Kultúra, oktatásIsmét él és virul Vásárhely híres kézművessége

2019. március 10., vasárnap
 
Ismét él és virul Vásárhely híres kézművessége

Sándor Istvánné és tanítványai rececsipke (necc) bemutató foglalkozást tartanak a Németh László Városi Könyvtár olvasótermében.

 

 

 

 

 
Aki kedvet érez hozzá, ki is próbálhatja ezt a szép, ősi kézimunka technikát, amelynek vásárhelyi reneszánszában elsőként éppen a Vásárhelyi Hírek cikkeivel, felhívásaival segített 2013-ban. Majd az azt követő években is folyamatosan figyelemmel kísérte a jellegzetes kézműves technika körüli vásárhelyi történéseket..

 

Mint ismeretes Hódmezővásárhely néprajzi értékét évtizedekig a fazekas és a kerámia tárgyak mellett a dél-alföldi szőrhímzés jelentette.

Benyhe Zsuzsa és Sándor Istvánné önkéntes kezdeményezése nyomán 2013-ban a rececsipke, vásárhelyi szóhasználattal a necc készítése, egy jellegzetes vidék paraszt-polgári kultúrájának kézműves technikája éledhetett újjá.

Benyhe Zsuzsa akkor elmondta, ezzel újabb színfolttal gazdagodhatna Vásárhely kézműves hagyománya. A régi munkák és minták összegyűjtése és megőrzése, új alkalmazási területek keresése, a készítés szociális körülményeinek kutatása mára versenyfutás az enyészettel.

Benyhe Zsuzsa és Sándor Istvánné e kiveszőben levő, de ősi eredetű kézművesség feltámasztására vállalkoztak, és hosszabb távú tervet kovácsoltak a necc felkarolására, felélesztésére.

A necc feltámasztásának távolabbi tervei között az újratanítás és a mai öltözködésbe és lakáskultúrába való beillesztése állt.

Az azóta eltelt 6 év a fentiek megvalósításával telt, ennek a szép kézimunkázásnak tucatnyi művelője lett, Sándor Istvánné jóvoltából.

A Németh László Városi Könyvtárban 2017. márciusában, majd 2018-ban nyílt kiállításon a csipkekészítéshez kedvet kapott „tanítványok” több mint száz darabból álló kiállítása láthattuk.

 

Folytatva a „missziót”, Sándor Istvánné Marika és tanítványai most ismét alkotói napokra invitálják a rececsipke iránt érdeklődőket.

A bemutató foglalkozások március 12-én, 19-én, 26-án (keddenként) délután 4 órától az olvasóteremben.
Kötetlen beszélgetéssel, kamarakiállítással, képes vetítéssel várják az érdeklődőket.
Aki kedvet érez hozzá, ki is próbálhatja ezt a szép, ősi kézimunka technikát.

 

A Vásárhelyen necc-ként ismert, többnyire fehér, leheletfinom függönyök, terítők a halászhálók mintájára csomózott, rámára feszített háló hímzésével készülnek. Ez a reneszánsz kori kézműves technika a 19-20. században másodvirágzását élte és Vásárhelyen olyan elterjedt volt, hogy országszerte sokfelé szállították. A Hódmezővásárhelyi Háziipari Szövetkezetben volt a "hattyúdala" - a népi demokráciában ugyanis a nagy múltú egyházi alkalmazás és a polgári jellegű minták miatt nem került a támogatott kézimunkák közé. A hatvanas évektől kezdve szinte mindenki elfeledte, legfeljebb más csipkével kombinálva alkalmazzák. Érdemes megjegyezni, hogy a rózsás díszítés 2015-ben bekerült a helyi, majd a megyei értéktárba.

 

 

 

Olvassa el ezt is!

Hegedűs Zoltán lett a HSZC kancellárja

Hegedűs Zoltán lett a HSZC kancellárja

Semmit nem tehet a főigazgató a kancellár nélkül, aki fölött csak a miniszter áll. A törvényjavaslat...
A bútorfestés rejtelmei

A bútorfestés rejtelmei

A Tornyai Múzeum programján a gyerekek és felnőttek nemcsak kézügyességüket tették próbára,...
 

És ezt már olvasta?

Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép
Hódmezővásárhelyi nyári tábor körkép Nincs gondja annak, aki nyári elfoglaltságot keres a gyerekének. Vásárhelyen 17 féle változatos táborból válogathat a szülő és gyermeke. Részletes lista.
 
Hősök Napja Vásárhelyen
Hősök Napja Vásárhelyen A megemlékezések 1925-től váltak rendszeressé. Egy 2001. évi törvény alapján május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánították.
 
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban
Újabb tárlat a Nyitott Műterem Sorozatban Hódmezővásárhely hazai képzőművészeti életben betöltött szerepét jelző, és a lokálpatriotizmust is erősítő kiállítás nyílik a Kohán György utcai Művésztelepen.
 
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen
A HSÚVC elképesztő tarolása Szentesen A szentesi úszóviadalon viadalon 31 egyesület összesen 380 úszója állt rajthoz, köztük a NICS-HSÚVC 33 versenyzővel.
 
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői
Vásárhelyre is befutottak a Peace Run résztvevői Magyarország az idén huszadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő váltóba. A Peace Run (Békefutás) a világ legnagyobb váltófutása.
 
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát
Tűz helyett a szél és a víz adott munkát Faágak Szikáncsnál, a Csomorkányin, leszakadt lakásmennyezet  a Rapcsákon, víz által veszélyeztetett lakóház a Konti utcában. Dolgos éjszakája volt a tűzoltóknak.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.20.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."