GazdaságKülönös tendencia Vásárhelyen

2017. július 20., csütörtök
 
Különös tendencia Vásárhelyen

Miközben Hódmezővásárhely informáltabb lakosait izgalomban tartja a felröppent hír, hogy hamarosan legalább 200 lakást hirdet meg eladásra az önkormányzat, addig egy a napokban napvilágot látott statisztikai összesítésben érdekes adatok olvashatók.

 

Fotó: VH

 

Az ingatlan.com elemzése szerint országosan a családi házak iránti kereslet a jövőben is erős lesz. Egy felmérésből kiderül, hogy a következő időszakban költözést tervezők 12,7 százaléka szeretne családi házba menni. A jövőbeni kínálatbővülésnek pedig alapot adhat, hogy várhatóan növekedni fog a családi házak száma. Az idei év első öt hónapjában ugyanis csaknem 4300 ilyen ingatlanra adtak ki építési engedélyt, ami hétszázalékos növekedést jelent éves összevetésben.

 

Bár a piac élénkebb, mégsem lehet minden ingatlant könnyen és gyorsan eladni. Fokozottan igaz ez a családi házakra, amelyek vásárlásánál több tényező játszik szerepet, mint a lakások esetében – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből. Mindez meglátszik az árak alakulásában is. Budapesten június végén 347 ezer forint volt a családi házak átlagos négyzetméterára. Ez alig több mint 10 százalékos áremelkedést jelent éves szinten, ami bőven elmarad a lakásoknál mért 18 százalékos drágulásától. Országos átlagban viszont a családi házak négyzetméterára június végén 148 ezer forint volt, ami mindössze 1 százalékos emelkedést jelent éves szinten, miközben a lakások ez alatt az idő alatt több mint 8 százalékkal drágultak.

 

Ami igazán érdekes, hogy az országban három város kivételével, a tavalyihoz képest mindenhol nőttek a négyzetméter árak. Csak Győrben, Dunaújvárosban és Hódmezővásárhelyen kérnek kevesebbet.

 

Vásárhelyen a tavalyi 126 ezer forint helyett idén 122 ezer forintra csökkent egy négyzetméter átlagára.

Ennek több oka is lehet: sok idős vásárhelyi lakos családi házából más településre költöztek a család fiatalabb generációi, a kedvezőbb perspektívák reményében, továbbá több az elvándorló, mint a betelepülő. Mindebből következően nagy a kínálat. Sok házon már hónapok, sőt egyiken másikon évek óta árválkodik az ’Eladó’ tábla. 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Avatás szeptemberben

Avatás szeptemberben

A vásárhelyi gyűjtés igencsak döcögős volt, de a kormány besegített 50 millióval. Az első...

Ez már nem nosztalgia! Ez a valóság!

Ez már nem nosztalgia! Ez a valóság!

Sok település által irigyelt lehetőség a várostól 9 kilométerre található Tisza part, amely a...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere
Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere Kovács István: Ez a kitüntetés nemcsak nekem, hanem a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar minden tagjának szól.
 
Az első fecskék
Az első fecskék A tulajdonos leadta a kulcsokat és átköltözött egy  kertes házba. A Csengettyű Közben 210 lakás van, 80-90 lakó jelezte, hogy élne a minőségi otthoncserével.
 
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara A szakképzést kiemelt fontosságúnak tartja a város, ezért a Modern Városok Program keretében valamennyi intézményt felújítják, és bővítik az iskolák eszközparkját.
 
Hét éve hunyt el Olasz Sándor
Hét éve hunyt el Olasz Sándor 2011. február 21-én  meghalt Olasz Sándor, irodalomtörténész, kritikus, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője. A Hódmezővásárhelyen született tudós 2010-ben Pro Urbe kitüntetést kapott.
 
Égető Eszter találkozása mai diákokkal
Égető Eszter találkozása mai diákokkal Németh László Hódmezővásárhelyen töltött időszakára és a vásárhelyi élményeit is megjelenítő Égető Eszter című regényéről tartottak előadást. Képekkel.
 
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa A látogatás időzítése talán nem véletlen, hiszen a választási kampány finisébe léptünk. Már  minden megyei lap kormányközeli vállalkozók kezébe került.
 
Lassabban terjed az influenza
Lassabban terjed az influenza A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25%-a, 9%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A 3-5 évesek körében volt a legmagasabb.