Kultúra, oktatásKözépiskolás alkotók tárlata a Bessenyeiben

2018. szeptember 10., hétfő
 

A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium két diákjának, a vásárhelyi Sipka Bertalan fotóiból és a verselés modern formájával, a slemeléssel foglalkozó Jankó Attila költeményeiből nyílt Mi címmel tárlat vasárnap délután a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

 

 

 

 

 

 

A kiállítás megnyitóján, a kulturális központ színháztermében láthatta a közönség az alkotók két diáktársukkal nemzetközi pályázatra készített kisfilmjét, s a fiatalok előadták a filmhez kapcsolódó performanszukat is.

A kiállítást Gaál Györgyi, a Lucien Hervé Kameraklub alapító tagja és diáktagozatának vezetője és Kovács Imre Attila irodalmár, az Emlékpont munkatársa ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Gaál Györgyi arról szólt, hogy a kiállítás alkotói megnyitották szívüket, hogy őszintén megmutassák, hogyan is látják a világot, a kamaszkor nagy kérdéseit. Nem mindig hízelgő módon teszik mindezt, képben és szövegben párhuzamosan mutatják be a mainstream álságos világát, a függőség, a monotonitás és a mentális betegségek velünk élő csapdáit. A kép a szövegre reflektál, s a szöveg a képpel felesel, vagy épp furcsa párost alkot, akik szókimondóan alkotnak, szárnyalnak, hiszen a madarak sem lépcsőn járnak.

Gaál Györgyi elmondta, hogy a Magyar Fotóművészek Országos Szövetsége az országos középiskolai fotópályázat második díját ítélte Sipka Bertalannak, akinek képeit októberben a MAFOSZ kiállításán, a fővárosi Benczúr Házban mutatják majd be.

 

Kovács Imre Attila megnyitójában felvetette a kérdést: mi is az újdonság a most megnyílt kiállításban, hiszen Majakovszkij stadiont töltött meg versfelolvasásaival, s dagerrotípia készült már Petőfi Sándorról is? Az újdonság a két alkotó, Sipka Bertalan és Jankó Attila személye – fogalmazta meg az irodalmár, rámutatva, hogy bár más foglalkoztatja a két fiatalt, problematikájuk közös: hogyan lehet a gondolatot és a képet összekötni. S a kérdésre, hogy a két fiatal művész-e, szem előtt tartva, hogy a művészet élet-halál kérdése, mintsem hobbi, Kovács Imre Attila értékelése szerint a két alkotó művész, pontosabban még művész, s hogy azok maradjanak, ahhoz majd azt kell látnunk, hogy a világ mit formál belőlük.

 

A kiállítás két hétig látogatható a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Száz évvel ezelőtti sorsokat tesz átélhetővé az Emlékpont kiállítása

Száz évvel ezelőtti sorsokat tesz...

Megnyílt a hódmezővásárhelyi Emlékpontban az Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig....

Csúcsra járatott az ingyenes gyermekétkeztetés

Csúcsra járatott az ingyenes...

Továbbra is az év bármely napján igényelhető az ingyenes, vagy kedvezményes gyermekétkeztetés. A...
 

És ezt már olvasta?

Lendületben a vásárhelyi Kosársuli
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli A fantasztikus salgótarjáni bajnoki rajtot követően szerdán Tiszaújvárosban az NB I/B -ben a koncentrált támadójáték és a nagyszerű küzdés eredményt hozott.
 
Múltidézés a háborús levelezőlapok által
Múltidézés a háborús levelezőlapok által A hódmezővásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna nagyapjának, Héjja Imre, és két bátyjának a levelezését mutatta be.
 
Változások várhatók 2020 után
Változások várhatók 2020 után Az Agrárkamara a gazdaságonként igényelhető támogatások összegének maximalizálását csak a területalapú alaptámogatásnál tartja elfogadhatónak.
 
CD készül a Református Ótemplomban
CD készül a Református Ótemplomban Készül a Helyőrségi Zenekar első CD-je, orgonaművész, operaénekes és a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola kórusa közreműködésével.
 
Színek és formák ritmusa az Őszi Tárlaton
Színek és formák ritmusa az Őszi Tárlaton A festmények a hagyományoknak megfelelően nagyobb számban szerepelnek, ám a plasztikák is magas minőséget képviselnek. Nyitás október 7-én. Képekkel.
 
Tó a Hódtóban - jól halad az építkezés
Tó a Hódtóban - jól halad az építkezés Szeptember 18-án Márki-Zay Péter polgármester és a kivitelező közösen tette le az épülő vásárhelyi pihenőpark időkapszuláját. Látványterv.
 
Évezredes üzenetek az ember bőrén
Évezredes üzenetek az ember bőrén Megdöbbentő érdekességeket árul el a Határtalan Régészet frissen megjelent, őszi lapszáma a tetoválás történetéről, régészeti oldaláról.