KözéletKoszovói előkészületek

2017. június 22., csütörtök
 

A végéhez közeledik az MH KFOR Kontingens 17. váltás ősszel szolgálatba lépő állományának missziós felkészítése. A kontingens több mint háromszáz tagja nagy erőbedobással készül a balkáni feladat ellátására a hódmezővásárhelyi laktanyában.

 

 

 

 


 

Május közepén, a Zrínyi Miklós laktanyában indult kötelékfelkészítést vizsga előzte meg, ahol a katonák sikeresen számot adtak eddigi elméleti és gyakorlati tudásukról. A vizsgák között vegyivédelmi, alaki és lőelméleti feladatok is szerepeltek. Ezt követte a szakfelkészítések sora, amelyek között logisztikai, híradó és egészségügyi jellegű ismeretek elsajátítása is helyet kapott.  

 

A kötelékfelkészítés elején elméleti oktatás keretében tűz- és munkavédelmi, térképészeti és jogi ismereteiket bővítették, majd általános, békeműveleti egyéni és kötelék-lőgyakorlatokon vettek részt a katonák. Ezzel egy időben a manőverszázadok egyik fő feladata a tömegkezelési eljárások begyakorlása volt.

 

A nyugat-balkáni országban fennálló misszió alaprendeltetéséből eredően tömegkezelési feladatok elsajátítása volt júniusban a katonák feladata. A kiképzők Molotov-koktélok elleni védelemre és úttorlaszokon való áthatolásra készítették fel a katonákat. A tűztől való félelem leküzdésének gyakorlása jelentős szerepet játszik a kontingens felkészülésében.

 

A felkészülő katonák egyik fele valósághű körülmények között a zavargó tömeget játszotta. Barikádot emeltek a kontingens többi katonája elé, botokkal támadták és vizes palackokkal dobálták őket. A feladat során még egy gépjárműkerék is megpróbálta megbontani a katonai egységet.

 

Ezek a tréningek nagy jelentőséggel bírnak, hiszen Koszovóban egy esetleges belpolitikai helyzet következményeként kialakuló erőszakos tömegtüntetésen a helyi rendőri erők a KFOR segítségét kérhetik. A műveleti területre érkezőknek a tűziszony leküzdésének teljesítése kötelező feladat, amelyre az idei év tavaszától magyar vezetésű Harcászati Tartalék Zászlóalj készíti fel őket.

 

A Magyar Honvédség a műveletek kezdete, 1999 óta részt vesz a balkáni ország biztonságának és rendjének fenntartásában. A portugál haderő kivonását követően az idei év tavaszától a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalját már magyar katonák alkotják. Az önálló zászlóalj Koszovó teljes területén bevethető, és közvetlenül a KFOR-parancsnok alárendeltségébe tartozik.

 
 
VH-MH sajtó
 

Olvassa el ezt is!

Idén nem a Kossuth téren lesznek az augusztus 20-i programok

Idén nem a Kossuth téren lesznek az...

Némi nosztalgiára is okot adhat a Szent István tér azzal, hogy idén több év után...
Négy napig habzik Vásárhely belvárosa

Négy napig habzik Vásárhely belvárosa

Minden eddiginél brutálisabb sörfőzde-felhozatallal, street food utcával, full extrás élő koncertekkel és...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Aggodalomra nincs ok
Aggodalomra nincs ok Több ezer vásárhelyit érint a Centrum-Kábel megszűnése. A céget a UPC vette meg, amely igen kedvező ajánlattal él, sőt 2 hónapig fizetni sem kell.
 
Kirúgták a Délmagyarország sajtószakmai vezetőit
Kirúgták a Délmagyarország sajtószakmai vezetőit A Délmagyarországnál szerda délelőtt egy értekezleten bejelentették, hogy távoznia kell a lap főszerkesztőjének és az helyettesének is.
 
Miklós Péter tablókiállítása Szegeden
Miklós Péter tablókiállítása Szegeden A hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetőjének 1956-os témájú kiállításán új könyvét is bemutatta. 
 
Ismét ledől az Iván szobor
Ismét ledől az Iván szobor Idén nem lesz koszorúzás, hanem azt szeretnék, ha egy-egy szál virággal emlékezik a város az 56-os áldozatokra. Fáklyás felvonulás, fényfestés.
 
A Hód Kupa Úszóverseny utóélete
A Hód Kupa Úszóverseny utóélete Shane Tusup a saját facebook oldalán méltatta a hódmezővásárhelyi rendezvényt, illetve leírta benyomásait. Az oldalnak közel 50 ezer követője van.
 
Történelemverseny az Emlékpontban
Történelemverseny az Emlékpontban Tavaly 60 diák, idén négy csapat 14 diák nevezett be a hódmezővásárhelyi Emlékpont 1956-os történelemversenyére. Képekkel!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.41.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.41.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."