Kultúra, oktatásIdőutazás Vásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján

2018. június 20., szerda
 
Időutazás Vásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján

Hat helyszínen számos programmal várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján Hódmezővásárhelyen június 23-án, szombaton.

 

 

 

 

 

 

 

Idén a hagyományos múzeumi kiállítóhelyek kulturális kínálatához két szakrális helyszín, a szerb ortodox templom és a Szentháromság plébániatemplom is csatlakozott – mondta el sajtótájékoztatóján Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója, hozzátéve, hogy a múzeum mellett az Alföldi Galériában, az Emlékpontban és a népművészeti tájházban is várják a szombat esti programokra érkezőket.

 

Az Emlékpont a kiállításokhoz kapcsolódó tematikus tárlatvezetésekkel készül a Múzeumok Éjszakájára, itt az Emlékpont szimbolikájáról, az épülettel kapcsolatba kerülő emberről szóló épületbejárást tart a művészettel foglalkozó szakember, Cserjés Katalin irodalomtörténész.

 

Az Alföldi Galériában Zsila Sándor fotóművész tárlatát az alkotó vezetésével ismerhetik meg a látogatók, míg a Tornyai János Múzeumban és az épület előtt a középkor és a reneszánsz világába kerülhetünk vissza a Hód-tavi csatát azt est folyamán több alkalommal is megelevenítő Iloncsuk Szabadcsapat bemutatója jóvoltából. A múzeum előtti élménystandok kézműves foglalkozással várják a gyerekeket, de a helytörténeti gyűjteményben megtalálható, kevésbé ismert tárgyak másolatait, a csalikancsót és a tűzcsiholót is kipróbálhatják a látogatók, akik előadást hallhatnak a népi gyógyászatról és a régészek munkájáról – ismertette Terendi Viktória, a közgyűjtemény néprajzkutatója.

 

A helyszíneket egy játék is összeköti. Az egyes helyszíneken megoldott feladatok jutalmaként a tájházban a középkorban ismert játék, a facsiga replikáját vehetik át a feladatokat teljesítő résztvevők, s itt helyezhetik el a jövőnek szánt üzeneteiket abba az időkapszulába, amelyet a tájház udvarán helyeznek a földbe. A program a bátorságpróbaként, vagy a hagyomány szerint szerelmi varázslásként is értelmezhető tűzugrással ér véget a népi kiállítóhelyen.

 

A Múzeumok Éjszakájának hódmezővásárhelyi helyszínei 18 és 23 óra között várják a látogatókat, a rendezvény a tájházban éjfélkor ér véget. A tizennégy évnél fiatalabbak ingyenesen vehetnek részt a programokon, az idősebbek pedig a hatszáz forintos sétálójeggyel valamennyi helyszínt felkereshetik.

 

A részletes program pdf-ben letölthető ITT!

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Egymilliárdos különbséggel pályáztak

Egymilliárdos különbséggel pályáztak

Nem akadályozza a tram train folyamatban lévő építését, hogy a Szeged Rendező pályaudvaron a...
Hódmezővásárhelyen is bemutatkoznak a Magyar Állami Operaház együttesei

Hódmezővásárhelyen is bemutatkoznak a...

Igazi zenei csemegéket ígér az idei ősz a vásárhelyi zenekedvelők számára. Az Operaház...
 

És ezt már olvasta?

Romániában gyakorlatoztak a Vásárhelyi Helyőrség katonái
Romániában gyakorlatoztak a Vásárhelyi Helyőrség katonái Már 20 éve gyakorlatoznak együtt a Magyar – Román Közös Békefenntartó Zászlóalj katonái. A gyakorlatok helyszínét a két ország felváltva biztosítja.
 
Megvan a Boxing Gym első nemzetközi aranyérme
Megvan a Boxing Gym első nemzetközi aranyérme A hétvégén Zágrábban a hat nemzet részvételével megrendezett tornán a vásárhelyi egyesület bokszolója magabiztosan nyerte a súlycsoportját.
 
A mérleg: 14 HSÚVC arany
A mérleg: 14 HSÚVC arany A november 17-én és 18-án rendezett országos bajnokság a Gyarmati Dezső Sportuszodában minden szempontból rekordot döntött.
 
A tabella élén a Kosársuli
A tabella élén a Kosársuli Valódi derbire készült a vásárhelyi csapat, hisz a mérkőzést megelőzően a vendéglátó a harmadik, míg a Kosársuli a második helyen állt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jótékonysági koncert az Ótemplomban
Jótékonysági koncert az Ótemplomban A mintegy félszáz tagú, sérült művészekből álló társulat a vásárhelyi születésű St. Martinnal lép fel a Református Ótemplomban.
 
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szereplő művészek negyede a fiatal alkotók közül került ki.