Kultúra, oktatásKamerán keresztül - női szemmel

2017. április 25., kedd
 
Kamerán keresztül - női szemmel

Till Aranka fényképészről tart előadást Bernátsky Ferenc helytörténész április 27-én, csütörtökön 17 órától a Tornyai János Múzeumban. A Nők a múltból című időszaki kiállításhoz kapcsolódó előadáson Vásárhely jeleseiről és közéleti szereplőiről készített felvételeit mutatja be a közgyűjtemény muzeológusa.

 

 

 

 

 

Till Aran 1909-ben, Till Viktor fényképész legifjabb gyermekeként született Hódmezővásárhelyen. (1996-ban hunyt el szülővárosában.) Édesapjánál sajátította el a fényképész szakma alapjait, akinek műtermében 1929-től, sikeres fényképészsegédi vizsgáját követően dolgozott. 1933-ban nyitotta meg saját műtermét. A fiatal fényképész remekbe szabott esküvői képeivel és műtermi portréival hamar népszerű lett az ügyfelek körében. Felvételei nagy szakmai tudást, eleganciát, művészi látásmódot tükröztek. Az 1930-as évek közepétől rendszeresen készített tablókat is. Kimagasló számú és minőségű portrét készített a városban rendezett kulturális események résztvevőiről, a helyi és az itt alkotó képzőművészekről, valamint Hódmezővásárhely ismert közéleti szereplőiről. Az 1951-ben megalakult Fényképész Szövetkezetbe nem lépett be, iparengedélyét visszaadta. Az 1950-es évektől restaurátorként is dolgozott, majd 1965-től mellékállásban újra megnyitotta fényképész műtermét. Élete teljében kezdett el szobrászattal foglalkozni, és autodidaktaként jutott el plasztikáiban egy különös „naivitásig”.

 

Hagyatéka letétként került a Tornyai János Múzeumba, melyből 2016-ban egy összegző kiállítást szervezett a vásárhelyi közgyűjtemény. A csütörtöki elődadáson Bernátsky Ferenc történész-muzeológus prezentációjában Till Aran portréiból mutat be egy gazdag válogatást. 

 

Olvassa el ezt is!

Miklós Péter új könyve egy eddig ismeretlen '56-os egyetemistáról

Miklós Péter új könyve egy eddig...

Részt vett a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége megalakulásában.
15 érmes helyezés Pécsről

15 érmes helyezés Pécsről

A Hódmezővásárhelyi Hwarang-do Sportegyesület nagy számú sportolóval vett részt a bajnokságon...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Nemzetmentő, nemzetébredést sugalló szabadságharc volt
Nemzetmentő, nemzetébredést sugalló szabadságharc volt A magyar történelmet évszázadokon át végigkísérte a szabadságvágy, a hazaszeretet, ami biztató a jövőre nézve - mondta Vásárhelyen Boross Péter korábbi miniszterelnök. 
 
Megvan a szezon első gőzelme
Megvan a szezon első gőzelme Sokat kellett rá várni, de meglett a Hódmezővásárhelyi FC első szezonbeli győzelme. A Szekszárd vendéglátójaként, Faggyas Milán góljaival győztek.
 
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok A HLKC-nak az eltúlzott arányú orosházi veresége után az NBI/B 6. fordulójában egyértelmű a cél volt a KSZSE ellen kiköszörülni a csorbát.
 
Az első világháborúban hősi halált halt katonák sírjait újították fel
Az első világháborúban hősi halált halt katonák sírjait újították fel Az evangélikus, a római katolikus és a görög keleti temetőben 66 hősi halált halt katona sírhelyét újították fel.
 
Átadták a Tornyai-plakettet
Átadták a Tornyai-plakettet Keserü Ilona festőművész kapta a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet pénteken a vásárhelyi önkormányzat közgyűlésén adtak át..
 
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat Október 20-án Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlésén vette át Keserü Ilona festőművész a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.
 
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem A vásárhelyi tanácskozás előtt az Emlékpont galériájában megnyitották Czingel Szilvia Szerelem papírrepülőn című kiállítását. Képekkel!