Kultúra, oktatásIdőutazás Vásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján

2018. június 20., szerda
 
Időutazás Vásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján

Hat helyszínen számos programmal várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján Hódmezővásárhelyen június 23-án, szombaton.

 

 

 

 

 

 

 

Idén a hagyományos múzeumi kiállítóhelyek kulturális kínálatához két szakrális helyszín, a szerb ortodox templom és a Szentháromság plébániatemplom is csatlakozott – mondta el sajtótájékoztatóján Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója, hozzátéve, hogy a múzeum mellett az Alföldi Galériában, az Emlékpontban és a népművészeti tájházban is várják a szombat esti programokra érkezőket.

 

Az Emlékpont a kiállításokhoz kapcsolódó tematikus tárlatvezetésekkel készül a Múzeumok Éjszakájára, itt az Emlékpont szimbolikájáról, az épülettel kapcsolatba kerülő emberről szóló épületbejárást tart a művészettel foglalkozó szakember, Cserjés Katalin irodalomtörténész.

 

Az Alföldi Galériában Zsila Sándor fotóművész tárlatát az alkotó vezetésével ismerhetik meg a látogatók, míg a Tornyai János Múzeumban és az épület előtt a középkor és a reneszánsz világába kerülhetünk vissza a Hód-tavi csatát azt est folyamán több alkalommal is megelevenítő Iloncsuk Szabadcsapat bemutatója jóvoltából. A múzeum előtti élménystandok kézműves foglalkozással várják a gyerekeket, de a helytörténeti gyűjteményben megtalálható, kevésbé ismert tárgyak másolatait, a csalikancsót és a tűzcsiholót is kipróbálhatják a látogatók, akik előadást hallhatnak a népi gyógyászatról és a régészek munkájáról – ismertette Terendi Viktória, a közgyűjtemény néprajzkutatója.

 

A helyszíneket egy játék is összeköti. Az egyes helyszíneken megoldott feladatok jutalmaként a tájházban a középkorban ismert játék, a facsiga replikáját vehetik át a feladatokat teljesítő résztvevők, s itt helyezhetik el a jövőnek szánt üzeneteiket abba az időkapszulába, amelyet a tájház udvarán helyeznek a földbe. A program a bátorságpróbaként, vagy a hagyomány szerint szerelmi varázslásként is értelmezhető tűzugrással ér véget a népi kiállítóhelyen.

 

A Múzeumok Éjszakájának hódmezővásárhelyi helyszínei 18 és 23 óra között várják a látogatókat, a rendezvény a tájházban éjfélkor ér véget. A tizennégy évnél fiatalabbak ingyenesen vehetnek részt a programokon, az idősebbek pedig a hatszáz forintos sétálójeggyel valamennyi helyszínt felkereshetik.

 

A részletes program pdf-ben letölthető ITT!

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Egymilliárdos különbséggel pályáztak

Egymilliárdos különbséggel pályáztak

Nem akadályozza a tram train folyamatban lévő építését, hogy a Szeged Rendező pályaudvaron a...
Hódmezővásárhelyen is bemutatkoznak a Magyar Állami Operaház együttesei

Hódmezővásárhelyen is bemutatkoznak a...

Igazi zenei csemegéket ígér az idei ősz a vásárhelyi zenekedvelők számára. Az Operaház...
 

És ezt már olvasta?

Újabb szúnyogírtás lesz Vásárhelyen
Újabb szúnyogírtás lesz Vásárhelyen Idén már ötödik alkalommal segítenek a vásárhelyieket megszabadulni a szúnyogoktól. Kétszer az Önkormányzat finanszírozta, háromszor a Katasztrófavédelem.
 
Vásárhelyi nevezetességek a TV2-n
Vásárhelyi nevezetességek a TV2-n A stáb július 23-án járt Hódmezővásárhelyen. A helyi nevezetességeket Baranyai Antal segítségével ismerhetik meg.
 
Itt az új színházi évad a BFMK-ban
Itt az új színházi évad a BFMK-ban Színházi előadásokat két bérlet-sorozatban is kínálnak az ősszel kezdődő évadban. Újdonságként pedig a spirituális témák iránt érdeklődőknek ajánlanak előadássorozatot.
 
Jobblépés vagy ballépés
Jobblépés vagy ballépés Hamarosan táncra perdülhetnek az ápolók és a szociális munkások is, ugyanis Cser Ágnes Hódmezővásárhelyen új mozgalom indítását lengette be.
 
Rivaldafényben a nagyértékű tallérlelet
Rivaldafényben a nagyértékű tallérlelet A tengerparti fövenyen sokszor haszonnal kecsegtető foglalatosság a detektoros fémkeresés. Vásárhely határában ezzel a módszerrel nagy értékeket találtak. Képekkel.
 
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoport gyakorlatozott.
 
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt Nem volt elég a honosítással kapott kettős állampolgárság, magyar útlevelet is akart szerezni, egészen fifikás módon. Börtön lett a vége.