Kultúra, oktatásMegújulás és hagyomány ötvözete

2018. július 30., hétfő
 
Megújulás és hagyomány ötvözete

A magyar kézműves hagyományok és adottságaink jobb hasznosítása érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara első alkalommal 2002-ben hirdette meg az alkotó kézműves termékek jutalmazására a Magyar Kézműves Remek elismerő cím adományozását.

 

 

Képünk 2012-ben a díjátadáson készült (Fotó: VH)

 

 


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) idén is meghirdette a pályázatot, és augusztus 3-ig várják a pályázatokat. A díj több mint 15 éves történetében számtalan Kézműves Remek jutott Csongrád megyébe, Hódmezővásárhelyre.

Ambrus Sándor fazekasmester például már 10 alkalommal vehette át az elismerést. 2012-ben lett díjazott többek között a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Beszerzési Nonprofit Kft.-be olvasztott nagy múltú Hódfó Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft. hímző műhelye. Szintén – már harmadszor – kapott Magyar Kézműves Remek díjat a hódmezővásárhelyi Bereczné Lázár Nóra hímestojás-festő, aki idén márciusban a Külgazdasági és Külügyminisztérium meghívására a kiállítók, illetve a hazai folklórt bemutatót tartók egyike a volt Sanghaiban.  

A népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, háromszoros Magyar Kézműves Remek-díjas alkotó a kínaiak számára az egzotikusnak számító hímestojás festést, annak hazai tradícióit mutatta be nagy sikerrel. (Erről ITT írtunk!)

 

 

A Magyar Kézműves Remek pályázat – mint minden évben - a kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség, amelynek értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújtva.

A díjak száma nem korlátozott, a pályázók teljesítménye számít, eszerint szinte egyedülálló elismerésről van szó. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Fókuszban az állatok védelme

Fókuszban az állatok védelme

Elsőként Szegeden nyitott állatvédelmi KontaktPontot az Országos Állatvédelmi Alapítvány.

Zenei tábor is, zenei fesztivál is

Zenei tábor is, zenei fesztivál is

Július 28-tól egy hétre a zene játsza a főszerepet Hódmezővásárhely kulturális...
 

És ezt már olvasta?

A Nagy Háború mindszenti áldozataira emlékeztek
A Nagy Háború mindszenti áldozataira emlékeztek Az I. Világháborúról adott ki kötetet a Csongrád Megyei Önkormányzat, amelyet a szerző mutatott be a mindszenti Keller Lajos Városi Könyvtárban. Képekkel.
 
Újabb sikeres rekonstrukció
Újabb sikeres rekonstrukció Befejeződött a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása Csúcs, Béketelep, Tabán és Kincses-telep városrészben. Összesen 13 kilométer csatorna készült
 
Egy helyszín két megemlékezés
Egy helyszín két megemlékezés

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen az ünnepi megemlékezés 23-án 9 óra 30 perckor a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik.

 
Videókkal vívtak történelemversenyt a középiskolások
Videókkal vívtak történelemversenyt a középiskolások A Nemzeti Emlékezet Hete részeként került sor a helyi középiskolások számára kiírt történelemversenyre, amelyre hat csapata jelentkezett. Eredményekkel és képekkel.
 
A vásárhelyi szakképzők is ott lesznek
A vásárhelyi szakképzők is ott lesznek Szegeden az IH Rendezvényközpontban illetve a Szent-Györgyi Albert Agórában tartanak pályaválasztási napokat.
 
A Szeretem Vásárhelyt Egyesület környezettudatos akciója
A Szeretem Vásárhelyt Egyesület környezettudatos akciója Szeretem Vásárhelyt Egyesület Hódmezővásárhelyen először szervezte meg használaton kívüli vagy rossz elektronikai eszközök gyűjtését.
 
Változik a vásárhelyi hajléktalanok élete is
Változik a vásárhelyi hajléktalanok élete is Életbe lépett a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés. Hódmezővásárhelyen bejárást tartottak helyi rendőrök és a Szociális Szolgáltató szakemberei.