Kultúra, oktatásKözépiskolás alkotók tárlata a Bessenyeiben

2018. szeptember 10., hétfő
 

A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium két diákjának, a vásárhelyi Sipka Bertalan fotóiból és a verselés modern formájával, a slemeléssel foglalkozó Jankó Attila költeményeiből nyílt Mi címmel tárlat vasárnap délután a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

 

 

 

 

 

 

A kiállítás megnyitóján, a kulturális központ színháztermében láthatta a közönség az alkotók két diáktársukkal nemzetközi pályázatra készített kisfilmjét, s a fiatalok előadták a filmhez kapcsolódó performanszukat is.

A kiállítást Gaál Györgyi, a Lucien Hervé Kameraklub alapító tagja és diáktagozatának vezetője és Kovács Imre Attila irodalmár, az Emlékpont munkatársa ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Gaál Györgyi arról szólt, hogy a kiállítás alkotói megnyitották szívüket, hogy őszintén megmutassák, hogyan is látják a világot, a kamaszkor nagy kérdéseit. Nem mindig hízelgő módon teszik mindezt, képben és szövegben párhuzamosan mutatják be a mainstream álságos világát, a függőség, a monotonitás és a mentális betegségek velünk élő csapdáit. A kép a szövegre reflektál, s a szöveg a képpel felesel, vagy épp furcsa párost alkot, akik szókimondóan alkotnak, szárnyalnak, hiszen a madarak sem lépcsőn járnak.

Gaál Györgyi elmondta, hogy a Magyar Fotóművészek Országos Szövetsége az országos középiskolai fotópályázat második díját ítélte Sipka Bertalannak, akinek képeit októberben a MAFOSZ kiállításán, a fővárosi Benczúr Házban mutatják majd be.

 

Kovács Imre Attila megnyitójában felvetette a kérdést: mi is az újdonság a most megnyílt kiállításban, hiszen Majakovszkij stadiont töltött meg versfelolvasásaival, s dagerrotípia készült már Petőfi Sándorról is? Az újdonság a két alkotó, Sipka Bertalan és Jankó Attila személye – fogalmazta meg az irodalmár, rámutatva, hogy bár más foglalkoztatja a két fiatalt, problematikájuk közös: hogyan lehet a gondolatot és a képet összekötni. S a kérdésre, hogy a két fiatal művész-e, szem előtt tartva, hogy a művészet élet-halál kérdése, mintsem hobbi, Kovács Imre Attila értékelése szerint a két alkotó művész, pontosabban még művész, s hogy azok maradjanak, ahhoz majd azt kell látnunk, hogy a világ mit formál belőlük.

 

A kiállítás két hétig látogatható a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Száz évvel ezelőtti sorsokat tesz átélhetővé az Emlékpont kiállítása

Száz évvel ezelőtti sorsokat tesz...

Megnyílt a hódmezővásárhelyi Emlékpontban az Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig....

Csúcsra járatott az ingyenes gyermekétkeztetés

Csúcsra járatott az ingyenes...

Továbbra is az év bármely napján igényelhető az ingyenes, vagy kedvezményes gyermekétkeztetés. A...
 

És ezt már olvasta?

Konferencia a Hunyadiak koráról
Konferencia a Hunyadiak koráról Az Országházban rendeztek konferenciát a Hunyadiaktól napjainkig címmel. Miklós Péter is tartott előadást.
 
Átadták az új makói levéltárat
Átadták az új makói levéltárat A jövőben Makó és a környező 16 település iratanyaga mellett az egykori Csanád vármegye dokumentumait is az új épületegyüttesben helyezik majd el.
 
Két lopás két tettenérés
Két lopás két tettenérés A nyomozók előállítottak egy mindszenti fiatalt, aki gyermekkorú társával két nap alatt több alkalommal is lopni indult Hódmezővásárhelyen és Mindszenten.
 
Itt a csendes gyilkos szezonja
Itt a csendes gyilkos szezonja Rosszullétre panaszkodott egy férfi kedden este,  A tűzoltók mérőműszerei kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét a ház helyiségeiben. Néhány fontos tudnivaló.
 
Jöhet a középdöntő
Jöhet a középdöntő Több száz versenyző közül válogatták be a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület vezetőedzőjét a Tv2 Ninja Warrior műsorába.
 
Motoros a baleset áldozata
Motoros a baleset áldozata Életét vesztette az a motoros, aki egy kamionnal ütközött a 47-es főút és a Rárósi út kereszteződésében.
 
Győzelem Csorvás ellen
Győzelem Csorvás ellen A vásárhelyi kézilabdás lányok továbbra is hibátlan mérleggel állnak a tabella Gyula mögött a második helyen, 14 ponttal.