KözéletKoszovói előkészületek

2017. június 22., csütörtök
 

A végéhez közeledik az MH KFOR Kontingens 17. váltás ősszel szolgálatba lépő állományának missziós felkészítése. A kontingens több mint háromszáz tagja nagy erőbedobással készül a balkáni feladat ellátására a hódmezővásárhelyi laktanyában.

 

 

 

 


 

Május közepén, a Zrínyi Miklós laktanyában indult kötelékfelkészítést vizsga előzte meg, ahol a katonák sikeresen számot adtak eddigi elméleti és gyakorlati tudásukról. A vizsgák között vegyivédelmi, alaki és lőelméleti feladatok is szerepeltek. Ezt követte a szakfelkészítések sora, amelyek között logisztikai, híradó és egészségügyi jellegű ismeretek elsajátítása is helyet kapott.  

 

A kötelékfelkészítés elején elméleti oktatás keretében tűz- és munkavédelmi, térképészeti és jogi ismereteiket bővítették, majd általános, békeműveleti egyéni és kötelék-lőgyakorlatokon vettek részt a katonák. Ezzel egy időben a manőverszázadok egyik fő feladata a tömegkezelési eljárások begyakorlása volt.

 

A nyugat-balkáni országban fennálló misszió alaprendeltetéséből eredően tömegkezelési feladatok elsajátítása volt júniusban a katonák feladata. A kiképzők Molotov-koktélok elleni védelemre és úttorlaszokon való áthatolásra készítették fel a katonákat. A tűztől való félelem leküzdésének gyakorlása jelentős szerepet játszik a kontingens felkészülésében.

 

A felkészülő katonák egyik fele valósághű körülmények között a zavargó tömeget játszotta. Barikádot emeltek a kontingens többi katonája elé, botokkal támadták és vizes palackokkal dobálták őket. A feladat során még egy gépjárműkerék is megpróbálta megbontani a katonai egységet.

 

Ezek a tréningek nagy jelentőséggel bírnak, hiszen Koszovóban egy esetleges belpolitikai helyzet következményeként kialakuló erőszakos tömegtüntetésen a helyi rendőri erők a KFOR segítségét kérhetik. A műveleti területre érkezőknek a tűziszony leküzdésének teljesítése kötelező feladat, amelyre az idei év tavaszától magyar vezetésű Harcászati Tartalék Zászlóalj készíti fel őket.

 

A Magyar Honvédség a műveletek kezdete, 1999 óta részt vesz a balkáni ország biztonságának és rendjének fenntartásában. A portugál haderő kivonását követően az idei év tavaszától a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalját már magyar katonák alkotják. Az önálló zászlóalj Koszovó teljes területén bevethető, és közvetlenül a KFOR-parancsnok alárendeltségébe tartozik.

 
 
VH-MH sajtó
 

Olvassa el ezt is!

Idén nem a Kossuth téren lesznek az augusztus 20-i programok

Idén nem a Kossuth téren lesznek az...

Némi nosztalgiára is okot adhat a Szent István tér azzal, hogy idén több év után...
Négy napig habzik Vásárhely belvárosa

Négy napig habzik Vásárhely belvárosa

Minden eddiginél brutálisabb sörfőzde-felhozatallal, street food utcával, full extrás élő koncertekkel és...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Ismét rengeteg kihagyott ziccer
Ismét rengeteg kihagyott ziccer Az NBI/B utolsó őszi fordulójában Gödön, az első félidőben eldőlt a mérkőzés. A HLKC mérlege a szezonban: 4 pont 10. hely a tabellán.
 
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban A drámai módon provokatív és átgondolt lila rámutat az eredetiségre, a leleményességre és jövőt jelképezi – utat mutat a következő évre. 
 
Legendák és hiedelmek
Legendák és hiedelmek December 13-a Szent Lúcia keresztény vértanú ünnepe. Magát Luca nevét is szokás a fényt jelentő latin lux szóval összefüggésbe hozni.
 
Húsz éves a Kerámia Szimpózium
Húsz éves a Kerámia Szimpózium December 14-én nyílik és jövő év január 28-ig tekinthető meg a XX. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium ’Jubileum’ című beszámoló kiállítása.
 
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban
Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban December 10-én kigyulladt egy szárítógép, amit a város hivatásos egységei eloltottak. Két típusnál előfordul az öngyulladás. Önnek milyen van?
 
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház
Jelentős támogatást kapott a Református Egyház Valószínű, hogy a kormány által juttatott 24 milliárdból valósítják meg a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium impozáns fejlesztését.
 
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában
Mire vigyázzunk a vásárlás forgatagában Vásárhelyen is folytatódott az Országos Rendőr-főkapitányság 2015-ben indított vagyonvédelmi prevenciós programja. A vásárlás veszélyeire hívták fel a figyelmet.