Kultúra, oktatásMegújulás és hagyomány ötvözete

2018. július 30., hétfő
 
Megújulás és hagyomány ötvözete

A magyar kézműves hagyományok és adottságaink jobb hasznosítása érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara első alkalommal 2002-ben hirdette meg az alkotó kézműves termékek jutalmazására a Magyar Kézműves Remek elismerő cím adományozását.

 

 

Képünk 2012-ben a díjátadáson készült (Fotó: VH)

 

 


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) idén is meghirdette a pályázatot, és augusztus 3-ig várják a pályázatokat. A díj több mint 15 éves történetében számtalan Kézműves Remek jutott Csongrád megyébe, Hódmezővásárhelyre.

Ambrus Sándor fazekasmester például már 10 alkalommal vehette át az elismerést. 2012-ben lett díjazott többek között a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Beszerzési Nonprofit Kft.-be olvasztott nagy múltú Hódfó Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft. hímző műhelye. Szintén – már harmadszor – kapott Magyar Kézműves Remek díjat a hódmezővásárhelyi Bereczné Lázár Nóra hímestojás-festő, aki idén márciusban a Külgazdasági és Külügyminisztérium meghívására a kiállítók, illetve a hazai folklórt bemutatót tartók egyike a volt Sanghaiban.  

A népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, háromszoros Magyar Kézműves Remek-díjas alkotó a kínaiak számára az egzotikusnak számító hímestojás festést, annak hazai tradícióit mutatta be nagy sikerrel. (Erről ITT írtunk!)

 

 

A Magyar Kézműves Remek pályázat – mint minden évben - a kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség, amelynek értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújtva.

A díjak száma nem korlátozott, a pályázók teljesítménye számít, eszerint szinte egyedülálló elismerésről van szó. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Fókuszban az állatok védelme

Fókuszban az állatok védelme

Elsőként Szegeden nyitott állatvédelmi KontaktPontot az Országos Állatvédelmi Alapítvány.

Zenei tábor is, zenei fesztivál is

Zenei tábor is, zenei fesztivál is

Július 28-tól egy hétre a zene játsza a főszerepet Hódmezővásárhely kulturális...
 

És ezt már olvasta?

A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.
 
Radnóti Miklósról Szegeden
Radnóti Miklósról Szegeden A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.
 
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Az Arborétum mellett, Szarvas másik büszkeségéről kevesebb szó esik, holott interaktív kiállítások mellett, állatpark, tanösvények várják a család minden tagját.