GazdaságMennyi az annyi? - Számolgatnak a nyugdíjasok

2017. november 15., szerda
 
Mennyi az annyi? - Számolgatnak a nyugdíjasok

Csalódottak a nyugdíjasok egy része, mert nem a Balog Zoltán és Lázár János miniszterek által emlegetett 22-24 ezer forintot kapták, illetve hogy a vártnál kevesebb lett a nyugdíjkiegészítés és a nyugdíjprémium. Pedig a számítások szerint - az esetek legnagyobb részében - egyáltalán nincs hiba.

 

 

 


A kormánypropagandával ellentétben a Bajnai kormány idejében hozott határozat teszi lehetővé a nyugdíjkorrekciót és a nyugdíjprémiumot. A most megkapott összeg vélt számítási problémáinak nagy része a kommunikációnak köszönhető, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot ugyanis november 1-jétől beolvasztották az Államkincstárba, a rendelet a laikus nyugdíjasok számára közérthető ismertetése nem volt tökéletes. (Ha belegondolunk, az anyagi okokból lemondott napilapok hiánya után marad a televízióból vagy a rádióból tájékozódás, de ez utóbbi vagy a fiatalabb generációt szólítja meg, vagy a vidéki rádiókban jószándékú, lelkes, ám képzetlen műsorkészítők munkálkodnak a maguk tudása szerint.)

 

A 2 millió 700 ezer nyugdíjat érintő kiegészítés számítását több nyugdíjas nem érti, vagy mást hallott ki a tömegtájékoztatásból. 23-24 ezer forintokról esett szó, ám ezek az összegek a keveseket érintő maximumok.

Ugyanis idén januárban 1,6 százalékos volt a nyugdíjemelés, de az infláció 2,4 százalék lett, így a kettő különbözete miatt jár havi szinten a 0,8 százalék. Tehát például 100 ezer forint nyugdíj esetében 800 forintot kell beszorozni a hónapok számával.

A nyugdíjprémium esetében pedig 80 ezer forintos ellátás fölött maximum 12 ezer forintot kaptak a nyugdíjasok. Ha viszont 80 ezer forint alatt van a nyugdíj, akkor a nyugdíjprémium  az ellátás összegének a negyede, szorozva 0,6-del. Tehát például 60 ezer forintos nyugdíj esetében a prémium 9000 forint.

A kormányrendelet szerint, aki idén ment nyugdíjba, most nem kap semmit. Viszont a fiatalabb, nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják novemberben a nyugdíjprémiumot. 

 

Hogy ezek az emelések, prémiumok mire elegendőek, egy külön téma...!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Itt van Kuki nektek

Itt van Kuki nektek

Nemcsak a szegedieket, hanem a környező települések, így a hódmezővásárhelyeket is megdöbbentette a...
Ilyen lesz a kibővített Bethlen Gimnázium

Ilyen lesz a kibővített Bethlen Gimnázium

Igaz még egy kissé messze van 2018 ősze, amikor elkezdődnének a munkálatok, de már megismerhetők - a túlzás...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Alkoholszonda fújás harmadszor is
Alkoholszonda fújás harmadszor is December 10-én ismét közúti ellenőrzés volt Vásárhelynél. Az adatokból érezhető, hogy növekszik a közlekedésben résztvevők felelősségérzete.
 
Az Ige teológusáról az Emlékpontban
Az Ige teológusáról az Emlékpontban A hódmezővásárhelyi Emlékpontban december 12-én nyílt Ravasz László református püspök életét bemutató kiállítás. A megnyitó képeivel!
 
Lekapcsolták a vásárhelyi szatírt
Lekapcsolták a vásárhelyi szatírt A nő ellenállt, ezért a 25 éves férfi a földre lökte, majd elmenekült. A bűncselekmény következtében az asszony súlyos sérüléseket szenvedett. Videó az elfogásról!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.49.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.49.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ismét rengeteg kihagyott ziccer
Ismét rengeteg kihagyott ziccer Az NBI/B utolsó őszi fordulójában Gödön, az első félidőben eldőlt a mérkőzés. A HLKC mérlege a szezonban: 4 pont 10. hely a tabellán.
 
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban A drámai módon provokatív és átgondolt lila rámutat az eredetiségre, a leleményességre és jövőt jelképezi – utat mutat a következő évre. 
 
Legendák és hiedelmek
Legendák és hiedelmek December 13-a Szent Lúcia keresztény vértanú ünnepe. Magát Luca nevét is szokás a fényt jelentő latin lux szóval összefüggésbe hozni.