Kultúra, oktatásMegérkezett a várva várt SMS?

2017. július 26., szerda
 
Megérkezett a várva várt SMS?

Több ezer felvételizőt érhetett kellemetlen meglepetés este nyolckor: több alap- és osztatlan szak előzetes ponthatárán változtattak, a végleges ponthatárok jóval magasabbak a decemberben nyilvánosságra hozott limitnél.

 

 

 

 

 

Az előző évekhez hasonlóan 41 kiemelt alap- és osztatlan szakon ismét előzetes ponthatárokat húztak, a képzések listáját 2016 decemberében hozták nyilvánosságra. A "központi" ponthatárok lényege, hogy azok, akik az érintett 41 szak közül választottak, csak akkor szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, ha elérik az előzetesen meghatározott, igen magasab meghúzott ponthatárt.

 

Az elmúlt években többször volt rá példa, hogy változtattak az előzetes ponthatárokon - az oktatásért felelős államtitkárság többször kiemelte, hogy ezek csak "előzetes" limitek, amelyek változhatnak a jelentkezők száma és összpontszáma alapján.

 

Az idén is jó néhány szak előzetes ponthatárán változtattak: az általános orvosi képzésen 380 lett volna, ennyi pont azonban végül egy egyetemen sem volt elég az államilag támogatott helyhez. A Semmelweis Egyetemen 436, a Pécsi Tudományegyetemen 416, a Debreceni Egyetemen 418, a Szegedi Tudományegyetemen 420 pont kellett.

 

Ugyanez a helyzet a fogorvosi és a gyógyszerészet képzésen: a fogorvosin decemberben még 390-nél húzták meg az előzetes ponthatárt, ehhez képest végül 415 és 431 közötti pontszámra volt szükség az állami ösztöndíjas helyhez. A gyógyszerész osztatlan képzésen 385 volt az előzetes ponthatár, végül 385 és 405 közötti pontszám kellett a négy nagy orvosi egyetemen.

 

A népszerű gazdasági szakokon is hasonló a helyzet: a több mint nyolcezer felvételizőt vonzó gazdálkodási és menedzsment szakon az előzetes ponthatár 440 volt, a Budapesti Gazdasági Egyetemre azonban például csak 450, a Corvinusra 447 ponttal lehetett állami ösztöndíjas helyet szerezni. Változtattak az előzetes ponthatárokon a keresedelem és marketing, a turizmus-vendéglátás, pénzügy és számvitel szakon is (intézményenként eltérnek a ponthatárok.

 

Üdítő kivétel a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés szak, ahol az előzetes ponthatár 465 lett volna, de a Corvinuson végül ennél alacsonyabb, 440-es pontszámmal is meg lehetett szerezni a támogatott helyet.

 

A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Karára a nappali állami finanszírozásban mezőgazdasági mérnök 280, vadgazda mérnök 298 pont az alsó határ.

 

Intézmény,
kar betűkódja

Képz.
szint

Munka-
rend

Fin.
forma

Szak

Pont-
határ

SZTE-MGK

A

N

Á

mezőgazdasági mérnöki (angol nyelven)

ni

SZTE-MGK

A

N

K

mezőgazdasági mérnöki (angol nyelven)

ni

SZTE-MGK

A

N

Á

mezőgazdasági mérnöki (magyar nyelven)

280

SZTE-MGK

A

N

K

mezőgazdasági mérnöki (magyar nyelven)

280

SZTE-MGK

A

N

Á

vadgazda mérnöki

298

SZTE-MGK

A

N

K

vadgazda mérnöki

298

SZTE-MGK

F

N

Á

ménesgazda

ni

SZTE-MGK

F

N

K

ménesgazda

ni

SZTE-MGK

F

N

Á

mezőgazdasági

246

SZTE-MGK

F

N

K

mezőgazdasági

246

SZTE-MGK

A

L

Á

mezőgazdasági mérnöki

282

SZTE-MGK

A

L

K

mezőgazdasági mérnöki

282

SZTE-MGK

A

L

Á

vadgazda mérnöki

288

SZTE-MGK

A

L

K

vadgazda mérnöki

288

SZTE-MGK

F

L

Á

ménesgazda

244

SZTE-MGK

F

L

K

ménesgazda

244

SZTE-MGK

F

L

Á

mezőgazdasági

254

SZTE-MGK

F

L

K

mezőgazdasági

254

(N - nappali, L - levelező, Á - állami finanszírozás, K - költségtérítéses, F - felsőoktatási szakképzés)

 

Budapesti Metropolitan Egyetem Heller Farkas Turisztikai és Gazdasági Kar vásárhelyi tagozatán egyetlen szak indul idén: a turizmus-vendéglátás nappali költségtérítéses formában 292 pont az alsó határ.


 
 
VH-eduline
 

Olvassa el ezt is!

Kit hová vettek fel?

Kit hová vettek fel?

A felvételt nem nyert jelentkezők a pótfelvételizhetnek. A pótfelvételi meghirdetések várhatóan...
Villám csapott a strandolók közé

Villám csapott a strandolók közé

Vasárnap délután Csongrádon a Körös-torok felett átvonuló viharban hatalmas robajjal egy villám...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere
Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere Kovács István: Ez a kitüntetés nemcsak nekem, hanem a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar minden tagjának szól.
 
Az első fecskék
Az első fecskék A tulajdonos leadta a kulcsokat és átköltözött egy  kertes házba. A Csengettyű Közben 210 lakás van, 80-90 lakó jelezte, hogy élne a minőségi otthoncserével.
 
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara A szakképzést kiemelt fontosságúnak tartja a város, ezért a Modern Városok Program keretében valamennyi intézményt felújítják, és bővítik az iskolák eszközparkját.
 
Hét éve hunyt el Olasz Sándor
Hét éve hunyt el Olasz Sándor 2011. február 21-én  meghalt Olasz Sándor, irodalomtörténész, kritikus, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője. A Hódmezővásárhelyen született tudós 2010-ben Pro Urbe kitüntetést kapott.
 
Égető Eszter találkozása mai diákokkal
Égető Eszter találkozása mai diákokkal Németh László Hódmezővásárhelyen töltött időszakára és a vásárhelyi élményeit is megjelenítő Égető Eszter című regényéről tartottak előadást. Képekkel.
 
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa A látogatás időzítése talán nem véletlen, hiszen a választási kampány finisébe léptünk. Már  minden megyei lap kormányközeli vállalkozók kezébe került.
 
Lassabban terjed az influenza
Lassabban terjed az influenza A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25%-a, 9%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A 3-5 évesek körében volt a legmagasabb.