BulvárJól jön az anyaországiak segítsége

2017. szeptember 25., hétfő
 

Magyar segítséggel hagyományőrző központot avattak Csehétfalván. Grezsa Istvánnak is van itt ingatlana. Ide járnak a vásárhelyi érettségizők is.

 

 

 

Fotók: Pál Árpád (székelyhun)

 

 

 

 

Kárpát-medence-szerte 65-70 új óvoda létesülhet, és 265 óvoda megújulhat a magyar kormány külhoni óvodafejlesztési programjának első ütemében – mondta Grezsa István kormánybiztos a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) panelbeszélgetésén.

 

Hazai finanszírozásban hasonló programok futnak Erdélyben is, amelynek egyik látványos projektjét éppen a múlt héten avatták Csehétfalván.

 

 

Szeptember 10-én hagyományőrző központot adtak át a Székelykeresztúrhoz közeli Csehétfalván. Az avatáson rész vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Grezsa István kormánybiztos és Balázs József, a hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ igazgatója.

 

A létesítmény az alig százötven lelket számláló falu megmaradásának egyik záloga lehet, hangzott el az ünnepségen.

Ezen a nyáron már több mint ezerkétszáz külhoni, illetve környékbeli fiatal fordult meg a központban, ugyanakkor hétköznapokon közel hetven helyinek és környékbelinek főznek itt ebédet - mondta a csehétfalvi unitárius lelkész.

Ötvenmillió forintot kapott 2015-ben a csehétfalvi unitárius egyház a paplak közelében lévő három lakatlan, pusztuló ház és a hozzájuk tartozó két csűr megvásárlására, valamint újjáépítésére. Tervben van az aszfaltút kiépítése is.

A három házban hatvan főt tudnak elszállásolni, a csűr korszerűen felszerelt konyhájában a táborozókén kívül a helyi és környékbeli időseknek, valamint az erre igényt tartóknak heti öt alkalommal jutányos áron kétfogásos ebédet készítenek.

 

 

A település neve nem ismeretlen a vásárhelyiek számára sem, hiszen ez a célállomása/szálláhelye 354 hódmezővásárhelyi középiskolás ötnapos kirándulásának is. Ennek költségeit (egy napi főétkezést kivéve) a vásárhelyi közgyűlés megszavazta.

A csehétfalvi tudósításokból is kiderült, hogy a vásárhelyi közgyűlés tagja, Grezsa István kormánybiztosként is szívén viseli a Csehétfalvi fejlesztéseket, gyakori vendég ott, hiszen a nyilvános vagyonnyilatkozatában is látható, hogy 800 négyzetméteres telek, rajta üdülőnek minősített parasztház tulajdonosa.    

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Bizalmi deficit félelemmel megspékelve

Bizalmi deficit félelemmel megspékelve

A hódmezővásárhelyi panelekről június óta nem lehetett semmit hallani, a héten viszont furcsa hírek kezdtek...
Újabb nagy mérföldkő a vásárhelyi agrár-felsőoktatásban

Újabb nagy mérföldkő a vásárhelyi...

A munkaerőpiac által az elmúlt években igen magasra beárazott mesterképzés (Msc) indul...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Profitmilliárdok jó hátszél segítségével
Profitmilliárdok jó hátszél segítségével Egy hódmezővásárhelyi cég érte el a megyében a legnagyobb árbevételt. Ez talán csak a gazdasági életben járatosaknak nem meglepő.
 
Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél
Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél

Nagyszabású erdősítés kezdődött a Mártélyi Holtág területén és környékén. Több tízezer facsemete ültetését kezdték meg a Kiskunsági Nemzeti Park dolgozói.

 
Támadásban és védekezésben keményen oda kell tenni magukat
Támadásban és védekezésben keményen oda kell tenni magukat Ismét kemény mérkőzés előtt áll a Vásárhelyi Kosársuli, igaz nem a bajnokságban kell majd bizonyítania a kék-sárgáknak.
 
A szent pirítós készítő
A szent pirítós készítő Ütős ajándék az idei karácsonyfa alá. Kétszeresen is hasznos ajándék, mert amikor a Jézus képpel kiugrik a pirítós, rögtön meg lehet neki köszönni a napi betevőt, a forgalmazó cég reklámja szerint.
 
Ismét akcióban a Klímanócskák
Ismét akcióban a Klímanócskák Piros ruhában nagy sereg óvodás szív alakban ülte körbe a sok ajándéknak szánt ruhát, cipőt, játékot. Ők már tudják, mit jelent valaminek az igazi értéke. Képekkel!
 
Hódmezővásárhelyen járt a honvédelmi miniszter
Hódmezővásárhelyen járt a honvédelmi miniszter

A kétnapos határlátogatás első napján a honvédelmi tárcavezető az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyáját kereste fel. Képekkel! 

 

 
Újabb ügyintézési lehetőség a Kormányhivatalban
Újabb ügyintézési lehetőség a Kormányhivatalban Hódmezővásárhelyen az Ady Endre úti Kormányhivatal épületébe költözik a Földhivatali és a Foglalkoztatási Osztály.