KözéletKoszovói előkészületek

2017. június 22., csütörtök
 

A végéhez közeledik az MH KFOR Kontingens 17. váltás ősszel szolgálatba lépő állományának missziós felkészítése. A kontingens több mint háromszáz tagja nagy erőbedobással készül a balkáni feladat ellátására a hódmezővásárhelyi laktanyában.

 

 

 

 


 

Május közepén, a Zrínyi Miklós laktanyában indult kötelékfelkészítést vizsga előzte meg, ahol a katonák sikeresen számot adtak eddigi elméleti és gyakorlati tudásukról. A vizsgák között vegyivédelmi, alaki és lőelméleti feladatok is szerepeltek. Ezt követte a szakfelkészítések sora, amelyek között logisztikai, híradó és egészségügyi jellegű ismeretek elsajátítása is helyet kapott.  

 

A kötelékfelkészítés elején elméleti oktatás keretében tűz- és munkavédelmi, térképészeti és jogi ismereteiket bővítették, majd általános, békeműveleti egyéni és kötelék-lőgyakorlatokon vettek részt a katonák. Ezzel egy időben a manőverszázadok egyik fő feladata a tömegkezelési eljárások begyakorlása volt.

 

A nyugat-balkáni országban fennálló misszió alaprendeltetéséből eredően tömegkezelési feladatok elsajátítása volt júniusban a katonák feladata. A kiképzők Molotov-koktélok elleni védelemre és úttorlaszokon való áthatolásra készítették fel a katonákat. A tűztől való félelem leküzdésének gyakorlása jelentős szerepet játszik a kontingens felkészülésében.

 

A felkészülő katonák egyik fele valósághű körülmények között a zavargó tömeget játszotta. Barikádot emeltek a kontingens többi katonája elé, botokkal támadták és vizes palackokkal dobálták őket. A feladat során még egy gépjárműkerék is megpróbálta megbontani a katonai egységet.

 

Ezek a tréningek nagy jelentőséggel bírnak, hiszen Koszovóban egy esetleges belpolitikai helyzet következményeként kialakuló erőszakos tömegtüntetésen a helyi rendőri erők a KFOR segítségét kérhetik. A műveleti területre érkezőknek a tűziszony leküzdésének teljesítése kötelező feladat, amelyre az idei év tavaszától magyar vezetésű Harcászati Tartalék Zászlóalj készíti fel őket.

 

A Magyar Honvédség a műveletek kezdete, 1999 óta részt vesz a balkáni ország biztonságának és rendjének fenntartásában. A portugál haderő kivonását követően az idei év tavaszától a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalját már magyar katonák alkotják. Az önálló zászlóalj Koszovó teljes területén bevethető, és közvetlenül a KFOR-parancsnok alárendeltségébe tartozik.

 
 
VH-MH sajtó
 

Olvassa el ezt is!

Idén nem a Kossuth téren lesznek az augusztus 20-i programok

Idén nem a Kossuth téren lesznek az...

Némi nosztalgiára is okot adhat a Szent István tér azzal, hogy idén több év után...
Négy napig habzik Vásárhely belvárosa

Négy napig habzik Vásárhely belvárosa

Minden eddiginél brutálisabb sörfőzde-felhozatallal, street food utcával, full extrás élő koncertekkel és...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere
Elismerést kapott a Helyőrségi Zenekar karmestere Kovács István: Ez a kitüntetés nemcsak nekem, hanem a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar minden tagjának szól.
 
Az első fecskék
Az első fecskék A tulajdonos leadta a kulcsokat és átköltözött egy  kertes házba. A Csengettyű Közben 210 lakás van, 80-90 lakó jelezte, hogy élne a minőségi otthoncserével.
 
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara
Beszámoló ülést tartott az Iparkamara A szakképzést kiemelt fontosságúnak tartja a város, ezért a Modern Városok Program keretében valamennyi intézményt felújítják, és bővítik az iskolák eszközparkját.
 
Hét éve hunyt el Olasz Sándor
Hét éve hunyt el Olasz Sándor 2011. február 21-én  meghalt Olasz Sándor, irodalomtörténész, kritikus, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője. A Hódmezővásárhelyen született tudós 2010-ben Pro Urbe kitüntetést kapott.
 
Égető Eszter találkozása mai diákokkal
Égető Eszter találkozása mai diákokkal Németh László Hódmezővásárhelyen töltött időszakára és a vásárhelyi élményeit is megjelenítő Égető Eszter című regényéről tartottak előadást. Képekkel.
 
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa
Szegeden járt a Délmagyarország új tulajdonosa A látogatás időzítése talán nem véletlen, hiszen a választási kampány finisébe léptünk. Már  minden megyei lap kormányközeli vállalkozók kezébe került.
 
Lassabban terjed az influenza
Lassabban terjed az influenza A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25%-a, 9%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A 3-5 évesek körében volt a legmagasabb.