GazdaságLátványos éjszakai munkálatok

2017. július 10., hétfő
 

Beemelték a 47-es út felett a Magyarországon referenciának tekinthető 13 méter magas kettős körforgalom íves elemeit.

 

 

Fotók: NIF

 

 

 

Többször írtuk a Vásárhelyi Hírekben, hogy a 47 sz. főút Hódmezővásárhely elkerülő szakaszának építése 2016 novemberében kezdődött és akkor vált nyilvánossá hogy a 47-es útnál körforgalom épül 13 méteres magasságban. A grandiózus építmény terve azonnal - azóta sem csillapodó vihart kavart nemcsak a helyi lakosság körében, hanem az országszerte is.

Az értelmét sokan megkérdőjelezik, jóllehet kézenfekvő a magyarázat:

"Egy hagyományos csomópont építése esetén a főút melletti bányatavat fel kellene tölteni, de ez rengeteg kockázatot hordoz magában" – mondta Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs igazgatója. Hozzátette, a süllyedések miatt az út megrepedhet. A másik oldalon a vasúti sínek magasabban vannak, így a szintbeli kialakítás ott sem oldható meg. Ezért indokolt az elkerülő út Szeged felőli végcsomópontjában, a Szeged- Békéscsaba vasútvonal, és a meglévő 2x2 sávos 47 sz. főút felett egy különleges hídszerkezet, úgynevezett körhíd építése.

 

A szkeptikusok, még ha el is fogadják a magyarázatot, felteszik a kérdést: a magasba emelkedő úton mi fog történni a Dél-Alföld e részére jellemző gyakori ónos eső esetén? Egyébként Budaörsnél van egy hasonló építmény, de a kopáncsi annál is nagyobb lesz. Referenciának számít majd és még kilátót is terveznek a közelébe.

 

A körhíd összesen 9 szerkezetből áll: a vasútvonal feletti hídból, a főút feletti 4 db hídszerkezetből, illetve a 2-2 db fel- és lehajtó ágak hídjaiból. Július 8-án és 9-én éjjel az építkezés látványos szakaszához érkezett: ekkor emelték be a főút feletti hídrészekhez a 4-4 db íves acél tartógerendát, melyek hossza 23-25 méter közötti, súlyuk pedig páronként körülbelül 30 tonna. 

A gerendákat 40 szakember felügyelete mellett, egy 400 tonnás daru emelte be. 

 

A NIF tájékoztatása szerint a tartók beemelését követően folytatódnak a munkálatok, következhet a zsaluzás, a vasszerelés, illetve a pályalemez együtemű betonozása. Az építés során a főtartókat is alá kellett támasztani, a meglévő 47. sz. főút elválasztó sávjában elhelyezett ideiglenes járommal, mely a pályalemez beton szilárdságának elérése után bontható majd el, ekkor válnak majd a háromtámaszú szerkezetek kéttámaszúvá.

 

Az 27 milliárd forint építési költséggel számolt elkerülő út – és vele a körhíd – forgalomba helyezése 2018 tavaszára várható.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tüzes hétvége - leégett egy kombájn is

Tüzes hétvége - leégett egy kombájn is

A tűzoltóknak sok munkája volt ezen hétvégén is. Tarló, lábon álló gabona,...
Közel fél tonna adomány

Közel fél tonna adomány

Nagy adakozó kedvről tettek tanúbizonyságot a vásárhelyi és szegedi állatkedvelők. A...
 

És ezt már olvasta?

Újabb szúnyogírtás lesz Vásárhelyen
Újabb szúnyogírtás lesz Vásárhelyen Idén már ötödik alkalommal segítenek a vásárhelyieket megszabadulni a szúnyogoktól. Kétszer az Önkormányzat finanszírozta, háromszor a Katasztrófavédelem.
 
Vásárhelyi nevezetességek a TV2-n
Vásárhelyi nevezetességek a TV2-n A stáb július 23-án járt Hódmezővásárhelyen. A helyi nevezetességeket Baranyai Antal segítségével ismerhetik meg.
 
Itt az új színházi évad a BFMK-ban
Itt az új színházi évad a BFMK-ban Színházi előadásokat két bérlet-sorozatban is kínálnak az ősszel kezdődő évadban. Újdonságként pedig a spirituális témák iránt érdeklődőknek ajánlanak előadássorozatot.
 
Jobblépés vagy ballépés
Jobblépés vagy ballépés Hamarosan táncra perdülhetnek az ápolók és a szociális munkások is, ugyanis Cser Ágnes Hódmezővásárhelyen új mozgalom indítását lengette be.
 
Rivaldafényben a nagyértékű tallérlelet
Rivaldafényben a nagyértékű tallérlelet A tengerparti fövenyen sokszor haszonnal kecsegtető foglalatosság a detektoros fémkeresés. Vásárhely határában ezzel a módszerrel nagy értékeket találtak. Képekkel.
 
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoport gyakorlatozott.
 
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt Nem volt elég a honosítással kapott kettős állampolgárság, magyar útlevelet is akart szerezni, egészen fifikás módon. Börtön lett a vége.