Kultúra, oktatásKönyvtári Napok Vásárhelyen - Földünk védelme jegyében

2019. szeptember 25., szerda
 
Könyvtári Napok Vásárhelyen - Földünk védelme jegyében

Idén az Országos Könyvtári Napok eseményeit szeptember 30-tól október 6-ig rendezik a Németh László Városi Könyvtárban.

 

 

 

 

 

 

 

2019-ben az Országos Könyvtári Napok tematikája az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, amelyben egy páratlanul ambiciózus és átalakító jellegű jövőkép szerepel. Egy olyan világot képzeltek el, amely mentes a nélkülözéstől, ahol mindenki boldogulhat. Olyan világot, amely mentes a félelemtől és az erőszaktól, ahol az írás- és olvasástudás általános. Olyan világot, amelyben a minőségi oktatás minden szintje mindenki számára hozzáférhető, akárcsak az egészségügyi ellátás és a szociális védelem, ahol biztosított a fizikai, mentális és szociális jóllét. Ahol elegendő, biztonságos, megfizethető és tápláló élelmiszer áll rendelkezésre, ahol a fogyasztási és termelési módok és valamennyi természeti erőforrás használata – a levegőtől a földig, a folyóktól, tavaktól és a víztározóktól az óceánokig és tengerekig – fenntartható.

 

A KÖNYVTÁRAK AZ EMBERÉRT – FELELŐSSÉGÜNK A FÖLDÉRT projekt keretében ezek közül az igen fontos, mindannyiunk és gyermekeink, unokáink életét is alapvetően befolyásoló témák közül igyekeznek könyvtári környezetben, sajátos eszközeikkel alaposabban körüljárni néhányat, bízva abban, hogy az információk átadásával egy-egy apró lépést tehetnek a megoldás felé.

Nagyjából erre a tematikára épül a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtár programsorozata is.

 

Programok:

 

Szeptember 30. 17 óra

Hunya Anna kerámia kiállítását megnyitja Ormos Zsuzsanna ny. középiskolai tanár.

 

Október 1. 10 óra

Babázó klub - Zsemberyné Mucs Katalin: „Zöld pelus” – Minden, amit a modern, mosható pelenkákról tudni kell.

 

Október 2. 12 óra

A XXI. század ökológiai kihívásai - Dr. Molnár Gyula c. egyetemi docens előadása

Október 3. 10 óra 30 perc

A neten élő természet – természetvédelem az interneten – Daru Éva könyvtáros ismertetője. (Előzetes regisztrációhoz kötött a 62/246-811 telefonszámon.)

 

Október 3. 17 óra

Fehér József A tündérek kelyhe című meseregényének bemutatója. A szerzővel beszélget Benkő Brigitta drámapedagógus. Közreműködnek: Dani Imre (gitár), valamint a Bessenyei Színkör tagjai.

 

Október 4. 10 óra

Gyógyító állatok - terápiás kutyás bemutató az állatok világnapján

Tartják: Szokolné Igaz Enikő kutyafelvezető, habilitas kiképző, az "ÚJ VILÁG" Alapítvány szakmai igazgatója, Azure nevű angol cocker spániel kutyájával és Scheinpflug Mészáros Tímea kutyafelvezető, az "ÚJ VILÁG" Alapítvány önkéntese, Brunó nevű labrador kutyájával.

 

Október 5. 10 óra 30 perc

Búzás József: A vegetáriánus konyhakultúra helye a modern világban; gyökerei és eredete a védikus hagyományok szerint (ételkóstolóval - melyre regisztrálni a Facebook eseménynél lehet).

 

Október 6. 9-13 óra

Könyves vasárnap

Ingyenes beiratkozás, kedvezményes tagsághosszabbítás

Amnesztia: régi könyvtartozások díjának elengedése a könyvek visszajuttatása esetében

Könyvvásár - árusítás kiselejtezett könyveinkből. Minden könyv 10,- Ft

Barangolás a könyvtárban: könyvtárbemutató séta (raktárak, emelet) 9 óra Kézműves foglalkozás újrahasznosított anyagokból Gyulafalviné Vereczkei Györgyi könyvtáros vezetésével

 

10 óra 30 perc Pömpike - Diószegi Ágnes meseelőadása

 

Könyvvásár is lesz a könyvtár nyitvatartási idejében szeptember 30. és október 6. között.

 

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Időmorzsák

Időmorzsák

Új sorozatunkban Hódmezővásárhely félévszázaddal ezelőtti apró történéseiből szemezgetünk. Lesz ki rácsodálkozik, lesz aki emlékszik szűkebb pátriája régi híreire.
Kávé Világnapja a BFMK-ban kiállítással, kóstolóval

Kávé Világnapja a BFMK-ban kiállítással, kóstolóval

Kávé és a művészet találkozik egymással. A vásárhelyi Prém Szabolcs kávéval készült képei mellett, Molnár Bence barista jóvoltából kávékülönlegességek kóstolhatók. 
A stafétabot átadása

A stafétabot átadása

Úgy mint a Tabáni Napnak, van létjogosultsága, igénye, hogy szabadidejükben az emberek, a családok, a közösségek, jelen esetben városrészek összejöjjenek, jó hangulatban együtt legyenek. 
Már ott lesz a következő tárgyaláson

Már ott lesz a következő tárgyaláson

Budapesten fogta el a rendőrség a mindszenti H. Tamást, a volt jegyzőt. Szabadlábon védekezett, aztán le akarták tartóztatni, ezért menekült el.
 

És ezt már olvasta?

Fontos dátumok 2020-ban
Fontos dátumok 2020-ban Tervezhető a jövő évi síelés, nyaralás, vagy egyéb program. Itt a 2020-as év ünnep- és munkaszüneti napok és tanítási szünetek listája.
 
Gyermekek Karácsonya idén is
Gyermekek Karácsonya idén is Évek óta hagyomány, hogy a polgármester felhívást tesz közzé, hogy a cégek, vállalkozások, magánszemélyek segítsék adományaikkal a Gyermekek Karácsonyát.
 
Ennivaló receptjeink - Pekándiós csokoládé cookie
Ennivaló receptjeink - Pekándiós csokoládé cookie Egy hétig lezárt dobozban eláll, lehet hogy utána is, „de valaki mindig megeszi”, így baromi nehéz rájönni mi a max. határidő az eltarthatóságában.
 
A halálos rongyláb tünet
A halálos rongyláb tünet A huzat hatására hullámzó hanghatás keletkezik, amely jelzi: beindult az izzás, az égés, amely során a hőmérséklet akár az ezer celsius fokot is elérheti.
 
Bizonytalan teremtő gondolkodás
Bizonytalan teremtő gondolkodás

Mi van akkor, amikor a teremtő vágy, teremtő gondolkodás sehogy se akar működni? A kisbaba-logika szerint ez azért van, mert nem sírtunk elég jól. Vagyis mi vagyunk a rosszak, hibásak, tehetetlenek – miközben mindenki más sikeres!

 
Gének határozzák meg, ki az édesszájú
Gének határozzák meg, ki az édesszájú Nem véletlen, hogy a kedves, szeretnivaló embereket gyakran az „édes” jelzővel illetjük és hogy a szerelmesek gyakran „Édesemnek” szólítják egymást.
 
Ivartalanítás állami pénzből
Ivartalanítás állami pénzből Az agrártárca támogatása keretében összesen húsz szervezet közel háromezer eb ivartalanításának a finanszírozását kezdi meg hamarosan.