GazdaságMennyi az annyi? - Számolgatnak a nyugdíjasok

2017. november 15., szerda
 
Mennyi az annyi? - Számolgatnak a nyugdíjasok

Csalódottak a nyugdíjasok egy része, mert nem a Balog Zoltán és Lázár János miniszterek által emlegetett 22-24 ezer forintot kapták, illetve hogy a vártnál kevesebb lett a nyugdíjkiegészítés és a nyugdíjprémium. Pedig a számítások szerint - az esetek legnagyobb részében - egyáltalán nincs hiba.

 

 

 


A kormánypropagandával ellentétben a Bajnai kormány idejében hozott határozat teszi lehetővé a nyugdíjkorrekciót és a nyugdíjprémiumot. A most megkapott összeg vélt számítási problémáinak nagy része a kommunikációnak köszönhető, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot ugyanis november 1-jétől beolvasztották az Államkincstárba, a rendelet a laikus nyugdíjasok számára közérthető ismertetése nem volt tökéletes. (Ha belegondolunk, az anyagi okokból lemondott napilapok hiánya után marad a televízióból vagy a rádióból tájékozódás, de ez utóbbi vagy a fiatalabb generációt szólítja meg, vagy a vidéki rádiókban jószándékú, lelkes, ám képzetlen műsorkészítők munkálkodnak a maguk tudása szerint.)

 

A 2 millió 700 ezer nyugdíjat érintő kiegészítés számítását több nyugdíjas nem érti, vagy mást hallott ki a tömegtájékoztatásból. 23-24 ezer forintokról esett szó, ám ezek az összegek a keveseket érintő maximumok.

Ugyanis idén januárban 1,6 százalékos volt a nyugdíjemelés, de az infláció 2,4 százalék lett, így a kettő különbözete miatt jár havi szinten a 0,8 százalék. Tehát például 100 ezer forint nyugdíj esetében 800 forintot kell beszorozni a hónapok számával.

A nyugdíjprémium esetében pedig 80 ezer forintos ellátás fölött maximum 12 ezer forintot kaptak a nyugdíjasok. Ha viszont 80 ezer forint alatt van a nyugdíj, akkor a nyugdíjprémium  az ellátás összegének a negyede, szorozva 0,6-del. Tehát például 60 ezer forintos nyugdíj esetében a prémium 9000 forint.

A kormányrendelet szerint, aki idén ment nyugdíjba, most nem kap semmit. Viszont a fiatalabb, nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják novemberben a nyugdíjprémiumot. 

 

Hogy ezek az emelések, prémiumok mire elegendőek, egy külön téma...!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Itt van Kuki nektek

Itt van Kuki nektek

Nemcsak a szegedieket, hanem a környező települések, így a hódmezővásárhelyeket is megdöbbentette a...
Ilyen lesz a kibővített Bethlen Gimnázium

Ilyen lesz a kibővített Bethlen Gimnázium

Igaz még egy kissé messze van 2018 ősze, amikor elkezdődnének a munkálatok, de már megismerhetők - a túlzás...
 

És ezt már olvasta?

Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban Önmagáért beszél a Tornyai János Múzeumban az NKA Képzőművészeti Kollégium új kiállításánal címe: 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás. Képekkel.
 
Egy Napos oldal
Egy Napos oldal A Szabadság téri óvoda Klímanócskái nyáron sem tétlenkednek a Nap elleni védelemre szemléletformáló foglalkozásokkal hívják fel a figyelmet. Képekkel.
 
A férfiélet tárgyai és történetei
A férfiélet tárgyai és történetei A Tornyai János Múzeum Férfiak a múltból. Tárgyak, sorsok, történetek című kiállításában a tárlat kurátora, Terendi Viktória kalauzolta az érdeklődőket. Képekkel.
 
Klasszikus formák és modern törekvések
Klasszikus formák és modern törekvések Makón nyílt kiállítása V. Nagy Nándornak, a Tornyai János Múzeum főrestaurátorának. Szobrászati és grafikai munkáiból nyújt keresztmetszetett. Képekkel.
 
Színházi bérlet-ajánlatok
Színházi bérlet-ajánlatok Két bérletsorozatban kínál 11 színházi előadás az ősszel kezdődő évadában a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.
 
Kétszáznál több mű - húsz díjazott
Kétszáznál több mű - húsz díjazott

Háromnapos tanácskozást követően döntött a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat zsűrije arról, hogy mely műalkotásokat láthatja a nagyközönség az október 7-én nyíló kiállításon.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.31.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.31.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."