Kultúra, oktatásHegedűs Endre koncert a BFMK-ban

2017. április 26., szerda
 
Hegedűs Endre koncert a BFMK-ban

Chopin-nek, a zongora poétájának legihletettebb tolmácsolója, a hódmezővásárhelyi születésű Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, Hegedűs Endre ad koncertet április 26-án 18 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

 

Fotó: VH

 

 

 

„Nagy példaképem, Liszt Ferenc nyomában igyekszem lépkedni életemmel, zenémmel, emberi tartását, humánumát, határtalan segítőkészségét is csodálva” – fogalmazta meg hitvallását szülővárosának a többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntetett kiváló pianista, Hegedűs Endre.

 

Hegedűs Endre Hódmezővásárhelyen született, de már 38 éve Budafokon él, felesége odavalósi. Szülővárosához is húz még a szíve, gyakran hazajár - mondta. Mindkét városban talán legfontosabbnak a gyerekeknek, fiataloknak való koncertezést tartja. "Értékeket szeretnék továbbra is közvetíteni, és itt a közvetítésen van a hangsúly" - fogalmazott.

 

Természetesen Chopin műveket játszik újabb vásárhelyi fellépésén is, mint azt a Vásárhelyi Híreknek a városba érkezésekor mondta: "Annak a zenének a szépségét akarom megmutatni, amely a lelket megnyílásra készteti, örömet, élményt és energiát ad neki."

Mégpedig azon a hangszeren, amelyet ő választott ki.

(Mint emlékezetes a Szerencsjáték Zrt. 30 milliójából, illetve a vásárhelyiek adakozásából egy Steinway & Sons – méretében is a legnagyobb - a világ legjobb zongorájának tartott D–274 típusú hangszert szemelték ki a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ számára, és a zongoraművészt kérték fel egy hamburgi utazásra, hogy a Steinway & Sons európai manufaktúrájában készült zongorák közül válasszon.)  

Az esten többek között felcsendül Schumann: Adagio és Allegro című műve, melyet Vágó János kürtművésszel közösen ad elő.

 

Mint minden évben idén is tart feleségével mesterkurzust, április 27-én és 28-án délelőtt és délután Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin több mint 30 péczelys tanítványt avat be a a hangszerek királynőjének művészetébe.

 
 
B.Sz.Z.
 

Olvassa el ezt is!

Kamerán keresztül - női szemmel

Kamerán keresztül - női szemmel

Till Aranka fényképészről tart előadást - Vásárhely jeleseiről és közéleti szereplőiről...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Nemzetmentő, nemzetébredést sugalló szabadságharc volt
Nemzetmentő, nemzetébredést sugalló szabadságharc volt A magyar történelmet évszázadokon át végigkísérte a szabadságvágy, a hazaszeretet, ami biztató a jövőre nézve - mondta Vásárhelyen Boross Péter korábbi miniszterelnök. 
 
Megvan a szezon első gőzelme
Megvan a szezon első gőzelme Sokat kellett rá várni, de meglett a Hódmezővásárhelyi FC első szezonbeli győzelme. A Szekszárd vendéglátójaként, Faggyas Milán góljaival győztek.
 
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok A HLKC-nak az eltúlzott arányú orosházi veresége után az NBI/B 6. fordulójában egyértelmű a cél volt a KSZSE ellen kiköszörülni a csorbát.
 
Az első világháborúban hősi halált halt katonák sírjait újították fel
Az első világháborúban hősi halált halt katonák sírjait újították fel Az evangélikus, a római katolikus és a görög keleti temetőben 66 hősi halált halt katona sírhelyét újították fel.
 
Átadták a Tornyai-plakettet
Átadták a Tornyai-plakettet Keserü Ilona festőművész kapta a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet pénteken a vásárhelyi önkormányzat közgyűlésén adtak át..
 
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat Október 20-án Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlésén vette át Keserü Ilona festőművész a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.
 
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem A vásárhelyi tanácskozás előtt az Emlékpont galériájában megnyitották Czingel Szilvia Szerelem papírrepülőn című kiállítását. Képekkel!