BulvárJól jön az anyaországiak segítsége

2017. szeptember 25., hétfő
 

Magyar segítséggel hagyományőrző központot avattak Csehétfalván. Grezsa Istvánnak is van itt ingatlana. Ide járnak a vásárhelyi érettségizők is.

 

 

 

Fotók: Pál Árpád (székelyhun)

 

 

 

 

Kárpát-medence-szerte 65-70 új óvoda létesülhet, és 265 óvoda megújulhat a magyar kormány külhoni óvodafejlesztési programjának első ütemében – mondta Grezsa István kormánybiztos a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) panelbeszélgetésén.

 

Hazai finanszírozásban hasonló programok futnak Erdélyben is, amelynek egyik látványos projektjét éppen a múlt héten avatták Csehétfalván.

 

 

Szeptember 10-én hagyományőrző központot adtak át a Székelykeresztúrhoz közeli Csehétfalván. Az avatáson rész vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Grezsa István kormánybiztos és Balázs József, a hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ igazgatója.

 

A létesítmény az alig százötven lelket számláló falu megmaradásának egyik záloga lehet, hangzott el az ünnepségen.

Ezen a nyáron már több mint ezerkétszáz külhoni, illetve környékbeli fiatal fordult meg a központban, ugyanakkor hétköznapokon közel hetven helyinek és környékbelinek főznek itt ebédet - mondta a csehétfalvi unitárius lelkész.

Ötvenmillió forintot kapott 2015-ben a csehétfalvi unitárius egyház a paplak közelében lévő három lakatlan, pusztuló ház és a hozzájuk tartozó két csűr megvásárlására, valamint újjáépítésére. Tervben van az aszfaltút kiépítése is.

A három házban hatvan főt tudnak elszállásolni, a csűr korszerűen felszerelt konyhájában a táborozókén kívül a helyi és környékbeli időseknek, valamint az erre igényt tartóknak heti öt alkalommal jutányos áron kétfogásos ebédet készítenek.

 

 

A település neve nem ismeretlen a vásárhelyiek számára sem, hiszen ez a célállomása/szálláhelye 354 hódmezővásárhelyi középiskolás ötnapos kirándulásának is. Ennek költségeit (egy napi főétkezést kivéve) a vásárhelyi közgyűlés megszavazta.

A csehétfalvi tudósításokból is kiderült, hogy a vásárhelyi közgyűlés tagja, Grezsa István kormánybiztosként is szívén viseli a Csehétfalvi fejlesztéseket, gyakori vendég ott, hiszen a nyilvános vagyonnyilatkozatában is látható, hogy 800 négyzetméteres telek, rajta üdülőnek minősített parasztház tulajdonosa.    

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Bizalmi deficit félelemmel megspékelve

Bizalmi deficit félelemmel megspékelve

A hódmezővásárhelyi panelekről június óta nem lehetett semmit hallani, a héten viszont furcsa hírek kezdtek...
Újabb nagy mérföldkő a vásárhelyi agrár-felsőoktatásban

Újabb nagy mérföldkő a vásárhelyi...

A munkaerőpiac által az elmúlt években igen magasra beárazott mesterképzés (Msc) indul...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok A HLKC-nak az eltúlzott arányú orosházi veresége után az NBI/B 6. fordulójában egyértelmű a cél volt a KSZSE ellen kiköszörülni a csorbát.
 
Az első világháborúban hősi halált katonák sírjait újították fel
Az első világháborúban hősi halált katonák sírjait újították fel Az evangélikus, a római katolikus és a görög keleti temetőben 66 hősi halált halt katona sírhelyét újították fel. 
 
Átadták a Tornyai-plakettet
Átadták a Tornyai-plakettet Keserü Ilona festőművész kapta a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet pénteken a vásárhelyi önkormányzat közgyűlésén adtak át..
 
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat Október 20-án Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlésén vette át Keserü Ilona festőművész a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.
 
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem A vásárhelyi tanácskozás előtt az Emlékpont galériájában megnyitották Czingel Szilvia Szerelem papírrepülőn című kiállítását. Képekkel!
 
Tarolt a Veszprém
Tarolt a Veszprém Nagy arányú vereségbe szaladt bele a Vásárhelyi Kosársuli Veszprémben. A királynék városának csapata sikerével ismét bejelentette igényét az NBI B csoport bajnoki címére,
 
Leszívták - most megszívták
Leszívták - most megszívták Hódmezővásárhelyi telephelyeken levő gépkocsikból lopott üzemanyagot két helybéli férfi. A rendőrök elfogták, majd őrizetbe vették a tolvajokat.