Kultúra, oktatásMakói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen

2019. február 16., szombat
 

A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán.

 

 

 

 

 

 

 

Az Úton címet viselő tárlat a hagymavároshoz kötődő alkotóközösség közel tizenkét éves képzőművészeti tevékenységébe enged bepillantást.

 – Úton lenni az emberi élet egyik alapvető problémája – fogalmazta meg köszöntőjében Miklós Péter. A Tornyai János Múzeum igazgatója kifejtette: úton lenni nem jelent mást, mint keresni az emberi létezés kérdéseit, s ezekre a kérdésekre keresik a képzőművészek – színekkel, formákkal és munkamódokkal a választ, kutatva a lehetőségét annak, hogy az illékony pillanatot, a térben nem létező gondolatot hogyan lehet anyagba önteni, művészeti alkotássá formálni. Mint ahogyan jó kapcsolatot ápol a makói József Attila Múzeum a vásárhelyi Tornyai János Múzeummal, úgy jó a kapcsolat a két település művészei között is – hangsúlyozta a múzeumigazgató: így a vásárhelyi közgyűjteményének restaurátora, Nagy Nándor szobrászként többször is alkotott a Maros-parti település művésztelepén.

– A művésztelepre érkező alkotókat már családtagként üdvözlik a makóiak – erről Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere szólt köszöntőjében, kiemelve: a művésztelep tizenkét éve varázsolja néhány hétre alkotóhellyé a várost Karsai Ildikó szakszerű vezetésével. Mentés másként: ekként is értelmezhető a Vásárhelyen megnyílt kiállítás – fogalmazott a városvezető, aki a városok közötti kapcsolatok erősítésének eszközeként tekinti egymás művészeti értékeinek a megismerését.

 – Több mint száz éve annak, hogy az első művésztelepek művészei kiléptek a természetbe, s gyakran nem egyedül, hanem alkotóközösségben alkottak – idézte fel a kiállítást megnyitó Feledy Balázs művészeti író, aki úgy véli: az egyes művésztelepek, mint Nagybánya, Szentendre, vagy Hódmezővásárhely és Makó neve nem csupán a földrajzi helyet, hanem egy jellegzetes művészi stílust is jelöl.

– Úton? Jó úton! – értékelte Feledy Balázs a makói művésztelep helyzetét, amely a maga háromhetes folyamatával elegendő időt biztosít az ország különböző területeiről, sőt a határon túlról is érkezett művészeknek nemcsak alkotásra a műfajok széles skáláján, de alkalmat is ad a város és annak lakóinak megismerésére is.

A március végéig látogatható – festményeket, plasztikákat és fotóművészeti alkotásokat is felvonultató – kiállítás zenei közreműködője Rónai Dániel gitárművész, a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára volt.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Radnóti Miklósról Szegeden

Radnóti Miklósról Szegeden

A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum...
Császár Angéla Hódmezővásárhelyen

Császár Angéla Hódmezővásárhelyen

Legutóbb 2017 őszén járt Hódmezővásárhelyen Fenyvesi Félix Lajos könyvbemutatójának...

 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyen a futás ikonikus alakja
Vásárhelyen a futás ikonikus alakja Monspart Sarolta igazi táj- és hosszútávfutó-legenda, akiért az egész ország hónapokig aggódott, amikor egy kullancscsípés miatt majdnem meghalt
 
Tovább enyhül a belváros forgalma
Tovább enyhül a belváros forgalma Március 31-én adják át a Keleti elkerülő utat, amely Hódmezővásárhely központját naponta 2-3000-el kevesebb járművel tehermentesíti.
 
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért Március 18-22-e között Egészséghetet szervezett az Oldalkosár utcai óvoda. Főszerepet kapott a szájhigiénia, a mozgás, a vízivás. Képekkel.
 
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik A makói Natura Marosmenti Művésztelep alkotóinak képei és plasztikái a Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg. Képekkel.
 
Erős ellenfél - még erősebb felállásban
Erős ellenfél - még erősebb felállásban Utolsó idegenbeli bajnokiján lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszában a Vásárhelyi Kosársuli. A siker most elmaradt.
 
Magyar kultúra és történelem testközelben
Magyar kultúra és történelem testközelben

A vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola egyik osztálya Erdélyben járt a Határtalanul pályázat finanszírozásában. Élménybeszámoló.

 
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel A 32 éves székkutasi tanár Viharsarok blues című új verseskötetét a Németh László Könyvtárban mutatja be  Beszélgetőtársa Arany-Tóth Katalin lesz.