló emléke 1934-ben, Pünkösdkor avatták fel a magyar egység eszméit hirdető országzászló emlékművet Hódmezővásárhelyen, a Kossuth téren.
 
Vereséggel búcsúzott a HLKC
Vereséggel búcsúzott a HLKC Az utolsó fordulóra került sor szombaton az NBI/B női felnőtt kézilabda bajnokságban, a HLKC a mezőny egyik meghatározó csapatát a Gödöt fogadta.
 
A szúnyogcsípésről még több
A szúnyogcsípésről még több

Nyárra menetrendszerűen megjelennek a vérszívó szúnyogok. A testesebb embereket és a várandós kismamákat kedvelik, ám a házikedvencekre halálos is lehet.

 
Üzenetet hordozó ünnep
Üzenetet hordozó ünnep Pünkösd üzenetet hordoz, az ember és a természet szeretetét, csupa olyat, amiben megkapaszkodhatunk, és amik által továbbléphetünk.
 
A bajnokság 13. helyén zárt a Kosársuli
A bajnokság 13. helyén zárt a Kosársuli Szinte végig vezetve szerezte meg a győzelmet a Győr otthonában a Vásárhelyi Kosársuli. A siker ezúttal egyben a 13. hely megszerzését is jelentette.
 
90 éves Lendvai Imre
90 éves Lendvai Imre Hívatásos katona volt és miután leszerelt, Hódmezővásárhelyen 20 éven át a Porcelángyárban dolgozott, korongozóként és öntőként.
 
Ballagtak a jövő mezőgazdászai
Ballagtak a jövő mezőgazdászai A Mezőgazdasági Kar ballagási ünnepségére szülők, hozzátartozók, férje, felesége, gyereke kísérte el a diplomázásra készülő egyetemi hallgatót.