Kultúra, oktatásHúsz éves a Kerámia Szimpózium

2017. december 11., hétfő
 
Húsz éves a Kerámia Szimpózium

December 14-én nyílik és jövő év január 28-ig tekinthető meg a XX. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium ’Jubileum’ című beszámoló kiállítása.

 

 

 

 


Az 1997-ben alakult Vásárhelyi Kerámia Szimpózium évente egy alkalommal 5 hétre ad lehetőséget az alkotásra. 2017-ben a szimpóziumokat szervező Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány kurátorai úgy gondolták, hogy nem küldik szét a szokásos pályázati felhívást, hanem a korábban már a Kerámia Szimpóziumokon dolgozó keramikus művészeket visszahívják. Egy művész kivételével ez így is történt.

 

A 2017 év Szimpózium művészei: Antal András Ferenczy Noémi–díjas keramikusművész, Háber Szilvia Ferenczy Noémi–díjas keramikusművész,Kondor Edit DLA keramikusművész,Kun Éva Ferenczy Noémi–díjas keramikusművész,Kutak Adrienn (Sk) keramikusművész, Návay Sándor szobrászművész,Nemes Fekete Edit (Srb) keramikusművész,Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi–díjas érdemes művész, Roswitha Geyer (A) keramikusművész, Schrammel Imre Munkácsy– és Kossuth–díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze,Szőcs Andrea Éva DLA keramikusművész, Szvet Tamás szobrászművész, Tomay Kata keramikusművész.

 

Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi–díjas keramikusművész, Érdemes Művész,a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány és Egyesület elnöke irányításával a Hódmezővásárhelyi Kerámia Szimpózium alapítása, konzekvens évenkénti megrendezése és hírnevének terjesztése részben munkásságának köszönhető, valamint a vásárhelyi műhelyek üzemszerű lehetőségeinek a jó értelemben vett kihasználásának az alkotó munka javára.

 

2001-ben többekkel megalapították a Wartha Vince Alapítványt, és a Magyar Keramikusok Társasága képviseletében, illetve a város támogatásával, sorra partnerré tette az Alföldi Porcelán Edénygyár Rt.-t, az YMERIS-APTA Magyarország Tűzállóanyag-gyártó Kft.-t, a Szilikátipari és Művészeti Kerámiagyártó Kft.-t, a KERAM PACK-ot, és a Szimpóziumot töretlenül támogató, világhírű Villeroy&Boch Magyarország Kft.-t.

Ezzel a nyersanyag és égetéstechnikai háttérrel az általa szervezett művészhetek, műhelymunkák valóban a szabad kísérletezés és alkotás jegyében telnek, amelyek eredményét nemcsak Vásárhelyen, hanem Budapesten és az ország több városában kiállításokon tárják az érdeklődők elé.

A szimpóziumokon a két évtized alatt több száz művész – az eddigi hagyományok szerint – egy-egy művével gyarapítja a Kerámia Gyűjteményt.

 

A ’Jubileum’ című beszámoló kiállítása december 14-én, csütörtökön 16 órakor nyílik az Alföldi Galériában.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban

Szárítógép égett egy vásárhelyi családi...

December 10-én kigyulladt egy szárítógép, amit a város hivatásos egységei eloltottak. Két...
Még halálukban is összetartoznak

Még halálukban is összetartoznak

Vajon a sírban miért van egymás felé fordított fejjel a nő és a férfi? Szenzációs és...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Gólból hét, esőből nagyon sok esett
Gólból hét, esőből nagyon sok esett A régi vicc a Hódmezővásárhely - Szőreg meccs analógiájára is átfordítható: akkor kell focizni, amikor jól esik. Szombaton jól esett, a csapatok pedig fociztak is.
 
Nagyon értékes győzelem
Nagyon értékes győzelem A győri idegenbeli sikert követően szombaton este hazai pályán is győzni tudott a Vásárhelyi Kosársuli. A Honvéd ellen végig vezetve, 14 ponttal tudtak diadalmaskodni.
 
Gardenexpo: lazíts a zöldben!
Gardenexpo: lazíts a zöldben! Különleges magyar szabadalommal, a legfrissebb kültéri trendekkel és több ezer meseszép orchideával vár a Gardenexpo!
 
Baleset volt az algyői Tisza hídon
Baleset volt az algyői Tisza hídon A balesetben egy személy súlyos sérülést szenvedett. Az érintett útvonalon órákig teljes illetve részleges útlezárás volt érvényben.
 
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak Geszler Mária ötven éve kerámiaművészként alkot, pályájára nagy hatást gyakorolt Hódmezővásárhely. Március 15-én Kossuth-díjjal tüntették kia a Parlamentben. 
 
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter Aki az összefogás ellen dolgozik, az áruló, és elveszítik legitimációjukat az ellenzéki pártok, ha nem fognak össze.
 
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai Március 15-e alkalmából Hódmezővásárhely város Pro Urbe díjat adományozott Ambrus Sándornak, Dr. Dömötör Jánosnak és Szénási Jánosnak.