BulvárIsmertté vált a strandzárlat elrendelésének oka

2018. június 29., péntek
 
Ismertté vált a strandzárlat elrendelésének oka

Továbbra is fennáll a fürdőzés felfüggesztése Mártélynál, a holt–tiszai szabadstrandon.A kékmoszatok (cianobaktériumok) által termelt méreganyagok veszélyesek lehetnek az emberekre, de akár halált is okozhatnak a háziállatok, főleg a kutyák esetében, ezért nem ajánlatos beleengedni a vízbe a holtághoz sétára kivitt kutyát.

 

 

 


 

Mint arról írtunk, a mártélyi holt-tiszai szabadstrand üzemeltetője, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. június 27-én tett bejelentést, hogy ismeretlen eredetű szennyeződést tapasztalt a természetes fürdőhelyen. A Holt-Tisza vízterében kékes-zöldes elszíneződés látható.

Tekintettel a rendkívüli eseményre, a CSMKH Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Hatósági Népegészségügyi Osztálya - megelőzéses intézkedésként - június 27-étől átmenetileg felfüggesztette a természetes fürdőhely üzemeltetését.

 

Megelőző intézkedésként a fürdési tilalom fennáll mindaddig, míg a laboratóriumi vizsgálatok nem igazolják, hogy a víz nem veszélyezteti a fürdőzők egészségét és megfelel a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló kormányrendelet előírásainak.

 

A helyszíni szemléken vízmintavételezésre is sor került. A vizsgálatokat bakteriológiai és kémiai paraméterekre végezték a CSMKH Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály akkreditált laboratóriumában. Az elvégzett vizsgálatok alapján a víz minősége kémiai szempontból megfelelő, nehéz fémek mennyisége minden esetben határérték alatti.

Az eredmény cianobaktériumok, vagyis kékalgák túlszaporodását igazolja. A holtágban azonosítható kékalgák túlszaporodása szélsőséges körülmények megjelenésére utal, amely lehet pl. növényi tápanyagok hiánya, vagy magasabb vízhőmérséklet. A kékalgáknak potenciálisan egészségkárosító hatása lehet vízi, szárazföldi élőlényekre és az emberi szervezetekre.

Június 28-án délben az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.


A CSMKH Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztálytól megtudtuk, hogy a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. megrendelésére idén június 5-én éppen a Mártélyi strandnál vettek mintát. Ennek eredménye alapján az Escherichia Coli baktériumból viszonylag magas értéket mértek, ami egyébként az elmúlt évekhez hasonló eredményt mutat .

 

Mint ismeretes, az általában az ételmérgezéssel összefüggésbe hozott E.coli baktérium szennyezett folyóvizekben is előfordulhat. Már egy kevés fertőzött víz lenyelésével is össze lehet szedni a baktériumot. A fertőzés hányást és hasmenést okoz. A szakértők a mellúszást javasolják, mert ezzel minimálisra csökkenthető a szájba kerülő víz mennyisége. Azonban - ahogy olvasható - a mostani strandzárlatnak nem ez az oka.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tisztelet az alapítóknak

Tisztelet az alapítóknak

A Vásárhelyi Őszi Tárlatok alapítóinak, Almási Gyula Béla, Kurucz D. István festőművészek...
Hivatalosan is befejeződött az építkezés

Hivatalosan is befejeződött az építkezés

A vásárhelyiek legnagyobb örömére már március 22-én elindulhatott a forgalom az elkerülőn. Arra az...
 

És ezt már olvasta?

Újabb szúnyogírtás lesz Vásárhelyen
Újabb szúnyogírtás lesz Vásárhelyen Idén már ötödik alkalommal segítenek a vásárhelyieket megszabadulni a szúnyogoktól. Kétszer az Önkormányzat finanszírozta, háromszor a Katasztrófavédelem.
 
Vásárhelyi nevezetességek a TV2-n
Vásárhelyi nevezetességek a TV2-n A stáb július 23-án járt Hódmezővásárhelyen. A helyi nevezetességeket Baranyai Antal segítségével ismerhetik meg.
 
Itt az új színházi évad a BFMK-ban
Itt az új színházi évad a BFMK-ban Színházi előadásokat két bérlet-sorozatban is kínálnak az ősszel kezdődő évadban. Újdonságként pedig a spirituális témák iránt érdeklődőknek ajánlanak előadássorozatot.
 
Jobblépés vagy ballépés
Jobblépés vagy ballépés Hamarosan táncra perdülhetnek az ápolók és a szociális munkások is, ugyanis Cser Ágnes Hódmezővásárhelyen új mozgalom indítását lengette be.
 
Rivaldafényben a nagyértékű tallérlelet
Rivaldafényben a nagyértékű tallérlelet A tengerparti fövenyen sokszor haszonnal kecsegtető foglalatosság a detektoros fémkeresés. Vásárhely határában ezzel a módszerrel nagy értékeket találtak. Képekkel.
 
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoport gyakorlatozott.
 
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt Nem volt elég a honosítással kapott kettős állampolgárság, magyar útlevelet is akart szerezni, egészen fifikás módon. Börtön lett a vége.