Kultúra, oktatásKoncert Almási István emlékére

2018. május 25., péntek
 
Koncert Almási István emlékére

Almási István néhai polgármester emlékére koncertet szerveznek május 27-re, vasárnapra a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A koncertjegyek bevételét a tisztelt és szeretett néhai polgármester síremlékének elkészítésére szeretnék fordítani.

 

 

 

 

 

 


A koncerten fellép, Hódmezővásárhely szülötte, a Budapesten élő Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész.

A koncertnek az ad különös jelentéstartalmat, hogy éppen Almási István polgármesteri időszakában, az ő pártolásával sikerült megvásárolni azt az igen drága, de a világ legjobbjaként számon tartott Steinway&Sons zongorát, amely a vásárhelyi művelődési központ ékessége, és amelyen a művész játszani fog.

Almási István maga is képzett muzsikus volt. Zenei tehetsége és a művészet szeretete egyéniségének meghatározója volt. Több mint két évtizeden keresztül tanárként és zenepedagógusként nemzedékeket nevelt a szépség, a vox humana iránti nyitottságra. Tagja volt a Molnár Dixieland Zenekarnak, alapítója és vezetője a Promenade Dixieland Band-nek. Számtalan alkalommal lépett fel emlékezetes koncerteken a kvalitását öröklő gyermekeivel.

A Petőfi Művelődési Központ, majd a Németh László Városi Könyvtár igazgatójaként a helyi és a nemzeti kultúra legnemesebb hagyományaira építve szervezte a város művelődését.

 

Hosszas betegség után életének 73. évében hunyt el 2017. november 20-án.

 

Temetésén részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is. Személyes hangú részvét nyilvánító levelében kiemelte hogy „…Almási István személyében egy sokoldalú, a kultúraközvetítésében is járatos szakember állhatott Hódmezővásárhely élén.”

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Almási Istvánt saját halottjának tekintette, temetési költségeivel együtt. Ennek kifizetése azonban több hónapot késett, és a Polgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint, márciusban, vagyis már az új polgármester megválasztása után történt meg.

A május 27-én tartandó koncert plakátján olvasható, hogy a koncertjegyek bevételét Almási István síremlékének elkészítésére szeretnék fordítani.


 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Nincs veszélyben a vásárhelyi gyerekek szűrési programja

Nincs veszélyben a vásárhelyi gyerekek...

Valószínű félreértés volt, mert Havasi Katalin doktornő, a Fidesz helyi vezetője állításával...
Tűzeset két halottal Hódmezővásárhelyen

Tűzeset két halottal Hódmezővásárhelyen

A Béke telepen az egyik családi ház ablakából gomolygott a füst. A hódmezővásárhelyi...
 

És ezt már olvasta?

Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban Önmagáért beszél a Tornyai János Múzeumban az NKA Képzőművészeti Kollégium új kiállításánal címe: 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás. Képekkel.
 
Egy Napos oldal
Egy Napos oldal A Szabadság téri óvoda Klímanócskái nyáron sem tétlenkednek a Nap elleni védelemre szemléletformáló foglalkozásokkal hívják fel a figyelmet. Képekkel.
 
A férfiélet tárgyai és történetei
A férfiélet tárgyai és történetei A Tornyai János Múzeum Férfiak a múltból. Tárgyak, sorsok, történetek című kiállításában a tárlat kurátora, Terendi Viktória kalauzolta az érdeklődőket. Képekkel.
 
Klasszikus formák és modern törekvések
Klasszikus formák és modern törekvések Makón nyílt kiállítása V. Nagy Nándornak, a Tornyai János Múzeum főrestaurátorának. Szobrászati és grafikai munkáiból nyújt keresztmetszetett. Képekkel.
 
Színházi bérlet-ajánlatok
Színházi bérlet-ajánlatok Két bérletsorozatban kínál 11 színházi előadás az ősszel kezdődő évadában a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.
 
Kétszáznál több mű - húsz díjazott
Kétszáznál több mű - húsz díjazott

Háromnapos tanácskozást követően döntött a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat zsűrije arról, hogy mely műalkotásokat láthatja a nagyközönség az október 7-én nyíló kiállításon.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.31.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.31.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."