BulvárIsmertté vált a strandzárlat elrendelésének oka

2018. június 29., péntek
 
Ismertté vált a strandzárlat elrendelésének oka

Továbbra is fennáll a fürdőzés felfüggesztése Mártélynál, a holt–tiszai szabadstrandon.A kékmoszatok (cianobaktériumok) által termelt méreganyagok veszélyesek lehetnek az emberekre, de akár halált is okozhatnak a háziállatok, főleg a kutyák esetében, ezért nem ajánlatos beleengedni a vízbe a holtághoz sétára kivitt kutyát.

 

 

 


 

Mint arról írtunk, a mártélyi holt-tiszai szabadstrand üzemeltetője, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. június 27-én tett bejelentést, hogy ismeretlen eredetű szennyeződést tapasztalt a természetes fürdőhelyen. A Holt-Tisza vízterében kékes-zöldes elszíneződés látható.

Tekintettel a rendkívüli eseményre, a CSMKH Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Hatósági Népegészségügyi Osztálya - megelőzéses intézkedésként - június 27-étől átmenetileg felfüggesztette a természetes fürdőhely üzemeltetését.

 

Megelőző intézkedésként a fürdési tilalom fennáll mindaddig, míg a laboratóriumi vizsgálatok nem igazolják, hogy a víz nem veszélyezteti a fürdőzők egészségét és megfelel a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló kormányrendelet előírásainak.

 

A helyszíni szemléken vízmintavételezésre is sor került. A vizsgálatokat bakteriológiai és kémiai paraméterekre végezték a CSMKH Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály akkreditált laboratóriumában. Az elvégzett vizsgálatok alapján a víz minősége kémiai szempontból megfelelő, nehéz fémek mennyisége minden esetben határérték alatti.

Az eredmény cianobaktériumok, vagyis kékalgák túlszaporodását igazolja. A holtágban azonosítható kékalgák túlszaporodása szélsőséges körülmények megjelenésére utal, amely lehet pl. növényi tápanyagok hiánya, vagy magasabb vízhőmérséklet. A kékalgáknak potenciálisan egészségkárosító hatása lehet vízi, szárazföldi élőlényekre és az emberi szervezetekre.

Június 28-án délben az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.


A CSMKH Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztálytól megtudtuk, hogy a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. megrendelésére idén június 5-én éppen a Mártélyi strandnál vettek mintát. Ennek eredménye alapján az Escherichia Coli baktériumból viszonylag magas értéket mértek, ami egyébként az elmúlt évekhez hasonló eredményt mutat .

 

Mint ismeretes, az általában az ételmérgezéssel összefüggésbe hozott E.coli baktérium szennyezett folyóvizekben is előfordulhat. Már egy kevés fertőzött víz lenyelésével is össze lehet szedni a baktériumot. A fertőzés hányást és hasmenést okoz. A szakértők a mellúszást javasolják, mert ezzel minimálisra csökkenthető a szájba kerülő víz mennyisége. Azonban - ahogy olvasható - a mostani strandzárlatnak nem ez az oka.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tisztelet az alapítóknak

Tisztelet az alapítóknak

A Vásárhelyi Őszi Tárlatok alapítóinak, Almási Gyula Béla, Kurucz D. István festőművészek...
Hivatalosan is befejeződött az építkezés

Hivatalosan is befejeződött az építkezés

A vásárhelyiek legnagyobb örömére már március 22-én elindulhatott a forgalom az elkerülőn. Arra az...
 

És ezt már olvasta?

Együtt gondolkodás és alkotás
Együtt gondolkodás és alkotás A vásárhelyi Kerámia Szimpózium nyílt napján kiállítással emlékeztek meg Hódmezővásárhely és francia testvérvárosa, Vallauris fél évszázados együttműködéséről. Képekkel.
 
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli A fantasztikus salgótarjáni bajnoki rajtot követően szerdán Tiszaújvárosban az NB I/B -ben a koncentrált támadójáték és a nagyszerű küzdés eredményt hozott.
 
Múltidézés a háborús levelezőlapok által
Múltidézés a háborús levelezőlapok által A hódmezővásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna nagyapjának, Héjja Imre, és két bátyjának a levelezését mutatta be.
 
Változások várhatók 2020 után
Változások várhatók 2020 után Az Agrárkamara a gazdaságonként igényelhető támogatások összegének maximalizálását csak a területalapú alaptámogatásnál tartja elfogadhatónak.
 
CD készül a Református Ótemplomban
CD készül a Református Ótemplomban Készül a Helyőrségi Zenekar első CD-je, orgonaművész, operaénekes és a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola kórusa közreműködésével.
 
Színek és formák ritmusa az Őszi Tárlaton
Színek és formák ritmusa az Őszi Tárlaton A festmények a hagyományoknak megfelelően nagyobb számban szerepelnek, ám a plasztikák is magas minőséget képviselnek. Nyitás október 7-én. Képekkel.
 
Tó a Hódtóban - jól halad az építkezés
Tó a Hódtóban - jól halad az építkezés Szeptember 18-án Márki-Zay Péter polgármester és a kivitelező közösen tette le az épülő vásárhelyi pihenőpark időkapszuláját. Látványterv.