GazdaságMennyi az annyi? - Számolgatnak a nyugdíjasok

2017. november 15., szerda
 
Mennyi az annyi? - Számolgatnak a nyugdíjasok

Csalódottak a nyugdíjasok egy része, mert nem a Balog Zoltán és Lázár János miniszterek által emlegetett 22-24 ezer forintot kapták, illetve hogy a vártnál kevesebb lett a nyugdíjkiegészítés és a nyugdíjprémium. Pedig a számítások szerint - az esetek legnagyobb részében - egyáltalán nincs hiba.

 

 

 


A kormánypropagandával ellentétben a Bajnai kormány idejében hozott határozat teszi lehetővé a nyugdíjkorrekciót és a nyugdíjprémiumot. A most megkapott összeg vélt számítási problémáinak nagy része a kommunikációnak köszönhető, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot ugyanis november 1-jétől beolvasztották az Államkincstárba, a rendelet a laikus nyugdíjasok számára közérthető ismertetése nem volt tökéletes. (Ha belegondolunk, az anyagi okokból lemondott napilapok hiánya után marad a televízióból vagy a rádióból tájékozódás, de ez utóbbi vagy a fiatalabb generációt szólítja meg, vagy a vidéki rádiókban jószándékú, lelkes, ám képzetlen műsorkészítők munkálkodnak a maguk tudása szerint.)

 

A 2 millió 700 ezer nyugdíjat érintő kiegészítés számítását több nyugdíjas nem érti, vagy mást hallott ki a tömegtájékoztatásból. 23-24 ezer forintokról esett szó, ám ezek az összegek a keveseket érintő maximumok.

Ugyanis idén januárban 1,6 százalékos volt a nyugdíjemelés, de az infláció 2,4 százalék lett, így a kettő különbözete miatt jár havi szinten a 0,8 százalék. Tehát például 100 ezer forint nyugdíj esetében 800 forintot kell beszorozni a hónapok számával.

A nyugdíjprémium esetében pedig 80 ezer forintos ellátás fölött maximum 12 ezer forintot kaptak a nyugdíjasok. Ha viszont 80 ezer forint alatt van a nyugdíj, akkor a nyugdíjprémium  az ellátás összegének a negyede, szorozva 0,6-del. Tehát például 60 ezer forintos nyugdíj esetében a prémium 9000 forint.

A kormányrendelet szerint, aki idén ment nyugdíjba, most nem kap semmit. Viszont a fiatalabb, nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják novemberben a nyugdíjprémiumot. 

 

Hogy ezek az emelések, prémiumok mire elegendőek, egy külön téma...!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Itt van Kuki nektek

Itt van Kuki nektek

Nemcsak a szegedieket, hanem a környező települések, így a hódmezővásárhelyeket is megdöbbentette a...
Ilyen lesz a kibővített Bethlen Gimnázium

Ilyen lesz a kibővített Bethlen Gimnázium

Igaz még egy kissé messze van 2018 ősze, amikor elkezdődnének a munkálatok, de már megismerhetők - a túlzás...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Panelből kertes házba
Panelből kertes házba Egyre nő azok száma, akik reggel madárcsicsergésre szeretnének ébredni. A héten már a 10. Csengettyű közi lakóval írták alá a csere- szerződést.
 
Az ágyból ugrasztották ki a betörőt
Az ágyból ugrasztották ki a betörőt 48 órán belül elfogták a hódmezővásárhelyi rendőrök azt a gyulai férfit, aki három kertvárosi lakóházba tört be egyetlen délelőtt. Videóval.
 
Országos kémiaverseny vásárhelyi sikerekkel
Országos kémiaverseny vásárhelyi sikerekkel  19. alkalommal rendezték a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában, a Hevesy György Kárpát-medencei kémiaversenyt.
 
Katolicizmus és kommunizmus között - Könyv Vásárhely egyháztörténetéről
Katolicizmus és kommunizmus között - Könyv Vásárhely egyháztörténetéről

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódó programsorozatot az Emlékpontban február 20-án este könyvbemutatóval kezdődött. Képekkel.

 

 

 
Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere
Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere Kovács István: Ez a kitüntetés nemcsak nekem, hanem a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar minden tagjának szól.
 
Az első fecskék
Az első fecskék A tulajdonos leadta a kulcsokat és átköltözött egy  kertes házba. A Csengettyű Közben 210 lakás van, 80-90 lakó jelezte, hogy élne a minőségi otthoncserével.
 
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara A szakképzést kiemelt fontosságúnak tartja a város, ezért a Modern Városok Program keretében valamennyi intézményt felújítják, és bővítik az iskolák eszközparkját.