Kultúra, oktatásHódmezővásárhely labdarúgó sportjának története könyvben

2019. augusztus 30., péntek
 
Hódmezővásárhely labdarúgó sportjának története könyvben

Hiánypótló kötettel gazdagodik Hódmezővásárhely története, pontosabban sporttörténete. Földvári László és Földesi Gyula fotókkal gazdagon illusztrált könyvében közel 120 év futball-történetét dolgozta fel.

 

 

 

 

 

 

Ezt a könyvet nemcsak a sport szerelmesei, hanem még azok a lokálpatrióta vásárhelyiek is nagy kedvvel fogják forgatni, akitől távol áll a labdarúgás.

 

Földesi Gyula szerint a fotókon túl igyekeztek feltüntetni mindazok nevét, akik az 1800-as évek legvégétől a vásárhelyi futballsportot erősítették.

Mint a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a 2000-es évek elején döntötték el Földvári Lászlóval, hogy megírják Hódmezővásárhely labdarúgó sportjának történetét 1911-től napjainkig. A könyv leiratát elkészítették 2011 augusztusára. Akkor volt 100 éves a vásárhelyi futball. Sajnos megfelelő támogatás híján nem tudták nyomdába adni.

Közben szerzőtársa, Földvári László elhunyt, így rá maradt a könyv kiadásának intézése. Az eredeti tervekhez képest annyiban módosult a könyv, hogy a futballtörténetet kiegészítette 2019 februárjáig.

 

A szervezett sportélet nem 1911-ben, hanem jóval korábban, 1888. március 31-én kezdődött Hódmezővásárhelyen a Torna és Vívó Egylet (HTVE) megalakulásával. Ettől kezdve fellendült az egyesületek szerveződése, 1911. június 25-én „a munkások testi nevelésének kulturálása érdekében megalakult a munkás testedző egyesület” (HMTE).

Csapatokat szerveztek a szakmák képviselői, a helyi egyetemi hallgatók és diákok, a VAC, azaz a Vásárhelyi Atlétikai Club is sok mérkőzést játszott.

A Hódmezővásárhely labdarúgó sportjának története 1911-től napjainkig című könyv végeláthatatlanul sorolja (írja le) a csapatok nevét, azok tagjait, a futball szervezőit, segítőit, az eredményeket. Mindezt sok-sok fénykép teszi hitelessé játékosokról, sportpályákról, szurkolókról egyaránt.

 

A minden bizonnyal nagy érdeklődéssel kísért könyv premierje szeptember 6-án 17 órakor lesz a Németh László Városi Könyvtárban.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Elkezdik a Rárósi út felújítását

Elkezdik a Rárósi út felújítását

A kivitelezői szerződést a napokban írta alá Márki-Zay Péter polgármester és a pályáztatás során a munkálatot elnyerő cég, a Délút Kft. képviselője.
Boldog Gizella Díj 2019

Boldog Gizella Díj 2019

A több ezer hódmezővásárhelyi polgár szavazata alapján odaítélt, nettó egymillió forinttal járó elismerést újságíró és orvos kapta idén.
Ingyenes szűrővizsgálatok és egészségügyi tanácsadás egy helyen

Ingyenes szűrővizsgálatok és egészségügyi tanácsadás egy helyen

Vásárhelyen a családi szórakoztató programok mellett szűrések, tanácsadások, előadások, látványos sport és tánc produkciók. Sztárok! Kedvenc slágerét is kérheti bárki élőben a ClassFM hétvégi kívánságműsorában! A nap programja!
Fellélegezhetnek a horgászok, de nem teljesen

Fellélegezhetnek a horgászok, de nem teljesen

Vissza is lépett, meg nem is a Vidékfejlesztési Minisztérium a durva szigorításoktól. A kifogható méretkorlátozás minden horgászra és halászra vonatkozik, és még sok új szabály.
 

És ezt már olvasta?

Fontos dátumok 2020-ban
Fontos dátumok 2020-ban Tervezhető a jövő évi síelés, nyaralás, vagy egyéb program. Itt a 2020-as év ünnep- és munkaszüneti napok és tanítási szünetek listája.
 
Gyermekek Karácsonya idén is
Gyermekek Karácsonya idén is Évek óta hagyomány, hogy a polgármester felhívást tesz közzé, hogy a cégek, vállalkozások, magánszemélyek segítsék adományaikkal a Gyermekek Karácsonyát.
 
Ennivaló receptjeink - Pekándiós csokoládé cookie
Ennivaló receptjeink - Pekándiós csokoládé cookie Egy hétig lezárt dobozban eláll, lehet hogy utána is, „de valaki mindig megeszi”, így baromi nehéz rájönni mi a max. határidő az eltarthatóságában.
 
A halálos rongyláb tünet
A halálos rongyláb tünet A huzat hatására hullámzó hanghatás keletkezik, amely jelzi: beindult az izzás, az égés, amely során a hőmérséklet akár az ezer celsius fokot is elérheti.
 
Bizonytalan teremtő gondolkodás
Bizonytalan teremtő gondolkodás

Mi van akkor, amikor a teremtő vágy, teremtő gondolkodás sehogy se akar működni? A kisbaba-logika szerint ez azért van, mert nem sírtunk elég jól. Vagyis mi vagyunk a rosszak, hibásak, tehetetlenek – miközben mindenki más sikeres!

 
Gének határozzák meg, ki az édesszájú
Gének határozzák meg, ki az édesszájú Nem véletlen, hogy a kedves, szeretnivaló embereket gyakran az „édes” jelzővel illetjük és hogy a szerelmesek gyakran „Édesemnek” szólítják egymást.
 
Ivartalanítás állami pénzből
Ivartalanítás állami pénzből Az agrártárca támogatása keretében összesen húsz szervezet közel háromezer eb ivartalanításának a finanszírozását kezdi meg hamarosan.