Kultúra, oktatásKamerán keresztül - női szemmel

2017. április 25., kedd
 
Kamerán keresztül - női szemmel

Till Aranka fényképészről tart előadást Bernátsky Ferenc helytörténész április 27-én, csütörtökön 17 órától a Tornyai János Múzeumban. A Nők a múltból című időszaki kiállításhoz kapcsolódó előadáson Vásárhely jeleseiről és közéleti szereplőiről készített felvételeit mutatja be a közgyűjtemény muzeológusa.

 

 

 

 

 

Till Aran 1909-ben, Till Viktor fényképész legifjabb gyermekeként született Hódmezővásárhelyen. (1996-ban hunyt el szülővárosában.) Édesapjánál sajátította el a fényképész szakma alapjait, akinek műtermében 1929-től, sikeres fényképészsegédi vizsgáját követően dolgozott. 1933-ban nyitotta meg saját műtermét. A fiatal fényképész remekbe szabott esküvői képeivel és műtermi portréival hamar népszerű lett az ügyfelek körében. Felvételei nagy szakmai tudást, eleganciát, művészi látásmódot tükröztek. Az 1930-as évek közepétől rendszeresen készített tablókat is. Kimagasló számú és minőségű portrét készített a városban rendezett kulturális események résztvevőiről, a helyi és az itt alkotó képzőművészekről, valamint Hódmezővásárhely ismert közéleti szereplőiről. Az 1951-ben megalakult Fényképész Szövetkezetbe nem lépett be, iparengedélyét visszaadta. Az 1950-es évektől restaurátorként is dolgozott, majd 1965-től mellékállásban újra megnyitotta fényképész műtermét. Élete teljében kezdett el szobrászattal foglalkozni, és autodidaktaként jutott el plasztikáiban egy különös „naivitásig”.

 

Hagyatéka letétként került a Tornyai János Múzeumba, melyből 2016-ban egy összegző kiállítást szervezett a vásárhelyi közgyűjtemény. A csütörtöki elődadáson Bernátsky Ferenc történész-muzeológus prezentációjában Till Aran portréiból mutat be egy gazdag válogatást. 

 

Olvassa el ezt is!

Miklós Péter új könyve egy eddig ismeretlen '56-os egyetemistáról

Miklós Péter új könyve egy eddig...

Részt vett a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége megalakulásában.
15 érmes helyezés Pécsről

15 érmes helyezés Pécsről

A Hódmezővásárhelyi Hwarang-do Sportegyesület nagy számú sportolóval vett részt a bajnokságon...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést A felkészülési meccsen sok fiatal is szerepet kapott. A Bordánynak 10 gólt lőttek. Ők még a felkészülés elején járnak, mindamellett eggyel alacsonyabb osztályban érdekeltek.
 
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak Az utolsó percekben elveszített Tehetséges Fiatalok BP elleni mérkőzés után Nagykőrösön vendégszerepelnek. Ellenfelük a tabellán egy hellyel feljebb áll.
 
95 éves Dr. Virág Jánosné
95 éves Dr. Virág Jánosné Több díjjal  jutalmazták  37 évi pedagógiai munkájáért, aranydiplomát is kapott.
 
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye

Hamarosan másodfokon folytatódik a 47-es úton a három éve készakarva balesetet okozó férfi tárgyalása. B. Balázs első fokon öt évet kapott.

 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban Vasárnap a Reformáció 500 éves évfordulójára rendezett országos vetélkedő döntőjének vásárhelyi helyezettjeit  köszöntik és megnyitják a Vissza a gyökerekhez című vándorkiállítást.
 
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük evesztése. Sovány vigasz, hogy most feljelentették mások mellett Orbán Viktort a Legfőbb Ügyészségen.
 
Nincs mérlegelési lehetőség
Nincs mérlegelési lehetőség Az egyik nyilatkozó szerint az alaphelyzet sem gömbölyű, a másik szerint a baloldal is legyen ott a választáson. Az alapszabályzat viszont mindenkit kötelez.