Kultúra, oktatásMorális hűségét megtartotta

2017. november 11., szombat
 

A Hódmezővásárhelyen 1904-ben született, majd Debrecenben élt költő, újságíró Pákozdy Ferenc 1956-os verseit tartalmazó Fekete könyvet mutatták be a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

 

 

 

 

 


A vásárhelyi közgyűjtemény és a debreceni Déri Múzeum közös péntek délutáni rendezvényén. A beszélgetést vezető Diószegi Szabó Pál költő, történész a bemutatón magát azt az eredeti füzetet is bemutatta, amelybe Pákozdy az ötvenes évek derekán írta költeményeit.

Pákozdy számos iskolát – köztük a jogi és az orvosi kart – kezdett el és hagyott félbe, majd helyi újságok külső munkatársaként dolgozott. A második világháború végén még Vásárhelyen tartózkodott, amikor a szovjet csapatok átvették a város irányítását. Ezután hagyta el a várost és költözött a Hajdúságba.

 

Debrecen sok tekintetben hasonlít Vásárhelyre – fogalmazta meg Lakner Lajos, a Déri Múzeum igazgatóhelyettese, a kötet szerkesztője, utalva arra, hogy a cívis városban is igencsak számon tartják, ki az akinek családja régóta a városban él. A debreceniek között is sok a Pákozdyhoz hasonló makacs és őszinte ember, ám Pákozdy Ferenc mégis kilógott a sorból különc, mindig elegáns megjelenésével, s legendás alakját ma is őrzik a debreceniek.

 

A kötetben az 1956 őszén-telén és 1957 tavaszán írott versei kaptak helyet, amelyek a teljes költői életművet tekintve – véli Diószegi Szabó Pál – a legerősebb költeményei. Ezekben a szövegekben ott a remény és a forradalom öröme, majd a bukás miatt érzett csalódottság. A forradalom idején Pákozdy több versét is közölték, emiatt később folyamatosan megfigyelték, sőt az akkor nem engedélyezett nemzeti ünnepnapokat is gyakran a rendőrségi fogdán kellett töltenie.

 

Egy róla írt ügynöki jelentés szerint nem volt hajlandó írásokat közlésre adni az akkori debreceni kommunista napilapnak, a Naplónak, s bár tisztában volt a következményekkel, morális hűségét megtartotta a szabadság eszményéhez.

 

A bemutatón jelen volt a kötet illusztrációit és grafikai tervét készítő Süli-Zakar Szabolcs is, aki elmondta: igyekezett a kort megidéző hangulatú, azonban mégis fiatalos betűtípust választani, s az illusztrációkon is feltűnik a figyelmet kötet borítójára irányító sárga szín is.

Az esten – amelyen az alkotó unokahúga, Pákozdy Katalin is jelen volt – Pákozdy Ferenc költeményeit Hegyiné Csernus Judittól hallgathatták a bemutató résztvevői, akik a kiadó Déri Múzeum jóvoltából egy-egy ajándékpéldányt is magukkal vihettek a kötetből.

 
 
VH-Emlékpont
 

Olvassa el ezt is!

Mindszenti lánynak drukkolhatunk

Mindszenti lánynak drukkolhatunk

Mindszenti döntőse is van az idei Miss Alpok Adria Szépségverseny & Megye Szépe válogatónak. Sokat...
Élhető, biztonságos és igazságos ország ígéretével

Élhető, biztonságos és igazságos ország...

Újabb programpontokat ismertetett a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje november 9-én...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Egy nagy emberáldozatot követelő csata története
Egy nagy emberáldozatot követelő csata története Pintér István történelemtanár, amatőr történész mutatta be a tanulóknak az osztrák-magyar haderő által végrehajtott sikeres hadművelet történéseit. Képekkel!
 
Döntetlenre sikerült
Döntetlenre sikerült A HLKC előbb hazai pályán szenvedett nem várt, nagy-arányú vereséget, majd idegenben a mezőny egyik élcsapata ellen bravúros döntetlent ért el. 
 
Részvétnyilvánítások
Részvétnyilvánítások

Pártok, civilszervezetek, közéleti személyiségek részvétnyilvánításai, megemlékezései Almási István Hódmezővásárhely polgármesterének halálára.

(Folyamatosan frissül!)

 
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek A háziállatok csökkentik a magányt, ami egyébként nagyban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához és a demenciához. 
 
Elhunyt Almási István
Elhunyt Almási István Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy Almási István polgármester életének 73. évében elhunyt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Együttérzés a kis lila polip segítségével
Együttérzés a kis lila polip segítségével A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították. Képekkel!