Kultúra, oktatásKözéppontban az embör

2018. július 26., csütörtök
 
Középpontban az embör

A korábbi évszázadok férfiközpontú társadalmát tükrözte a vásárhelyi nyelvhasználatban az embör szó, amelyet a férfi, illetve a férj szavak szinonimájaként használtak eleink. A Tornyai János Múzeum augusztus elején nyíló kiállításában tárgyakon, sorsokon és történeteken keresztül elevenedik meg a 19–20. század férfivilága.

 

 

 

 


 

A férfiak a családban, közösségben betöltött vezető szerepüket évezredeken át stabilan őrizték, habár a kulturális és társadalmi változások hatására a huszadik századra sok tekintetben átrendeződtek a nemi szerepek. A magyar paraszti és polgári kultúra patriarchális jellege ellenére jelentős különbségek mutatkoztak a 19–20. században a hódmezővásárhelyi férfilakosság életmódjában és lehetőségeiben. Alapvetően jogi, kulturális és anyagi tényezők befolyásolták, hogy ki milyen mértékben szólhatott bele a közügyekbe, milyen életkörülményeket teremthetett házastársa és gyermekei számára, hol foglalt helyet a nagycsaládi hierarchiában – olvasható Terendi Viktória, a kiállítás kurátorának bevezetőjében.

 

A mélyen gyökerező hagyományok már az élet korai szakaszában hatottak, hiszen a család számára az „igazi" örömöt egy fiúgyermek születése jelentette. Ahogy az „embörgyerökök" cseperedtek, a játékokon és a rájuk bízott feladatokon keresztül készültek fel a felnőttkor erőt, bátorságot, felelősséget és megfontoltságot igénylő kihívásaira. Az iskoláztatás sokáig – főként a magasabb szintű oktatás – csak a fiúk számára jelentett lehetőséget a társadalmi felemelkedésre. Az ifjak többnyire apjuk foglalkozását követve örökítették tovább a családi szakmákat, vitték tovább a gazdaságokat. A felnőttkor elérésének első és egyben egyik „legveszélyesebb" lépcsőfoka a katonaidő volt, hiszen évszázadokon át több évet, évtizedet szolgáltak a fiúk a hadseregben és estek el ezerszámra a huszadik század világégései során. A hamar tovaröppenő ifjúság évei a házassággal zárultak, amikortól kezdve családfőként a család gondviselésének terhe is nyomta vállukat. De a régi időkben sem hiányoztak a férfiak életéből az apaság örömei, a gondtalan szórakozás pillanatai, vagy akár a kalandvágyó percek, melyet a tisztes öregkor a család és a közösség általi megbecsülése zárt le – írja a vásárhelyi múzeum néprajzkutató-muzeológusa.

 

A Tornyai János Múzeum augusztus 3-án, pénteken 18 órai kezdettel nyíló, Férfiak a múltból című néprajzi tárlata a férfiélet legkülönbözőbb tárgyait mutatja be a gyerekkor játékaitól kezdve, a viseleti darabokon és munkaeszközökön át egészen a szimbolikus jelentőséggel bíró attribútumokig. Az interaktív elmélyülésre is lehetőséget adó kiállítás szeptember végéig várja az érdeklődőket a közgyűjtemény földszinti termeiben.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

1919. július 25. - Vásárhely fekete napja

1919. július 25. - Vásárhely fekete napja

A hódmezővásárhelyi tömeggyilkosságnak 56 áldozata volt. Mi is történt azon a napon? A város...
Újabb arany minősítést szerzett a Szépkorúak Tánccsoportja

Újabb arany minősítést szerzett a...

A csoport vezetője Juhász Istvánné: Bár az évek során foglalkoztak társastánccal is, az együttes...
 

És ezt már olvasta?

A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.
 
Radnóti Miklósról Szegeden
Radnóti Miklósról Szegeden A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.
 
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Az Arborétum mellett, Szarvas másik büszkeségéről kevesebb szó esik, holott interaktív kiállítások mellett, állatpark, tanösvények várják a család minden tagját.