Kultúra, oktatásNemzetközi doktorandusz-konferencia az Emlékpontban

2018. június 2., szombat
 
Nemzetközi doktorandusz-konferencia az Emlékpontban

Magyarország modernkori történetéről – a kora újkortól a rendszerváltás idejéig – szóló előadások hangzottak el a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara, a Doktoranduszok Országos Szövetsége és az Emlékpont közös szervezésében létrejött III. „Magyarország története a kora újkortól a legújabb korig" című tudományos konferencián, ahol történész doktorandusz hallgatók és doktorjelöltek mutatták be kutatásai eredményeiket.

 

 


Az ország számos egyeteméről, sőt a határon túlról érkező előadókat felvonultató nemzetközi konferencia húsz előadója lehetőséget kapott, hogy tudományos pályájuk elején beszámolhassanak eredményeikről, sőt a tudományos tanácskozás előadásait magában foglaló kiadványban publikáljanak és a rendezvényen résztvevő kollégáikkal együttműködést alakítsanak ki – mondta el a konferenciát értékelve Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője, hangsúlyozva, hogy az Emlékpont egyik törekvése a tudományos élet utánpótlásával foglalkozni.

 

A konferenciát korábban Szegeden szervezte Zeman Ferenc, az Emlékpont történésze, aki a vásárhelyi tanácskozásra már tudományos fokozattal rendelkező történészként hívta kollégáit. Közösség a tudományért – idézte Apjok Vivien, a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztályának elnöke szervezetük jelmondatát, s örömét fejezte ki, hogy a vásárhelyi intézmény teret biztosít a fiatal kutatók számára.

 

A konferencia a plenáris ülés után két szekcióüléssel folytatódott a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyi fazekasmester a Trienállé díjazottjai között

Vásárhelyi fazekasmester a Trienállé...

Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke méltatta az Alföldi Fazekas...
Az Ótemplom apró titkai

Az Ótemplom apró titkai

A hódmezővásárhelyi református ótemplom történetéről tartott előadást a Tornyai János...
 

És ezt már olvasta?

Bronzérem Ukrajnában
Bronzérem Ukrajnában A legjobb négy között öklözhetett a Boxing Gym Vásárhely kiválósága az Ukrajnában megrendezett négynemzetes torna döntőjén.
 
Betegellátás harcászati körülmények között
Betegellátás harcászati körülmények között A vásárhelyi laktanya Egészségügyi Központjának katonái gyakorlatoztak.
 
Táncgála két estén át
Táncgála két estén át Telt házas előadásokon a BFMK hat gyermektánccsoportja ‑ kiegészülve az Árendás együttessel – különböző tájegységek táncait, népi játékait mutatta be. Képekkel.
 
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen Június 23-án Hódmezővásárhely hat helyszínnel kapcsolódik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatához.
 
Zentai diákok az Emlékpontban
Zentai diákok az Emlékpontban Hódmezővásárhely vajdasági testvérvárosából, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium ötvenfős diákcsoportja járt június 17-én az Emlékpontban.
 
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk!
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk! Egy sereg önkéntes, Márki-Zay Péter polgármester tevőleges közreműködésével éppen az iskolai vakáció kezdetére időzítve, igazi homokos plázst varázsolt a Holt Tisza partjára.
 
Szúnyogmentesítési nagyüzem
Szúnyogmentesítési nagyüzem Április 25-e óta ez volt a negyedik szúnyogirtási hadművelet Hódmezővásárhelyen és térségében. Mind a légi, mind a földi eljárás során deltametrint használnak.