GazdaságLazítani kell a szabályokon

2017. május 7., vasárnap
 
Lazítani kell a szabályokon

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, május 5-én megnyitotta az ország első agrár-vidékfejlesztési ügyfélszolgálatát Hódmezővásárhelyen.

 

 

 

 

 

 

 

Többek között az új ügyfélszolgálati rendszer szükségességéről is beszélt a Magyar Mezőgazdaság című lapnak.

 

Az MVH átszervezéséről kérdezve Lázár János azt szükségszerűnek nevezte. Nyitni kellett az ügyfelek felé, a folyamatokat pedig gyorsítani volt szükséges. Mint hangsúlyozta, a Vidékfejlesztési Programban március 31-éig minden pályázatot kiírtak, folyamatos a források kifizetése. „Nem azon dolgozunk, hogy Brüsszelnek minél több pénzt meghagyjunk, hanem hogy minél többet elköltsünk. Szemléletváltásra van szükség, azt várom el az MVH-ban dolgozó több mint ezer munkatársunktól – most már a kormányhivatalokon belül –, hogy ne Brüsszel érdekeit képviseljék, hanem a gazdáknak nyújtsanak megfelelő minőségű szolgáltatást és érdekvédelmet. Kultúraváltásról van szó, ami megnyitja az MVH-hivatalokat, hogy az ügyfelekhez minél közelebb legyenek. Említést tett azokról a rendezetlen birtokpolitikai kérdésekről, amikből igen sok van, és amik megakadályozzák például a földalapú támogatások időbeni megérkezését, az elszámolásokat, a pályáztatásokat. Ezekben a kérdésekben rendet kell tenni!” - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy az MVH-ban megvan a szakmai tudás, csak ki kell nyitni a kapukat, és az ügyfelek rendelkezésére kell állni.

 

Az emlékezetes vásárhelyi fiatal gazda esetének apropóján (aki elesett a támogatástól, mert elfelejtette benyújtani a megítélt támogatás után a kifizetési kérelmét) elmondta, éppen azt vizsgálják, hogy a magyar szabályozás például a lengyelhez, a szlovákhoz képest nem túl szigorú-e? Mint mondta, az európai szükséges minimumszabályok és a magyar szabályozás között van különbség. „Mi időnként túl jó tanulók akartunk lenni, és szigorúbban szabályoztunk, mint például a velünk konkurens szlovákok vagy lengyelek. E bürokratikus akadályok és hivatali túlkapások miatt versenyhátrányba kerülnek a magyar termelők. Meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy – az ügyfél érdekében – lazíthassunk a szigorú uniós szabályokon! Mint ismert, ezek éppen a vidékfejlesztési és a földalapú támogatások esetében a legkeményebbek, ennek ellenére olyan bürokratikus szabályokat írunk elő magunknak, ami megakadályozza, hogy a gazdák könnyen hozzáférjenek a forrásokhoz. Most tehát azon dolgoznak a kollégáim, hogy miként lazíthatunk ezeken a szabályokon, mert az MVH, mint jogalkalmazó, azok alapján dolgozik”, mondta végül Lázár János.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Agrár-vidékfejlesztési ügyfélszolgálat Hódmezővásárhelyen

 
 
Forrás: MM
 

Olvassa el ezt is!

Apadt a szakképzés népszerűsége

Apadt a szakképzés népszerűsége

A gimnáziumi központi írásbeli felvételit az idén többen írták meg, mint az elmúlt...
Nagy pénz sok kis felújításra

Nagy pénz sok kis felújításra

Hódmezővásárhely számára elérhetővé vált 9,8 milliárdból jelentős...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság Hódmezővásárhelyen
Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság Hódmezővásárhelyen Hódmezővásárhely ad otthont a 89. Ifjúsági Országos Bajnokságnak május 24-től 27-ig a Gyarmati Dezső Sportuszodában.
 
Ludas Matyi - gyerekekre hangolva
Ludas Matyi - gyerekekre hangolva A nagysikerű Bon Bon Matiné gyerekelőadás ezúttal Ludas Matyi, a furfangos libapásztor történetét zenei feldolgozásban kelti életre a BFMK színpadán.
 
Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Bessenyeiben
Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Bessenyeiben Három napon át előadások, tucatnyi fantasztikus magyar és külföldi filmalkotás, amelyek Földünk csodáit, értékeit mutatják be és hívják fel a figyelmet a védelmükre.
 
A szeretet arcai az Emlékpontban
A szeretet arcai az Emlékpontban A Manilában embert próbáló körülmények között szolgálatot teljesítő katolikus nővérek munkáját megörökítő film operatőre vásárhelyi származású. Képekkel!
 
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter május 23-án este lakossági fórumot tartott Székkutason.    
 
Veszély a magasból
Veszély a magasból Hódmezővásárhelyen a gyalogosokat veszélyeztette egy törött erkélykorlát üveg, amely egy negyedik emeleti erkélyről lógott le a Lehel utcában.
 
A Holló utcából a Nap felé
A Holló utcából a Nap felé A vásárhelyi származású csillagász egykori iskolájában, a Varga Tamásban diákoknak tartott vetítéses előadást. Képekkel!