BulvárJól jön az anyaországiak segítsége

2017. szeptember 25., hétfő
 

Magyar segítséggel hagyományőrző központot avattak Csehétfalván. Grezsa Istvánnak is van itt ingatlana. Ide járnak a vásárhelyi érettségizők is.

 

 

 

Fotók: Pál Árpád (székelyhun)

 

 

 

 

Kárpát-medence-szerte 65-70 új óvoda létesülhet, és 265 óvoda megújulhat a magyar kormány külhoni óvodafejlesztési programjának első ütemében – mondta Grezsa István kormánybiztos a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) panelbeszélgetésén.

 

Hazai finanszírozásban hasonló programok futnak Erdélyben is, amelynek egyik látványos projektjét éppen a múlt héten avatták Csehétfalván.

 

 

Szeptember 10-én hagyományőrző központot adtak át a Székelykeresztúrhoz közeli Csehétfalván. Az avatáson rész vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Grezsa István kormánybiztos és Balázs József, a hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ igazgatója.

 

A létesítmény az alig százötven lelket számláló falu megmaradásának egyik záloga lehet, hangzott el az ünnepségen.

Ezen a nyáron már több mint ezerkétszáz külhoni, illetve környékbeli fiatal fordult meg a központban, ugyanakkor hétköznapokon közel hetven helyinek és környékbelinek főznek itt ebédet - mondta a csehétfalvi unitárius lelkész.

Ötvenmillió forintot kapott 2015-ben a csehétfalvi unitárius egyház a paplak közelében lévő három lakatlan, pusztuló ház és a hozzájuk tartozó két csűr megvásárlására, valamint újjáépítésére. Tervben van az aszfaltút kiépítése is.

A három házban hatvan főt tudnak elszállásolni, a csűr korszerűen felszerelt konyhájában a táborozókén kívül a helyi és környékbeli időseknek, valamint az erre igényt tartóknak heti öt alkalommal jutányos áron kétfogásos ebédet készítenek.

 

 

A település neve nem ismeretlen a vásárhelyiek számára sem, hiszen ez a célállomása/szálláhelye 354 hódmezővásárhelyi középiskolás ötnapos kirándulásának is. Ennek költségeit (egy napi főétkezést kivéve) a vásárhelyi közgyűlés megszavazta.

A csehétfalvi tudósításokból is kiderült, hogy a vásárhelyi közgyűlés tagja, Grezsa István kormánybiztosként is szívén viseli a Csehétfalvi fejlesztéseket, gyakori vendég ott, hiszen a nyilvános vagyonnyilatkozatában is látható, hogy 800 négyzetméteres telek, rajta üdülőnek minősített parasztház tulajdonosa.    

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Bizalmi deficit félelemmel megspékelve

Bizalmi deficit félelemmel megspékelve

A hódmezővásárhelyi panelekről június óta nem lehetett semmit hallani, a héten viszont furcsa hírek kezdtek...
Újabb nagy mérföldkő a vásárhelyi agrár-felsőoktatásban

Újabb nagy mérföldkő a vásárhelyi...

A munkaerőpiac által az elmúlt években igen magasra beárazott mesterképzés (Msc) indul...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Gólból hét, esőből nagyon sok esett
Gólból hét, esőből nagyon sok esett A régi vicc a Hódmezővásárhely - Szőreg meccs analógiájára is átfordítható: akkor kell focizni, amikor jól esik. Szombaton jól esett, a csapatok pedig fociztak is.
 
Nagyon értékes győzelem
Nagyon értékes győzelem A győri idegenbeli sikert követően szombaton este hazai pályán is győzni tudott a Vásárhelyi Kosársuli. A Honvéd ellen végig vezetve, 14 ponttal tudtak diadalmaskodni.
 
Gardenexpo: lazíts a zöldben!
Gardenexpo: lazíts a zöldben! Különleges magyar szabadalommal, a legfrissebb kültéri trendekkel és több ezer meseszép orchideával vár a Gardenexpo!
 
Baleset volt az algyői Tisza hídon
Baleset volt az algyői Tisza hídon A balesetben egy személy súlyos sérülést szenvedett. Az érintett útvonalon órákig teljes illetve részleges útlezárás volt érvényben.
 
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak Geszler Mária ötven éve kerámiaművészként alkot, pályájára nagy hatást gyakorolt Hódmezővásárhely. Március 15-én Kossuth-díjjal tüntették kia a Parlamentben. 
 
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter Aki az összefogás ellen dolgozik, az áruló, és elveszítik legitimációjukat az ellenzéki pártok, ha nem fognak össze.
 
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai Március 15-e alkalmából Hódmezővásárhely város Pro Urbe díjat adományozott Ambrus Sándornak, Dr. Dömötör Jánosnak és Szénási Jánosnak.