Kultúra, oktatásHuszárok tisztelegnek a magyar honvédség százhetven éve előtt

2018. június 25., hétfő
 

Százhetven éve, hogy 1848 július 11-én Kossuth Lajos kérésére Pesten az országgyűlés képviselői kétszázezer újoncot és 42 millió forint azonnali hatályú hadihitelt szavaztak meg és ezzel hivatalosan is létrehozták a nemzet reguláris véderejét, a Honvédséget.

 

 

 

 

 

 

 

A 170. évforduló alkalmából Hódmezővásárhelyen, a Népművészeti Tájház mellett nagyszabású rendezvénnyel készülnek július 7-én a vásárhelyi és a szegedi hagyományőrző huszárok, valamint a házigazda Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.

 

A helyszínen hétfőn tartott sajtótájékoztatón Szalóki András hagyományőrző huszárőrnagy, a Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület titkára elmondta: céljuk a honvédség első hetven évének bemutatása. Az események sora a Kossuth téren kezdődik, ahol az egykori kormányzó szobrát és az első világháborús emlékművet is megkoszorúzzák a huszárok, akik a Gazdasági Egyesület Aranykalász Népdalkörének és az Árendás Néptáncegyüttesnek a tagjaival közösen a tájházhoz vonulnak, ahol toborzót tartanak. Itt nemcsak a tánc és az ének kap szerepet, hanem azt a folyamatot is bemutatják, hogyan fogadták fel a honvédeket, vették őket lajstromba és hogyan fizették ki őket.

 

A nap folyamán a gyerekek lerajzolhatják a huszárokat és a csatákat, készíthetnek fakardot és szüleikkel felkereshetik a régi huszárok és honvédek sátrainak másolatát. Ismertetik a huszárok és a honvédek egyenruháikat és fegyvereiket, a kardokat, pisztolyokat és puskákat, sőt a szegedi hagyományőrző huszárok jóvoltából egy korabeli ágyú rekonstrukciója is látható lesz, miközben látványossággal a honvédek alaki foglalkozása és a huszárok lovas bemutatója szolgál.

 

S hogy ne csak látható, de hallható élményekben is részesüljenek a látogatók, sortüzet adnak le a gyalogos katonák. A kor gasztronómiáját is megismerhetik majd az érdeklődők, hiszen a kitelepülő tábori konyha jóvoltából gulyáslevest és Kossuth-kiflit kóstolhatnak.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Harmadával csökkenhet az adósság

Harmadával csökkenhet az adósság

A Hódmezővásárhelynek 2011-2013 között folyósított támogatások elszámolási...

És megint kezdődik...!

És megint kezdődik...!

A Kormányhivatal által közölt adatok nem biztos hogy a valóságot tükrözik. Valószínű...
 

És ezt már olvasta?

Együtt gondolkodás és alkotás
Együtt gondolkodás és alkotás A vásárhelyi Kerámia Szimpózium nyílt napján kiállítással emlékeztek meg Hódmezővásárhely és francia testvérvárosa, Vallauris fél évszázados együttműködéséről. Képekkel.
 
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli A fantasztikus salgótarjáni bajnoki rajtot követően szerdán Tiszaújvárosban az NB I/B -ben a koncentrált támadójáték és a nagyszerű küzdés eredményt hozott.
 
Múltidézés a háborús levelezőlapok által
Múltidézés a háborús levelezőlapok által A hódmezővásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna nagyapjának, Héjja Imre, és két bátyjának a levelezését mutatta be.
 
Változások várhatók 2020 után
Változások várhatók 2020 után Az Agrárkamara a gazdaságonként igényelhető támogatások összegének maximalizálását csak a területalapú alaptámogatásnál tartja elfogadhatónak.
 
CD készül a Református Ótemplomban
CD készül a Református Ótemplomban Készül a Helyőrségi Zenekar első CD-je, orgonaművész, operaénekes és a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola kórusa közreműködésével.
 
Színek és formák ritmusa az Őszi Tárlaton
Színek és formák ritmusa az Őszi Tárlaton A festmények a hagyományoknak megfelelően nagyobb számban szerepelnek, ám a plasztikák is magas minőséget képviselnek. Nyitás október 7-én. Képekkel.
 
Tó a Hódtóban - jól halad az építkezés
Tó a Hódtóban - jól halad az építkezés Szeptember 18-án Márki-Zay Péter polgármester és a kivitelező közösen tette le az épülő vásárhelyi pihenőpark időkapszuláját. Látványterv.