GazdaságMiből készül a kincset érő kenyér?

2017. augusztus 8., kedd
 
Miből készül a kincset érő kenyér?

Az aranyló kalászokban rejlő, minden ember számára kenyeret adó kincset lehetetlen túlértékelni; a világ legfontosabb és legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényei a gabonafélék.

 

 

 

 

 

 

 

A gabonanövények legnagyobb része úgynevezett primőr kultúrnövény. Ez azt jelenti, hogy csaknem tíz-tizenkétezer évvel ezelőtt a vadászó-halászó-gyűjtögető életmódról növénytermesztésre és állattenyésztésre áttérő őseink elsőként vették termesztésbe a gabonákat. A tudatos termesztés kezdetétől eltelt mintegy tízezer év az emberiség kialakulásának szempontjából viszonylag rövid időintervallumot jelent, ám ennek ellenére is hatalmas fejlődésen ment keresztül ez alatt az időszak alatt a szántóföldi növénytermesztés technológiája.

Nem csoda, hiszen a szénhidrátban gazdag gabonafélék alapvető élelmiszernek számítanak, mióta világ a világ – egyes fejlődő országokban ma is a búza, rizs vagy kukorica adja szinte a teljes étrendet a lakosság számára.

A technológia fejlődésének köszönhetően – a legtöbb mezőgazdasági ágazathoz hasonlóan – a gabonatermelés hozama is évről évre, évtizedről évtizedre növekszik. A 2014-es évben például az Európai Unióban rekordmennyiségű, 331,7 milliárd tonna gabona termett (ráadásul úgy, hogy a termőterület az előző évhez képest szinten maradt!); így a gabonák adták a teljes uniós mezőgazdasági kibocsátás 13 százalékát. A 2016-os év magyar rekordokat is jelentett: az előző évinél 0,4%-kal kisebb területen 5,1%-kal több, 7,9 millió tonna kalászos gabona termett. A termésátlagok az összes gabona esetében felülmúlták a 2015. évit.

Természetesen nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a technológia nem minden, sőt... Az időjárás változó körülményei változatlanul a legerősebb befolyásoló tényezők a gabonatermelés hozamában is.

 

Az idei búzaterméssel kapcsolatban az előzetes vizsgálatokból kiderül, hogy az érés utolsó időszakában a kevés csapadék miatt nem tudtak mindenhol kifejlődni a szemek, így a tavalyi évhez képest kevesebb termés várható, (csaknem 15-20%-os terméskiesésről van szó) az alacsonyabb fajsúlyú szemeknek azonban magasabb sikér- és fehérjetartalma lesz.

A sikérképző fehérjék azért nagyon fontosak a búzában, mert a kenyér készítésekor a sikér vázzá áll össze, és ez alkotja meg a tészta szerkezetét. Az idei lisztből tehát igazán finom, egészséges pékáru készülhet majd!

Amire azonban nagyon fontos figyelni mind a kenyérrel, mind a liszttel kapcsolatban, az a génmódosítás. Köztudott, hogy különféle kísérletezések során újfajta élelmiszernövényeket állítottak elő, amelyek a természetben soha nem léteztek: kukoricát, mely rovarirtót termel, szójababot, amely ellenálló a permetezőszerekkel szemben. Az amerikai kontinensen emberek milliói fogyasztanak jelöletlen, génmódosított összetevőket tartalmazó ételeket úgy, hogy esetleg nem is tudnak róla. Hosszú ideig a búza volt az egyetlen gabonanövény, amelynek nem létezett genetikailag módosított változata, ám ez sajnos ma már nem mondható el.

 

Bár a világon négy ország termeszti a génmódosított növények közel 90%-át: az Egyesült Államok (53%), Argentína (18%), Brazília (11,5%) és Kanada (6,1%), nem reménykedhetünk itthon sem GMO-mentességben. Szerencsére létrehoztak már többféle vásárlói kalauzt is annak érdekében, hogy a tudatos vásárlók biztonságos, GMO-mentes élelmiszerekhez jussanak.

