GazdaságMiből készül a kincset érő kenyér?

2017. augusztus 8., kedd
 
Miből készül a kincset érő kenyér?

Az aranyló kalászokban rejlő, minden ember számára kenyeret adó kincset lehetetlen túlértékelni; a világ legfontosabb és legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényei a gabonafélék.

 

 

 

 

 

 

 

A gabonanövények legnagyobb része úgynevezett primőr kultúrnövény. Ez azt jelenti, hogy csaknem tíz-tizenkétezer évvel ezelőtt a vadászó-halászó-gyűjtögető életmódról növénytermesztésre és állattenyésztésre áttérő őseink elsőként vették termesztésbe a gabonákat. A tudatos termesztés kezdetétől eltelt mintegy tízezer év az emberiség kialakulásának szempontjából viszonylag rövid időintervallumot jelent, ám ennek ellenére is hatalmas fejlődésen ment keresztül ez alatt az időszak alatt a szántóföldi növénytermesztés technológiája.

Nem csoda, hiszen a szénhidrátban gazdag gabonafélék alapvető élelmiszernek számítanak, mióta világ a világ – egyes fejlődő országokban ma is a búza, rizs vagy kukorica adja szinte a teljes étrendet a lakosság számára.

A technológia fejlődésének köszönhetően – a legtöbb mezőgazdasági ágazathoz hasonlóan – a gabonatermelés hozama is évről évre, évtizedről évtizedre növekszik. A 2014-es évben például az Európai Unióban rekordmennyiségű, 331,7 milliárd tonna gabona termett (ráadásul úgy, hogy a termőterület az előző évhez képest szinten maradt!); így a gabonák adták a teljes uniós mezőgazdasági kibocsátás 13 százalékát. A 2016-os év magyar rekordokat is jelentett: az előző évinél 0,4%-kal kisebb területen 5,1%-kal több, 7,9 millió tonna kalászos gabona termett. A termésátlagok az összes gabona esetében felülmúlták a 2015. évit.

Természetesen nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a technológia nem minden, sőt... Az időjárás változó körülményei változatlanul a legerősebb befolyásoló tényezők a gabonatermelés hozamában is.

 

Az idei búzaterméssel kapcsolatban az előzetes vizsgálatokból kiderül, hogy az érés utolsó időszakában a kevés csapadék miatt nem tudtak mindenhol kifejlődni a szemek, így a tavalyi évhez képest kevesebb termés várható, (csaknem 15-20%-os terméskiesésről van szó) az alacsonyabb fajsúlyú szemeknek azonban magasabb sikér- és fehérjetartalma lesz.

A sikérképző fehérjék azért nagyon fontosak a búzában, mert a kenyér készítésekor a sikér vázzá áll össze, és ez alkotja meg a tészta szerkezetét. Az idei lisztből tehát igazán finom, egészséges pékáru készülhet majd!

Amire azonban nagyon fontos figyelni mind a kenyérrel, mind a liszttel kapcsolatban, az a génmódosítás. Köztudott, hogy különféle kísérletezések során újfajta élelmiszernövényeket állítottak elő, amelyek a természetben soha nem léteztek: kukoricát, mely rovarirtót termel, szójababot, amely ellenálló a permetezőszerekkel szemben. Az amerikai kontinensen emberek milliói fogyasztanak jelöletlen, génmódosított összetevőket tartalmazó ételeket úgy, hogy esetleg nem is tudnak róla. Hosszú ideig a búza volt az egyetlen gabonanövény, amelynek nem létezett genetikailag módosított változata, ám ez sajnos ma már nem mondható el.

 

Bár a világon négy ország termeszti a génmódosított növények közel 90%-át: az Egyesült Államok (53%), Argentína (18%), Brazília (11,5%) és Kanada (6,1%), nem reménykedhetünk itthon sem GMO-mentességben. Szerencsére létrehoztak már többféle vásárlói kalauzt is annak érdekében, hogy a tudatos vásárlók biztonságos, GMO-mentes élelmiszerekhez jussanak.

