Fókuszban a batáta címmel rendezett május 12-én szakmai napot a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara és a SZAB Növénytermesztési és Növénynemesítési Munkabizottsága, kapcsolódva az Európai Növénytudományi Társaság (EPSO) „Fascination of Plants Day: Növények Napja” nemzetközi programsorozatához.
A más néven édesburgonya neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Másik tévhit, hogy a trópusok jellegzetes növénye, holott a Dél-alföldi régióban több helyen is nagyüzemi szinten termesztik.
A batáta egy nagyon egészséges, nagy tápértékű növény, melynek felhasználása sokoldalúan történhet. Zöld leveleit konyhánkban használhatjuk salátaként, de alkalmazzák állatok takarmányozására is.
A gumó fogyasztását ajánlják cukorbetegeknek burgonyafogyasztás helyett, sokkal egészségesebb. Sokrétűen használhatjuk olyan módon, mint az egyéb burgonyafajtákat. Erről és még sok másról hallhattak előadásokat az érdeklődők.
A Kar kutatói mellett, a NAIK Zöldségtermesztési Kutatóintézete és a batátatermesztéssel foglalkozó Bivalyos Tanya Kft. is jelen volt a szakmai napon. Beszámolót hallhattunk a batáta jelentőségéről, szaporításáról, termesztéséről és táplálkozásélettani hatásairól is. Képes beszámolókkal utazhattunk a világ körül, megismerve a nyugat-afrikai, portugál és izraeli batátatermesztés főbb vonásait.
Az előadásokat és szakmai vitát követően fajtabemutató és batátakrém-kóstoló várta a jelenlévőket.
A Mezőgazdasági Karon három éve folyik kutatómunka a batátával kapcsolatban.