Kék hírekÍtélet a fogolyzendülés ügyében

2017. március 13., hétfő
 
Ítélet a fogolyzendülés ügyében

Ítélet született abban a büntetőügyben, amely döntően befolyásolta a nagyfai menekülttábor felszámolásának felgyorsítását, illetve Algyő mellett, Hódmezővásárhely Önkormányzatának hathatós támogatását a megszüntetés melletti lobbizásban.  

 

 

 

 

 

A Szegedi Törvényszék egy vádlottat jogerősen, míg 9 vádlottat nem jogerősen bűnösnek mondott ki fogolyzendülés bűntettében. 1 év és másfél év szabadságvesztésre, 2 évi próbaidőre felfüggesztve, illetve nagy részüket 2 év Magyarország területéről kiutasításra ítélte.

 

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a Szegedi Fegyház és Börtön III. számú, Algyő-Nagyfa Objektumban elhelyezett, jellemzően az országhatár tiltott átlépése miatt különböző jogszabályi alappal kiszabott kiutasítások végrehajtására váró, idegenrendészeti őrizetben lévő vádlottak közül nyolcan 2015. október hó 22-én este 10 óra után az egyik zárkában elhatározták, hogy magukat elbarikádozzák, és éhségsztrájkba kezdenek a fogvatartásukkal kapcsolatos elégedetlenség okán. A vádlottakban a közös öngyilkosság lehetősége is felmerült arra az esetre, ha az őrizet megszüntetése és a velük szemben folyamatban lévő eljárások felgyorsítása tekintetében nem kapnak megfelelő garanciákat. Ennek érdekében a zárkában lévő fém, lecsavarozott emeletes ágyat felfeszítették, majd kettétörték, és azzal, valamint székekkel a befelé nyíló zárkaajtót eltorlaszolták. A reggeli szolgálatátadás során a büntetés-végrehajtási őrök a zárkába nem tudtak bemenni.

Ezt követően folyamatos tárgyalások kezdődtek a bv. intézet vezetői, a rendőrség és a vádlottak között, melynek híre a többi szektorban is elterjedt, melynek hatására folyamatos hangoskodás, kiabálás kezdődött a többi szektorban is, valamint két további vádlott a zárkájának ablakát kitörte. Mivel az egyeztetések nem vezettek eredményre a rendzavarás még további szektorokra is tovább terjedt, mely során több ajtó és ablaküveget kitörtek, valamint a fűtésrendszert is megrongálták, melynek következtében a fűtésrendszerben lévő víz a szektorokba kiömlött, így az egész körletet áramtalanítani kellett.

A zendülés szinte egész III. körletre történő átterjedésével párhuzamosan a további erőszakos cselekmények megelőzése érdekében rendőri és büntetés-végrehajtási erők érkeztek Algyő-Nagyfára, a Bv Intézet parancsnoka részleges riadót rendelt el.

A folyamatos tárgyalások hatására végül 2015. október hó 23-án 22 óra körüli időben a rendzavarás kezdetéül szolgáló zárka eltorlaszolását a vádlottak megszüntették, majd az elrendelt riadó is lefújásra került.

 

Most hozott ítélet elsőfokú, várhatóan a többi vádlott védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

 
 
Forrás: Szegedi Törvényszék
 

Olvassa el ezt is!

Ez a teljesítések időszaka

Ez a teljesítések időszaka

Cél a korosztályos Magyar Bajnokság. A hétvégén  Wolf Eszter ezüstérmes...
Egy világverseny felé félúton

Egy világverseny felé félúton

Zsarkó Anikó Edit a cukrászversenyen második helyezést ért el, ezzel  az eredménnyel indulhat a nemzeti...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Elakadt az önkormányzati távhőtársaságok államo­sítása?
Elakadt az önkormányzati távhőtársaságok államo­sítása? Nem csak a kánikulától, hanem az ezek­ben a hetekben érkező éves elszámolószámláktól is megizzadhatnak a távfűtéses lakásban élők.
 
Ismét angyalokat keres a Vodafone
Ismét angyalokat keres a Vodafone Idén hetedik alkalommal hirdetik meg a pályázatot, amelynek keretein belül eddig összesen 30 Főállású Angyal valósíthatta meg kitűzött céljait.
 
Melegben a kutyák is kutyául vannak
Melegben a kutyák is kutyául vannak Tudta? Kutyánk azért kapar magának egy helyet a földben hogy abba belefeküdve lehűtse a testét. Érdemes ezt a helyet kicsit belocsolni. Még több jótanács!
 
Viharkárok adnak munkát
Viharkárok adnak munkát

Fák dőltek ki, ágak szakadtak le, több épület is megrongálódott. A 47-es számú főúton több helyen is faágak zuhantak az útra. Két nap összefoglalása.

 
Fesztivál katonazenekarra hangolva
Fesztivál katonazenekarra hangolva Idén is gyepshow-val tarkítva három helyőrségi zenekar vesz részt Vásárhelyen, a Dél-alföldi Katonazenekari Fesztiválon. Fellép Kónya Krisztina is.
 
Koszovói előkészületek
Koszovói előkészületek

A kontingens több mint háromszáz tagja nagy erőbedobással készül a balkáni feladat ellátására a hódmezővásárhelyi laktanyában. Képekkel!

 
Lezárult egy felesleges háborúskodás
Lezárult egy felesleges háborúskodás A régóta húzodó ügy a sportágnak és a sportolóknak is ártott. A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a Máté Taekwondoval szemben hozott  fegyelmi határozatot.