Kultúra, oktatásMár az óvodások is szívükön viselik az éghajlatváltozás negatív hatásait

2017. október 5., csütörtök
 

A Hódmezővásárhelyi Szabadság téri óvoda Klímanócskái október 4-én tartották az Állatok Világnapját. Ebből az alkalomból örökbe fogadták a Szegedi Vadaspark két dél-afrikai oroszlánját, Nadjat és Timbát.

 

 

 

 

 

„Az állatok világnapját Szent Ferenc emléknapján ünnepeljük. Assisi Szent Ferenc az állatok védőszentje. Az Állatok Világnapja kezdeményezés először a vadon élő állatok pusztulásának megfékezésére irányult, később fontos szerepet kapott a felelősségteljes állattartás és a háziállatok is. A dél-afrikai oroszlánok száma az utóbbi években jelentősen csökkent, ezért választottuk ezt a fajt” - indokolta Bozókiné Szabó Ildikó, miért is esett a választás az állatok királyára.

 

A Szabadság téri Óvoda szakmai vezetője, regionális klímareferens arról is beszélt, hogy a gyerekek az érzékenyítés hatására szívükön viselik az éghajlatváltozás hatására történt negatív változásokat. Így történt ez akkor is, mikor közösen megbeszélték, hogy melyik állatfajt fogadják örökbe. Elsajátították élőhelyének, Afrikának jellemzőit, táplálkozását, életmódját.

 

Láttuk, amint a gyerekek az óvodába érkezéskor tappancsnyomokat követve hangolódtak a nap fő témájára. A napi teendők után közösen építettek „szavannát” a csoportszobában. Egy közös beszélgetés után pedig feladatlapokon, játékos feladatokon keresztül tesztelhették tudásukat.

 

„A világnap programját egy előzetes gyűjtőmunka előzte meg. A gyerekek feladata az volt, hogy keressenek otthon oroszlános képeket, ismerkedjenek a védett állatokkal, rajzoljanak, barkácsoljanak a témában. A hét első napján többen érkeztek plüssökkel, képekkel, saját készítésű oroszlánokkal. A nap zárása egy természetfilm volt, mely megtekintése közben még több ismeretet szerezhettek, a meglévőeket mélyítették.”- mondta Bozókiné Szabó Ildikó.

 

Mint megtudtuk, ezzel nincs még vége az oroszlános hétnek, ugyanis zárásként október 8-án a Vadasparkban az óvodások részt vesznek az örökbefogadók napjának programjain.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Már csak félévet kell várni

Már csak félévet kell várni

Befejező szakaszába ért a 47-es út hódmezővásárhelyi elkerülő szakaszának...
Fókuszban a képzőművészet

Fókuszban a képzőművészet

Vasárnap nyílik a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat, a legnagyobb múltú évente megrendezett országos...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Ismét rengeteg kihagyott ziccer
Ismét rengeteg kihagyott ziccer Az NBI/B utolsó őszi fordulójában Gödön, az első félidőben eldőlt a mérkőzés. A HLKC mérlege a szezonban: 4 pont 10. hely a tabellán.
 
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban A drámai módon provokatív és átgondolt lila rámutat az eredetiségre, a leleményességre és jövőt jelképezi – utat mutat a következő évre. 
 
Legendák és hiedelmek
Legendák és hiedelmek December 13-a Szent Lúcia keresztény vértanú ünnepe. Magát Luca nevét is szokás a fényt jelentő latin lux szóval összefüggésbe hozni.
 
Húsz éves a Kerámia Szimpózium
Húsz éves a Kerámia Szimpózium December 14-én nyílik és jövő év január 28-ig tekinthető meg a XX. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium ’Jubileum’ című beszámoló kiállítása.
 
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban December 10-én kigyulladt egy szárítógép, amit a város hivatásos egységei eloltottak. Két típusnál előfordul az öngyulladás. Önnek milyen van?
 
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház Valószínű, hogy a kormány által juttatott 24 milliárdból valósítják meg a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium impozáns fejlesztését.
 
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában Vásárhelyen is folytatódott az Országos Rendőr-főkapitányság 2015-ben indított vagyonvédelmi prevenciós programja. A vásárlás veszélyeire hívták fel a figyelmet.