GazdaságMennyi az annyi? - Számolgatnak a nyugdíjasok

2017. november 15., szerda
 
Mennyi az annyi? - Számolgatnak a nyugdíjasok

Csalódottak a nyugdíjasok egy része, mert nem a Balog Zoltán és Lázár János miniszterek által emlegetett 22-24 ezer forintot kapták, illetve hogy a vártnál kevesebb lett a nyugdíjkiegészítés és a nyugdíjprémium. Pedig a számítások szerint - az esetek legnagyobb részében - egyáltalán nincs hiba.

 

 

 


A kormánypropagandával ellentétben a Bajnai kormány idejében hozott határozat teszi lehetővé a nyugdíjkorrekciót és a nyugdíjprémiumot. A most megkapott összeg vélt számítási problémáinak nagy része a kommunikációnak köszönhető, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot ugyanis november 1-jétől beolvasztották az Államkincstárba, a rendelet a laikus nyugdíjasok számára közérthető ismertetése nem volt tökéletes. (Ha belegondolunk, az anyagi okokból lemondott napilapok hiánya után marad a televízióból vagy a rádióból tájékozódás, de ez utóbbi vagy a fiatalabb generációt szólítja meg, vagy a vidéki rádiókban jószándékú, lelkes, ám képzetlen műsorkészítők munkálkodnak a maguk tudása szerint.)

 

A 2 millió 700 ezer nyugdíjat érintő kiegészítés számítását több nyugdíjas nem érti, vagy mást hallott ki a tömegtájékoztatásból. 23-24 ezer forintokról esett szó, ám ezek az összegek a keveseket érintő maximumok.

Ugyanis idén januárban 1,6 százalékos volt a nyugdíjemelés, de az infláció 2,4 százalék lett, így a kettő különbözete miatt jár havi szinten a 0,8 százalék. Tehát például 100 ezer forint nyugdíj esetében 800 forintot kell beszorozni a hónapok számával.

A nyugdíjprémium esetében pedig 80 ezer forintos ellátás fölött maximum 12 ezer forintot kaptak a nyugdíjasok. Ha viszont 80 ezer forint alatt van a nyugdíj, akkor a nyugdíjprémium  az ellátás összegének a negyede, szorozva 0,6-del. Tehát például 60 ezer forintos nyugdíj esetében a prémium 9000 forint.

A kormányrendelet szerint, aki idén ment nyugdíjba, most nem kap semmit. Viszont a fiatalabb, nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják novemberben a nyugdíjprémiumot. 

 

Hogy ezek az emelések, prémiumok mire elegendőek, egy külön téma...!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Itt van Kuki nektek

Itt van Kuki nektek

Nemcsak a szegedieket, hanem a környező települések, így a hódmezővásárhelyeket is megdöbbentette a...
Ilyen lesz a kibővített Bethlen Gimnázium

Ilyen lesz a kibővített Bethlen Gimnázium

Igaz még egy kissé messze van 2018 ősze, amikor elkezdődnének a munkálatok, de már megismerhetők - a túlzás...
 

És ezt már olvasta?

Konferencia a Hunyadiak koráról
Konferencia a Hunyadiak koráról Az Országházban rendeztek konferenciát a Hunyadiaktól napjainkig címmel. Miklós Péter is tartott előadást.
 
Átadták az új makói levéltárat
Átadták az új makói levéltárat A jövőben Makó és a környező 16 település iratanyaga mellett az egykori Csanád vármegye dokumentumait is az új épületegyüttesben helyezik majd el.
 
Két lopás két tettenérés
Két lopás két tettenérés A nyomozók előállítottak egy mindszenti fiatalt, aki gyermekkorú társával két nap alatt több alkalommal is lopni indult Hódmezővásárhelyen és Mindszenten.
 
Itt a csendes gyilkos szezonja
Itt a csendes gyilkos szezonja Rosszullétre panaszkodott egy férfi kedden este,  A tűzoltók mérőműszerei kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét a ház helyiségeiben. Néhány fontos tudnivaló.
 
Jöhet a középdöntő
Jöhet a középdöntő Több száz versenyző közül válogatták be a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület vezetőedzőjét a Tv2 Ninja Warrior műsorába.
 
Motoros a baleset áldozata
Motoros a baleset áldozata Életét vesztette az a motoros, aki egy kamionnal ütközött a 47-es főút és a Rárósi út kereszteződésében.
 
Győzelem Csorvás ellen
Győzelem Csorvás ellen A vásárhelyi kézilabdás lányok továbbra is hibátlan mérleggel állnak a tabella Gyula mögött a második helyen, 14 ponttal.