Kultúra, oktatásKözéppontban az embör

2018. július 26., csütörtök
 
Középpontban az embör

A korábbi évszázadok férfiközpontú társadalmát tükrözte a vásárhelyi nyelvhasználatban az embör szó, amelyet a férfi, illetve a férj szavak szinonimájaként használtak eleink. A Tornyai János Múzeum augusztus elején nyíló kiállításában tárgyakon, sorsokon és történeteken keresztül elevenedik meg a 19–20. század férfivilága.

 

 

 

 


 

A férfiak a családban, közösségben betöltött vezető szerepüket évezredeken át stabilan őrizték, habár a kulturális és társadalmi változások hatására a huszadik századra sok tekintetben átrendeződtek a nemi szerepek. A magyar paraszti és polgári kultúra patriarchális jellege ellenére jelentős különbségek mutatkoztak a 19–20. században a hódmezővásárhelyi férfilakosság életmódjában és lehetőségeiben. Alapvetően jogi, kulturális és anyagi tényezők befolyásolták, hogy ki milyen mértékben szólhatott bele a közügyekbe, milyen életkörülményeket teremthetett házastársa és gyermekei számára, hol foglalt helyet a nagycsaládi hierarchiában – olvasható Terendi Viktória, a kiállítás kurátorának bevezetőjében.

 

A mélyen gyökerező hagyományok már az élet korai szakaszában hatottak, hiszen a család számára az „igazi" örömöt egy fiúgyermek születése jelentette. Ahogy az „embörgyerökök" cseperedtek, a játékokon és a rájuk bízott feladatokon keresztül készültek fel a felnőttkor erőt, bátorságot, felelősséget és megfontoltságot igénylő kihívásaira. Az iskoláztatás sokáig – főként a magasabb szintű oktatás – csak a fiúk számára jelentett lehetőséget a társadalmi felemelkedésre. Az ifjak többnyire apjuk foglalkozását követve örökítették tovább a családi szakmákat, vitték tovább a gazdaságokat. A felnőttkor elérésének első és egyben egyik „legveszélyesebb" lépcsőfoka a katonaidő volt, hiszen évszázadokon át több évet, évtizedet szolgáltak a fiúk a hadseregben és estek el ezerszámra a huszadik század világégései során. A hamar tovaröppenő ifjúság évei a házassággal zárultak, amikortól kezdve családfőként a család gondviselésének terhe is nyomta vállukat. De a régi időkben sem hiányoztak a férfiak életéből az apaság örömei, a gondtalan szórakozás pillanatai, vagy akár a kalandvágyó percek, melyet a tisztes öregkor a család és a közösség általi megbecsülése zárt le – írja a vásárhelyi múzeum néprajzkutató-muzeológusa.

 

A Tornyai János Múzeum augusztus 3-án, pénteken 18 órai kezdettel nyíló, Férfiak a múltból című néprajzi tárlata a férfiélet legkülönbözőbb tárgyait mutatja be a gyerekkor játékaitól kezdve, a viseleti darabokon és munkaeszközökön át egészen a szimbolikus jelentőséggel bíró attribútumokig. Az interaktív elmélyülésre is lehetőséget adó kiállítás szeptember végéig várja az érdeklődőket a közgyűjtemény földszinti termeiben.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

1919. július 25. - Vásárhely fekete napja

1919. július 25. - Vásárhely fekete napja

A hódmezővásárhelyi tömeggyilkosságnak 56 áldozata volt. Mi is történt azon a napon? A város...
Újabb arany minősítést szerzett a Szépkorúak Tánccsoportja

Újabb arany minősítést szerzett a...

A csoport vezetője Juhász Istvánné: Bár az évek során foglalkoztak társastánccal is, az együttes...
 

És ezt már olvasta?

A Nagy Háború mindszenti áldozataira emlékeztek
A Nagy Háború mindszenti áldozataira emlékeztek Az I. Világháborúról adott ki kötetet a Csongrád Megyei Önkormányzat, amelyet a szerző mutatott be a mindszenti Keller Lajos Városi Könyvtárban. Képekkel.
 
Újabb sikeres rekonstrukció
Újabb sikeres rekonstrukció Befejeződött a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása Csúcs, Béketelep, Tabán és Kincses-telep városrészben. Összesen 13 kilométer csatorna készült
 
Egy helyszín két megemlékezés
Egy helyszín két megemlékezés

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen az ünnepi megemlékezés 23-án 9 óra 30 perckor a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődik.

 
Videókkal vívtak történelemversenyt a középiskolások
Videókkal vívtak történelemversenyt a középiskolások A Nemzeti Emlékezet Hete részeként került sor a helyi középiskolások számára kiírt történelemversenyre, amelyre hat csapata jelentkezett. Eredményekkel és képekkel.
 
A vásárhelyi szakképzők is ott lesznek
A vásárhelyi szakképzők is ott lesznek Szegeden az IH Rendezvényközpontban illetve a Szent-Györgyi Albert Agórában tartanak pályaválasztási napokat.
 
A Szeretem Vásárhelyt Egyesület környezettudatos akciója
A Szeretem Vásárhelyt Egyesület környezettudatos akciója Szeretem Vásárhelyt Egyesület Hódmezővásárhelyen először szervezte meg használaton kívüli vagy rossz elektronikai eszközök gyűjtését.
 
Változik a vásárhelyi hajléktalanok élete is
Változik a vásárhelyi hajléktalanok élete is Életbe lépett a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés. Hódmezővásárhelyen bejárást tartottak helyi rendőrök és a Szociális Szolgáltató szakemberei.