Kultúra, oktatásHuszárok tisztelegnek a magyar honvédség százhetven éve előtt

2018. június 25., hétfő
 

Százhetven éve, hogy 1848 július 11-én Kossuth Lajos kérésére Pesten az országgyűlés képviselői kétszázezer újoncot és 42 millió forint azonnali hatályú hadihitelt szavaztak meg és ezzel hivatalosan is létrehozták a nemzet reguláris véderejét, a Honvédséget.

 

 

 

 

 

 

 

A 170. évforduló alkalmából Hódmezővásárhelyen, a Népművészeti Tájház mellett nagyszabású rendezvénnyel készülnek július 7-én a vásárhelyi és a szegedi hagyományőrző huszárok, valamint a házigazda Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.

 

A helyszínen hétfőn tartott sajtótájékoztatón Szalóki András hagyományőrző huszárőrnagy, a Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület titkára elmondta: céljuk a honvédség első hetven évének bemutatása. Az események sora a Kossuth téren kezdődik, ahol az egykori kormányzó szobrát és az első világháborús emlékművet is megkoszorúzzák a huszárok, akik a Gazdasági Egyesület Aranykalász Népdalkörének és az Árendás Néptáncegyüttesnek a tagjaival közösen a tájházhoz vonulnak, ahol toborzót tartanak. Itt nemcsak a tánc és az ének kap szerepet, hanem azt a folyamatot is bemutatják, hogyan fogadták fel a honvédeket, vették őket lajstromba és hogyan fizették ki őket.

 

A nap folyamán a gyerekek lerajzolhatják a huszárokat és a csatákat, készíthetnek fakardot és szüleikkel felkereshetik a régi huszárok és honvédek sátrainak másolatát. Ismertetik a huszárok és a honvédek egyenruháikat és fegyvereiket, a kardokat, pisztolyokat és puskákat, sőt a szegedi hagyományőrző huszárok jóvoltából egy korabeli ágyú rekonstrukciója is látható lesz, miközben látványossággal a honvédek alaki foglalkozása és a huszárok lovas bemutatója szolgál.

 

S hogy ne csak látható, de hallható élményekben is részesüljenek a látogatók, sortüzet adnak le a gyalogos katonák. A kor gasztronómiáját is megismerhetik majd az érdeklődők, hiszen a kitelepülő tábori konyha jóvoltából gulyáslevest és Kossuth-kiflit kóstolhatnak.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Harmadával csökkenhet az adósság

Harmadával csökkenhet az adósság

A Hódmezővásárhelynek 2011-2013 között folyósított támogatások elszámolási...

És megint kezdődik...!

És megint kezdődik...!

A Kormányhivatal által közölt adatok nem biztos hogy a valóságot tükrözik. Valószínű...
 

És ezt már olvasta?

Romániában gyakorlatoztak a Vásárhelyi Helyőrség katonái
Romániában gyakorlatoztak a Vásárhelyi Helyőrség katonái Már 20 éve gyakorlatoznak együtt a Magyar – Román Közös Békefenntartó Zászlóalj katonái. A gyakorlatok helyszínét a két ország felváltva biztosítja.
 
Megvan a Boxing Gym első nemzetközi aranyérme
Megvan a Boxing Gym első nemzetközi aranyérme A hétvégén Zágrábban a hat nemzet részvételével megrendezett tornán a vásárhelyi egyesület bokszolója magabiztosan nyerte a súlycsoportját.
 
A mérleg: 14 HSÚVC arany
A mérleg: 14 HSÚVC arany A november 17-én és 18-án rendezett országos bajnokság a Gyarmati Dezső Sportuszodában minden szempontból rekordot döntött.
 
A tabella élén a Kosársuli
A tabella élén a Kosársuli Valódi derbire készült a vásárhelyi csapat, hisz a mérkőzést megelőzően a vendéglátó a harmadik, míg a Kosársuli a második helyen állt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jótékonysági koncert az Ótemplomban
Jótékonysági koncert az Ótemplomban A mintegy félszáz tagú, sérült művészekből álló társulat a vásárhelyi születésű St. Martinnal lép fel a Református Ótemplomban.
 
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói
Fókuszban a Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal alkotói A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton szereplő művészek negyede a fiatal alkotók közül került ki.