Kultúra, oktatásReformáció vándorkiállítás az Ótemplomban

2018. január 18., csütörtök
 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban

A Magyar Nemzeti Levéltár 2017-ben a reformáció 500 éves évfordulóját forrásfeltárással, kiállítással, publikációkkal és egy országos vetélkedő meghirdetésével ünnepelte. Az intézmény évfordulós tevékenységét önálló honlappal igyekezett teljesebbé tenni.

 

 

 


 

A Vásárhelyi Levéltár is kapcsolódott ehhez a tevékenységhez és a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ segítségével meghirdették az Utazás Wittenbergbe című vetélkedőt a város alap- és középfokú oktatási intézményeiben.

A vetélkedő feltétele volt, hogy a diákok levéltári órán vegyenek részt.  16 csapat nevezett a vetélkedőre, akik közül a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Varga Tamás Általános Iskola került ki győztesen az első fordulóból.

 A Varga Tamás Általános Iskola sikeres középdöntő után meg sem állt az országos döntőig, ahol egyedüli állami fenntartású intézményként, református iskolákkal versengve, végül remekül helytálltak és ötödikként zárták a versenyt.

 

Ezt a nagyszerű eredményt hirdeti ki, és nyitja meg a Vissza a gyökerekhez című reformációs vándorkiállítást Szenti Csilla az MNL Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Fióklevéltár vezetője január 21-én 10 óra 30-kor a Református Ótemplomban.


Az eseményen jelen lesznek a csapat tagjai Szabó Evelin, Maszlag Viktória, Korom Norina, és felkészítő tanáruk Bányai Csabáné.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában

Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában

Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük elvesztése. Sovány...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Az első fecskék
Az első fecskék A tulajdonos leadta a kulcsokat és átköltözött egy  kertes házba. A Csengettyű Közben 210 lakás van, 80-90 lakó jelezte, hogy élne a minőségi otthoncserével.
 
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara A szakképzést kiemelt fontosságúnak tartja a város, ezért a Modern Városok Program keretében valamennyi intézményt felújítják, és bővítik az iskolák eszközparkját.
 
Hét éve hunyt el Olasz Sándor
Hét éve hunyt el Olasz Sándor 2011. február 21-én  meghalt Olasz Sándor, irodalomtörténész, kritikus, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője. A Hódmezővásárhelyen született tudós 2010-ben Pro Urbe kitüntetést kapott.
 
Égető Eszter találkozása mai diákokkal
Égető Eszter találkozása mai diákokkal Németh László Hódmezővásárhelyen töltött időszakára és a vásárhelyi élményeit is megjelenítő Égető Eszter című regényéről tartottak előadást. Képekkel.
 
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa A látogatás időzítése talán nem véletlen, hiszen a választási kampány finisébe léptünk. Már  minden megyei lap kormányközeli vállalkozók kezébe került.
 
Lassabban terjed az influenza
Lassabban terjed az influenza A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25%-a, 9%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A 3-5 évesek körében volt a legmagasabb.
 
Polgármesteri csúcsforgalom a Városházán
Polgármesteri csúcsforgalom a Városházán A 47-es főút négysávosra bővítése Debrecen, Békéscsaba és Hódmezővásárhely számára komoly gazdasági lehetőséget teremt.