GazdaságLátványos éjszakai munkálatok

2017. július 10., hétfő
 

Beemelték a 47-es út felett a Magyarországon referenciának tekinthető 13 méter magas kettős körforgalom íves elemeit.

 

 

Fotók: NIF

 

 

 

Többször írtuk a Vásárhelyi Hírekben, hogy a 47 sz. főút Hódmezővásárhely elkerülő szakaszának építése 2016 novemberében kezdődött és akkor vált nyilvánossá hogy a 47-es útnál körforgalom épül 13 méteres magasságban. A grandiózus építmény terve azonnal - azóta sem csillapodó vihart kavart nemcsak a helyi lakosság körében, hanem az országszerte is.

Az értelmét sokan megkérdőjelezik, jóllehet kézenfekvő a magyarázat:

"Egy hagyományos csomópont építése esetén a főút melletti bányatavat fel kellene tölteni, de ez rengeteg kockázatot hordoz magában" – mondta Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs igazgatója. Hozzátette, a süllyedések miatt az út megrepedhet. A másik oldalon a vasúti sínek magasabban vannak, így a szintbeli kialakítás ott sem oldható meg. Ezért indokolt az elkerülő út Szeged felőli végcsomópontjában, a Szeged- Békéscsaba vasútvonal, és a meglévő 2x2 sávos 47 sz. főút felett egy különleges hídszerkezet, úgynevezett körhíd építése.

 

A szkeptikusok, még ha el is fogadják a magyarázatot, felteszik a kérdést: a magasba emelkedő úton mi fog történni a Dél-Alföld e részére jellemző gyakori ónos eső esetén? Egyébként Budaörsnél van egy hasonló építmény, de a kopáncsi annál is nagyobb lesz. Referenciának számít majd és még kilátót is terveznek a közelébe.

 

A körhíd összesen 9 szerkezetből áll: a vasútvonal feletti hídból, a főút feletti 4 db hídszerkezetből, illetve a 2-2 db fel- és lehajtó ágak hídjaiból. Július 8-án és 9-én éjjel az építkezés látványos szakaszához érkezett: ekkor emelték be a főút feletti hídrészekhez a 4-4 db íves acél tartógerendát, melyek hossza 23-25 méter közötti, súlyuk pedig páronként körülbelül 30 tonna. 

A gerendákat 40 szakember felügyelete mellett, egy 400 tonnás daru emelte be. 

 

A NIF tájékoztatása szerint a tartók beemelését követően folytatódnak a munkálatok, következhet a zsaluzás, a vasszerelés, illetve a pályalemez együtemű betonozása. Az építés során a főtartókat is alá kellett támasztani, a meglévő 47. sz. főút elválasztó sávjában elhelyezett ideiglenes járommal, mely a pályalemez beton szilárdságának elérése után bontható majd el, ekkor válnak majd a háromtámaszú szerkezetek kéttámaszúvá.

 

Az 27 milliárd forint építési költséggel számolt elkerülő út – és vele a körhíd – forgalomba helyezése 2018 tavaszára várható.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tüzes hétvége - leégett egy kombájn is

Tüzes hétvége - leégett egy kombájn is

A tűzoltóknak sok munkája volt ezen hétvégén is. Tarló, lábon álló gabona,...
Közel fél tonna adomány

Közel fél tonna adomány

Nagy adakozó kedvről tettek tanúbizonyságot a vásárhelyi és szegedi állatkedvelők. A...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Kalandtúrára fel!
Kalandtúrára fel! A vásárhelyi Hungarian Flyers Kerékpáros Klub hetedik alkalommal rendezi meg a régió egyik legérdekesebb és százakat megmozgató sportrendezvényét.
 
90 éves Lipcsei Jánosné
90 éves Lipcsei Jánosné A Béke Szálló bisztrójában dolgozott szakácsként, majd Újvároson egy kifőzdében közel 300 főre főzött, innen ment nyugdíjba.
 
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta Hatalmas tapsot kapott, miután fejsérülése után visszament a pályára. A vásárhelyi játékos a szerencsétlen esetről, állapotáról beszélt.
 
Tolvaj a strandon
Tolvaj a strandon Szerencsére idén ez az első és remélhetőleg a továbbiakban ritka bűncselekmény: strandolók meglopása a Török Sándor Strandfürdőben. 
 
Készülnek a szezonra
Készülnek a szezonra Három hét egyéni és két hét közös edzésmunka áll az NBI/B bajnokságra készülő felnőtt női kézilabda csapat mögött. Itt a szezon menetrendje!
 
Országos aláírásgyűjtés kezdődött
Országos aláírásgyűjtés kezdődött A cél az állatvédelmi törvény szigorítása. A Polgári kezdeményezéshez a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete is csatlakozott.
 
Vitt mindent ami mozdítható volt
Vitt mindent ami mozdítható volt A tettes mindig visszatér a tett színhelyére - tartja a mondás. A vásárhelyi betörő ezt megduplázta. A 21 éves férfi előzetes letartóztatását kezdeményezték.