Kultúra, oktatásKamerán keresztül - női szemmel

2017. április 25., kedd
 
Kamerán keresztül - női szemmel

Till Aranka fényképészről tart előadást Bernátsky Ferenc helytörténész április 27-én, csütörtökön 17 órától a Tornyai János Múzeumban. A Nők a múltból című időszaki kiállításhoz kapcsolódó előadáson Vásárhely jeleseiről és közéleti szereplőiről készített felvételeit mutatja be a közgyűjtemény muzeológusa.

 

 

 

 

 

Till Aran 1909-ben, Till Viktor fényképész legifjabb gyermekeként született Hódmezővásárhelyen. (1996-ban hunyt el szülővárosában.) Édesapjánál sajátította el a fényképész szakma alapjait, akinek műtermében 1929-től, sikeres fényképészsegédi vizsgáját követően dolgozott. 1933-ban nyitotta meg saját műtermét. A fiatal fényképész remekbe szabott esküvői képeivel és műtermi portréival hamar népszerű lett az ügyfelek körében. Felvételei nagy szakmai tudást, eleganciát, művészi látásmódot tükröztek. Az 1930-as évek közepétől rendszeresen készített tablókat is. Kimagasló számú és minőségű portrét készített a városban rendezett kulturális események résztvevőiről, a helyi és az itt alkotó képzőművészekről, valamint Hódmezővásárhely ismert közéleti szereplőiről. Az 1951-ben megalakult Fényképész Szövetkezetbe nem lépett be, iparengedélyét visszaadta. Az 1950-es évektől restaurátorként is dolgozott, majd 1965-től mellékállásban újra megnyitotta fényképész műtermét. Élete teljében kezdett el szobrászattal foglalkozni, és autodidaktaként jutott el plasztikáiban egy különös „naivitásig”.

 

Hagyatéka letétként került a Tornyai János Múzeumba, melyből 2016-ban egy összegző kiállítást szervezett a vásárhelyi közgyűjtemény. A csütörtöki elődadáson Bernátsky Ferenc történész-muzeológus prezentációjában Till Aran portréiból mutat be egy gazdag válogatást. 

 

Olvassa el ezt is!

Miklós Péter új könyve egy eddig ismeretlen '56-os egyetemistáról

Miklós Péter új könyve egy eddig...

Részt vett a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége megalakulásában.
15 érmes helyezés Pécsről

15 érmes helyezés Pécsről

A Hódmezővásárhelyi Hwarang-do Sportegyesület nagy számú sportolóval vett részt a bajnokságon...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A tanévkezdés biztosított, de a Táltos ügy vége még nem látszik
A tanévkezdés biztosított, de a Táltos ügy vége még nem látszik A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ szülői értekezletre hívta a Táltosba járó gyerekek szüleit. A tanévkezdés minden gyerek számára megoldódott.
 
Megvannak tram train nyertes kivitelezői
Megvannak tram train nyertes kivitelezői 2019 első felére készülhet el a még most is sok vásárhelyi által vitatott projekt. Ha megépül gyorsan elérhető lesz Szeged. Nézze meg a megállókat!
 
Restaurálták Magyarország legnagyobb első világháborús szobrát
Restaurálták Magyarország legnagyobb első világháborús szobrát Pásztor János alkotása csütörtökön került vissza a Kossuth térre. Az elesett hódmezővásárhelyi katonák nevét megörökítik a szobor előtt
 
Ököllel ütve követelték vissza a kölcsönt
Ököllel ütve követelték vissza a kölcsönt Erőszakkal követelték a kölcsönadott pénzt egy 35 éves férfi ismerősüktől. A vásárhelyi rendőrök őrizetbe vették őket.
 
Mégis Vásárhelyen játssza hazai meccseit a HFC
Mégis Vásárhelyen játssza hazai meccseit a HFC Az MLSZ legfrissebb elnökségi határozata szerint mégis Hódmezővásárhelyen játszhatja NB III-as mérkőzéseit a vásárhelyi klub csapata.
 
Nyári szünidőben is sportolás
Nyári szünidőben is sportolás Idén is sikeres volt  Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület egyhetes tábora. Két koreai mester segített elmélyíteni a tudást.   
 
Talaj-előkészítés művészi szinten
Talaj-előkészítés művészi szinten A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Karának mérnök hallgatója idén is szép eredményt ért el a Regionális Szántóversenyen. Látványos videóval!