Kultúra, oktatásMegújulás és hagyomány ötvözete

2018. július 30., hétfő
 
Megújulás és hagyomány ötvözete

A magyar kézműves hagyományok és adottságaink jobb hasznosítása érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara első alkalommal 2002-ben hirdette meg az alkotó kézműves termékek jutalmazására a Magyar Kézműves Remek elismerő cím adományozását.

 

 

Képünk 2012-ben a díjátadáson készült (Fotó: VH)

 

 


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) idén is meghirdette a pályázatot, és augusztus 3-ig várják a pályázatokat. A díj több mint 15 éves történetében számtalan Kézműves Remek jutott Csongrád megyébe, Hódmezővásárhelyre.

Ambrus Sándor fazekasmester például már 10 alkalommal vehette át az elismerést. 2012-ben lett díjazott többek között a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Beszerzési Nonprofit Kft.-be olvasztott nagy múltú Hódfó Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft. hímző műhelye. Szintén – már harmadszor – kapott Magyar Kézműves Remek díjat a hódmezővásárhelyi Bereczné Lázár Nóra hímestojás-festő, aki idén márciusban a Külgazdasági és Külügyminisztérium meghívására a kiállítók, illetve a hazai folklórt bemutatót tartók egyike a volt Sanghaiban.  

A népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, háromszoros Magyar Kézműves Remek-díjas alkotó a kínaiak számára az egzotikusnak számító hímestojás festést, annak hazai tradícióit mutatta be nagy sikerrel. (Erről ITT írtunk!)

 

 

A Magyar Kézműves Remek pályázat – mint minden évben - a kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség, amelynek értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújtva.

A díjak száma nem korlátozott, a pályázók teljesítménye számít, eszerint szinte egyedülálló elismerésről van szó. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Fókuszban az állatok védelme

Fókuszban az állatok védelme

Elsőként Szegeden nyitott állatvédelmi KontaktPontot az Országos Állatvédelmi Alapítvány.

Zenei tábor is, zenei fesztivál is

Zenei tábor is, zenei fesztivál is

Július 28-tól egy hétre a zene játsza a főszerepet Hódmezővásárhely kulturális...
 

És ezt már olvasta?

Augusztus 20-a Vásárhelyen
Augusztus 20-a Vásárhelyen Négy nap, két színpad, tucatnyi program, Gasztroudvar, borverseny és még sokminden más. Részletes program.
 
Szeretem Vásárhelyt
Szeretem Vásárhelyt Dr. Juhász Tünde, Walterné Böngyik Terézia, Rapcsák Katalin, Szenti Csilla, valamint Nagy Benjámin alapító tagok bejelentették egy új egyesület megalakulását.
 
A Boxing Gym Vásárhely is ott lesz a szegedi Fesztivál Kupán
A Boxing Gym Vásárhely is ott lesz a szegedi Fesztivál Kupán

A vásárhelyi egyesület tíz saját nevelésű fiatallal utazik a hétvégén Szegedre. A RakpartFeszt kísérőrendezvényeként öt nemzet ökölvívó tornáját rendezik.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.32.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.32.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban Önmagáért beszél a Tornyai János Múzeumban az NKA Képzőművészeti Kollégium új kiállításánal címe: 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás. Képekkel.
 
Egy Napos oldal
Egy Napos oldal A Szabadság téri óvoda Klímanócskái nyáron sem tétlenkednek a Nap elleni védelemre szemléletformáló foglalkozásokkal hívják fel a figyelmet. Képekkel.
 
A férfiélet tárgyai és történetei
A férfiélet tárgyai és történetei A Tornyai János Múzeum Férfiak a múltból. Tárgyak, sorsok, történetek című kiállításában a tárlat kurátora, Terendi Viktória kalauzolta az érdeklődőket. Képekkel.