Kultúra, oktatásKözéppontban az embör

2018. július 26., csütörtök
 
Középpontban az embör

A korábbi évszázadok férfiközpontú társadalmát tükrözte a vásárhelyi nyelvhasználatban az embör szó, amelyet a férfi, illetve a férj szavak szinonimájaként használtak eleink. A Tornyai János Múzeum augusztus elején nyíló kiállításában tárgyakon, sorsokon és történeteken keresztül elevenedik meg a 19–20. század férfivilága.

 

 

 

 


 

A férfiak a családban, közösségben betöltött vezető szerepüket évezredeken át stabilan őrizték, habár a kulturális és társadalmi változások hatására a huszadik századra sok tekintetben átrendeződtek a nemi szerepek. A magyar paraszti és polgári kultúra patriarchális jellege ellenére jelentős különbségek mutatkoztak a 19–20. században a hódmezővásárhelyi férfilakosság életmódjában és lehetőségeiben. Alapvetően jogi, kulturális és anyagi tényezők befolyásolták, hogy ki milyen mértékben szólhatott bele a közügyekbe, milyen életkörülményeket teremthetett házastársa és gyermekei számára, hol foglalt helyet a nagycsaládi hierarchiában – olvasható Terendi Viktória, a kiállítás kurátorának bevezetőjében.

 

A mélyen gyökerező hagyományok már az élet korai szakaszában hatottak, hiszen a család számára az „igazi" örömöt egy fiúgyermek születése jelentette. Ahogy az „embörgyerökök" cseperedtek, a játékokon és a rájuk bízott feladatokon keresztül készültek fel a felnőttkor erőt, bátorságot, felelősséget és megfontoltságot igénylő kihívásaira. Az iskoláztatás sokáig – főként a magasabb szintű oktatás – csak a fiúk számára jelentett lehetőséget a társadalmi felemelkedésre. Az ifjak többnyire apjuk foglalkozását követve örökítették tovább a családi szakmákat, vitték tovább a gazdaságokat. A felnőttkor elérésének első és egyben egyik „legveszélyesebb" lépcsőfoka a katonaidő volt, hiszen évszázadokon át több évet, évtizedet szolgáltak a fiúk a hadseregben és estek el ezerszámra a huszadik század világégései során. A hamar tovaröppenő ifjúság évei a házassággal zárultak, amikortól kezdve családfőként a család gondviselésének terhe is nyomta vállukat. De a régi időkben sem hiányoztak a férfiak életéből az apaság örömei, a gondtalan szórakozás pillanatai, vagy akár a kalandvágyó percek, melyet a tisztes öregkor a család és a közösség általi megbecsülése zárt le – írja a vásárhelyi múzeum néprajzkutató-muzeológusa.

 

A Tornyai János Múzeum augusztus 3-án, pénteken 18 órai kezdettel nyíló, Férfiak a múltból című néprajzi tárlata a férfiélet legkülönbözőbb tárgyait mutatja be a gyerekkor játékaitól kezdve, a viseleti darabokon és munkaeszközökön át egészen a szimbolikus jelentőséggel bíró attribútumokig. Az interaktív elmélyülésre is lehetőséget adó kiállítás szeptember végéig várja az érdeklődőket a közgyűjtemény földszinti termeiben.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

1919. július 25. - Vásárhely fekete napja

1919. július 25. - Vásárhely fekete napja

A hódmezővásárhelyi tömeggyilkosságnak 56 áldozata volt. Mi is történt azon a napon? A város...
Újabb arany minősítést szerzett a Szépkorúak Tánccsoportja

Újabb arany minősítést szerzett a...

A csoport vezetője Juhász Istvánné: Bár az évek során foglalkoztak társastánccal is, az együttes...
 

És ezt már olvasta?

Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban
Klebelsberg Kuno feleségéről az Emlékpontban A huszadik század nagyformátumú kultuszminisztere, gróf Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életútját és tevékenységét mutatták be. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.49.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.49.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Elhunyt Szeli Ferenc
Elhunyt Szeli Ferenc

65 éves korában elhunyt Szeli Ferenc, aki az MSZP korábbi önkormányzati képviselője, a Kertváros korábbi egyéni képviselője, a helyi szervezet elnökségi tagja volt.

 
A végére elfogyott az erő és a koncentráció
A végére elfogyott az erő és a koncentráció Borítékolható volt, hogy nagyon nehéz meccs vár a vásárhelyi csapatra a Békéscsaba U21 gárdája ellen az NBII őszi zárófordulójában.
 
Tartósan a tabella élén a Kosársuli
Tartósan a tabella élén a Kosársuli Az NB I/B Zöld csoportjában a 11. fordulóján a jó formában lévő együttes a győzelemért lépett pályára a Mercedes Kosárlabda Akadémia csodás pályáján.
 
Átadták a Szegedi Tudós Akadémia képzési központját
Átadták a Szegedi Tudós Akadémia képzési központját A most átadott országos középiskolai képzési központhoz hasonló működik a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumban is.
 
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra
Ennivaló receptjeink - Angélától - Mákos omlós Karácsonyra A Vásárhelyi Hírek háziasszonya Baracskay Angéla: "'Karácsonyra mindig vállalom a nemes feladatot, de a sütinek mindig van apropója. Okot pedig mindig találok rá. Leginkább azért, mert édességfüggő vagyok."