Kék hírekPrecedens értékű bírói döntés várható

2017. október 3., kedd
 
Precedens értékű bírói döntés várható

A Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a helybeli nővel szemben, aki lánya fertőzéses betegségét elhanyagolva veszélyeztette a kiskorú egészségét.

 

 

 

Képünk illusztráció

 

 

 

A vádirat szerint a helyi járási hivatal gyámügyi osztálya 2015-ben védelembe vette a vádlott lányát, akinél a 2016. nyarán elvégzett klinikai és laboratóriumi vizsgálatok fertőzéses betegségeket igazoltak.

A gondozó intézet telefonon felvette a kapcsolatot a vádlottal, hogy gyermekével együtt a szakrendelésen jelenjen meg. A vádlott ennek első alkalommal eleget is tett, részletes tájékoztatást kapott a gyermek betegségének természetéről és a kezelés nélkül magára és a környezetére kiható következményekről. A tájékoztatás ellenére a nő és gyermeke nem jelent meg a következő kezelésen. Az egészségügyi intézmény telefonon és ajánlott levélben több alkalommal is felszólította a vádlottat és lányát, hogy vegyenek részt a kezeléseken. Mivel nem jelentek meg, az egészségügyi intézmény jelzéssel élt a járási tisztifőorvos felé, aki határozatával 2016. novemberében elrendelte, hogy a kiskorú vegyen részt orvosi vizsgálaton.

 

A helyi gyámügyi osztály emellett telefonon felhívta őket és újabb határozatokat adott ki. A 2016. augusztus 30-a óta ismétlődő felhívásoknak a vádlott 2016. november 24. napján eleget tett. Ekkor újabb tájékoztatást kaptak a betegségről, a kezelésével kapcsolatos eljárásról és kötelezettségeikről. Ezen alkalommal a kezelés megkezdésére is sor került, azonban a vádlott és lánya ezt követően 2017. márciusáig, ismételt többszöri felhívás ellenére  sem jelent meg a fertőző betegség gyógyításával kapcsolatos ellátás igénybevételére. A vádlott korábban többször megígérte, hogy a kezelés folytatása érdekében gyermekével a gondozóban megjelenik, azonban ennek soha nem tett eleget.

 

A vádlott ezzel a magatartásával 2016 nyara és 2017 márciusa közötti időszakban nem tett eleget a kiskorú gondozása körében elvárható minimális követelményeknek, mivel nem gondoskodott lánya gyermekorvosi vizsgálatokon és kezeléseken való részvételéről. Ezzel súlyos mértékben veszélyeztette a gyermek testi fejlődését, figyelemmel arra is, hogy a fertőzéses gyulladás súlyos szövődményekhez, orvosi ellátás hiányában akár halálhoz is vezethet.

A járási ügyészség a vádlottat kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság fog dönteni.

 
 
Forrás: Járási Ügyészség
VH
 

Olvassa el ezt is!

Gyorsan elkapták a vásárhelyi fiút

Gyorsan elkapták a vásárhelyi fiút

A vásárhelyi srác most elgondolkodhat a tárgyalásig: csak érdemesebb lett volna nyitvatartási időben boltba...
Átvették Budapesten a petíciót

Átvették Budapesten a petíciót

Úgy tűnik a kishomoki lakosok közössége tettre készebb, mint a vásárhelyi Önkormányzat....
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Rendhagyó történelemóra az Emlékpontban
Rendhagyó történelemóra az Emlékpontban A magyarországi németek kitelepítésének 72. évfordulóján a Gregus Máté Szakközépiskola végzős diákjainak tartottak rendhagyó történelemórát. Képekkel.
 
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést A felkészülési meccsen sok fiatal is szerepet kapott. A Bordánynak 10 gólt lőttek. Ők még a felkészülés elején járnak, mindamellett eggyel alacsonyabb osztályban érdekeltek.
 
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak Az utolsó percekben elveszített Tehetséges Fiatalok BP elleni mérkőzés után Nagykőrösön vendégszerepelnek. Ellenfelük a tabellán egy hellyel feljebb áll.
 
95 éves Dr. Virág Jánosné
95 éves Dr. Virág Jánosné Több díjjal  jutalmazták  37 évi pedagógiai munkájáért, aranydiplomát is kapott.
 
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye

Hamarosan másodfokon folytatódik a 47-es úton a három éve készakarva balesetet okozó férfi tárgyalása. B. Balázs első fokon öt évet kapott.

 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban Vasárnap a Reformáció 500 éves évfordulójára rendezett országos vetélkedő döntőjének vásárhelyi helyezettjeit  köszöntik és megnyitják a Vissza a gyökerekhez című vándorkiállítást.
 
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük evesztése. Sovány vigasz, hogy most feljelentették mások mellett Orbán Viktort a Legfőbb Ügyészségen.