GazdaságLazítani kell a szabályokon

2017. május 7., vasárnap
 
Lazítani kell a szabályokon

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, május 5-én megnyitotta az ország első agrár-vidékfejlesztési ügyfélszolgálatát Hódmezővásárhelyen.

 

 

 

 

 

 

 

Többek között az új ügyfélszolgálati rendszer szükségességéről is beszélt a Magyar Mezőgazdaság című lapnak.

 

Az MVH átszervezéséről kérdezve Lázár János azt szükségszerűnek nevezte. Nyitni kellett az ügyfelek felé, a folyamatokat pedig gyorsítani volt szükséges. Mint hangsúlyozta, a Vidékfejlesztési Programban március 31-éig minden pályázatot kiírtak, folyamatos a források kifizetése. „Nem azon dolgozunk, hogy Brüsszelnek minél több pénzt meghagyjunk, hanem hogy minél többet elköltsünk. Szemléletváltásra van szükség, azt várom el az MVH-ban dolgozó több mint ezer munkatársunktól – most már a kormányhivatalokon belül –, hogy ne Brüsszel érdekeit képviseljék, hanem a gazdáknak nyújtsanak megfelelő minőségű szolgáltatást és érdekvédelmet. Kultúraváltásról van szó, ami megnyitja az MVH-hivatalokat, hogy az ügyfelekhez minél közelebb legyenek. Említést tett azokról a rendezetlen birtokpolitikai kérdésekről, amikből igen sok van, és amik megakadályozzák például a földalapú támogatások időbeni megérkezését, az elszámolásokat, a pályáztatásokat. Ezekben a kérdésekben rendet kell tenni!” - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy az MVH-ban megvan a szakmai tudás, csak ki kell nyitni a kapukat, és az ügyfelek rendelkezésére kell állni.

 

Az emlékezetes vásárhelyi fiatal gazda esetének apropóján (aki elesett a támogatástól, mert elfelejtette benyújtani a megítélt támogatás után a kifizetési kérelmét) elmondta, éppen azt vizsgálják, hogy a magyar szabályozás például a lengyelhez, a szlovákhoz képest nem túl szigorú-e? Mint mondta, az európai szükséges minimumszabályok és a magyar szabályozás között van különbség. „Mi időnként túl jó tanulók akartunk lenni, és szigorúbban szabályoztunk, mint például a velünk konkurens szlovákok vagy lengyelek. E bürokratikus akadályok és hivatali túlkapások miatt versenyhátrányba kerülnek a magyar termelők. Meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy – az ügyfél érdekében – lazíthassunk a szigorú uniós szabályokon! Mint ismert, ezek éppen a vidékfejlesztési és a földalapú támogatások esetében a legkeményebbek, ennek ellenére olyan bürokratikus szabályokat írunk elő magunknak, ami megakadályozza, hogy a gazdák könnyen hozzáférjenek a forrásokhoz. Most tehát azon dolgoznak a kollégáim, hogy miként lazíthatunk ezeken a szabályokon, mert az MVH, mint jogalkalmazó, azok alapján dolgozik”, mondta végül Lázár János.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Agrár-vidékfejlesztési ügyfélszolgálat Hódmezővásárhelyen

 
 
Forrás: MM
 

Olvassa el ezt is!

Apadt a szakképzés népszerűsége

Apadt a szakképzés népszerűsége

A gimnáziumi központi írásbeli felvételit az idén többen írták meg, mint az elmúlt...
Nagy pénz sok kis felújításra

Nagy pénz sok kis felújításra

Hódmezővásárhely számára elérhetővé vált 9,8 milliárdból jelentős...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A tanévkezdés biztosított, de a Táltos ügy vége még nem látszik
A tanévkezdés biztosított, de a Táltos ügy vége még nem látszik A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ szülői értekezletre hívta a Táltosba járó gyerekek szüleit. A tanévkezdés minden gyerek számára megoldódott.
 
Megvannak tram train nyertes kivitelezői
Megvannak tram train nyertes kivitelezői 2019 első felére készülhet el a még most is sok vásárhelyi által vitatott projekt. Ha megépül gyorsan elérhető lesz Szeged. Nézze meg a megállókat!
 
Restaurálták Magyarország legnagyobb első világháborús szobrát
Restaurálták Magyarország legnagyobb első világháborús szobrát Pásztor János alkotása csütörtökön került vissza a Kossuth térre. Az elesett hódmezővásárhelyi katonák nevét megörökítik a szobor előtt
 
Ököllel ütve követelték vissza a kölcsönt
Ököllel ütve követelték vissza a kölcsönt Erőszakkal követelték a kölcsönadott pénzt egy 35 éves férfi ismerősüktől. A vásárhelyi rendőrök őrizetbe vették őket.
 
Mégis Vásárhelyen játssza hazai meccseit a HFC
Mégis Vásárhelyen játssza hazai meccseit a HFC Az MLSZ legfrissebb elnökségi határozata szerint mégis Hódmezővásárhelyen játszhatja NB III-as mérkőzéseit a vásárhelyi klub csapata.
 
Nyári szünidőben is sportolás
Nyári szünidőben is sportolás Idén is sikeres volt  Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület egyhetes tábora. Két koreai mester segített elmélyíteni a tudást.   
 
Talaj-előkészítés művészi szinten
Talaj-előkészítés művészi szinten A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Karának mérnök hallgatója idén is szép eredményt ért el a Regionális Szántóversenyen. Látványos videóval!