Kultúra, oktatásIdén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

2019. április 15., hétfő
 
Idén is voltak díjazott vásárhelyi néptánccsoportok

Az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden már hagyománnyá vált. Idén immár 29. alkalommal, április 12-14. között rendezték meg.

 

 

 

 

 

 

A fesztivál szervezője a Szent-Györgyi Albert Agóra. A fesztiválon gyermek és ifjúsági néptánccsoportok mutatkoztak be, összesen közel ezer fiatal lépett színpadra.

Számos helyi és Csongrád megyei csoport mellett az ország legtávolabbi szegletéből és a határokon túlról is érkeztek a fesztiválprogramban bemutatkozó táncosok. A Vajdaságból magyarkanizsai, szabadkai, tornyosi és óbecsei csoportok mutatták be produkcióikat.

A bemutatókat péntek és vasárnap között, hat előadáscsokorba bontva a Szent-Györgyi Albert Agórában láthatta a közönség. Vasárnap 17 órától és 18.30-tól gálaelőadásokat rendeztek a Szegedi Nemzeti Színházban.

Az utóbbi évtizedben, szinte nem volt év, hogy hódmezővásárhelyi néptánccsoport ne kapott volna valamilyen rangos minősítést.

A Bálint Aliz és Gazsi László által vezetett hódmezővásárhelyi Classic AMI-Árendás Kiscsillag néptánccsoportja két koreográfiával indult a versenyen.

Idén is sikerrel szerepeltek a vásárhelyi csoportok. A Mesebeli Dél-Alföld című koreográfiájuk arany, a bajai Danubia AMI Sedergő néptánccsoporttal közös Györgyfalvi táncok című koreográfiájuk kiemelt arany minősítést kapott.

Mindkét produkcióval bekerültek a vasárnapi gálaműsorba, amit a Szegedi Nemzeti Színházban rendeztek. Az együttes művészeti vezetői különdíjban részesültek.

Szintén bekerült a gálaműsorba a BFMK ugyancsak arany minősítést szerzett Bóbita néptánccsoportja somogyi táncukkal. A Bóbita táncosait Majoros Gabriella és Vízhányó Dániel készítette fel.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Emlék-képek 4.

Emlék-képek 4.

Emlékek a város kulturális életéből. A Vásárhelyi Hírek...
Dömötör Mihály kereszt parafrázisai az Alföldi Galériában

Dömötör Mihály kereszt parafrázisai az...

A sajtó munkatársai megismerkedhettek a fotóművész félszáz alkotását bemutató - most...
 

És ezt már olvasta?

A Jézus-ábrázolások története
A Jézus-ábrázolások története

Jézus, illetve Mária és József biztosan nem világos bőrű és szőke hajú európaiak voltak.

 
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye
Ennivaló receptjeink! - A szeszélyes április süteménye

Az időjárás szeszélyességét a hónap első két hetében is bizonyító áprilishoz egy finom sütemény receptjével csatlakozunk.

 
A romlást hozó ékszer
A romlást hozó ékszer A nő élete két év alatt tönkrement, csalánkiütései, hallucinációi és folyamatos rosszulléte elvitte a pénzét. Magyarországon is hozzá lehet jutni.
 
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny
Jubileumi Országos Francia Nyelvű Versmondó verseny A Magyar – Francia Baráti Társaság megalakulása óta szervezi a versenyt Dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona fáradhatatlan közreműködésével. Eredményekkel.
 
90 éves Szabó József Lajos
90 éves Szabó József Lajos A Hódmezővásárhelyi Mérleggyárban dolgozott, mint belső revizor. Innen ment 1989-ben nyugdíjba.
 
Pompás meccs, hatalmas győzelem
Pompás meccs, hatalmas győzelem Nemcsak a forduló, de talán az egész tavasz rangadójára készültek szombat délután a Balogh Imsiben, hiszen a bajnoki tabellát vezető Gyula csapata látogatott Vásárhelyre.
 
Néhány napig a tapsifüles a sztár - de aztán?
Néhány napig a tapsifüles a sztár - de aztán? A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete szerint csak akkor vegyünk nyulat húsvétra, ha hosszú távon szeretnénk elkötelezni magunkat.