Kultúra, oktatásMunkásőr névsorolvasás

2017. november 3., péntek
 
Munkásőr névsorolvasás

November 7-én mutatják be az Emlékpont szakemberei azt a kötetet, amely már a tervezésének tavalyi bejelentése, illetve az erről megjelent híradások vegyes érzelmeket váltottak ki a hódmezővásárhelyiek egy részéből.

 

 

 

 


A Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen 1957-1989 című könyv az 1956 őszén megalakult Csongrád Megyei Karhatalom és az 1957. március 17-én létrejött Szántó Kovács János Munkásőregység történetét, egészen a testület 1989-es feloszlatásáig követi nyomon. Emellett a szerzők kiemelt figyelmet fordítottak a vásárhelyi munkásőregység személyi állományának feltérképezésére is, melynek eredményeképpen több mint ezer munkásőrt sikerült név szerint beazonosítaniuk. A könyvet az Emlékpont tulajdonában lévő, eddig még nem publikált képanyag teszi teljessé, melyben alapító tagokról készült portrék is helyet kaptak.

 

Márciusban nyílt meg a kötettel azonos című kiállítás az Emlékpontban, (a hódmezővásárhelyi Munkásőrség megalakításának éppen a 60. évfordulóján), amelynek megnyitóján Lázár János miniszter beszédében bátorította az Emlékpont vezetőjét és kutatóit, hozzák nyilvánosságra a neveket, azonban jelezte, más a felelőssége annak, aki a munkásőrséghez 1957-ben a megtorlás érdekében, vagy akár a gyilkolás jegyében csatlakozott és más a felelőssége, aki karrierizmusból, ambícióból, vagy megfelelési kényszerből találta meg helyét az 1970-es, 1980-as években a munkásőrség soraiban. De tudni kell, kik voltak, akiknek az MSZMP-tagság sem volt elég, hogy a rendszerből kivegyék a részüket.

 

A portrékkal, fotókkal, dokumentumokkal gazdagon illusztrált kötet publikálása valószínű sok vásárhelyi család életében generálhat kérdéseket.

 

A november 7-én 17 órakor kezdődő eseményen a kötetet Dr. Miklós Péter intézményvezető, a könyv szerkesztője és a szerzők, Nagy Gyöngyi és Dr. Zeman Ferenc, az Emlékpont történészei mutatják be.

Egyébként vidéken elsőként a hódmezővásárhelyi Emlékpont történészei dolgozták fel a helyi munkásőregység történetét. 

 

Kapcsolódó cikkünk:


Konferencia a munkásőrség történetéről az Emlékpontban

 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Átadták az elkerülő út új hídját

Átadták az elkerülő út új hídját

A Vásárhelyt elkerülő út és a 45 számú főút találkozásánál...
Esti fényben lesz igazán impozáns

Esti fényben lesz igazán impozáns

A lakosság arányában Vásárhelyről maradtak a legtöbben a harctéren, szinte minden család...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Rendhagyó történelemóra az Emlékpontban
Rendhagyó történelemóra az Emlékpontban A magyarországi németek kitelepítésének 72. évfordulóján a Gregus Máté Szakközépiskola végzős diákjainak tartottak rendhagyó történelemórát. Képekkel.
 
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést A felkészülési meccsen sok fiatal is szerepet kapott. A Bordánynak 10 gólt lőttek. Ők még a felkészülés elején járnak, mindamellett eggyel alacsonyabb osztályban érdekeltek.
 
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak Az utolsó percekben elveszített Tehetséges Fiatalok BP elleni mérkőzés után Nagykőrösön vendégszerepelnek. Ellenfelük a tabellán egy hellyel feljebb áll.
 
95 éves Dr. Virág Jánosné
95 éves Dr. Virág Jánosné Több díjjal  jutalmazták  37 évi pedagógiai munkájáért, aranydiplomát is kapott.
 
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye

Hamarosan másodfokon folytatódik a 47-es úton a három éve készakarva balesetet okozó férfi tárgyalása. B. Balázs első fokon öt évet kapott.

 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban Vasárnap a Reformáció 500 éves évfordulójára rendezett országos vetélkedő döntőjének vásárhelyi helyezettjeit  köszöntik és megnyitják a Vissza a gyökerekhez című vándorkiállítást.
 
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük evesztése. Sovány vigasz, hogy most feljelentették mások mellett Orbán Viktort a Legfőbb Ügyészségen.