Kultúra, oktatásReformáció vándorkiállítás az Ótemplomban

2018. január 18., csütörtök
 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban

A Magyar Nemzeti Levéltár 2017-ben a reformáció 500 éves évfordulóját forrásfeltárással, kiállítással, publikációkkal és egy országos vetélkedő meghirdetésével ünnepelte. Az intézmény évfordulós tevékenységét önálló honlappal igyekezett teljesebbé tenni.

 

 

 


 

A Vásárhelyi Levéltár is kapcsolódott ehhez a tevékenységhez és a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ segítségével meghirdették az Utazás Wittenbergbe című vetélkedőt a város alap- és középfokú oktatási intézményeiben.

A vetélkedő feltétele volt, hogy a diákok levéltári órán vegyenek részt.  16 csapat nevezett a vetélkedőre, akik közül a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Varga Tamás Általános Iskola került ki győztesen az első fordulóból.

 A Varga Tamás Általános Iskola sikeres középdöntő után meg sem állt az országos döntőig, ahol egyedüli állami fenntartású intézményként, református iskolákkal versengve, végül remekül helytálltak és ötödikként zárták a versenyt.

 

Ezt a nagyszerű eredményt hirdeti ki, és nyitja meg a Vissza a gyökerekhez című reformációs vándorkiállítást Szenti Csilla az MNL Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Fióklevéltár vezetője január 21-én 10 óra 30-kor a Református Ótemplomban.


Az eseményen jelen lesznek a csapat tagjai Szabó Evelin, Maszlag Viktória, Korom Norina, és felkészítő tanáruk Bányai Csabáné.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában

Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában

Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük elvesztése. Sovány...
 

És ezt már olvasta?

Nagymama és unoka - '56 hatása egy család életére
Nagymama és unoka - '56 hatása egy család életére A rendhagyó történelemóráán Aranyossy Ildikó unokájával, a jogászhallgató Tóth Marcellel és az Emlékpont történészével, Nagy Gyöngyivel beszélgetett. Képekkel.
 
Kellemes feladat egy sün átteleltetése
Kellemes feladat egy sün átteleltetése Itt az ősz, a hideg idő. Fontos odafigyelnünk a sünökre, főleg a kölyök tüskésekre. A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének néhány hasznos tanácsa.
 
Hihetetlen hajrával győzött a Kosársuli
Hihetetlen hajrával győzött a Kosársuli A szezonban látott eddigi találkozók alapján nagy derbire számíthattunk, és végül maximálisan be is igazolódtak a sejtések.
 
Ismét lehet pályázni a háztartási gépek cseréjére
Ismét lehet pályázni a háztartási gépek cseréjére Újraindul az Otthon melege program novembertől, amellyel a háztartási nagygépek cseréjére nyílik lehetőség, Itt a beadás dátuma!
 
Dönts helyesen! – Szelektálj!” – Újratöltve!
Dönts helyesen! – Szelektálj!” – Újratöltve! A projekt a fiatalok környezeti nevelése és szemléletformálása érdekében a régió fiataljai számára szervez, korosztályuknak és érdeklődésüknek megfelelő programokat.
 
A zene hullámain Európa körül
A zene hullámain Európa körül A kétéves Erasmus projekt nagyszerű lehetőség, hogy a Liszt Ferenc diákjai nagyobb betekintést nyerjenek más országok diákjainak életébe, életfelfogásába. 
 
Magyarország 10 éve a helyi eseményeken keresztül
Magyarország 10 éve a helyi eseményeken keresztül A Nemzeti Emlékezet Hete programsorozatában az Emlékpontban Magyarország 1948–1958 közötti időszakáról tudományos konferenciát rendeztek