Kultúra, oktatásMűalkotások sugárterei az Alföldi Galériában

2018. október 8., hétfő
 

A hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában vasárnap délben nyílt meg a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat. A több mint kétszáz műtárgyat felvonultató kiállítás megnyitóján átadták a tárlat díjait és munkajutalmait.

 

 

 

 

 

Valamennyi művészeti ág láttatni igyekszik, őket egymástól csak a kifejezési mód, a felhasznált anyagok és az eszközök különböztetik meg – fogalmazott megnyitójában Szentmártoni János József Attila-díjas író, a Magyar Írószövetség elnöke, aki a megnyitóra érkezettekkel együtt „látni érkezett” a magyar képzőművészti élet egyik legrangosabb eseményére, amelyet hatvanöt éve hoztak létre, s a tárlat mindenkori szervezői tartottak életben évtizedeken át.

 

Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke szakmai megnyitóját az idei kiállítás zsűrijének egyik tagjaként fogalmazta meg. Az igazi műtárgyaknak sugártere van, amely hatást gyakorol a művek szemlélőire, s ezek a sugárterek most az Alföldi Galériában egymással is interferálnak - jelentette ki. A művész hozzátette: a tárlat hatvanöt évének két fontos fogalma a hűség és a bátorság: hűség a hagyományokhoz, az értékek ápolásához, azonban a megmaradáshoz szükség van a változtatás, a megújulás bátorságára, s e kettősség megjelenik a tárlat sokszínűségében és a művészek összetételében is, akik között ott vannak a hosszú pályát maguk mögött tudó alkotók mellett a fiatal képzőművészek is.

 

A kiállítás zenei közreműködője, a Liszt Ferenc-díjas dzsesszzenész, érdemes és kiváló művész, Dresch Mihály volt, s a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat hagyományait kiemelte Márki-Zay Péter polgármester is, aki Ámmer Gergő szobrászművésznek adta át Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város fődíját és a Tornyai-plakettet, míg Kis Andrea alpolgármester Fehér László festőművésznek Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város az idén első alkalommal odaítélt Életműdíját.

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város és a Magyar Művészeti Akadémia Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíját Kaliczka Patrícia festőművész érdemelte ki, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Endre Béla mesterdíját Szabó Tamás festő- és szobrászművész vette át. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Galyasi Miklós nívódíjával az idén Lőrincz Tamás festőművész munkáját ismerték el, míg Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Fiatal Festők Nívódíját Rózsa Luca Sára vehette át.

Kotormán Norbert szobrászművész a Magyar Művészeti Akadémia díját érdemelte ki, Papageorgiu Andrea festőművész pedig Emberi Erőforrások Minisztériuma idei díját tudhatja magáénak. A Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány díját Király György grafikusművész vette át, míg Székó Gábor szobrászművész a Csongrád Megyei Önkormányzat díját érdemelte ki. A Dr. Horváth Ügyvédi Iroda díjával Bíró Botond festőművész munkáját ismerték el, Hézső Ferenc festőművész a Hód-Mezőgazda Zrt. díját kapta meg. Kincses Pál vállalkozó díját Fekete László szobrászművész vette át, míg az SV-2010 Kft. díját Kondor Attila festőművésznek ítélte a díjzsűri.

A Bandula Kisvendéglő munkajutalma Németh László festőművész, a Hódagro Mezőgazdasági Zrt. munkajutalma Basa Anikó képzőművész, a Sárkány sport-, játék-, ajándékbolt munkajutalma Végh Júlia festőművész, Simon Sándor vállalkozó munkajutalma pedig Kotormán Ábel szobrászművész munkájának elismeréseként került átadásra, a Kurucz D. István festőművész Emlékére díj elismertje pedig Gresa Márton festőművész lett, míg a Rékassy Csaba-díjat Király György grafikusművész vette át.

A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat december másodikáig tekinthető meg az Alföldi Galéria kiállítótermeiben.


További beszámoló és a díjazottak névsora ITT!

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Megemlékeztek az Aradi Vértanúkról

Megemlékeztek az Aradi Vértanúkról

Október 6-án délután 4 órakor a Kossuth téren tartott megemlékezést a...

A vásárhelyi úszók is letették a névjegyüket

A vásárhelyi úszók is letették a névjegyüket

Joggal lehet büszke Bán Sándor vezetőedző a tanítványaira – hasznos és tanulságos...
 

És ezt már olvasta?

Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.
 
Hősök Napja Vásárhelyen
Hősök Napja Vásárhelyen A megemlékezések 1925-től váltak rendszeressé. Egy 2001. évi törvény alapján május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánították.
 
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban Hódmezővásárhely hazai képzőművészeti életben betöltött szerepét jelző, és a lokálpatriotizmust is erősítő kiállítás nyílik a Kohán György utcai Művésztelepen.
 
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen A szentesi úszóviadalon viadalon 31 egyesület összesen 380 úszója állt rajthoz, köztük a NICS-HSÚVC 33 versenyzővel.
 
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba. A Peace Run (Békefutás) a világ legnagyobb váltófutása.
 
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát Faágak Szikáncsnál, a Csomorkányin, leszakadt lakásmennyezet  a Rapcsákon, víz által veszélyeztetett lakóház a Konti utcában. Dolgos éjszakája volt a tűzoltóknak.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."