Kultúra, oktatásIdőutazás Vásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján

2018. június 20., szerda
 
Időutazás Vásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján

Hat helyszínen számos programmal várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján Hódmezővásárhelyen június 23-án, szombaton.

 

 

 

 

 

 

 

Idén a hagyományos múzeumi kiállítóhelyek kulturális kínálatához két szakrális helyszín, a szerb ortodox templom és a Szentháromság plébániatemplom is csatlakozott – mondta el sajtótájékoztatóján Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója, hozzátéve, hogy a múzeum mellett az Alföldi Galériában, az Emlékpontban és a népművészeti tájházban is várják a szombat esti programokra érkezőket.

 

Az Emlékpont a kiállításokhoz kapcsolódó tematikus tárlatvezetésekkel készül a Múzeumok Éjszakájára, itt az Emlékpont szimbolikájáról, az épülettel kapcsolatba kerülő emberről szóló épületbejárást tart a művészettel foglalkozó szakember, Cserjés Katalin irodalomtörténész.

 

Az Alföldi Galériában Zsila Sándor fotóművész tárlatát az alkotó vezetésével ismerhetik meg a látogatók, míg a Tornyai János Múzeumban és az épület előtt a középkor és a reneszánsz világába kerülhetünk vissza a Hód-tavi csatát azt est folyamán több alkalommal is megelevenítő Iloncsuk Szabadcsapat bemutatója jóvoltából. A múzeum előtti élménystandok kézműves foglalkozással várják a gyerekeket, de a helytörténeti gyűjteményben megtalálható, kevésbé ismert tárgyak másolatait, a csalikancsót és a tűzcsiholót is kipróbálhatják a látogatók, akik előadást hallhatnak a népi gyógyászatról és a régészek munkájáról – ismertette Terendi Viktória, a közgyűjtemény néprajzkutatója.

 

A helyszíneket egy játék is összeköti. Az egyes helyszíneken megoldott feladatok jutalmaként a tájházban a középkorban ismert játék, a facsiga replikáját vehetik át a feladatokat teljesítő résztvevők, s itt helyezhetik el a jövőnek szánt üzeneteiket abba az időkapszulába, amelyet a tájház udvarán helyeznek a földbe. A program a bátorságpróbaként, vagy a hagyomány szerint szerelmi varázslásként is értelmezhető tűzugrással ér véget a népi kiállítóhelyen.

 

A Múzeumok Éjszakájának hódmezővásárhelyi helyszínei 18 és 23 óra között várják a látogatókat, a rendezvény a tájházban éjfélkor ér véget. A tizennégy évnél fiatalabbak ingyenesen vehetnek részt a programokon, az idősebbek pedig a hatszáz forintos sétálójeggyel valamennyi helyszínt felkereshetik.

 

A részletes program pdf-ben letölthető ITT!

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Egymilliárdos különbséggel pályáztak

Egymilliárdos különbséggel pályáztak

Nem akadályozza a tram train folyamatban lévő építését, hogy a Szeged Rendező pályaudvaron a...
Hódmezővásárhelyen is bemutatkoznak a Magyar Állami Operaház együttesei

Hódmezővásárhelyen is bemutatkoznak a...

Igazi zenei csemegéket ígér az idei ősz a vásárhelyi zenekedvelők számára. Az Operaház...
 

És ezt már olvasta?

Miért hagytuk, hogy így legyen? - A megszállás más megvilágításban
Miért hagytuk, hogy így legyen? - A megszállás más megvilágításban A magyar katonák két hónapig voltak csehszlovák területen. A sajtó a bevonulásról annak első napján csak egy szűkszavú, „mínuszos” hírben emlékezett meg. Képekkel.
 
90 éves Csende Lajos
90 éves Csende Lajos A háború alatt elvitték leventének, utána visszakerült Vásárhelyre. A helyi Közúttól ment nyugdíjba.
 
90 éves Somogyi Antal
90 éves Somogyi Antal Traktorosként kezdett dolgozni az Állami Gazdaságban. Itt ismerkedett meg feleségével, 1962-ben átköltöztek Hódmezővásárhelyre.
 
Együtt gondolkodás és alkotás
Együtt gondolkodás és alkotás A vásárhelyi Kerámia Szimpózium nyílt napján kiállítással emlékeztek meg Hódmezővásárhely és francia testvérvárosa, Vallauris fél évszázados együttműködéséről. Képekkel.
 
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli A fantasztikus salgótarjáni bajnoki rajtot követően szerdán Tiszaújvárosban az NB I/B -ben a koncentrált támadójáték és a nagyszerű küzdés eredményt hozott.
 
Múltidézés a háborús levelezőlapok által
Múltidézés a háborús levelezőlapok által A hódmezővásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna nagyapjának, Héjja Imre, és két bátyjának a levelezését mutatta be.
 
Változások várhatók 2020 után
Változások várhatók 2020 után Az Agrárkamara a gazdaságonként igényelhető támogatások összegének maximalizálását csak a területalapú alaptámogatásnál tartja elfogadhatónak.