Kék hírekÍtélet a fogolyzendülés ügyében

2017. március 13., hétfő
 
Ítélet a fogolyzendülés ügyében

Ítélet született abban a büntetőügyben, amely döntően befolyásolta a nagyfai menekülttábor felszámolásának felgyorsítását, illetve Algyő mellett, Hódmezővásárhely Önkormányzatának hathatós támogatását a megszüntetés melletti lobbizásban.  

 

 

 

 

 

A Szegedi Törvényszék egy vádlottat jogerősen, míg 9 vádlottat nem jogerősen bűnösnek mondott ki fogolyzendülés bűntettében. 1 év és másfél év szabadságvesztésre, 2 évi próbaidőre felfüggesztve, illetve nagy részüket 2 év Magyarország területéről kiutasításra ítélte.

 

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a Szegedi Fegyház és Börtön III. számú, Algyő-Nagyfa Objektumban elhelyezett, jellemzően az országhatár tiltott átlépése miatt különböző jogszabályi alappal kiszabott kiutasítások végrehajtására váró, idegenrendészeti őrizetben lévő vádlottak közül nyolcan 2015. október hó 22-én este 10 óra után az egyik zárkában elhatározták, hogy magukat elbarikádozzák, és éhségsztrájkba kezdenek a fogvatartásukkal kapcsolatos elégedetlenség okán. A vádlottakban a közös öngyilkosság lehetősége is felmerült arra az esetre, ha az őrizet megszüntetése és a velük szemben folyamatban lévő eljárások felgyorsítása tekintetében nem kapnak megfelelő garanciákat. Ennek érdekében a zárkában lévő fém, lecsavarozott emeletes ágyat felfeszítették, majd kettétörték, és azzal, valamint székekkel a befelé nyíló zárkaajtót eltorlaszolták. A reggeli szolgálatátadás során a büntetés-végrehajtási őrök a zárkába nem tudtak bemenni.

Ezt követően folyamatos tárgyalások kezdődtek a bv. intézet vezetői, a rendőrség és a vádlottak között, melynek híre a többi szektorban is elterjedt, melynek hatására folyamatos hangoskodás, kiabálás kezdődött a többi szektorban is, valamint két további vádlott a zárkájának ablakát kitörte. Mivel az egyeztetések nem vezettek eredményre a rendzavarás még további szektorokra is tovább terjedt, mely során több ajtó és ablaküveget kitörtek, valamint a fűtésrendszert is megrongálták, melynek következtében a fűtésrendszerben lévő víz a szektorokba kiömlött, így az egész körletet áramtalanítani kellett.

A zendülés szinte egész III. körletre történő átterjedésével párhuzamosan a további erőszakos cselekmények megelőzése érdekében rendőri és büntetés-végrehajtási erők érkeztek Algyő-Nagyfára, a Bv Intézet parancsnoka részleges riadót rendelt el.

A folyamatos tárgyalások hatására végül 2015. október hó 23-án 22 óra körüli időben a rendzavarás kezdetéül szolgáló zárka eltorlaszolását a vádlottak megszüntették, majd az elrendelt riadó is lefújásra került.

 

Most hozott ítélet elsőfokú, várhatóan a többi vádlott védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

 
 
Forrás: Szegedi Törvényszék
 

Olvassa el ezt is!

Ez a teljesítések időszaka

Ez a teljesítések időszaka

Cél a korosztályos Magyar Bajnokság. A hétvégén  Wolf Eszter ezüstérmes...
Egy világverseny felé félúton

Egy világverseny felé félúton

Zsarkó Anikó Edit a cukrászversenyen második helyezést ért el, ezzel  az eredménnyel indulhat a nemzeti...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A tanévkezdés biztosított, de a Táltos ügy vége még nem látszik
A tanévkezdés biztosított, de a Táltos ügy vége még nem látszik A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ szülői értekezletre hívta a Táltosba járó gyerekek szüleit. A tanévkezdés minden gyerek számára megoldódott.
 
Megvannak tram train nyertes kivitelezői
Megvannak tram train nyertes kivitelezői 2019 első felére készülhet el a még most is sok vásárhelyi által vitatott projekt. Ha megépül gyorsan elérhető lesz Szeged. Nézze meg a megállókat!
 
Restaurálták Magyarország legnagyobb első világháborús szobrát
Restaurálták Magyarország legnagyobb első világháborús szobrát Pásztor János alkotása csütörtökön került vissza a Kossuth térre. Az elesett hódmezővásárhelyi katonák nevét megörökítik a szobor előtt
 
Ököllel ütve követelték vissza a kölcsönt
Ököllel ütve követelték vissza a kölcsönt Erőszakkal követelték a kölcsönadott pénzt egy 35 éves férfi ismerősüktől. A vásárhelyi rendőrök őrizetbe vették őket.
 
Mégis Vásárhelyen játssza hazai meccseit a HFC
Mégis Vásárhelyen játssza hazai meccseit a HFC Az MLSZ legfrissebb elnökségi határozata szerint mégis Hódmezővásárhelyen játszhatja NB III-as mérkőzéseit a vásárhelyi klub csapata.
 
Nyári szünidőben is sportolás
Nyári szünidőben is sportolás Idén is sikeres volt  Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület egyhetes tábora. Két koreai mester segített elmélyíteni a tudást.   
 
Talaj-előkészítés művészi szinten
Talaj-előkészítés művészi szinten A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Karának mérnök hallgatója idén is szép eredményt ért el a Regionális Szántóversenyen. Látványos videóval!