Kultúra, oktatásKamerán keresztül - női szemmel

2017. április 25., kedd
 
Kamerán keresztül - női szemmel

Till Aranka fényképészről tart előadást Bernátsky Ferenc helytörténész április 27-én, csütörtökön 17 órától a Tornyai János Múzeumban. A Nők a múltból című időszaki kiállításhoz kapcsolódó előadáson Vásárhely jeleseiről és közéleti szereplőiről készített felvételeit mutatja be a közgyűjtemény muzeológusa.

 

 

 

 

 

Till Aran 1909-ben, Till Viktor fényképész legifjabb gyermekeként született Hódmezővásárhelyen. (1996-ban hunyt el szülővárosában.) Édesapjánál sajátította el a fényképész szakma alapjait, akinek műtermében 1929-től, sikeres fényképészsegédi vizsgáját követően dolgozott. 1933-ban nyitotta meg saját műtermét. A fiatal fényképész remekbe szabott esküvői képeivel és műtermi portréival hamar népszerű lett az ügyfelek körében. Felvételei nagy szakmai tudást, eleganciát, művészi látásmódot tükröztek. Az 1930-as évek közepétől rendszeresen készített tablókat is. Kimagasló számú és minőségű portrét készített a városban rendezett kulturális események résztvevőiről, a helyi és az itt alkotó képzőművészekről, valamint Hódmezővásárhely ismert közéleti szereplőiről. Az 1951-ben megalakult Fényképész Szövetkezetbe nem lépett be, iparengedélyét visszaadta. Az 1950-es évektől restaurátorként is dolgozott, majd 1965-től mellékállásban újra megnyitotta fényképész műtermét. Élete teljében kezdett el szobrászattal foglalkozni, és autodidaktaként jutott el plasztikáiban egy különös „naivitásig”.

 

Hagyatéka letétként került a Tornyai János Múzeumba, melyből 2016-ban egy összegző kiállítást szervezett a vásárhelyi közgyűjtemény. A csütörtöki elődadáson Bernátsky Ferenc történész-muzeológus prezentációjában Till Aran portréiból mutat be egy gazdag válogatást. 

 

Olvassa el ezt is!

Miklós Péter új könyve egy eddig ismeretlen '56-os egyetemistáról

Miklós Péter új könyve egy eddig...

Részt vett a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége megalakulásában.
15 érmes helyezés Pécsről

15 érmes helyezés Pécsről

A Hódmezővásárhelyi Hwarang-do Sportegyesület nagy számú sportolóval vett részt a bajnokságon...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Elakadt az önkormányzati távhőtársaságok államo­sítása?
Elakadt az önkormányzati távhőtársaságok államo­sítása? Nem csak a kánikulától, hanem az ezek­ben a hetekben érkező éves elszámolószámláktól is megizzadhatnak a távfűtéses lakásban élők.
 
Ismét angyalokat keres a Vodafone
Ismét angyalokat keres a Vodafone Idén hetedik alkalommal hirdetik meg a pályázatot, amelynek keretein belül eddig összesen 30 Főállású Angyal valósíthatta meg kitűzött céljait.
 
Melegben a kutyák is kutyául vannak
Melegben a kutyák is kutyául vannak Tudta? Kutyánk azért kapar magának egy helyet a földben hogy abba belefeküdve lehűtse a testét. Érdemes ezt a helyet kicsit belocsolni. Még több jótanács!
 
Viharkárok adnak munkát
Viharkárok adnak munkát

Fák dőltek ki, ágak szakadtak le, több épület is megrongálódott. A 47-es számú főúton több helyen is faágak zuhantak az útra. Két nap összefoglalása.

 
Fesztivál katonazenekarra hangolva
Fesztivál katonazenekarra hangolva Idén is gyepshow-val tarkítva három helyőrségi zenekar vesz részt Vásárhelyen, a Dél-alföldi Katonazenekari Fesztiválon. Fellép Kónya Krisztina is.
 
Koszovói előkészületek
Koszovói előkészületek

A kontingens több mint háromszáz tagja nagy erőbedobással készül a balkáni feladat ellátására a hódmezővásárhelyi laktanyában. Képekkel!

 
Lezárult egy felesleges háborúskodás
Lezárult egy felesleges háborúskodás A régóta húzodó ügy a sportágnak és a sportolóknak is ártott. A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a Máté Taekwondoval szemben hozott  fegyelmi határozatot.