GazdaságMennyi az annyi? - Számolgatnak a nyugdíjasok

2017. november 15., szerda
 
Mennyi az annyi? - Számolgatnak a nyugdíjasok

Csalódottak a nyugdíjasok egy része, mert nem a Balog Zoltán és Lázár János miniszterek által emlegetett 22-24 ezer forintot kapták, illetve hogy a vártnál kevesebb lett a nyugdíjkiegészítés és a nyugdíjprémium. Pedig a számítások szerint - az esetek legnagyobb részében - egyáltalán nincs hiba.

 

 

 


A kormánypropagandával ellentétben a Bajnai kormány idejében hozott határozat teszi lehetővé a nyugdíjkorrekciót és a nyugdíjprémiumot. A most megkapott összeg vélt számítási problémáinak nagy része a kommunikációnak köszönhető, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot ugyanis november 1-jétől beolvasztották az Államkincstárba, a rendelet a laikus nyugdíjasok számára közérthető ismertetése nem volt tökéletes. (Ha belegondolunk, az anyagi okokból lemondott napilapok hiánya után marad a televízióból vagy a rádióból tájékozódás, de ez utóbbi vagy a fiatalabb generációt szólítja meg, vagy a vidéki rádiókban jószándékú, lelkes, ám képzetlen műsorkészítők munkálkodnak a maguk tudása szerint.)

 

A 2 millió 700 ezer nyugdíjat érintő kiegészítés számítását több nyugdíjas nem érti, vagy mást hallott ki a tömegtájékoztatásból. 23-24 ezer forintokról esett szó, ám ezek az összegek a keveseket érintő maximumok.

Ugyanis idén januárban 1,6 százalékos volt a nyugdíjemelés, de az infláció 2,4 százalék lett, így a kettő különbözete miatt jár havi szinten a 0,8 százalék. Tehát például 100 ezer forint nyugdíj esetében 800 forintot kell beszorozni a hónapok számával.

A nyugdíjprémium esetében pedig 80 ezer forintos ellátás fölött maximum 12 ezer forintot kaptak a nyugdíjasok. Ha viszont 80 ezer forint alatt van a nyugdíj, akkor a nyugdíjprémium  az ellátás összegének a negyede, szorozva 0,6-del. Tehát például 60 ezer forintos nyugdíj esetében a prémium 9000 forint.

A kormányrendelet szerint, aki idén ment nyugdíjba, most nem kap semmit. Viszont a fiatalabb, nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják novemberben a nyugdíjprémiumot. 

 

Hogy ezek az emelések, prémiumok mire elegendőek, egy külön téma...!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Itt van Kuki nektek

Itt van Kuki nektek

Nemcsak a szegedieket, hanem a környező települések, így a hódmezővásárhelyeket is megdöbbentette a...
Ilyen lesz a kibővített Bethlen Gimnázium

Ilyen lesz a kibővített Bethlen Gimnázium

Igaz még egy kissé messze van 2018 ősze, amikor elkezdődnének a munkálatok, de már megismerhetők - a túlzás...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Családtagjait lopta meg
Családtagjait lopta meg Százezer forintot lopott el a 15 éves vásárhelyi fiú. A Rendőrség vádemelést javasol a fiatallal szemben. Az nem derül ki mire kellett neki a pénz.
 
Gyermeknapi programok a BFMK előtt
Gyermeknapi programok a BFMK előtt

Vidám programokkal várják a családokat május 27-én, vasárnap. Trambulin, ugrálóvár, arcfestés és még sokminden más.

 
A vásárhelyi zsidóság Első Világháborús részvétele
A vásárhelyi zsidóság Első Világháborús részvétele Hiánypótló kiállítás nyílik az Emlékpontban. A 'Nagy Háború vásárhelyi izraelita hősei' beszédes című tárlat a téma kutatóinak látványos eredménye. Képekkel.
 
Nemzetek közötti bokszgála Vásárhelyen
Nemzetek közötti bokszgála Vásárhelyen A dinamikusan fejlődő, már számos szép eredményt maga mögött tudó sportegyesület, egy a sportéletben jelentős hazai és nemzetközi esemény megrendezésére készül.
 
Éremgyűjtés Ausztriában
Éremgyűjtés Ausztriában 8 ország, több mint 200 - köztük a Máté Taekwondo & Hapkido KHSE - versenyzője nevezett be a valamennyi kategóriában meghirdetett versenybe.
 
Mentők Napja Vásárhelyen is
Mentők Napja Vásárhelyen is Május 10-én ünnepelte az Országos Mentőszolgálat a 70. születésnapját. Jelentősen nőtt a mentőorvosok átlagkeresete.
 
Erdéllyel ismerkedtek a Németh László diákjai
Erdéllyel ismerkedtek a Németh László diákjai Székelyföld szépsége, az erdélyi magyarok kedvessége, a helyi diákokkal kötött barátságok, a közösen átélt élmények tették felejthetetlenné ezt az öt napot.