BulvárIsmertté vált a strandzárlat elrendelésének oka

2018. június 29., péntek
 
Ismertté vált a strandzárlat elrendelésének oka

Továbbra is fennáll a fürdőzés felfüggesztése Mártélynál, a holt–tiszai szabadstrandon.A kékmoszatok (cianobaktériumok) által termelt méreganyagok veszélyesek lehetnek az emberekre, de akár halált is okozhatnak a háziállatok, főleg a kutyák esetében, ezért nem ajánlatos beleengedni a vízbe a holtághoz sétára kivitt kutyát.

 

 

 


 

Mint arról írtunk, a mártélyi holt-tiszai szabadstrand üzemeltetője, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. június 27-én tett bejelentést, hogy ismeretlen eredetű szennyeződést tapasztalt a természetes fürdőhelyen. A Holt-Tisza vízterében kékes-zöldes elszíneződés látható.

Tekintettel a rendkívüli eseményre, a CSMKH Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Hatósági Népegészségügyi Osztálya - megelőzéses intézkedésként - június 27-étől átmenetileg felfüggesztette a természetes fürdőhely üzemeltetését.

 

Megelőző intézkedésként a fürdési tilalom fennáll mindaddig, míg a laboratóriumi vizsgálatok nem igazolják, hogy a víz nem veszélyezteti a fürdőzők egészségét és megfelel a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló kormányrendelet előírásainak.

 

A helyszíni szemléken vízmintavételezésre is sor került. A vizsgálatokat bakteriológiai és kémiai paraméterekre végezték a CSMKH Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály akkreditált laboratóriumában. Az elvégzett vizsgálatok alapján a víz minősége kémiai szempontból megfelelő, nehéz fémek mennyisége minden esetben határérték alatti.

Az eredmény cianobaktériumok, vagyis kékalgák túlszaporodását igazolja. A holtágban azonosítható kékalgák túlszaporodása szélsőséges körülmények megjelenésére utal, amely lehet pl. növényi tápanyagok hiánya, vagy magasabb vízhőmérséklet. A kékalgáknak potenciálisan egészségkárosító hatása lehet vízi, szárazföldi élőlényekre és az emberi szervezetekre.

Június 28-án délben az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.


A CSMKH Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztálytól megtudtuk, hogy a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. megrendelésére idén június 5-én éppen a Mártélyi strandnál vettek mintát. Ennek eredménye alapján az Escherichia Coli baktériumból viszonylag magas értéket mértek, ami egyébként az elmúlt évekhez hasonló eredményt mutat .

 

Mint ismeretes, az általában az ételmérgezéssel összefüggésbe hozott E.coli baktérium szennyezett folyóvizekben is előfordulhat. Már egy kevés fertőzött víz lenyelésével is össze lehet szedni a baktériumot. A fertőzés hányást és hasmenést okoz. A szakértők a mellúszást javasolják, mert ezzel minimálisra csökkenthető a szájba kerülő víz mennyisége. Azonban - ahogy olvasható - a mostani strandzárlatnak nem ez az oka.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tisztelet az alapítóknak

Tisztelet az alapítóknak

A Vásárhelyi Őszi Tárlatok alapítóinak, Almási Gyula Béla, Kurucz D. István festőművészek...
Hivatalosan is befejeződött az építkezés

Hivatalosan is befejeződött az építkezés

A vásárhelyiek legnagyobb örömére már március 22-én elindulhatott a forgalom az elkerülőn. Arra az...
 

És ezt már olvasta?

Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában A 2001 óta hagyománnyá vált egy olyan rendhagyó programsorozat az iskolában, ahol bemutatják tevékenységeik sokszínűségét.
 
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel Az NB I/B Zöld csoportjának 12. fordulóján a bajnokság két legjobb formában lévő csapata csapott össze egymással.
 
Bölcsödében lopott a mindszenti nő
Bölcsödében lopott a mindszenti nő Az intézmény igazgatójának feltűnt az idegen, rendőrt hívott. Az asszony ellen lopás vétsége miatt indult eljárás.
 
Két ügyben született döntés
Két ügyben született döntés Két személyiségi jogi pert is elvesztett a hódmezővásárhelyi polgármester a Szegedi Törvényszéken pénteken. Milliós pénzbüntetésekre ítélték Márki-Zay Pétert.
 
Vásárhelyi a legeredményesebb cég
Vásárhelyi a legeredményesebb cég A gazdasági szakemberek számára nem volt meglepetés, hogy a nagykereskedelmi cég 5 százalékkal növelte árbevételét a megelőző évhez képest.
 
Újabb 5 évet kapott a Rádió7
Újabb 5 évet kapott a Rádió7 Várható volt, hogy a hódmezővásárhelyi központú, de kisteleki és makói frekvenciával is rendelkező adó új tulajdonosai számára kedvező döntés születik.
 
Új fejlesztések a Németh László Városi Könyvtárban
Új fejlesztések a Németh László Városi Könyvtárban Vásárhely kulturális élete egyik bástyájának számító intézménye most egy igényesen kialakított oktatóteremmel, zeneszobával és számítógépekkel gazdagodott. Képekkel.