BulvárJól jön az anyaországiak segítsége

2017. szeptember 25., hétfő
 

Magyar segítséggel hagyományőrző központot avattak Csehétfalván. Grezsa Istvánnak is van itt ingatlana. Ide járnak a vásárhelyi érettségizők is.

 

 

 

Fotók: Pál Árpád (székelyhun)

 

 

 

 

Kárpát-medence-szerte 65-70 új óvoda létesülhet, és 265 óvoda megújulhat a magyar kormány külhoni óvodafejlesztési programjának első ütemében – mondta Grezsa István kormánybiztos a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) panelbeszélgetésén.

 

Hazai finanszírozásban hasonló programok futnak Erdélyben is, amelynek egyik látványos projektjét éppen a múlt héten avatták Csehétfalván.

 

 

Szeptember 10-én hagyományőrző központot adtak át a Székelykeresztúrhoz közeli Csehétfalván. Az avatáson rész vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Grezsa István kormánybiztos és Balázs József, a hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ igazgatója.

 

A létesítmény az alig százötven lelket számláló falu megmaradásának egyik záloga lehet, hangzott el az ünnepségen.

Ezen a nyáron már több mint ezerkétszáz külhoni, illetve környékbeli fiatal fordult meg a központban, ugyanakkor hétköznapokon közel hetven helyinek és környékbelinek főznek itt ebédet - mondta a csehétfalvi unitárius lelkész.

Ötvenmillió forintot kapott 2015-ben a csehétfalvi unitárius egyház a paplak közelében lévő három lakatlan, pusztuló ház és a hozzájuk tartozó két csűr megvásárlására, valamint újjáépítésére. Tervben van az aszfaltút kiépítése is.

A három házban hatvan főt tudnak elszállásolni, a csűr korszerűen felszerelt konyhájában a táborozókén kívül a helyi és környékbeli időseknek, valamint az erre igényt tartóknak heti öt alkalommal jutányos áron kétfogásos ebédet készítenek.

 

 

A település neve nem ismeretlen a vásárhelyiek számára sem, hiszen ez a célállomása/szálláhelye 354 hódmezővásárhelyi középiskolás ötnapos kirándulásának is. Ennek költségeit (egy napi főétkezést kivéve) a vásárhelyi közgyűlés megszavazta.

A csehétfalvi tudósításokból is kiderült, hogy a vásárhelyi közgyűlés tagja, Grezsa István kormánybiztosként is szívén viseli a Csehétfalvi fejlesztéseket, gyakori vendég ott, hiszen a nyilvános vagyonnyilatkozatában is látható, hogy 800 négyzetméteres telek, rajta üdülőnek minősített parasztház tulajdonosa.    

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Bizalmi deficit félelemmel megspékelve

Bizalmi deficit félelemmel megspékelve

A hódmezővásárhelyi panelekről június óta nem lehetett semmit hallani, a héten viszont furcsa hírek kezdtek...
Újabb nagy mérföldkő a vásárhelyi agrár-felsőoktatásban

Újabb nagy mérföldkő a vásárhelyi...

A munkaerőpiac által az elmúlt években igen magasra beárazott mesterképzés (Msc) indul...
 

És ezt már olvasta?

A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoport gyakorlatozott.
 
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt Nem volt elég a honosítással kapott kettős állampolgárság, magyar útlevelet is akart szerezni, egészen fifikás módon. Börtön lett a vége.
 
Fürdési tilalom a Mártély holtágon
Fürdési tilalom a Mártély holtágon Rossz hír, pláne mivel a következő napokban igazi nyaraló időt prognosztizál a meteorológia, hogy alig két hét után, ismét kikerült a fürödni tilos tábla a Mártélyi szabadstrandra.
 
Súlyos baleset Vásárhely közelében
Súlyos baleset Vásárhely közelében

Július 18-án a kora délutáni órákban baleset történt a 45-ös főút Szentes és Hódmezővásárhely közötti szakaszán.

 
Vásárhelyi betörők rendőrkézen
Vásárhelyi betörők rendőrkézen Néhány nap alatt egy, a városban történt lakásbetörést derítettek fel a hódmezővásárhelyi rendőrök. A bűncselekménnyel kapcsolatba 3 férfit előállítottak.
 
90 éves Lantos László Imre
90 éves Lantos László Imre A Volánnál  tehertaxisként dolgozott, majd személyi taxisként ment nyugdíjba.
 
Ifjú Állatbarátok Tábora Szegeden
Ifjú Állatbarátok Tábora Szegeden A szegedi Állatvédelmi Kontaktpontjában nyári tábort szervez az Országos Állatvédelmi Alapítvány 6-12 év közötti gyermekek jelentkezését várják.