Kék hírekPrecedens értékű bírói döntés várható

2017. október 3., kedd
 
Precedens értékű bírói döntés várható

A Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a helybeli nővel szemben, aki lánya fertőzéses betegségét elhanyagolva veszélyeztette a kiskorú egészségét.

 

 

 

Képünk illusztráció

 

 

 

A vádirat szerint a helyi járási hivatal gyámügyi osztálya 2015-ben védelembe vette a vádlott lányát, akinél a 2016. nyarán elvégzett klinikai és laboratóriumi vizsgálatok fertőzéses betegségeket igazoltak.

A gondozó intézet telefonon felvette a kapcsolatot a vádlottal, hogy gyermekével együtt a szakrendelésen jelenjen meg. A vádlott ennek első alkalommal eleget is tett, részletes tájékoztatást kapott a gyermek betegségének természetéről és a kezelés nélkül magára és a környezetére kiható következményekről. A tájékoztatás ellenére a nő és gyermeke nem jelent meg a következő kezelésen. Az egészségügyi intézmény telefonon és ajánlott levélben több alkalommal is felszólította a vádlottat és lányát, hogy vegyenek részt a kezeléseken. Mivel nem jelentek meg, az egészségügyi intézmény jelzéssel élt a járási tisztifőorvos felé, aki határozatával 2016. novemberében elrendelte, hogy a kiskorú vegyen részt orvosi vizsgálaton.

 

A helyi gyámügyi osztály emellett telefonon felhívta őket és újabb határozatokat adott ki. A 2016. augusztus 30-a óta ismétlődő felhívásoknak a vádlott 2016. november 24. napján eleget tett. Ekkor újabb tájékoztatást kaptak a betegségről, a kezelésével kapcsolatos eljárásról és kötelezettségeikről. Ezen alkalommal a kezelés megkezdésére is sor került, azonban a vádlott és lánya ezt követően 2017. márciusáig, ismételt többszöri felhívás ellenére  sem jelent meg a fertőző betegség gyógyításával kapcsolatos ellátás igénybevételére. A vádlott korábban többször megígérte, hogy a kezelés folytatása érdekében gyermekével a gondozóban megjelenik, azonban ennek soha nem tett eleget.

 

A vádlott ezzel a magatartásával 2016 nyara és 2017 márciusa közötti időszakban nem tett eleget a kiskorú gondozása körében elvárható minimális követelményeknek, mivel nem gondoskodott lánya gyermekorvosi vizsgálatokon és kezeléseken való részvételéről. Ezzel súlyos mértékben veszélyeztette a gyermek testi fejlődését, figyelemmel arra is, hogy a fertőzéses gyulladás súlyos szövődményekhez, orvosi ellátás hiányában akár halálhoz is vezethet.

A járási ügyészség a vádlottat kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság fog dönteni.

 
 
Forrás: Járási Ügyészség
VH
 

Olvassa el ezt is!

Gyorsan elkapták a vásárhelyi fiút

Gyorsan elkapták a vásárhelyi fiút

A vásárhelyi srác most elgondolkodhat a tárgyalásig: csak érdemesebb lett volna nyitvatartási időben boltba...
Átvették Budapesten a petíciót

Átvették Budapesten a petíciót

Úgy tűnik a kishomoki lakosok közössége tettre készebb, mint a vásárhelyi Önkormányzat....
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Döntetlenre sikerült
Döntetlenre sikerült A HLKC előbb hazai pályán szenvedett nem várt, nagy-arányú vereséget, majd idegenben a mezőny egyik élcsapata ellen bravúros döntetlent ért el. 
 
Részvétnyilvánítások
Részvétnyilvánítások

Pártok, civilszervezetek, közéleti személyiségek részvétnyilvánításai, megemlékezései Almási István Hódmezővásárhely polgármesterének halálára.

(Folyamatosan frissül!)

 
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek A háziállatok csökkentik a magányt, ami egyébként nagyban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához és a demenciához. 
 
Elhunyt Almási István
Elhunyt Almási István Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy Almási István polgármester életének 73. évében elhunyt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Együttérzés a kis lila polip segítségével
Együttérzés a kis lila polip segítségével A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították. Képekkel!
 
Új turisztika stratégia jövőre
Új turisztika stratégia jövőre Vásárhely is benne lesz a tavaszig a kormány elé kerülő egészségturisztikai stratégiában. Perspektivikus jövőképet akarnak teremteni az ágazat számára.