Kultúra, oktatásIdén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

2019. április 15., hétfő
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén immár 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 

 

 

 

 

 

A fesztivál szervezője a Szent-Györgyi Albert Agóra. A fesztiválon gyermek és ifjúsági néptánccsoportok mutatkoztak be, összesen közel ezer fiatal lépett színpadra.

Számos helyi és Csongrád megyei csoport mellett az ország legtávolabbi szegletéből és a határokon túlról is érkeztek a fesztiválprogramban bemutatkozó táncosok. A Vajdaságból magyarkanizsai, szabadkai, tornyosi és óbecsei csoportok mutatták be produkcióikat.

A bemutatókat péntek és vasárnap között, hat előadáscsokorba bontva a Szent-Györgyi Albert Agórában láthatta a közönség. Vasárnap 17 órától és 18.30-tól gálaelőadásokat rendeztek a Szegedi Nemzeti Színházban.

Az utóbbi évtizedben, szinte nem volt év, hogy hódmezővásárhelyi néptánccsoport ne kapott volna valamilyen rangos minősítést.

A Bálint Aliz és Gazsi László által vezetett hódmezővásárhelyi Classic AMI-Árendás Kiscsillag néptánccsoportja két koreográfiával indult a versenyen.

Idén is sikerrel szerepeltek a vásárhelyi csoportok. A Mesebeli Dél-Alföld című koreográfiájuk arany, a bajai Danubia AMI Sedergő néptánccsoporttal közös Györgyfalvi táncok című koreográfiájuk kiemelt arany minősítést kapott.

Mindkét produkcióval bekerültek a vasárnapi gálaműsorba, amit a Szegedi Nemzeti Színházban rendeztek. Az együttes művészeti vezetői különdíjban részesültek.

Szintén bekerült a gálaműsorba a BFMK ugyancsak arany minősítést szerzett Bóbita néptánccsoportja somogyi táncukkal. A Bóbita táncosait Majoros Gabriella és Vízhányó Dániel készítette fel.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Emlék-képek 4.

Emlék-képek 4.

Emlékek a város kulturális életéből. A Vásárhelyi Hírek...
Dömötör Mihály kereszt parafrázisai az Alföldi Galériában

Dömötör Mihály kereszt parafrázisai az...

A sajtó munkatársai megismerkedhettek a fotóművész félszáz alkotását bemutató - most...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megemlékezés és könyvbemutató
Megemlékezés és könyvbemutató A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékeztek a zsinagógában, majd a zsinagóga melleti kiállítóhelyen mutatták be Nagy Gyöngyi, zsidó katonák sorsát ismertető könyvét.
 
470 vásárhelyi mártír emléknapja
470 vásárhelyi mártír emléknapja 1944-ben június 16-án hurcolták el a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai napig is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja.
 
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban Három Kovácsra lehet büszke Vásárhely. Nem rokonok, de a vezetéknevük azonos, és az a közös bennük, hogy a Boxing Gym Vásárhely fiatal ökölvívói.
 
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében
Tűzgyújtási tilalom Csongrád Megyében Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.
 
Szűcs Róbert marad a felnőtt csapat vezetőedzője
Szűcs Róbert marad a felnőtt csapat vezetőedzője Az együttes a megyei I. osztályban folytathatja a küzdelmeket. A cél az lesz, hogy a helyi kötődésű és az utánpótlás tehetséges játékosai kapjanak lehetőséget.
 
Doktoranduszok az Emlékpontban
Doktoranduszok az Emlékpontban Az Emlékpontban negyedik alkalommal rendezték meg a PhD hallgatók és doktorjelöltek országos konferenciáját.