Kultúra, oktatásMunkásőr névsorolvasás

2017. november 3., péntek
 
Munkásőr névsorolvasás

November 7-én mutatják be az Emlékpont szakemberei azt a kötetet, amely már a tervezésének tavalyi bejelentése, illetve az erről megjelent híradások vegyes érzelmeket váltottak ki a hódmezővásárhelyiek egy részéből.

 

 

 

 


A Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen 1957-1989 című könyv az 1956 őszén megalakult Csongrád Megyei Karhatalom és az 1957. március 17-én létrejött Szántó Kovács János Munkásőregység történetét, egészen a testület 1989-es feloszlatásáig követi nyomon. Emellett a szerzők kiemelt figyelmet fordítottak a vásárhelyi munkásőregység személyi állományának feltérképezésére is, melynek eredményeképpen több mint ezer munkásőrt sikerült név szerint beazonosítaniuk. A könyvet az Emlékpont tulajdonában lévő, eddig még nem publikált képanyag teszi teljessé, melyben alapító tagokról készült portrék is helyet kaptak.

 

Márciusban nyílt meg a kötettel azonos című kiállítás az Emlékpontban, (a hódmezővásárhelyi Munkásőrség megalakításának éppen a 60. évfordulóján), amelynek megnyitóján Lázár János miniszter beszédében bátorította az Emlékpont vezetőjét és kutatóit, hozzák nyilvánosságra a neveket, azonban jelezte, más a felelőssége annak, aki a munkásőrséghez 1957-ben a megtorlás érdekében, vagy akár a gyilkolás jegyében csatlakozott és más a felelőssége, aki karrierizmusból, ambícióból, vagy megfelelési kényszerből találta meg helyét az 1970-es, 1980-as években a munkásőrség soraiban. De tudni kell, kik voltak, akiknek az MSZMP-tagság sem volt elég, hogy a rendszerből kivegyék a részüket.

 

A portrékkal, fotókkal, dokumentumokkal gazdagon illusztrált kötet publikálása valószínű sok vásárhelyi család életében generálhat kérdéseket.

 

A november 7-én 17 órakor kezdődő eseményen a kötetet Dr. Miklós Péter intézményvezető, a könyv szerkesztője és a szerzők, Nagy Gyöngyi és Dr. Zeman Ferenc, az Emlékpont történészei mutatják be.

Egyébként vidéken elsőként a hódmezővásárhelyi Emlékpont történészei dolgozták fel a helyi munkásőregység történetét. 

 

Kapcsolódó cikkünk:


Konferencia a munkásőrség történetéről az Emlékpontban

 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Átadták az elkerülő út új hídját

Átadták az elkerülő út új hídját

A Vásárhelyt elkerülő út és a 45 számú főút találkozásánál...
Esti fényben lesz igazán impozáns

Esti fényben lesz igazán impozáns

A lakosság arányában Vásárhelyről maradtak a legtöbben a harctéren, szinte minden család...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Egy nagy emberáldozatot követelő csata története
Egy nagy emberáldozatot követelő csata története Pintér István történelemtanár, amatőr történész mutatta be a tanulóknak az osztrák-magyar haderő által végrehajtott sikeres hadművelet történéseit. Képekkel!
 
Döntetlenre sikerült
Döntetlenre sikerült A HLKC előbb hazai pályán szenvedett nem várt, nagy-arányú vereséget, majd idegenben a mezőny egyik élcsapata ellen bravúros döntetlent ért el. 
 
Részvétnyilvánítások
Részvétnyilvánítások

Pártok, civilszervezetek, közéleti személyiségek részvétnyilvánításai, megemlékezései Almási István Hódmezővásárhely polgármesterének halálára.

(Folyamatosan frissül!)

 
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek A háziállatok csökkentik a magányt, ami egyébként nagyban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához és a demenciához. 
 
Elhunyt Almási István
Elhunyt Almási István Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy Almási István polgármester életének 73. évében elhunyt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Együttérzés a kis lila polip segítségével
Együttérzés a kis lila polip segítségével A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították. Képekkel!