A legjobb módszer ezeknek az elkerülésére azonban a hazai termékek fogyasztása, hiszen országunkban hál’ Istennek nincs engedélyezve a genetikailag módosított organizmusok termesztése.

Számos olyan pékség létezik hazánkban, ahol nyomon követhető, hogy csak magyar búzából, magyar lisztből állítják elő finomabbnál finomabb termékeiket. Ha pedig kenyérsütésre adjuk a fejünket, hamar kiderül, hogy adalékanyagok használata nélkül csak igazán jó lisztből lehet finom kenyeret készíteni. Nekünk azonban csak az a dolgunk, hogy nyitott szemmel járjunk, adjunk magunkra, adjunk a minőségre.

S hogy hol találhatjuk meg ezt a minőséget? A válasz kézenfekvő: a hazai őstermelőknél, a hazai vállalatoknál.

 

Az Árpád-Agrár Zrt. mindig a legmagasabb minőséget próbálja meg előállítani, legyen szó zöldségekről, palántáról, tejről, vagy éppen gabonafélékről. A cégcsoport mintegy 1550 hektár területen termeszt búzát, ezt a területet korszerű, az ún. lineár berendezésekkel, valamint csévélődobos öntözőberendezésekkel öntözik. A vállalat geotermikus energiával működő gabonaszárító-berendezéssel is rendelkezik, amely egyrészt ritkaságnak számít, másrészt pedig nagyban hozzájárul az egészséges, biztonságos élelmiszer alapanyagok előállításához.

A részben feldolgozott gabonát, a búzaszemeket később hazai malmok számára értékesítik, hogy illatozó kenyérként születhessen újjá a forró kemencében…

A kenyér pedig nem csupán egy étel. A kenyér szimbólum. Szimbóluma a munkának, a bőségnek, és sok minden másnak, de legfőképpen szimbóluma az életnek.

 
 
Forrás: Both Ildikó
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ezeket a vírusokat nem az Aspirin öli meg!

Ezeket a vírusokat nem az Aspirin öli meg!

2017 első felében átlagosan majdnem ötven alkalommal ért vírustámadás minden egyes...
Toronymagasan vezet a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar

Toronymagasan vezet a vásárhelyi...

Meglepőek vagy talán nem is annyira meglepőek a számadatok, miután átszemezgettük  a szeptemberi...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Kalandtúrára fel!
Kalandtúrára fel! A vásárhelyi Hungarian Flyers Kerékpáros Klub hetedik alkalommal rendezi meg a régió egyik legérdekesebb és százakat megmozgató sportrendezvényét.
 
90 éves Lipcsei Jánosné
90 éves Lipcsei Jánosné A Béke Szálló bisztrójában dolgozott szakácsként, majd Újvároson egy kifőzdében közel 300 főre főzött, innen ment nyugdíjba.
 
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta Hatalmas tapsot kapott, miután fejsérülése után visszament a pályára. A vásárhelyi játékos a szerencsétlen esetről, állapotáról beszélt.
 
Tolvaj a strandon
Tolvaj a strandon Szerencsére idén ez az első és remélhetőleg a továbbiakban ritka bűncselekmény: strandolók meglopása a Török Sándor Strandfürdőben. 
 
Készülnek a szezonra
Készülnek a szezonra Három hét egyéni és két hét közös edzésmunka áll az NBI/B bajnokságra készülő felnőtt női kézilabda csapat mögött. Itt a szezon menetrendje!
 
Országos aláírásgyűjtés kezdődött
Országos aláírásgyűjtés kezdődött A cél az állatvédelmi törvény szigorítása. A Polgári kezdeményezéshez a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete is csatlakozott.
 
Vitt mindent ami mozdítható volt
Vitt mindent ami mozdítható volt A tettes mindig visszatér a tett színhelyére - tartja a mondás. A vásárhelyi betörő ezt megduplázta. A 21 éves férfi előzetes letartóztatását kezdeményezték.