Kultúra, oktatásReformáció vándorkiállítás az Ótemplomban

2018. január 18., csütörtök
 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban

A Magyar Nemzeti Levéltár 2017-ben a reformáció 500 éves évfordulóját forrásfeltárással, kiállítással, publikációkkal és egy országos vetélkedő meghirdetésével ünnepelte. Az intézmény évfordulós tevékenységét önálló honlappal igyekezett teljesebbé tenni.

 

 

 


 

A Vásárhelyi Levéltár is kapcsolódott ehhez a tevékenységhez és a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ segítségével meghirdették az Utazás Wittenbergbe című vetélkedőt a város alap- és középfokú oktatási intézményeiben.

A vetélkedő feltétele volt, hogy a diákok levéltári órán vegyenek részt.  16 csapat nevezett a vetélkedőre, akik közül a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Varga Tamás Általános Iskola került ki győztesen az első fordulóból.

 A Varga Tamás Általános Iskola sikeres középdöntő után meg sem állt az országos döntőig, ahol egyedüli állami fenntartású intézményként, református iskolákkal versengve, végül remekül helytálltak és ötödikként zárták a versenyt.

 

Ezt a nagyszerű eredményt hirdeti ki, és nyitja meg a Vissza a gyökerekhez című reformációs vándorkiállítást Szenti Csilla az MNL Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Fióklevéltár vezetője január 21-én 10 óra 30-kor a Református Ótemplomban.


Az eseményen jelen lesznek a csapat tagjai Szabó Evelin, Maszlag Viktória, Korom Norina, és felkészítő tanáruk Bányai Csabáné.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában

Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában

Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük elvesztése. Sovány...
 

És ezt már olvasta?

Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban Önmagáért beszél a Tornyai János Múzeumban az NKA Képzőművészeti Kollégium új kiállításánal címe: 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás. Képekkel.
 
Egy Napos oldal
Egy Napos oldal A Szabadság téri óvoda Klímanócskái nyáron sem tétlenkednek a Nap elleni védelemre szemléletformáló foglalkozásokkal hívják fel a figyelmet. Képekkel.
 
A férfiélet tárgyai és történetei
A férfiélet tárgyai és történetei A Tornyai János Múzeum Férfiak a múltból. Tárgyak, sorsok, történetek című kiállításában a tárlat kurátora, Terendi Viktória kalauzolta az érdeklődőket. Képekkel.
 
Klasszikus formák és modern törekvések
Klasszikus formák és modern törekvések Makón nyílt kiállítása V. Nagy Nándornak, a Tornyai János Múzeum főrestaurátorának. Szobrászati és grafikai munkáiból nyújt keresztmetszetett. Képekkel.
 
Színházi bérlet-ajánlatok
Színházi bérlet-ajánlatok Két bérletsorozatban kínál 11 színházi előadás az ősszel kezdődő évadában a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.
 
Kétszáznál több mű - húsz díjazott
Kétszáznál több mű - húsz díjazott

Háromnapos tanácskozást követően döntött a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat zsűrije arról, hogy mely műalkotásokat láthatja a nagyközönség az október 7-én nyíló kiállításon.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.31.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.31.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."