Kultúra, oktatásMakói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen

2019. február 16., szombat
 

A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán.

 

 

 

 

 

 

 

Az Úton címet viselő tárlat a hagymavároshoz kötődő alkotóközösség közel tizenkét éves képzőművészeti tevékenységébe enged bepillantást.

 – Úton lenni az emberi élet egyik alapvető problémája – fogalmazta meg köszöntőjében Miklós Péter. A Tornyai János Múzeum igazgatója kifejtette: úton lenni nem jelent mást, mint keresni az emberi létezés kérdéseit, s ezekre a kérdésekre keresik a képzőművészek – színekkel, formákkal és munkamódokkal a választ, kutatva a lehetőségét annak, hogy az illékony pillanatot, a térben nem létező gondolatot hogyan lehet anyagba önteni, művészeti alkotássá formálni. Mint ahogyan jó kapcsolatot ápol a makói József Attila Múzeum a vásárhelyi Tornyai János Múzeummal, úgy jó a kapcsolat a két település művészei között is – hangsúlyozta a múzeumigazgató: így a vásárhelyi közgyűjteményének restaurátora, Nagy Nándor szobrászként többször is alkotott a Maros-parti település művésztelepén.

– A művésztelepre érkező alkotókat már családtagként üdvözlik a makóiak – erről Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere szólt köszöntőjében, kiemelve: a művésztelep tizenkét éve varázsolja néhány hétre alkotóhellyé a várost Karsai Ildikó szakszerű vezetésével. Mentés másként: ekként is értelmezhető a Vásárhelyen megnyílt kiállítás – fogalmazott a városvezető, aki a városok közötti kapcsolatok erősítésének eszközeként tekinti egymás művészeti értékeinek a megismerését.

 – Több mint száz éve annak, hogy az első művésztelepek művészei kiléptek a természetbe, s gyakran nem egyedül, hanem alkotóközösségben alkottak – idézte fel a kiállítást megnyitó Feledy Balázs művészeti író, aki úgy véli: az egyes művésztelepek, mint Nagybánya, Szentendre, vagy Hódmezővásárhely és Makó neve nem csupán a földrajzi helyet, hanem egy jellegzetes művészi stílust is jelöl.

– Úton? Jó úton! – értékelte Feledy Balázs a makói művésztelep helyzetét, amely a maga háromhetes folyamatával elegendő időt biztosít az ország különböző területeiről, sőt a határon túlról is érkezett művészeknek nemcsak alkotásra a műfajok széles skáláján, de alkalmat is ad a város és annak lakóinak megismerésére is.

A március végéig látogatható – festményeket, plasztikákat és fotóművészeti alkotásokat is felvonultató – kiállítás zenei közreműködője Rónai Dániel gitárművész, a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára volt.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Radnóti Miklósról Szegeden

Radnóti Miklósról Szegeden

A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum...
Császár Angéla Hódmezővásárhelyen

Császár Angéla Hódmezővásárhelyen

Legutóbb 2017 őszén járt Hódmezővásárhelyen Fenyvesi Félix Lajos könyvbemutatójának...

 

És ezt már olvasta?

Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója
Elismerő oklevelet kapott a Klímanócskák megálmodója Brüsszelben, az Európai Hulladékcsökkentési Díj átadóján elismerő oklevélben részesült a hódmezővásárhelyi Klímanócskák program megalkotója, Bozókiné Szabó Ildikó.
 
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.
 
Hősök Napja Vásárhelyen
Hősök Napja Vásárhelyen A megemlékezések 1925-től váltak rendszeressé. Egy 2001. évi törvény alapján május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánították.
 
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban Hódmezővásárhely hazai képzőművészeti életben betöltött szerepét jelző, és a lokálpatriotizmust is erősítő kiállítás nyílik a Kohán György utcai Művésztelepen.
 
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen A szentesi úszóviadalon viadalon 31 egyesület összesen 380 úszója állt rajthoz, köztük a NICS-HSÚVC 33 versenyzővel.
 
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba. A Peace Run (Békefutás) a világ legnagyobb váltófutása.
 
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát Faágak Szikáncsnál, a Csomorkányin, leszakadt lakásmennyezet  a Rapcsákon, víz által veszélyeztetett lakóház a Konti utcában. Dolgos éjszakája volt a tűzoltóknak.