Kultúra, oktatásKoncert Almási István emlékére

2018. május 25., péntek
 
Koncert Almási István emlékére

Almási István néhai polgármester emlékére koncertet szerveznek május 27-re, vasárnapra a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A koncertjegyek bevételét a tisztelt és szeretett néhai polgármester síremlékének elkészítésére szeretnék fordítani.

 

 

 

 

 

 


A koncerten fellép, Hódmezővásárhely szülötte, a Budapesten élő Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész.

A koncertnek az ad különös jelentéstartalmat, hogy éppen Almási István polgármesteri időszakában, az ő pártolásával sikerült megvásárolni azt az igen drága, de a világ legjobbjaként számon tartott Steinway&Sons zongorát, amely a vásárhelyi művelődési központ ékessége, és amelyen a művész játszani fog.

Almási István maga is képzett muzsikus volt. Zenei tehetsége és a művészet szeretete egyéniségének meghatározója volt. Több mint két évtizeden keresztül tanárként és zenepedagógusként nemzedékeket nevelt a szépség, a vox humana iránti nyitottságra. Tagja volt a Molnár Dixieland Zenekarnak, alapítója és vezetője a Promenade Dixieland Band-nek. Számtalan alkalommal lépett fel emlékezetes koncerteken a kvalitását öröklő gyermekeivel.

A Petőfi Művelődési Központ, majd a Németh László Városi Könyvtár igazgatójaként a helyi és a nemzeti kultúra legnemesebb hagyományaira építve szervezte a város művelődését.

 

Hosszas betegség után életének 73. évében hunyt el 2017. november 20-án.

 

Temetésén részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is. Személyes hangú részvét nyilvánító levelében kiemelte hogy „…Almási István személyében egy sokoldalú, a kultúraközvetítésében is járatos szakember állhatott Hódmezővásárhely élén.”

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Almási Istvánt saját halottjának tekintette, temetési költségeivel együtt. Ennek kifizetése azonban több hónapot késett, és a Polgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint, márciusban, vagyis már az új polgármester megválasztása után történt meg.

A május 27-én tartandó koncert plakátján olvasható, hogy a koncertjegyek bevételét Almási István síremlékének elkészítésére szeretnék fordítani.


 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Nincs veszélyben a vásárhelyi gyerekek szűrési programja

Nincs veszélyben a vásárhelyi gyerekek...

Valószínű félreértés volt, mert Havasi Katalin doktornő, a Fidesz helyi vezetője állításával...
Tűzeset két halottal Hódmezővásárhelyen

Tűzeset két halottal Hódmezővásárhelyen

A Béke telepen az egyik családi ház ablakából gomolygott a füst. A hódmezővásárhelyi...
 

És ezt már olvasta?

Bronzérem Ukrajnában
Bronzérem Ukrajnában A legjobb négy között öklözhetett a Boxing Gym Vásárhely kiválósága az Ukrajnában megrendezett négynemzetes torna döntőjén.
 
Betegellátás harcászati körülmények között
Betegellátás harcászati körülmények között A vásárhelyi laktanya Egészségügyi Központjának katonái gyakorlatoztak.
 
Táncgála két estén át
Táncgála két estén át Telt házas előadásokon a BFMK hat gyermektánccsoportja ‑ kiegészülve az Árendás együttessel – különböző tájegységek táncait, népi játékait mutatta be. Képekkel.
 
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen Június 23-án Hódmezővásárhely hat helyszínnel kapcsolódik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatához.
 
Zentai diákok az Emlékpontban
Zentai diákok az Emlékpontban Hódmezővásárhely vajdasági testvérvárosából, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium ötvenfős diákcsoportja járt június 17-én az Emlékpontban.
 
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk!
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk! Egy sereg önkéntes, Márki-Zay Péter polgármester tevőleges közreműködésével éppen az iskolai vakáció kezdetére időzítve, igazi homokos plázst varázsolt a Holt Tisza partjára.
 
Szúnyogmentesítési nagyüzem
Szúnyogmentesítési nagyüzem Április 25-e óta ez volt a negyedik szúnyogirtási hadművelet Hódmezővásárhelyen és térségében. Mind a légi, mind a földi eljárás során deltametrint használnak.