Kultúra, oktatásMűalkotások sugárterei az Alföldi Galériában

2018. október 8., hétfő
 

A hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában vasárnap délben nyílt meg a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat. A több mint kétszáz műtárgyat felvonultató kiállítás megnyitóján átadták a tárlat díjait és munkajutalmait.

 

 

 

 

 

Valamennyi művészeti ág láttatni igyekszik, őket egymástól csak a kifejezési mód, a felhasznált anyagok és az eszközök különböztetik meg – fogalmazott megnyitójában Szentmártoni János József Attila-díjas író, a Magyar Írószövetség elnöke, aki a megnyitóra érkezettekkel együtt „látni érkezett” a magyar képzőművészti élet egyik legrangosabb eseményére, amelyet hatvanöt éve hoztak létre, s a tárlat mindenkori szervezői tartottak életben évtizedeken át.

 

Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke szakmai megnyitóját az idei kiállítás zsűrijének egyik tagjaként fogalmazta meg. Az igazi műtárgyaknak sugártere van, amely hatást gyakorol a művek szemlélőire, s ezek a sugárterek most az Alföldi Galériában egymással is interferálnak - jelentette ki. A művész hozzátette: a tárlat hatvanöt évének két fontos fogalma a hűség és a bátorság: hűség a hagyományokhoz, az értékek ápolásához, azonban a megmaradáshoz szükség van a változtatás, a megújulás bátorságára, s e kettősség megjelenik a tárlat sokszínűségében és a művészek összetételében is, akik között ott vannak a hosszú pályát maguk mögött tudó alkotók mellett a fiatal képzőművészek is.

 

A kiállítás zenei közreműködője, a Liszt Ferenc-díjas dzsesszzenész, érdemes és kiváló művész, Dresch Mihály volt, s a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat hagyományait kiemelte Márki-Zay Péter polgármester is, aki Ámmer Gergő szobrászművésznek adta át Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város fődíját és a Tornyai-plakettet, míg Kis Andrea alpolgármester Fehér László festőművésznek Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város az idén első alkalommal odaítélt Életműdíját.

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város és a Magyar Művészeti Akadémia Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíját Kaliczka Patrícia festőművész érdemelte ki, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Endre Béla mesterdíját Szabó Tamás festő- és szobrászművész vette át. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Galyasi Miklós nívódíjával az idén Lőrincz Tamás festőművész munkáját ismerték el, míg Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Fiatal Festők Nívódíját Rózsa Luca Sára vehette át.

Kotormán Norbert szobrászművész a Magyar Művészeti Akadémia díját érdemelte ki, Papageorgiu Andrea festőművész pedig Emberi Erőforrások Minisztériuma idei díját tudhatja magáénak. A Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány díját Király György grafikusművész vette át, míg Székó Gábor szobrászművész a Csongrád Megyei Önkormányzat díját érdemelte ki. A Dr. Horváth Ügyvédi Iroda díjával Bíró Botond festőművész munkáját ismerték el, Hézső Ferenc festőművész a Hód-Mezőgazda Zrt. díját kapta meg. Kincses Pál vállalkozó díját Fekete László szobrászművész vette át, míg az SV-2010 Kft. díját Kondor Attila festőművésznek ítélte a díjzsűri.

A Bandula Kisvendéglő munkajutalma Németh László festőművész, a Hódagro Mezőgazdasági Zrt. munkajutalma Basa Anikó képzőművész, a Sárkány sport-, játék-, ajándékbolt munkajutalma Végh Júlia festőművész, Simon Sándor vállalkozó munkajutalma pedig Kotormán Ábel szobrászművész munkájának elismeréseként került átadásra, a Kurucz D. István festőművész Emlékére díj elismertje pedig Gresa Márton festőművész lett, míg a Rékassy Csaba-díjat Király György grafikusművész vette át.

A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat december másodikáig tekinthető meg az Alföldi Galéria kiállítótermeiben.


További beszámoló és a díjazottak névsora ITT!

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Megemlékeztek az Aradi Vértanúkról

Megemlékeztek az Aradi Vértanúkról

Október 6-án délután 4 órakor a Kossuth téren tartott megemlékezést a...

A vásárhelyi úszók is letették a névjegyüket

A vásárhelyi úszók is letették a névjegyüket

Joggal lehet büszke Bán Sándor vezetőedző a tanítványaira – hasznos és tanulságos...
 

És ezt már olvasta?

Módosították a költségvetést
Módosították a költségvetést A büdzsé módosításra az állami támogatások és korábban született közgyűlési határozatok átvezetése és a pályázatok miatt van szükség,
 
Éremesővel zárta a szezont a HSÚVC
Éremesővel zárta a szezont a HSÚVC A hétvégén tartotta a Hód Úszó SE a JAKED-HÓD Cikluszáró Nemzetközi Úszóversenyt. A HSÚVC a szezonzáró versenyen megnyerte a HÓD Kupát. Eredményekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.50.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.50.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában A 2001 óta hagyománnyá vált egy olyan rendhagyó programsorozat az iskolában, ahol bemutatják tevékenységeik sokszínűségét.
 
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel Az NB I/B Zöld csoportjának 12. fordulóján a bajnokság két legjobb formában lévő csapata csapott össze egymással.
 
Bölcsödében lopott a mindszenti nő
Bölcsödében lopott a mindszenti nő Az intézmény igazgatójának feltűnt az idegen, rendőrt hívott. Az asszony ellen lopás vétsége miatt indult eljárás.
 
Két ügyben született döntés
Két ügyben született döntés Két személyiségi jogi pert is elvesztett a hódmezővásárhelyi polgármester a Szegedi Törvényszéken pénteken. Milliós pénzbüntetésekre ítélték Márki-Zay Pétert.