GazdaságLátványos éjszakai munkálatok

2017. július 10., hétfő
 

Beemelték a 47-es út felett a Magyarországon referenciának tekinthető 13 méter magas kettős körforgalom íves elemeit.

 

 

Fotók: NIF

 

 

 

Többször írtuk a Vásárhelyi Hírekben, hogy a 47 sz. főút Hódmezővásárhely elkerülő szakaszának építése 2016 novemberében kezdődött és akkor vált nyilvánossá hogy a 47-es útnál körforgalom épül 13 méteres magasságban. A grandiózus építmény terve azonnal - azóta sem csillapodó vihart kavart nemcsak a helyi lakosság körében, hanem az országszerte is.

Az értelmét sokan megkérdőjelezik, jóllehet kézenfekvő a magyarázat:

"Egy hagyományos csomópont építése esetén a főút melletti bányatavat fel kellene tölteni, de ez rengeteg kockázatot hordoz magában" – mondta Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs igazgatója. Hozzátette, a süllyedések miatt az út megrepedhet. A másik oldalon a vasúti sínek magasabban vannak, így a szintbeli kialakítás ott sem oldható meg. Ezért indokolt az elkerülő út Szeged felőli végcsomópontjában, a Szeged- Békéscsaba vasútvonal, és a meglévő 2x2 sávos 47 sz. főút felett egy különleges hídszerkezet, úgynevezett körhíd építése.

 

A szkeptikusok, még ha el is fogadják a magyarázatot, felteszik a kérdést: a magasba emelkedő úton mi fog történni a Dél-Alföld e részére jellemző gyakori ónos eső esetén? Egyébként Budaörsnél van egy hasonló építmény, de a kopáncsi annál is nagyobb lesz. Referenciának számít majd és még kilátót is terveznek a közelébe.

 

A körhíd összesen 9 szerkezetből áll: a vasútvonal feletti hídból, a főút feletti 4 db hídszerkezetből, illetve a 2-2 db fel- és lehajtó ágak hídjaiból. Július 8-án és 9-én éjjel az építkezés látványos szakaszához érkezett: ekkor emelték be a főút feletti hídrészekhez a 4-4 db íves acél tartógerendát, melyek hossza 23-25 méter közötti, súlyuk pedig páronként körülbelül 30 tonna. 

A gerendákat 40 szakember felügyelete mellett, egy 400 tonnás daru emelte be. 

 

A NIF tájékoztatása szerint a tartók beemelését követően folytatódnak a munkálatok, következhet a zsaluzás, a vasszerelés, illetve a pályalemez együtemű betonozása. Az építés során a főtartókat is alá kellett támasztani, a meglévő 47. sz. főút elválasztó sávjában elhelyezett ideiglenes járommal, mely a pályalemez beton szilárdságának elérése után bontható majd el, ekkor válnak majd a háromtámaszú szerkezetek kéttámaszúvá.

 

Az 27 milliárd forint építési költséggel számolt elkerülő út – és vele a körhíd – forgalomba helyezése 2018 tavaszára várható.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tüzes hétvége - leégett egy kombájn is

Tüzes hétvége - leégett egy kombájn is

A tűzoltóknak sok munkája volt ezen hétvégén is. Tarló, lábon álló gabona,...
Közel fél tonna adomány

Közel fél tonna adomány

Nagy adakozó kedvről tettek tanúbizonyságot a vásárhelyi és szegedi állatkedvelők. A...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Ismét rengeteg kihagyott ziccer
Ismét rengeteg kihagyott ziccer Az NBI/B utolsó őszi fordulójában Gödön, az első félidőben eldőlt a mérkőzés. A HLKC mérlege a szezonban: 4 pont 10. hely a tabellán.
 
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban A drámai módon provokatív és átgondolt lila rámutat az eredetiségre, a leleményességre és jövőt jelképezi – utat mutat a következő évre. 
 
Legendák és hiedelmek
Legendák és hiedelmek December 13-a Szent Lúcia keresztény vértanú ünnepe. Magát Luca nevét is szokás a fényt jelentő latin lux szóval összefüggésbe hozni.
 
Húsz éves a Kerámia Szimpózium
Húsz éves a Kerámia Szimpózium December 14-én nyílik és jövő év január 28-ig tekinthető meg a XX. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium ’Jubileum’ című beszámoló kiállítása.
 
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban December 10-én kigyulladt egy szárítógép, amit a város hivatásos egységei eloltottak. Két típusnál előfordul az öngyulladás. Önnek milyen van?
 
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház Valószínű, hogy a kormány által juttatott 24 milliárdból valósítják meg a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium impozáns fejlesztését.
 
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában Vásárhelyen is folytatódott az Országos Rendőr-főkapitányság 2015-ben indított vagyonvédelmi prevenciós programja. A vásárlás veszélyeire hívták fel a figyelmet.