Kultúra, oktatásHúsz éves a Kerámia Szimpózium

2017. december 11., hétfő
 
Húsz éves a Kerámia Szimpózium

December 14-én nyílik és jövő év január 28-ig tekinthető meg a XX. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium ’Jubileum’ című beszámoló kiállítása.

 

 

 

 


Az 1997-ben alakult Vásárhelyi Kerámia Szimpózium évente egy alkalommal 5 hétre ad lehetőséget az alkotásra. 2017-ben a szimpóziumokat szervező Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány kurátorai úgy gondolták, hogy nem küldik szét a szokásos pályázati felhívást, hanem a korábban már a Kerámia Szimpóziumokon dolgozó keramikus művészeket visszahívják. Egy művész kivételével ez így is történt.

 

A 2017 év Szimpózium művészei: Antal András Ferenczy Noémi–díjas keramikusművész, Háber Szilvia Ferenczy Noémi–díjas keramikusművész,Kondor Edit DLA keramikusművész,Kun Éva Ferenczy Noémi–díjas keramikusművész,Kutak Adrienn (Sk) keramikusművész, Návay Sándor szobrászművész,Nemes Fekete Edit (Srb) keramikusművész,Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi–díjas érdemes művész, Roswitha Geyer (A) keramikusművész, Schrammel Imre Munkácsy– és Kossuth–díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze,Szőcs Andrea Éva DLA keramikusművész, Szvet Tamás szobrászművész, Tomay Kata keramikusművész.

 

Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi–díjas keramikusművész, Érdemes Művész,a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány és Egyesület elnöke irányításával a Hódmezővásárhelyi Kerámia Szimpózium alapítása, konzekvens évenkénti megrendezése és hírnevének terjesztése részben munkásságának köszönhető, valamint a vásárhelyi műhelyek üzemszerű lehetőségeinek a jó értelemben vett kihasználásának az alkotó munka javára.

 

2001-ben többekkel megalapították a Wartha Vince Alapítványt, és a Magyar Keramikusok Társasága képviseletében, illetve a város támogatásával, sorra partnerré tette az Alföldi Porcelán Edénygyár Rt.-t, az YMERIS-APTA Magyarország Tűzállóanyag-gyártó Kft.-t, a Szilikátipari és Művészeti Kerámiagyártó Kft.-t, a KERAM PACK-ot, és a Szimpóziumot töretlenül támogató, világhírű Villeroy&Boch Magyarország Kft.-t.

Ezzel a nyersanyag és égetéstechnikai háttérrel az általa szervezett művészhetek, műhelymunkák valóban a szabad kísérletezés és alkotás jegyében telnek, amelyek eredményét nemcsak Vásárhelyen, hanem Budapesten és az ország több városában kiállításokon tárják az érdeklődők elé.

A szimpóziumokon a két évtized alatt több száz művész – az eddigi hagyományok szerint – egy-egy művével gyarapítja a Kerámia Gyűjteményt.

 

A ’Jubileum’ című beszámoló kiállítása december 14-én, csütörtökön 16 órakor nyílik az Alföldi Galériában.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Szárítógép égett egy vásárhelyi családi házban

Szárítógép égett egy vásárhelyi családi...

December 10-én kigyulladt egy szárítógép, amit a város hivatásos egységei eloltottak. Két...
Még halálukban is összetartoznak

Még halálukban is összetartoznak

Vajon a sírban miért van egymás felé fordított fejjel a nő és a férfi? Szenzációs és...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A baloldali, a szociáldemokrata színeket akarja képviselni
 A baloldali, a szociáldemokrata színeket akarja képviselni Dr. Hernádi Gyula ismertette programját és reagált a helyi MSZP vezetőségének – a tagságból történő kizárására - tett javaslatra is.
 
Bejelentette - kizárják
Bejelentette - kizárják Január 15-én jelentette be Dr. Hernádi Gyula, a hódmezővásárhelyi MSZP tagja, hogy függetlenként indul az időközi polgármester-választáson.
 
Halálos baleset Algyőnél
Halálos baleset Algyőnél Egy Szeged felé tartó kamion eddig tisztázatlan körülmények közt elsodort egy kerékpárost január 15-én éjjel. Frissítve új információkkal! Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.2.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.2.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság
Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság Egyik nap tükörjég, másik nap köd, a harmadik nap hó, vagy éppen eső. Az időjárásra mindig felkészültnek kell lenni, hogy körültekintően és biztonságosan közlekedjenek az autósok, kerékpárosok, gyalogosok.
 
Egy legendás vizilabdázóról emlékeznek meg Vásárhelyen
Egy legendás vizilabdázóról emlékeznek meg Vásárhelyen Gyarmati Dezső, a Nemzet Sportolójára, vízilabdázóra, szakedzőre emlékeznek Hódmezővásárhelyen január 16-án. Felavatják domborművét.
 
A figyelem középpontjában a nehéz helyzetben élő állattartó családok
A figyelem középpontjában a nehéz helyzetben élő állattartó családok A fő cél az, hogy kevesebb legyen a kóbor állat, hiszen ha egy rászoruló család segítséget kap, akkor nem kell megválniuk kedvencüktől.