Erről beszélnekKísértetház lesz a Csengettyű közből?

2017. november 15., szerda
 
Kísértetház lesz a Csengettyű közből?

A Hódmezővásárhelyen, a közgyűlésen, a különböző fórumokon nagy dirr-durral bejelentett panelvisszabontás ötlete gyorsan tovaszállt és hogy mentsék ami menthető, minőségi lakáscsere koncepciója körvonalazódik.

 

 

 

 

 


Emlékezetes, az eredeti koncepció szerint nyugati példára olyan elképzelés valósulhatott volna meg a városban, hogy az épületek egyik oldalát lebontják pár szintig, a többit pedig meghagyják, és lépcsőzetes elrendezést alakítanak ki nagy tetőteraszokkal. Erősen kérdéses azonban, hogy a lakók közül ki egyezne bele, hogy a szomszéd ingyen tetőteraszt kapjon, miközben neki egy kisebb erkéllyel kell megelégednie, és a lakása értéknövekedése sem lenne akkora, mint a tetőteraszosoké.

 

Ugyanakkor a szakemberek szerint nem biztos, hogy a benne lakók – mármint a ház összes lakásaiban élők – biztonságosan otthon tudnának lakni egy ilyen bontás–átalakítás alatt. Az egyébként városszépítés szempontjából is jószándékú ötlet félév alatt elhalt, helyette jött egy „mentő ötlet” a „minőségibb” otthon érdekében. 

Sőt a legutóbbi közgyűlésen már el is fogadták a csereprogram rendeletét is. A vissza nem térítendő támogatás két elemből áll: egyrészt piaci áron megvásárolja a Csengettyű közi lakásingatlant az önkormányzat, valamint támogatást nyújt egy életminőséget javító ingatlan vásárlásában, illetve bővítéssel kapcsolatos támogatásban is részesítheti a pályázót. 6 milliót ér a Csengettyű közi lakás forgalmi értéke és maximum 6 millió lehet a támogatás mértéke, vagyis együttesen nem haladhatja meg a 12 millió forintot. Aki nem házat, hanem téglaépítésű házban lakást szeretne, a Csengettyű közi ingatlanának megvásárlása és a támogatás mértéke legfeljebb 10 millió forint lehet. November 13-án pedig a Magyar Közlönyben a pénzügyi mentőőv is megérkezett, 402 millió forint formájában, ennyi támogatást ad a kormány.

 

Vannak olyan vélemények, hogy máris 80-100 lakásban élő kacsingat a lehetőség felé, de többen szkeptikusok is. Vannak például a Csengettyű közben nem is kevesen, akik költöttek már sokat a lakásukra és nem biztos, hogy elvágynának.

Az alaphelyzet, amiről a Vásárhelyi Hírekben is rendszeresen írunk, hogy 300-400 ház eladó a városban, szép gazdaházaktól, vályogtéglás parasztházakig. Ahhoz nem kell nagy fantázia, hogy belássa valaki, egy családi házon/ban mindig van valami javítani való. De télen a ház előtti járda hó és jégmentesítése, nyáron az árok, a közterületi rész rendben tartása is kötelező. (Na és az ingatlanadó...!) A sok eladó családi házak száma Vásárhelyen is éppen az egyre idősebb, nehezen mozgó, sokszor betegségekkel küszködő lakosok miatt növekszik. A fiatalokat sem vonzza igazán ez az életforma. Lakást vesznek, vagy - az egyre erősödő tendencia szerint - elvándorolnak. Kevés már a több generáció együtt élése, amire ezeknek a házaknak nagy része egykor szolgált. 

 

Akik majd rászánják magukat, azok számára a cserék nagyjából tavasszal indulhatnak el, mert a kérvényezőknek először egy szándéknyilatkozatot kell benyújtaniuk, majd a támogatási szerződés aláírása után maximum 180 nappal kell megkötni a csere-megállapodást. A hétlépcsőházas, tízemeletes épületben 210 lakás van, közülük 80 tulajdonos jelezte, hogy benne lenne egy cserében.

 

A dolog érdekessége, hogy közben az is elhangzott, hogy a megüresedett panellakásokba a - nagy ívű fejlesztés előtt álló - Helyőrségi laktanyában szolgáló katonákat és családjukat költöztetnék.

 

Hogy még nincs teljesen tiszta kép a panelprogram kérdésében, jól jelzi, hogy egyes lakók szerint érzik, hogy nem egyenlőek mindenki számára a feltételek, hiszen a majd költözni akarók ajándékba kapnak pár millió forintot, azok viszont, akik meg kénytelenek tovább ott maradni, semmit, pedig ők is vásárhelyi lakosok.

Egy önkormányzati képviselő kijelentése is naivnak tűnik, mi szerint: „Okos dolog lehetőséget adni a fiataloknak arra, hogy egy újfajta életmódot tudjanak elindítani. Ehhez megfelelő támpontot, megfelelő anyagi forrásokat tudunk biztosítani." 

 

Attól azért egyelőre talán nem kell félni, hogy kísértetházzá válhat a Csengettyű köz.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Az örömmel vállalt rabszolgaság

Az örömmel vállalt rabszolgaság

Lázár János szerint rabszolgamunkát végeznek a nyugatra vándorolt magyarok, köztük több...
Mennyi az annyi? - Számolgatnak a nyugdíjasok

Mennyi az annyi? - Számolgatnak a...

Csalódottak a nyugdíjasok egy része, mert nem a sajtóban emlegetett tízezreket kapták, pedig...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Alkoholszonda fújás harmadszor is
Alkoholszonda fújás harmadszor is December 10-én ismét közúti ellenőrzés volt Vásárhelynél. Az adatokból érezhető, hogy növekszik a közlekedésben résztvevők felelősségérzete.
 
Az Ige teológusáról az Emlékpontban
Az Ige teológusáról az Emlékpontban A hódmezővásárhelyi Emlékpontban december 12-én nyílt Ravasz László református püspök életét bemutató kiállítás. A megnyitó képeivel!
 
Lekapcsolták a vásárhelyi szatírt
Lekapcsolták a vásárhelyi szatírt A nő ellenállt, ezért a 25 éves férfi a földre lökte, majd elmenekült. A bűncselekmény következtében az asszony súlyos sérüléseket szenvedett. Videó az elfogásról!
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.49.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.49.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ismét rengeteg kihagyott ziccer
Ismét rengeteg kihagyott ziccer Az NBI/B utolsó őszi fordulójában Gödön, az első félidőben eldőlt a mérkőzés. A HLKC mérlege a szezonban: 4 pont 10. hely a tabellán.
 
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban
Prince, Bowie, Jimi Hendrix kedvence az Év színe 2018-ban A drámai módon provokatív és átgondolt lila rámutat az eredetiségre, a leleményességre és jövőt jelképezi – utat mutat a következő évre. 
 
Legendák és hiedelmek
Legendák és hiedelmek December 13-a Szent Lúcia keresztény vértanú ünnepe. Magát Luca nevét is szokás a fényt jelentő latin lux szóval összefüggésbe hozni.