Kultúra, oktatásNincsen május Sárgulás nélkül

2019. május 17., péntek
 
Nincsen május Sárgulás nélkül

Május 17-én a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának végzősei Sárgulási ünnepélyüket tartották.

 

 

 

 

 

 

Annak ellenére sem szakadt meg ez a Hódmezővásárhely életét színesítő sok évtizedes hagyomány, hogy 2011-től a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara is átállt a 6 plusz 1 féléves tanrendre, amely az úgynevezett BSc képzés keretében a 3 év után még egy félév gyakorlathoz köti a diploma megszerzését.

 

Délelőtt 10 órától a Kar épülettömbjében ballagással kezdődött a búcsúztató, majd a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban tartották meg a búcsúztató ünnepséget. A sok évtizedes hagyomány szerint, délután 3- tól indult a Sárgulási fogatos felvonulás, idén is, mint minden esztendőben a Kutasi úti Tangazdaságból.

Idén 61 mezőgazdasági mérnök szakos, 4 vadgazda mérnök szakos, 18 Vidékfejlesztési agrármérnöki MSc (másoddiplomás), és 26 Felsőoktatási Szakképzésben részt vett végzős ült fel a fogatokra, és körbejárva jelképesen búcsúznak a várostól, amely három és félévre befogadta őket.

Külön érdekessége az idei Sárgulásnak, hogy Észak-afrikai és kínai végzősök is végeznek idén a Mezőgazdasági Karon.

 

A Sárgulás, ez a minden évben Hódmezővásárhely utcáit betöltő felvonulás, nevét a gabona érése, sárgulása után kapta. Vagyis a „megérett” végzősök körbekocsizva búcsúznak a várostól. A Mezőgazdasági Kar jellegzetes szimbólumával díszített sárga pólóban péntek délután a fogatokon ülő egyetemi hallgatók szakdolgozatuk sikeres megvédése és a gyakorlati időszak letelte után az agrárium minden ágazatában el fognak tudni helyezkedni. A Kossuth térre érkező végzősöket a városvezetés egyik képviselője fogadja.

A Sárgulás koreográfiájának elmaradhatatlan részét képezi az Andrássy utcán a fogatokat végigkísérő, majd a Fekete Sas előtt felálló Városi Fúvószenekar. Idén a Polgármesteri Hivatal részéről Kis Andrea alpolgármester búcsúztatta a végzős hallgatókat.

A Sárgulás idén is bállal zárul, amely 19 órakor kezdődött a Fekete Sas Éttermében.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A Bethlen bővítése is akadozik

A Bethlen bővítése is akadozik

Még nem kapta meg a város a Miniszterelnökségtől a megvalósítási szakasz aláírt...
Zöld Hódmezővásárhely duatlonnal

Zöld Hódmezővásárhely duatlonnal

Záró szakaszához érkezett a Zöld Hódmezővásárhely összefoglaló című projekt....
 

És ezt már olvasta?

Újabb sikeres színházi előadás
Újabb sikeres színházi előadás Egy férfiklub hétköznapjaiba engedett bepillantást a Nő a tét című előadás legutóbb a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Jazzkívánságműsor - vásárhelyieknek
Jazzkívánságműsor - vásárhelyieknek Pazar zenei élmény részesei lehettek azok, akik ellátogattak a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann közös koncertjére a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba.
 
Elpuskázott helyzetek, eladott labdák
Elpuskázott helyzetek, eladott labdák A Vásárhelyi Kosársuli felnőtt-, valamint U20-as csapata vasárnap a Pápa otthonában lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjában. Egy győzelem, egy vereség.
 
Dobogós helyezések Budapesten
Dobogós helyezések Budapesten

Október 12-én a 12. Magyar Open Poomsae Bajnokságon a vásárhelyi Máté Taekwondo & Hapkido KHSE sportolói 5 dobogós helyezést ért el.

 
Súlyos testi sértés a vád
Súlyos testi sértés a vád Vádat emeltek egy tanár ellen, aki eltörte egy diákja kezét idén tavasszal egy hódmezővásárhelyi általános iskolában.
 
Választott Hódmezővásárhely
Választott Hódmezővásárhely

13 478 szavazattal Dr. Márki-Zay Péter lett a polgármestere. Fölényes győzelmet arattak a Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület jelöltje.

 

 
Mindszenti sorozatbetörés elfogással
Mindszenti sorozatbetörés elfogással Nem kis riadalmat keltett a mindszenti és vásárhelyi facebookosok között az a hír, hogy 12 óra alatt 5 betörés volt. Igaz a betörő csak 4 órán ár örülhetett a zsákmánynak.