GazdaságKülönös tendencia Vásárhelyen

2017. július 20., csütörtök
 
Különös tendencia Vásárhelyen

Miközben Hódmezővásárhely informáltabb lakosait izgalomban tartja a felröppent hír, hogy hamarosan legalább 200 lakást hirdet meg eladásra az önkormányzat, addig egy a napokban napvilágot látott statisztikai összesítésben érdekes adatok olvashatók.

 

Fotó: VH

 

Az ingatlan.com elemzése szerint országosan a családi házak iránti kereslet a jövőben is erős lesz. Egy felmérésből kiderül, hogy a következő időszakban költözést tervezők 12,7 százaléka szeretne családi házba menni. A jövőbeni kínálatbővülésnek pedig alapot adhat, hogy várhatóan növekedni fog a családi házak száma. Az idei év első öt hónapjában ugyanis csaknem 4300 ilyen ingatlanra adtak ki építési engedélyt, ami hétszázalékos növekedést jelent éves összevetésben.

 

Bár a piac élénkebb, mégsem lehet minden ingatlant könnyen és gyorsan eladni. Fokozottan igaz ez a családi házakra, amelyek vásárlásánál több tényező játszik szerepet, mint a lakások esetében – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből. Mindez meglátszik az árak alakulásában is. Budapesten június végén 347 ezer forint volt a családi házak átlagos négyzetméterára. Ez alig több mint 10 százalékos áremelkedést jelent éves szinten, ami bőven elmarad a lakásoknál mért 18 százalékos drágulásától. Országos átlagban viszont a családi házak négyzetméterára június végén 148 ezer forint volt, ami mindössze 1 százalékos emelkedést jelent éves szinten, miközben a lakások ez alatt az idő alatt több mint 8 százalékkal drágultak.

 

Ami igazán érdekes, hogy az országban három város kivételével, a tavalyihoz képest mindenhol nőttek a négyzetméter árak. Csak Győrben, Dunaújvárosban és Hódmezővásárhelyen kérnek kevesebbet.

 

Vásárhelyen a tavalyi 126 ezer forint helyett idén 122 ezer forintra csökkent egy négyzetméter átlagára.

Ennek több oka is lehet: sok idős vásárhelyi lakos családi házából más településre költöztek a család fiatalabb generációi, a kedvezőbb perspektívák reményében, továbbá több az elvándorló, mint a betelepülő. Mindebből következően nagy a kínálat. Sok házon már hónapok, sőt egyiken másikon évek óta árválkodik az ’Eladó’ tábla. 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Avatás szeptemberben

Avatás szeptemberben

A vásárhelyi gyűjtés igencsak döcögős volt, de a kormány besegített 50 millióval. Az első...

Ez már nem nosztalgia! Ez a valóság!

Ez már nem nosztalgia! Ez a valóság!

Sok település által irigyelt lehetőség a várostól 9 kilométerre található Tisza part, amely a...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Kalandtúrára fel!
Kalandtúrára fel! A vásárhelyi Hungarian Flyers Kerékpáros Klub hetedik alkalommal rendezi meg a régió egyik legérdekesebb és százakat megmozgató sportrendezvényét.
 
90 éves Lipcsei Jánosné
90 éves Lipcsei Jánosné A Béke Szálló bisztrójában dolgozott szakácsként, majd Újvároson egy kifőzdében közel 300 főre főzött, innen ment nyugdíjba.
 
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta Hatalmas tapsot kapott, miután fejsérülése után visszament a pályára. A vásárhelyi játékos a szerencsétlen esetről, állapotáról beszélt.
 
Tolvaj a strandon
Tolvaj a strandon Szerencsére idén ez az első és remélhetőleg a továbbiakban ritka bűncselekmény: strandolók meglopása a Török Sándor Strandfürdőben. 
 
Készülnek a szezonra
Készülnek a szezonra Három hét egyéni és két hét közös edzésmunka áll az NBI/B bajnokságra készülő felnőtt női kézilabda csapat mögött. Itt a szezon menetrendje!
 
Országos aláírásgyűjtés kezdődött
Országos aláírásgyűjtés kezdődött A cél az állatvédelmi törvény szigorítása. A Polgári kezdeményezéshez a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete is csatlakozott.
 
Vitt mindent ami mozdítható volt
Vitt mindent ami mozdítható volt A tettes mindig visszatér a tett színhelyére - tartja a mondás. A vásárhelyi betörő ezt megduplázta. A 21 éves férfi előzetes letartóztatását kezdeményezték.