A pékek szerint a tél végére elfogy az itthon termett búza, és nem kizárt, hogy amerikai importból készülhet majd a magyar kenyér.
Az észak-magyarországi pékek már Szlovákiából hozzák át a lisztet, mert több hazai malom alapanyaghiány miatt ideiglenesen leállt. A pékek idén az aratási szezon előtt kilónként 52-53 forintért kapták a lisztet, most már 95 forintot fizetnek érte, de ha importra lesz szükség, akkor kora tavasszal világpiaci értéken, 150-160 forintért lehet majd venni. A megkérdezett vásárhelyi pékségek még nem érzik a liszthiányt, de mint többen mondták, a pékszámtan szerint egy kiló kenyér sütéséhez 76–78 dekagramm lisztre van szükség, vagyis a mostani átlagos 250–300 forintos kenyérár jelentősebb emelkedésére készülhetünk. Lantos Attila falugazdász tájékoztatása szerint a vásárhely környéki földeken az őszi búza 60 százaléka már a földben van, az időjárás a többi munkáknak is kedvez, azonban ez már a jövő évi termés.