Kultúra, oktatásKamerán keresztül - női szemmel

2017. április 25., kedd
 
Kamerán keresztül - női szemmel

Till Aranka fényképészről tart előadást Bernátsky Ferenc helytörténész április 27-én, csütörtökön 17 órától a Tornyai János Múzeumban. A Nők a múltból című időszaki kiállításhoz kapcsolódó előadáson Vásárhely jeleseiről és közéleti szereplőiről készített felvételeit mutatja be a közgyűjtemény muzeológusa.

 

 

 

 

 

Till Aran 1909-ben, Till Viktor fényképész legifjabb gyermekeként született Hódmezővásárhelyen. (1996-ban hunyt el szülővárosában.) Édesapjánál sajátította el a fényképész szakma alapjait, akinek műtermében 1929-től, sikeres fényképészsegédi vizsgáját követően dolgozott. 1933-ban nyitotta meg saját műtermét. A fiatal fényképész remekbe szabott esküvői képeivel és műtermi portréival hamar népszerű lett az ügyfelek körében. Felvételei nagy szakmai tudást, eleganciát, művészi látásmódot tükröztek. Az 1930-as évek közepétől rendszeresen készített tablókat is. Kimagasló számú és minőségű portrét készített a városban rendezett kulturális események résztvevőiről, a helyi és az itt alkotó képzőművészekről, valamint Hódmezővásárhely ismert közéleti szereplőiről. Az 1951-ben megalakult Fényképész Szövetkezetbe nem lépett be, iparengedélyét visszaadta. Az 1950-es évektől restaurátorként is dolgozott, majd 1965-től mellékállásban újra megnyitotta fényképész műtermét. Élete teljében kezdett el szobrászattal foglalkozni, és autodidaktaként jutott el plasztikáiban egy különös „naivitásig”.

 

Hagyatéka letétként került a Tornyai János Múzeumba, melyből 2016-ban egy összegző kiállítást szervezett a vásárhelyi közgyűjtemény. A csütörtöki elődadáson Bernátsky Ferenc történész-muzeológus prezentációjában Till Aran portréiból mutat be egy gazdag válogatást. 

 

Olvassa el ezt is!

Miklós Péter új könyve egy eddig ismeretlen '56-os egyetemistáról

Miklós Péter új könyve egy eddig...

Részt vett a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége megalakulásában.
15 érmes helyezés Pécsről

15 érmes helyezés Pécsről

A Hódmezővásárhelyi Hwarang-do Sportegyesület nagy számú sportolóval vett részt a bajnokságon...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság Hódmezővásárhelyen
Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság Hódmezővásárhelyen Hódmezővásárhely ad otthont a 89. Ifjúsági Országos Bajnokságnak május 24-től 27-ig a Gyarmati Dezső Sportuszodában.
 
Ludas Matyi - gyerekekre hangolva
Ludas Matyi - gyerekekre hangolva A nagysikerű Bon Bon Matiné gyerekelőadás ezúttal Ludas Matyi, a furfangos libapásztor történetét zenei feldolgozásban kelti életre a BFMK színpadán.
 
Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Bessenyeiben
Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Bessenyeiben Három napon át előadások, tucatnyi fantasztikus magyar és külföldi filmalkotás, amelyek Földünk csodáit, értékeit mutatják be és hívják fel a figyelmet a védelmükre.
 
A szeretet arcai az Emlékpontban
A szeretet arcai az Emlékpontban A Manilában embert próbáló körülmények között szolgálatot teljesítő katolikus nővérek munkáját megörökítő film operatőre vásárhelyi származású. Képekkel!
 
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter május 23-án este lakossági fórumot tartott Székkutason.    
 
Veszély a magasból
Veszély a magasból Hódmezővásárhelyen a gyalogosokat veszélyeztette egy törött erkélykorlát üveg, amely egy negyedik emeleti erkélyről lógott le a Lehel utcában.
 
A Holló utcából a Nap felé
A Holló utcából a Nap felé A vásárhelyi származású csillagász egykori iskolájában, a Varga Tamásban diákoknak tartott vetítéses előadást. Képekkel!