Kultúra, oktatásHódmezővásárhely labdarúgó sportjának története könyvben

2019. augusztus 30., péntek
 
Hódmezővásárhely labdarúgó sportjának története könyvben

Hiánypótló kötettel gazdagodik Hódmezővásárhely története, pontosabban sporttörténete. Földvári László és Földesi Gyula fotókkal gazdagon illusztrált könyvében közel 120 év futball-történetét dolgozta fel.

 

 

 

 

 

 

Ezt a könyvet nemcsak a sport szerelmesei, hanem még azok a lokálpatrióta vásárhelyiek is nagy kedvvel fogják forgatni, akitől távol áll a labdarúgás.

 

Földesi Gyula szerint a fotókon túl igyekeztek feltüntetni mindazok nevét, akik az 1800-as évek legvégétől a vásárhelyi futballsportot erősítették.

Mint a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a 2000-es évek elején döntötték el Földvári Lászlóval, hogy megírják Hódmezővásárhely labdarúgó sportjának történetét 1911-től napjainkig. A könyv leiratát elkészítették 2011 augusztusára. Akkor volt 100 éves a vásárhelyi futball. Sajnos megfelelő támogatás híján nem tudták nyomdába adni.

Közben szerzőtársa, Földvári László elhunyt, így rá maradt a könyv kiadásának intézése. Az eredeti tervekhez képest annyiban módosult a könyv, hogy a futballtörténetet kiegészítette 2019 februárjáig.

 

A szervezett sportélet nem 1911-ben, hanem jóval korábban, 1888. március 31-én kezdődött Hódmezővásárhelyen a Torna és Vívó Egylet (HTVE) megalakulásával. Ettől kezdve fellendült az egyesületek szerveződése, 1911. június 25-én „a munkások testi nevelésének kulturálása érdekében megalakult a munkás testedző egyesület” (HMTE).

Csapatokat szerveztek a szakmák képviselői, a helyi egyetemi hallgatók és diákok, a VAC, azaz a Vásárhelyi Atlétikai Club is sok mérkőzést játszott.

A Hódmezővásárhely labdarúgó sportjának története 1911-től napjainkig című könyv végeláthatatlanul sorolja (írja le) a csapatok nevét, azok tagjait, a futball szervezőit, segítőit, az eredményeket. Mindezt sok-sok fénykép teszi hitelessé játékosokról, sportpályákról, szurkolókról egyaránt.

 

A minden bizonnyal nagy érdeklődéssel kísért könyv premierje szeptember 6-án 17 órakor lesz a Németh László Városi Könyvtárban.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Elkezdik a Rárósi út felújítását

Elkezdik a Rárósi út felújítását

A kivitelezői szerződést a napokban írta alá Márki-Zay Péter polgármester és a...
Boldog Gizella Díj 2019

Boldog Gizella Díj 2019

A több ezer hódmezővásárhelyi polgár szavazata alapján odaítélt, nettó egymillió...
 

És ezt már olvasta?

Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel
Testvérvárosok Kupája két dobogós helyezéssel A Testvárosok Kupáján jártak a Boxing Gym Hódmezővásárhely öklözői. Az ökölvívók szokásos seregszemléjéről egy ezüsttel és egy bronzzal térhettek haza.
 
Győzelemmel indult a szezon
Győzelemmel indult a szezon A HLKC hazai pályán mutatkozott be a KSZSE elleni megyei derbin. Török vezérletével szerencsére jól bírták a hajrát, ami meghozta a győzelmet.
 
Ismerd meg a mezőgazdaság high-tech arcát
Ismerd meg a mezőgazdaság high-tech arcát A legújabb agrárkütyük, high-tech eszközök, robotok. A Gregus Máté Mezőgazdasági szakképzőben folytatódik a Hello Modern Agrárium programsorozat.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.37.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Őszi hálóing paletta
Őszi hálóing paletta

Szuper megoldás például egy hosszú ujjú pamut verzió, a kényelem és az esztétikum kedvéért tág V nyakkivágással.

 
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa
A D-vitamin-hiány fele sem tréfa Évek óta a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére. A pótlásra szeptember második felétől már mindenképpen szükség van.
 
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal
Többmilliós bírságot kapott a vásárhelyi polgármesteri hivatal Elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalt. A polgármester közleményben reagált a hírre. Frissítve a HVSZ Zrt. közleményével!