Kultúra, oktatásHegedűs Endre koncert a BFMK-ban

2017. április 26., szerda
 
Hegedűs Endre koncert a BFMK-ban

Chopin-nek, a zongora poétájának legihletettebb tolmácsolója, a hódmezővásárhelyi születésű Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, Hegedűs Endre ad koncertet április 26-án 18 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

 

Fotó: VH

 

 

 

„Nagy példaképem, Liszt Ferenc nyomában igyekszem lépkedni életemmel, zenémmel, emberi tartását, humánumát, határtalan segítőkészségét is csodálva” – fogalmazta meg hitvallását szülővárosának a többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntetett kiváló pianista, Hegedűs Endre.

 

Hegedűs Endre Hódmezővásárhelyen született, de már 38 éve Budafokon él, felesége odavalósi. Szülővárosához is húz még a szíve, gyakran hazajár - mondta. Mindkét városban talán legfontosabbnak a gyerekeknek, fiataloknak való koncertezést tartja. "Értékeket szeretnék továbbra is közvetíteni, és itt a közvetítésen van a hangsúly" - fogalmazott.

 

Természetesen Chopin műveket játszik újabb vásárhelyi fellépésén is, mint azt a Vásárhelyi Híreknek a városba érkezésekor mondta: "Annak a zenének a szépségét akarom megmutatni, amely a lelket megnyílásra készteti, örömet, élményt és energiát ad neki."

Mégpedig azon a hangszeren, amelyet ő választott ki.

(Mint emlékezetes a Szerencsjáték Zrt. 30 milliójából, illetve a vásárhelyiek adakozásából egy Steinway & Sons – méretében is a legnagyobb - a világ legjobb zongorájának tartott D–274 típusú hangszert szemelték ki a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ számára, és a zongoraművészt kérték fel egy hamburgi utazásra, hogy a Steinway & Sons európai manufaktúrájában készült zongorák közül válasszon.)  

Az esten többek között felcsendül Schumann: Adagio és Allegro című műve, melyet Vágó János kürtművésszel közösen ad elő.

 

Mint minden évben idén is tart feleségével mesterkurzust, április 27-én és 28-án délelőtt és délután Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin több mint 30 péczelys tanítványt avat be a a hangszerek királynőjének művészetébe.

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Kamerán keresztül - női szemmel

Kamerán keresztül - női szemmel

Till Aranka fényképészről tart előadást - Vásárhely jeleseiről és közéleti szereplőiről...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság Hódmezővásárhelyen
Úszó Ifjúsági Országos Bajnokság Hódmezővásárhelyen Hódmezővásárhely ad otthont a 89. Ifjúsági Országos Bajnokságnak május 24-től 27-ig a Gyarmati Dezső Sportuszodában.
 
Ludas Matyi - gyerekekre hangolva
Ludas Matyi - gyerekekre hangolva A nagysikerű Bon Bon Matiné gyerekelőadás ezúttal Ludas Matyi, a furfangos libapásztor történetét zenei feldolgozásban kelti életre a BFMK színpadán.
 
Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Bessenyeiben
Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok a Bessenyeiben Három napon át előadások, tucatnyi fantasztikus magyar és külföldi filmalkotás, amelyek Földünk csodáit, értékeit mutatják be és hívják fel a figyelmet a védelmükre.
 
A szeretet arcai az Emlékpontban
A szeretet arcai az Emlékpontban A Manilában embert próbáló körülmények között szolgálatot teljesítő katolikus nővérek munkáját megörökítő film operatőre vásárhelyi származású. Képekkel!
 
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről
Gyermekvállalásról, bevándorlókról, Székkutas páratlan fejlődéséről Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter május 23-án este lakossági fórumot tartott Székkutason.    
 
Veszély a magasból
Veszély a magasból Hódmezővásárhelyen a gyalogosokat veszélyeztette egy törött erkélykorlát üveg, amely egy negyedik emeleti erkélyről lógott le a Lehel utcában.
 
A Holló utcából a Nap felé
A Holló utcából a Nap felé A vásárhelyi származású csillagász egykori iskolájában, a Varga Tamásban diákoknak tartott vetítéses előadást. Képekkel!