Az év végéhez közeledve, egyre több információ lát napvilágot drágulásról, netán árcsökkenésről, áfakulcs változásról. Most egy - sokak számára örömhírt - talált a Vásárhelyi Hírek a Magyar Közlönyben.
A baromfihús mellett a különböző belsőségek és a vágási melléktermékek is alacsonyabb áfakulcs alá kerülnek januártól. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az ötszázalékos áfakulcs a friss, a hűtött és a fagyasztott baromfitermékekre egyaránt vonatkozik elsejétől.
A lépés logikus volt, hiszen például az úgynevezett csirke- vagy kacsaaprólék maradt volna a magasabb áfakörben, megszűnt volna a fogyasztók által nagyon kedvelt, több évtizedes hagyománnyal rendelkező bontott csirke vagy bontott kacsa termékkategória is. Ebben a termékben ugyanis a tisztított és kizsigerelt baromfitestben kis csomagban megtalálható a szív, a máj, a zúza és a nyak is. – A háziasszonyok előszeretettel választották korábban ezt a terméket, hiszen itt egyben volt a leveshez használt aprólék és a főételként szolgáló baromfitest is.
Azt pedig nem lehet a fogyasztótól elvárni, hogy vegyen meg egy ötszázalékos áfa alá tartozó grillcsirkét vagy -kacsát, a hentespultban pedig vegye meg külön a levesbe szánt belsőségeket, amit aztán 27 százalékos forgalmi adóval terhelten kifizet a kasszánál.
Januártól a kockázott, a darált és a szeletelt hús is olcsóbb lesz, míg a különböző feldolgozott termékek, köztük a fűszerezett, pácolt húsok a magasabb áfatartalommal kerülhetnek a vásárlók kosarába.
A 27-ről ötszázalékosra mérséklődő áfának köszönhetően - bár a termelői árak változatlanok maradnak - a fogyasztók mintegy húsz százalékkal olcsóbban juthatnak baromfihúshoz.