Kék hírekÍtélet a fogolyzendülés ügyében

2017. március 13., hétfő
 
Ítélet a fogolyzendülés ügyében

Ítélet született abban a büntetőügyben, amely döntően befolyásolta a nagyfai menekülttábor felszámolásának felgyorsítását, illetve Algyő mellett, Hódmezővásárhely Önkormányzatának hathatós támogatását a megszüntetés melletti lobbizásban.  

 

 

 

 

 

A Szegedi Törvényszék egy vádlottat jogerősen, míg 9 vádlottat nem jogerősen bűnösnek mondott ki fogolyzendülés bűntettében. 1 év és másfél év szabadságvesztésre, 2 évi próbaidőre felfüggesztve, illetve nagy részüket 2 év Magyarország területéről kiutasításra ítélte.

 

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a Szegedi Fegyház és Börtön III. számú, Algyő-Nagyfa Objektumban elhelyezett, jellemzően az országhatár tiltott átlépése miatt különböző jogszabályi alappal kiszabott kiutasítások végrehajtására váró, idegenrendészeti őrizetben lévő vádlottak közül nyolcan 2015. október hó 22-én este 10 óra után az egyik zárkában elhatározták, hogy magukat elbarikádozzák, és éhségsztrájkba kezdenek a fogvatartásukkal kapcsolatos elégedetlenség okán. A vádlottakban a közös öngyilkosság lehetősége is felmerült arra az esetre, ha az őrizet megszüntetése és a velük szemben folyamatban lévő eljárások felgyorsítása tekintetében nem kapnak megfelelő garanciákat. Ennek érdekében a zárkában lévő fém, lecsavarozott emeletes ágyat felfeszítették, majd kettétörték, és azzal, valamint székekkel a befelé nyíló zárkaajtót eltorlaszolták. A reggeli szolgálatátadás során a büntetés-végrehajtási őrök a zárkába nem tudtak bemenni.

Ezt követően folyamatos tárgyalások kezdődtek a bv. intézet vezetői, a rendőrség és a vádlottak között, melynek híre a többi szektorban is elterjedt, melynek hatására folyamatos hangoskodás, kiabálás kezdődött a többi szektorban is, valamint két további vádlott a zárkájának ablakát kitörte. Mivel az egyeztetések nem vezettek eredményre a rendzavarás még további szektorokra is tovább terjedt, mely során több ajtó és ablaküveget kitörtek, valamint a fűtésrendszert is megrongálták, melynek következtében a fűtésrendszerben lévő víz a szektorokba kiömlött, így az egész körletet áramtalanítani kellett.

A zendülés szinte egész III. körletre történő átterjedésével párhuzamosan a további erőszakos cselekmények megelőzése érdekében rendőri és büntetés-végrehajtási erők érkeztek Algyő-Nagyfára, a Bv Intézet parancsnoka részleges riadót rendelt el.

A folyamatos tárgyalások hatására végül 2015. október hó 23-án 22 óra körüli időben a rendzavarás kezdetéül szolgáló zárka eltorlaszolását a vádlottak megszüntették, majd az elrendelt riadó is lefújásra került.

 

Most hozott ítélet elsőfokú, várhatóan a többi vádlott védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

 
 
Forrás: Szegedi Törvényszék
 

Olvassa el ezt is!

Ez a teljesítések időszaka

Ez a teljesítések időszaka

Cél a korosztályos Magyar Bajnokság. A hétvégén  Wolf Eszter ezüstérmes...
Egy világverseny felé félúton

Egy világverseny felé félúton

Zsarkó Anikó Edit a cukrászversenyen második helyezést ért el, ezzel  az eredménnyel indulhat a nemzeti...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság Hódmezővásárhelyen
Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság Hódmezővásárhelyen Hódmezővásárhely ad otthont a 89. Ifjúsági Országos Bajnokságnak május 24-től 27-ig a Gyarmati Dezső Sportuszodában.
 
Ludas Matyi - gyerekekre hangolva
Ludas Matyi - gyerekekre hangolva A nagysikerű Bon Bon Matiné gyerekelőadás ezúttal Ludas Matyi, a furfangos libapásztor történetét zenei feldolgozásban kelti életre a BFMK színpadán.
 
Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Bessenyeiben
Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Bessenyeiben Három napon át előadások, tucatnyi fantasztikus magyar és külföldi filmalkotás, amelyek Földünk csodáit, értékeit mutatják be és hívják fel a figyelmet a védelmükre.
 
A szeretet arcai az Emlékpontban
A szeretet arcai az Emlékpontban A Manilában embert próbáló körülmények között szolgálatot teljesítő katolikus nővérek munkáját megörökítő film operatőre vásárhelyi származású. Képekkel!
 
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter május 23-án este lakossági fórumot tartott Székkutason.    
 
Veszély a magasból
Veszély a magasból Hódmezővásárhelyen a gyalogosokat veszélyeztette egy törött erkélykorlát üveg, amely egy negyedik emeleti erkélyről lógott le a Lehel utcában.
 
A Holló utcából a Nap felé
A Holló utcából a Nap felé A vásárhelyi származású csillagász egykori iskolájában, a Varga Tamásban diákoknak tartott vetítéses előadást. Képekkel!