Kék hírekÍtélet a fogolyzendülés ügyében

2017. március 13., hétfő
 
Ítélet a fogolyzendülés ügyében

Ítélet született abban a büntetőügyben, amely döntően befolyásolta a nagyfai menekülttábor felszámolásának felgyorsítását, illetve Algyő mellett, Hódmezővásárhely Önkormányzatának hathatós támogatását a megszüntetés melletti lobbizásban.  

 

 

 

 

 

A Szegedi Törvényszék egy vádlottat jogerősen, míg 9 vádlottat nem jogerősen bűnösnek mondott ki fogolyzendülés bűntettében. 1 év és másfél év szabadságvesztésre, 2 évi próbaidőre felfüggesztve, illetve nagy részüket 2 év Magyarország területéről kiutasításra ítélte.

 

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a Szegedi Fegyház és Börtön III. számú, Algyő-Nagyfa Objektumban elhelyezett, jellemzően az országhatár tiltott átlépése miatt különböző jogszabályi alappal kiszabott kiutasítások végrehajtására váró, idegenrendészeti őrizetben lévő vádlottak közül nyolcan 2015. október hó 22-én este 10 óra után az egyik zárkában elhatározták, hogy magukat elbarikádozzák, és éhségsztrájkba kezdenek a fogvatartásukkal kapcsolatos elégedetlenség okán. A vádlottakban a közös öngyilkosság lehetősége is felmerült arra az esetre, ha az őrizet megszüntetése és a velük szemben folyamatban lévő eljárások felgyorsítása tekintetében nem kapnak megfelelő garanciákat. Ennek érdekében a zárkában lévő fém, lecsavarozott emeletes ágyat felfeszítették, majd kettétörték, és azzal, valamint székekkel a befelé nyíló zárkaajtót eltorlaszolták. A reggeli szolgálatátadás során a büntetés-végrehajtási őrök a zárkába nem tudtak bemenni.

Ezt követően folyamatos tárgyalások kezdődtek a bv. intézet vezetői, a rendőrség és a vádlottak között, melynek híre a többi szektorban is elterjedt, melynek hatására folyamatos hangoskodás, kiabálás kezdődött a többi szektorban is, valamint két további vádlott a zárkájának ablakát kitörte. Mivel az egyeztetések nem vezettek eredményre a rendzavarás még további szektorokra is tovább terjedt, mely során több ajtó és ablaküveget kitörtek, valamint a fűtésrendszert is megrongálták, melynek következtében a fűtésrendszerben lévő víz a szektorokba kiömlött, így az egész körletet áramtalanítani kellett.

A zendülés szinte egész III. körletre történő átterjedésével párhuzamosan a további erőszakos cselekmények megelőzése érdekében rendőri és büntetés-végrehajtási erők érkeztek Algyő-Nagyfára, a Bv Intézet parancsnoka részleges riadót rendelt el.

A folyamatos tárgyalások hatására végül 2015. október hó 23-án 22 óra körüli időben a rendzavarás kezdetéül szolgáló zárka eltorlaszolását a vádlottak megszüntették, majd az elrendelt riadó is lefújásra került.

 

Most hozott ítélet elsőfokú, várhatóan a többi vádlott védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

 
 
Forrás: Szegedi Törvényszék
 

Olvassa el ezt is!

Ez a teljesítések időszaka

Ez a teljesítések időszaka

Cél a korosztályos Magyar Bajnokság. A hétvégén  Wolf Eszter ezüstérmes...
Egy világverseny felé félúton

Egy világverseny felé félúton

Zsarkó Anikó Edit a cukrászversenyen második helyezést ért el, ezzel  az eredménnyel indulhat a nemzeti...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést A felkészülési meccsen sok fiatal is szerepet kapott. A Bordánynak 10 gólt lőttek. Ők még a felkészülés elején járnak, mindamellett eggyel alacsonyabb osztályban érdekeltek.
 
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak Az utolsó percekben elveszített Tehetséges Fiatalok BP elleni mérkőzés után Nagykőrösön vendégszerepelnek. Ellenfelük a tabellán egy hellyel feljebb áll.
 
95 éves Dr. Virág Jánosné
95 éves Dr. Virág Jánosné Több díjjal  jutalmazták  37 évi pedagógiai munkájáért, aranydiplomát is kapott.
 
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye

Hamarosan másodfokon folytatódik a 47-es úton a három éve készakarva balesetet okozó férfi tárgyalása. B. Balázs első fokon öt évet kapott.

 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban Vasárnap a Reformáció 500 éves évfordulójára rendezett országos vetélkedő döntőjének vásárhelyi helyezettjeit  köszöntik és megnyitják a Vissza a gyökerekhez című vándorkiállítást.
 
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük evesztése. Sovány vigasz, hogy most feljelentették mások mellett Orbán Viktort a Legfőbb Ügyészségen.
 
Nincs mérlegelési lehetőség
Nincs mérlegelési lehetőség Az egyik nyilatkozó szerint az alaphelyzet sem gömbölyű, a másik szerint a baloldal is legyen ott a választáson. Az alapszabályzat viszont mindenkit kötelez.