KözéletKoszovói előkészületek

2017. június 22., csütörtök
 

A végéhez közeledik az MH KFOR Kontingens 17. váltás ősszel szolgálatba lépő állományának missziós felkészítése. A kontingens több mint háromszáz tagja nagy erőbedobással készül a balkáni feladat ellátására a hódmezővásárhelyi laktanyában.

 

 

 

 


 

Május közepén, a Zrínyi Miklós laktanyában indult kötelékfelkészítést vizsga előzte meg, ahol a katonák sikeresen számot adtak eddigi elméleti és gyakorlati tudásukról. A vizsgák között vegyivédelmi, alaki és lőelméleti feladatok is szerepeltek. Ezt követte a szakfelkészítések sora, amelyek között logisztikai, híradó és egészségügyi jellegű ismeretek elsajátítása is helyet kapott.  

 

A kötelékfelkészítés elején elméleti oktatás keretében tűz- és munkavédelmi, térképészeti és jogi ismereteiket bővítették, majd általános, békeműveleti egyéni és kötelék-lőgyakorlatokon vettek részt a katonák. Ezzel egy időben a manőverszázadok egyik fő feladata a tömegkezelési eljárások begyakorlása volt.

 

A nyugat-balkáni országban fennálló misszió alaprendeltetéséből eredően tömegkezelési feladatok elsajátítása volt júniusban a katonák feladata. A kiképzők Molotov-koktélok elleni védelemre és úttorlaszokon való áthatolásra készítették fel a katonákat. A tűztől való félelem leküzdésének gyakorlása jelentős szerepet játszik a kontingens felkészülésében.

 

A felkészülő katonák egyik fele valósághű körülmények között a zavargó tömeget játszotta. Barikádot emeltek a kontingens többi katonája elé, botokkal támadták és vizes palackokkal dobálták őket. A feladat során még egy gépjárműkerék is megpróbálta megbontani a katonai egységet.

 

Ezek a tréningek nagy jelentőséggel bírnak, hiszen Koszovóban egy esetleges belpolitikai helyzet következményeként kialakuló erőszakos tömegtüntetésen a helyi rendőri erők a KFOR segítségét kérhetik. A műveleti területre érkezőknek a tűziszony leküzdésének teljesítése kötelező feladat, amelyre az idei év tavaszától magyar vezetésű Harcászati Tartalék Zászlóalj készíti fel őket.

 

A Magyar Honvédség a műveletek kezdete, 1999 óta részt vesz a balkáni ország biztonságának és rendjének fenntartásában. A portugál haderő kivonását követően az idei év tavaszától a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalját már magyar katonák alkotják. Az önálló zászlóalj Koszovó teljes területén bevethető, és közvetlenül a KFOR-parancsnok alárendeltségébe tartozik.

 
 
VH-MH sajtó
 

Olvassa el ezt is!

Idén nem a Kossuth téren lesznek az augusztus 20-i programok

Idén nem a Kossuth téren lesznek az...

Némi nosztalgiára is okot adhat a Szent István tér azzal, hogy idén több év után...
Négy napig habzik Vásárhely belvárosa

Négy napig habzik Vásárhely belvárosa

Minden eddiginél brutálisabb sörfőzde-felhozatallal, street food utcával, full extrás élő koncertekkel és...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Kalandtúrára fel!
Kalandtúrára fel! A vásárhelyi Hungarian Flyers Kerékpáros Klub hetedik alkalommal rendezi meg a régió egyik legérdekesebb és százakat megmozgató sportrendezvényét.
 
90 éves Lipcsei Jánosné
90 éves Lipcsei Jánosné A Béke Szálló bisztrójában dolgozott szakácsként, majd Újvároson egy kifőzdében közel 300 főre főzött, innen ment nyugdíjba.
 
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta
Kecskés Ákos vérző fejjel is folytatta Hatalmas tapsot kapott, miután fejsérülése után visszament a pályára. A vásárhelyi játékos a szerencsétlen esetről, állapotáról beszélt.
 
Tolvaj a strandon
Tolvaj a strandon Szerencsére idén ez az első és remélhetőleg a továbbiakban ritka bűncselekmény: strandolók meglopása a Török Sándor Strandfürdőben. 
 
Készülnek a szezonra
Készülnek a szezonra Három hét egyéni és két hét közös edzésmunka áll az NBI/B bajnokságra készülő felnőtt női kézilabda csapat mögött. Itt a szezon menetrendje!
 
Országos aláírásgyűjtés kezdődött
Országos aláírásgyűjtés kezdődött A cél az állatvédelmi törvény szigorítása. A Polgári kezdeményezéshez a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete is csatlakozott.
 
Vitt mindent ami mozdítható volt
Vitt mindent ami mozdítható volt A tettes mindig visszatér a tett színhelyére - tartja a mondás. A vásárhelyi betörő ezt megduplázta. A 21 éves férfi előzetes letartóztatását kezdeményezték.