Kultúra, oktatásHuszárok tisztelegnek a magyar honvédség százhetven éve előtt

2018. június 25., hétfő
 

Százhetven éve, hogy 1848 július 11-én Kossuth Lajos kérésére Pesten az országgyűlés képviselői kétszázezer újoncot és 42 millió forint azonnali hatályú hadihitelt szavaztak meg és ezzel hivatalosan is létrehozták a nemzet reguláris véderejét, a Honvédséget.

 

 

 

 

 

 

 

A 170. évforduló alkalmából Hódmezővásárhelyen, a Népművészeti Tájház mellett nagyszabású rendezvénnyel készülnek július 7-én a vásárhelyi és a szegedi hagyományőrző huszárok, valamint a házigazda Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.

 

A helyszínen hétfőn tartott sajtótájékoztatón Szalóki András hagyományőrző huszárőrnagy, a Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület titkára elmondta: céljuk a honvédség első hetven évének bemutatása. Az események sora a Kossuth téren kezdődik, ahol az egykori kormányzó szobrát és az első világháborús emlékművet is megkoszorúzzák a huszárok, akik a Gazdasági Egyesület Aranykalász Népdalkörének és az Árendás Néptáncegyüttesnek a tagjaival közösen a tájházhoz vonulnak, ahol toborzót tartanak. Itt nemcsak a tánc és az ének kap szerepet, hanem azt a folyamatot is bemutatják, hogyan fogadták fel a honvédeket, vették őket lajstromba és hogyan fizették ki őket.

 

A nap folyamán a gyerekek lerajzolhatják a huszárokat és a csatákat, készíthetnek fakardot és szüleikkel felkereshetik a régi huszárok és honvédek sátrainak másolatát. Ismertetik a huszárok és a honvédek egyenruháikat és fegyvereiket, a kardokat, pisztolyokat és puskákat, sőt a szegedi hagyományőrző huszárok jóvoltából egy korabeli ágyú rekonstrukciója is látható lesz, miközben látványossággal a honvédek alaki foglalkozása és a huszárok lovas bemutatója szolgál.

 

S hogy ne csak látható, de hallható élményekben is részesüljenek a látogatók, sortüzet adnak le a gyalogos katonák. A kor gasztronómiáját is megismerhetik majd az érdeklődők, hiszen a kitelepülő tábori konyha jóvoltából gulyáslevest és Kossuth-kiflit kóstolhatnak.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Harmadával csökkenhet az adósság

Harmadával csökkenhet az adósság

A Hódmezővásárhelynek 2011-2013 között folyósított támogatások elszámolási...

És megint kezdődik...!

És megint kezdődik...!

A Kormányhivatal által közölt adatok nem biztos hogy a valóságot tükrözik. Valószínű...
 

És ezt már olvasta?

Újabb szúnyogírtás lesz Vásárhelyen
Újabb szúnyogírtás lesz Vásárhelyen Idén már ötödik alkalommal segítenek a vásárhelyieket megszabadulni a szúnyogoktól. Kétszer az Önkormányzat finanszírozta, háromszor a Katasztrófavédelem.
 
Vásárhelyi nevezetességek a TV2-n
Vásárhelyi nevezetességek a TV2-n A stáb július 23-án járt Hódmezővásárhelyen. A helyi nevezetességeket Baranyai Antal segítségével ismerhetik meg.
 
Itt az új színházi évad a BFMK-ban
Itt az új színházi évad a BFMK-ban Színházi előadásokat két bérlet-sorozatban is kínálnak az ősszel kezdődő évadban. Újdonságként pedig a spirituális témák iránt érdeklődőknek ajánlanak előadássorozatot.
 
Jobblépés vagy ballépés
Jobblépés vagy ballépés Hamarosan táncra perdülhetnek az ápolók és a szociális munkások is, ugyanis Cser Ágnes Hódmezővásárhelyen új mozgalom indítását lengette be.
 
Rivaldafényben a nagyértékű tallérlelet
Rivaldafényben a nagyértékű tallérlelet A tengerparti fövenyen sokszor haszonnal kecsegtető foglalatosság a detektoros fémkeresés. Vásárhely határában ezzel a módszerrel nagy értékeket találtak. Képekkel.
 
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoport gyakorlatozott.
 
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt Nem volt elég a honosítással kapott kettős állampolgárság, magyar útlevelet is akart szerezni, egészen fifikás módon. Börtön lett a vége.