A legjobb módszer ezeknek az elkerülésére azonban a hazai termékek fogyasztása, hiszen országunkban hál’ Istennek nincs engedélyezve a genetikailag módosított organizmusok termesztése.

Számos olyan pékség létezik hazánkban, ahol nyomon követhető, hogy csak magyar búzából, magyar lisztből állítják elő finomabbnál finomabb termékeiket. Ha pedig kenyérsütésre adjuk a fejünket, hamar kiderül, hogy adalékanyagok használata nélkül csak igazán jó lisztből lehet finom kenyeret készíteni. Nekünk azonban csak az a dolgunk, hogy nyitott szemmel járjunk, adjunk magunkra, adjunk a minőségre.

S hogy hol találhatjuk meg ezt a minőséget? A válasz kézenfekvő: a hazai őstermelőknél, a hazai vállalatoknál.

 

Az Árpád-Agrár Zrt. mindig a legmagasabb minőséget próbálja meg előállítani, legyen szó zöldségekről, palántáról, tejről, vagy éppen gabonafélékről. A cégcsoport mintegy 1550 hektár területen termeszt búzát, ezt a területet korszerű, az ún. lineár berendezésekkel, valamint csévélődobos öntözőberendezésekkel öntözik. A vállalat geotermikus energiával működő gabonaszárító-berendezéssel is rendelkezik, amely egyrészt ritkaságnak számít, másrészt pedig nagyban hozzájárul az egészséges, biztonságos élelmiszer alapanyagok előállításához.

A részben feldolgozott gabonát, a búzaszemeket később hazai malmok számára értékesítik, hogy illatozó kenyérként születhessen újjá a forró kemencében…

A kenyér pedig nem csupán egy étel. A kenyér szimbólum. Szimbóluma a munkának, a bőségnek, és sok minden másnak, de legfőképpen szimbóluma az életnek.

 
 
Forrás: Both Ildikó
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ezeket a vírusokat nem az Aspirin öli meg!

Ezeket a vírusokat nem az Aspirin öli meg!

2017 első felében átlagosan majdnem ötven alkalommal ért vírustámadás minden egyes...
Toronymagasan vezet a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar

Toronymagasan vezet a vásárhelyi...

Meglepőek vagy talán nem is annyira meglepőek a számadatok, miután átszemezgettük  a szeptemberi...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Ismét rengeteg kihagyott ziccer
Ismét rengeteg kihagyott ziccer Az NBI/B utolsó őszi fordulójában Gödön, az első félidőben eldőlt a mérkőzés. A HLKC mérlege a szezonban: 4 pont 10. hely a tabellán.
 
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban A drámai módon provokatív és átgondolt lila rámutat az eredetiségre, a leleményességre és jövőt jelképezi – utat mutat a következő évre. 
 
Legendák és hiedelmek
Legendák és hiedelmek December 13-a Szent Lúcia keresztény vértanú ünnepe. Magát Luca nevét is szokás a fényt jelentő latin lux szóval összefüggésbe hozni.
 
Húsz éves a Kerámia Szimpózium
Húsz éves a Kerámia Szimpózium December 14-én nyílik és jövő év január 28-ig tekinthető meg a XX. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium ’Jubileum’ című beszámoló kiállítása.
 
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban December 10-én kigyulladt egy szárítógép, amit a város hivatásos egységei eloltottak. Két típusnál előfordul az öngyulladás. Önnek milyen van?
 
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház Valószínű, hogy a kormány által juttatott 24 milliárdból valósítják meg a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium impozáns fejlesztését.
 
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában Vásárhelyen is folytatódott az Országos Rendőr-főkapitányság 2015-ben indított vagyonvédelmi prevenciós programja. A vásárlás veszélyeire hívták fel a figyelmet.