Kultúra, oktatásMegújulás és hagyomány ötvözete

2018. július 30., hétfő
 
Megújulás és hagyomány ötvözete

A magyar kézműves hagyományok és adottságaink jobb hasznosítása érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara első alkalommal 2002-ben hirdette meg az alkotó kézműves termékek jutalmazására a Magyar Kézműves Remek elismerő cím adományozását.

 

 

Képünk 2012-ben a díjátadáson készült (Fotó: VH)

 

 


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) idén is meghirdette a pályázatot, és augusztus 3-ig várják a pályázatokat. A díj több mint 15 éves történetében számtalan Kézműves Remek jutott Csongrád megyébe, Hódmezővásárhelyre.

Ambrus Sándor fazekasmester például már 10 alkalommal vehette át az elismerést. 2012-ben lett díjazott többek között a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Beszerzési Nonprofit Kft.-be olvasztott nagy múltú Hódfó Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft. hímző műhelye. Szintén – már harmadszor – kapott Magyar Kézműves Remek díjat a hódmezővásárhelyi Bereczné Lázár Nóra hímestojás-festő, aki idén márciusban a Külgazdasági és Külügyminisztérium meghívására a kiállítók, illetve a hazai folklórt bemutatót tartók egyike a volt Sanghaiban.  

A népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, háromszoros Magyar Kézműves Remek-díjas alkotó a kínaiak számára az egzotikusnak számító hímestojás festést, annak hazai tradícióit mutatta be nagy sikerrel. (Erről ITT írtunk!)

 

 

A Magyar Kézműves Remek pályázat – mint minden évben - a kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség, amelynek értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújtva.

A díjak száma nem korlátozott, a pályázók teljesítménye számít, eszerint szinte egyedülálló elismerésről van szó. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Fókuszban az állatok védelme

Fókuszban az állatok védelme

Elsőként Szegeden nyitott állatvédelmi KontaktPontot az Országos Állatvédelmi Alapítvány.

Zenei tábor is, zenei fesztivál is

Zenei tábor is, zenei fesztivál is

Július 28-tól egy hétre a zene játsza a főszerepet Hódmezővásárhely kulturális...
 

És ezt már olvasta?

Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban
Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban A huszadik század nagyformátumú kultuszminisztere, gróf Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életútját és tevékenységét mutatták be. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.49.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.49.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Elhunyt Szeli Ferenc
Elhunyt Szeli Ferenc

65 éves korában elhunyt Szeli Ferenc, aki az MSZP korábbi önkormányzati képviselője, a Kertváros korábbi egyéni képviselője, a helyi szervezet elnökségi tagja volt.

 
A végére elfogyott az erő és a koncentráció
A végére elfogyott az erő és a koncentráció Borítékolható volt, hogy nagyon nehéz meccs vár a vásárhelyi csapatra a Békéscsaba U21 gárdája ellen az NBII őszi zárófordulójában.
 
Tartósan a tabella élén a Kosársuli
Tartósan a tabella élén a Kosársuli Az NB I/B Zöld csoportjában a 11. fordulóján a jó formában lévő együttes a győzelemért lépett pályára a Mercedes Kosárlabda Akadémia csodás pályáján.
 
Átadták a Szegedi Tudós Akadémia képzési központját
Átadták a Szegedi Tudós Akadémia képzési központját A most átadott országos középiskolai képzési központhoz hasonló működik a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumban is.
 
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra A Vásárhelyi Hírek háziasszonya Baracskay Angéla: "'Karácsonyra mindig vállalom a nemes feladatot, de a sütinek mindig van apropója. Okot pedig mindig találok rá. Leginkább azért, mert édességfüggő vagyok."