Kultúra, oktatásMegérkezett a várva várt SMS?

2017. július 26., szerda
 
Megérkezett a várva várt SMS?

Több ezer felvételizőt érhetett kellemetlen meglepetés este nyolckor: több alap- és osztatlan szak előzetes ponthatárán változtattak, a végleges ponthatárok jóval magasabbak a decemberben nyilvánosságra hozott limitnél.

 

 

 

 

 

Az előző évekhez hasonlóan 41 kiemelt alap- és osztatlan szakon ismét előzetes ponthatárokat húztak, a képzések listáját 2016 decemberében hozták nyilvánosságra. A "központi" ponthatárok lényege, hogy azok, akik az érintett 41 szak közül választottak, csak akkor szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, ha elérik az előzetesen meghatározott, igen magasab meghúzott ponthatárt.

 

Az elmúlt években többször volt rá példa, hogy változtattak az előzetes ponthatárokon - az oktatásért felelős államtitkárság többször kiemelte, hogy ezek csak "előzetes" limitek, amelyek változhatnak a jelentkezők száma és összpontszáma alapján.

 

Az idén is jó néhány szak előzetes ponthatárán változtattak: az általános orvosi képzésen 380 lett volna, ennyi pont azonban végül egy egyetemen sem volt elég az államilag támogatott helyhez. A Semmelweis Egyetemen 436, a Pécsi Tudományegyetemen 416, a Debreceni Egyetemen 418, a Szegedi Tudományegyetemen 420 pont kellett.

 

Ugyanez a helyzet a fogorvosi és a gyógyszerészet képzésen: a fogorvosin decemberben még 390-nél húzták meg az előzetes ponthatárt, ehhez képest végül 415 és 431 közötti pontszámra volt szükség az állami ösztöndíjas helyhez. A gyógyszerész osztatlan képzésen 385 volt az előzetes ponthatár, végül 385 és 405 közötti pontszám kellett a négy nagy orvosi egyetemen.

 

A népszerű gazdasági szakokon is hasonló a helyzet: a több mint nyolcezer felvételizőt vonzó gazdálkodási és menedzsment szakon az előzetes ponthatár 440 volt, a Budapesti Gazdasági Egyetemre azonban például csak 450, a Corvinusra 447 ponttal lehetett állami ösztöndíjas helyet szerezni. Változtattak az előzetes ponthatárokon a keresedelem és marketing, a turizmus-vendéglátás, pénzügy és számvitel szakon is (intézményenként eltérnek a ponthatárok.

 

Üdítő kivétel a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés szak, ahol az előzetes ponthatár 465 lett volna, de a Corvinuson végül ennél alacsonyabb, 440-es pontszámmal is meg lehetett szerezni a támogatott helyet.

 

A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Karára a nappali állami finanszírozásban mezőgazdasági mérnök 280, vadgazda mérnök 298 pont az alsó határ.

 

Intézmény,
kar betűkódja

Képz.
szint

Munka-
rend

Fin.
forma

Szak

Pont-
határ

SZTE-MGK

A

N

Á

mezőgazdasági mérnöki (angol nyelven)

ni

SZTE-MGK

A

N

K

mezőgazdasági mérnöki (angol nyelven)

ni

SZTE-MGK

A

N

Á

mezőgazdasági mérnöki (magyar nyelven)

280

SZTE-MGK

A

N

K

mezőgazdasági mérnöki (magyar nyelven)

280

SZTE-MGK

A

N

Á

vadgazda mérnöki

298

SZTE-MGK

A

N

K

vadgazda mérnöki

298

SZTE-MGK

F

N

Á

ménesgazda

ni

SZTE-MGK

F

N

K

ménesgazda

ni

SZTE-MGK

F

N

Á

mezőgazdasági

246

SZTE-MGK

F

N

K

mezőgazdasági

246

SZTE-MGK

A

L

Á

mezőgazdasági mérnöki

282

SZTE-MGK

A

L

K

mezőgazdasági mérnöki

282

SZTE-MGK

A

L

Á

vadgazda mérnöki

288

SZTE-MGK

A

L

K

vadgazda mérnöki

288

SZTE-MGK

F

L

Á

ménesgazda

244

SZTE-MGK

F

L

K

ménesgazda

244

SZTE-MGK

F

L

Á

mezőgazdasági

254

SZTE-MGK

F

L

K

mezőgazdasági

254

(N - nappali, L - levelező, Á - állami finanszírozás, K - költségtérítéses, F - felsőoktatási szakképzés)

 

Budapesti Metropolitan Egyetem Heller Farkas Turisztikai és Gazdasági Kar vásárhelyi tagozatán egyetlen szak indul idén: a turizmus-vendéglátás nappali költségtérítéses formában 292 pont az alsó határ.


 
 
VH-eduline
 

Olvassa el ezt is!

Kit hová vettek fel?

Kit hová vettek fel?

A felvételt nem nyert jelentkezők a pótfelvételizhetnek. A pótfelvételi meghirdetések várhatóan...
Villám csapott a strandolók közé

Villám csapott a strandolók közé

Vasárnap délután Csongrádon a Körös-torok felett átvonuló viharban hatalmas robajjal egy villám...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Aggodalomra nincs ok
Aggodalomra nincs ok Több ezer vásárhelyit érint a Centrum-Kábel megszűnése. A céget a UPC vette meg, amely igen kedvező ajánlattal él, sőt 2 hónapig fizetni sem kell.
 
Kirúgták a Délmagyarország sajtószakmai vezetőit
Kirúgták a Délmagyarország sajtószakmai vezetőit A Délmagyarországnál szerda délelőtt egy értekezleten bejelentették, hogy távoznia kell a lap főszerkesztőjének és az helyettesének is.
 
Miklós Péter tablókiállítása Szegeden
Miklós Péter tablókiállítása Szegeden A hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetőjének 1956-os témájú kiállításán új könyvét is bemutatta. 
 
Ismét ledől az Iván szobor
Ismét ledől az Iván szobor Idén nem lesz koszorúzás, hanem azt szeretnék, ha egy-egy szál virággal emlékezik a város az 56-os áldozatokra. Fáklyás felvonulás, fényfestés.
 
A Hód Kupa Úszóverseny utóélete
A Hód Kupa Úszóverseny utóélete Shane Tusup a saját facebook oldalán méltatta a hódmezővásárhelyi rendezvényt, illetve leírta benyomásait. Az oldalnak közel 50 ezer követője van.
 
Történelemverseny az Emlékpontban
Történelemverseny az Emlékpontban Tavaly 60 diák, idén négy csapat 14 diák nevezett be a hódmezővásárhelyi Emlékpont 1956-os történelemversenyére. Képekkel!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.41.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.41.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."