Kultúra, oktatásJó ízléssel felvértezett művészek találkozója

2017. szeptember 6., szerda
 
Jó ízléssel felvértezett művészek találkozója

Tizenhárom művész részvételével kedden elkezdődött a jubileumi, huszadik Vásárhelyi Kerámia Szimpózium.

 

 

 

 

 

 

Az Európában is egyedülálló szakmai - porcelán- és kerámiagyártó - hátteret kihasználva a hódmezővásárhelyi önkormányzat a helyi cégekkel közösen 1997-ben hozta létre a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumot. A szimpózium évente egy alkalommal öt-hat hétig ad lehetőséget a pályázat útján kiválasztott magyar és külföldi alkotóknak kísérleti, elmélyült munkára.

A magas szakmai ismeretekkel és jó ízléssel felvértezett tehetséges művészek jelenléte garantálja, hogy a szimpóziumokon készült alkotások nemcsak különleges esztétikai élményt jelentenek azok nézőinek - minden évben a bemutatkozó kiállításokon -, hanem olyan értékkel is bírnak, melyek a helyi és az egyetemes ipar-, valamint művészettörténet számára jelentősek.

A szimpózium résztvevői a vásárhelyi hagyományokat továbbörökítve a modern gondolkodásmód legkifinomultabb eszközeivel is képesek páratlan formai és tematikus változatossággal megragadni az anyag megformálásának művészetét - hangzott el a megnyitón  

 

A huszadik jubileum alkalmából, a szervezők a korábbi évektől eltérően nem pályázat útján választották ki a művészeket, hanem a korábban már a városban dolgozó keramikusokat hívtak vissza. Tizenhárom keramikus dolgozik az október 8-ig tartó szimpóziumon, köztük a Nemzet Művésze, a Munkácsy- és Kossuth-díjas Schrammel Imre, több határon túli magyar alkotó és a Németországból érkező Roswitha Geyer.

 

A 2017 év Szimpózium művészei:

 Antal András Ferenczy Noémi – díjas keramikusművész, Háber Szilvia Ferenczy Noémi – díjas keramikusművész, Kondor Edit  keramikusművész, Kun Éva Ferenczy Noémi –díjas keramikusművész, Kutak Adrienn (Sk) keramikusművész, Návay Sándor szobrászművész, Nemes Fekete Edit( Srb) keramikusművész, Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas érdemes művész, Roswitha Geyer (D) keramikusművész, Schrammel Imre Munkácsy- és Kossuth –díjas keramikusművész , a Nemzet Művésze, Szőcs Andrea Éva keramikusművész, Szvet Tamás szobrászművész, Tomay Kata keramikusművész.

 

 

Olvassa el ezt is!

Előkészületben a villamospálya megépítése

Előkészületben a villamospálya megépítése

Folytatódnak a közműkiváltás munkálatai Vásárhely utcáin. Az ütemezésről fórum lesz...
Győzelemmel kezdtek a vásárhelyi lányok

Győzelemmel kezdtek a vásárhelyi lányok

Az elmúlt években mindig nagyon szoros mérkőzéseket játszott a két csapat egymás ellen, úgyhogy most...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Gólból hét, esőből nagyon sok esett
Gólból hét, esőből nagyon sok esett A régi vicc a Hódmezővásárhely - Szőreg meccs analógiájára is átfordítható: akkor kell focizni, amikor jól esik. Szombaton jól esett, a csapatok pedig fociztak is.
 
Nagyon értékes győzelem
Nagyon értékes győzelem A győri idegenbeli sikert követően szombaton este hazai pályán is győzni tudott a Vásárhelyi Kosársuli. A Honvéd ellen végig vezetve, 14 ponttal tudtak diadalmaskodni.
 
Gardenexpo: lazíts a zöldben!
Gardenexpo: lazíts a zöldben! Különleges magyar szabadalommal, a legfrissebb kültéri trendekkel és több ezer meseszép orchideával vár a Gardenexpo!
 
Baleset volt az algyői Tisza hídon
Baleset volt az algyői Tisza hídon A balesetben egy személy súlyos sérülést szenvedett. Az érintett útvonalon órákig teljes illetve részleges útlezárás volt érvényben.
 
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak Geszler Mária ötven éve kerámiaművészként alkot, pályájára nagy hatást gyakorolt Hódmezővásárhely. Március 15-én Kossuth-díjjal tüntették kia a Parlamentben. 
 
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter Aki az összefogás ellen dolgozik, az áruló, és elveszítik legitimációjukat az ellenzéki pártok, ha nem fognak össze.
 
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai Március 15-e alkalmából Hódmezővásárhely város Pro Urbe díjat adományozott Ambrus Sándornak, Dr. Dömötör Jánosnak és Szénási Jánosnak.