Kultúra, oktatásMég lehetsz egyetemista szeptembertől!

2017. július 28., péntek
 
Még lehetsz egyetemista szeptembertől!

Négy év alatt 47 százalékkal nőtt a Mezőgazdasági Karra jelentkezők száma. A dinamikus növekedés azt is jelzi, hogy  a régiós agrárszakemberképzésben továbbra is jelentős szerepe van a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi karának.

 

 

 


 

Július 26-án este nyilvánosságra kerültek országosan a felsőoktatási ponthatárok. SMS-ben már minden felvételiző megkapta az értesítést. Így az a 131 továbbtanulni vágyó is, akik a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Karárra jelentkezett.

 

A két mérnöki szakra a tavalyival hajszál pontosan megegyezően 95 főt vettünk fel, egyes felsőoktatási szakképzési szakok kivezetése azonban érezhető csökkenést hozott. A tendencia az agrár-felsőoktatásban azonban országos, mindenütt csökkenés tapasztalható - mondta dr. Horváth József a Vásárhelyi Híreknek.

A Mezőgazdasági Kar dékánja elmondta, a Karon, a hallgatók alapképzésben mezőgazdasági mérnöki és a külföldi hallgató angol nyelven, valamint vadgazda mérnöki, a felsőoktatási szakképzésben pedig mezőgazdasági, illetve ménesgazda szakon kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat.

 

A felvett hallgatók 72,5%-a alapképzésre, 27,5%-a felsőoktatási szakképzésre felvételizett sikeresen. Az egyetemi felvételhez alapképzésben 280, míg felsőoktatási szakképzésben 240 pontra volt szükség. A sikeresen felvételizők 87,8%-a államilag támogatott képzésben részesül.

 

A 2017. évi felvételi eljárás azonban még nem zárult le, hiszen a pótfelvételi lehetőséget biztosít mindazok számára, akiket az általános felvételi eljárás során nem vettek fel egyetlen felsőoktatási intézményben sem, vagy pedig a nyár folyamán döntötték el, hogy szeretnének egyetemen továbbtanulni.

 

Fontos megjegyezni, hogy a pótfelvételre jelentkezők a képzést önköltséges formában kezdhetik meg, de megfelelő tanulmányi eredmény esetén átsorolásra kerülhetnek az állami ösztöndíjas képzésre.

 

További részletes információk, a jelentkezés valamennyi tudnivalójával: ITT található!

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megérkezett a várva várt SMS?

Megérkezett a várva várt SMS?

Több ezer felvételizőt érhetett kellemetlen meglepetés este nyolckor: több alap- és osztatlan szak előzetes...
Vásárhelyi lovasok a magyar válogatottban

Vásárhelyi lovasok a magyar válogatottban

A vásárhelyi lovassport nagy fegyverténye, hogy eredményeik alapján az Európa-bajnokságra...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere
Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere Kovács István: Ez a kitüntetés nemcsak nekem, hanem a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar minden tagjának szól.
 
Az első fecskék
Az első fecskék A tulajdonos leadta a kulcsokat és átköltözött egy  kertes házba. A Csengettyű Közben 210 lakás van, 80-90 lakó jelezte, hogy élne a minőségi otthoncserével.
 
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara A szakképzést kiemelt fontosságúnak tartja a város, ezért a Modern Városok Program keretében valamennyi intézményt felújítják, és bővítik az iskolák eszközparkját.
 
Hét éve hunyt el Olasz Sándor
Hét éve hunyt el Olasz Sándor 2011. február 21-én  meghalt Olasz Sándor, irodalomtörténész, kritikus, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője. A Hódmezővásárhelyen született tudós 2010-ben Pro Urbe kitüntetést kapott.
 
Égető Eszter találkozása mai diákokkal
Égető Eszter találkozása mai diákokkal Németh László Hódmezővásárhelyen töltött időszakára és a vásárhelyi élményeit is megjelenítő Égető Eszter című regényéről tartottak előadást. Képekkel.
 
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa A látogatás időzítése talán nem véletlen, hiszen a választási kampány finisébe léptünk. Már  minden megyei lap kormányközeli vállalkozók kezébe került.
 
Lassabban terjed az influenza
Lassabban terjed az influenza A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25%-a, 9%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A 3-5 évesek körében volt a legmagasabb.