Kultúra, oktatásGórcső alatt a kormányzóné élete

2018. szeptember 11., kedd
 

Asszonyok a Horthy-korszakban címmel indított előadássorozatot a hódmezővásárhelyi Emlékpont, amelyben Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze a két világháború közötti időszak közélete női szereplőinek sorsát és szerepvállalását mutatja be.

 

 

 

 

 

 

A keddi nyitóelőadáson Horthy Miklósné Purgly Magdolna, a „Legelső Magyar Asszony" történetét ismerhették meg az érdeklődők.

 

A nemesi családból származó Purgly Magdolna 1900 januárjában egy miskolci farsangi bálon ismerte meg az akkor sorhajóhadnagy Horthy Miklóst, s a fiatal katonatiszt a következő évben már egy velencei kiránduláson kalauzolta Magdolnát és nővérét. A fiatalok 1901. július 22-én Aradon kötöttek házasságot, s az adriai Pulában telepedtek le, ahol megszületett négy gyermekük is.

 

Horthy Miklós a társasági élet központja volt, népszerűségét katonai tevékenysége mellett a sportban elért eredményei is megalapozták. A család 1908-ban Konstantinápolyba költözött, ahol Horthyt az ott állomásozó Taurus cirkáló parancsnokának nevezték ki. Rá egy évre Ferenc József császár szárnysegédjének hívta Magdolna férjét, aki családjával Bécsbe költözött. Horthy katonai nyugállományba vonulását követően Károlyi Gyula ellenforradalmi kormányában hadügyminiszteri posztot vállalt, s ezalatt a család Kenderesen, a Horthy-kastélyban élt. A román megszállás miatt 1919-ben a feleség a gyerekekkel Debrecenbe, majd Budapestre menekült, majd a család Siófokra költözött.

 

Horthy Miklós 1919. november 16-án vonult be a magyar fővárosba, ahol 1920. március 1-jén választották kormányzóvá. Bár a család otthona a Budai Vár lett, de kormányzóné – akinek ekkortól kijárt a főméltóságú asszony megszólítás – jobban érezte magát a gödöllői kastélyban, vagy Kenderesen, a családi kúriában.

Horthy Miklós felesége eleinte távol tartotta magát a nyilvánosságtól, ám később jótékonysági akciók szervezésében a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségének és más karitatív szervezetek fővédnökeként vett részt.

 

Szerveztek gyűjtést a háborúban megsebesült katonák, a hősi halottak családtagjai és az árván maradt gyermekek részére, de számíthattak az adakozók segítségére a gazdasági világválság során munkájukat elvesztett emberek is. Az asszonyok munkába állását szövőtanfolyamok szervezésével segítették, amellyel a háziipar megerősödését is szolgálták. Segítségével a munkaképtelen idősek számára létesültek napközi otthonok, menhelyek a hajléktalanoknak, de az egyetemi hallgatóknak is hoztak létre kollégiumokat a fővárosban.

 

Horthy Miklósné a Budapesten megrendezett XXIV. Eucharisztikus Világkongresszus fővédnöki tisztét is ellátta, amelynek emlékét a fővárosi bazilika egyik domborműve őrzi, megörökítve őt Eugenio Pacelli bíborossal, a későbbi XII. Piusz pápával.

 

A kormányzó felesége mindig is féltette családját, s a sors kemény megpróbáltatások elé is állította. Négy gyermeke közül hármat elveszített, s 1944-ben került élete legnagyobb megpróbáltatása elé: Adolf Hitler parancsára megmaradt fiát fogságba ejtették, majd a családot Németországba internálták.

 

Nagy Gyöngyi előadásában kifejtette: Horthy Miklósné Purgly Magdolna példa lehet a mai fiatalok számára, mint feleség, mint anya, s egyben mint a keresztény értékek szerinti életet élő, gondoskodó asszony is.

 

Az Asszonyok a Horthy-korszakban című sorozat előadásaira minden hónap második keddjén kerül sor, október 9-én 11 órától Horthy Miklós menyének, a kormányzó-helyettes Horthy István felesége, Edelsheim-Gyulai Ilona életét és tevékenységét ismerhetik meg az érdeklődők.

 

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Középiskolás alkotók tárlata a Bessenyeiben

Középiskolás alkotók tárlata a Bessenyeiben

A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium két diákjának fotóiból és...
Száz évvel ezelőtti sorsokat tesz átélhetővé az Emlékpont kiállítása

Száz évvel ezelőtti sorsokat tesz...

Megnyílt a hódmezővásárhelyi Emlékpontban az Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig....

 

És ezt már olvasta?

Konferencia a Hunyadiak koráról
Konferencia a Hunyadiak koráról Az Országházban rendeztek konferenciát a Hunyadiaktól napjainkig címmel. Miklós Péter is tartott előadást.
 
Átadták az új makói levéltárat
Átadták az új makói levéltárat A jövőben Makó és a környező 16 település iratanyaga mellett az egykori Csanád vármegye dokumentumait is az új épületegyüttesben helyezik majd el.
 
Két lopás két tettenérés
Két lopás két tettenérés A nyomozók előállítottak egy mindszenti fiatalt, aki gyermekkorú társával két nap alatt több alkalommal is lopni indult Hódmezővásárhelyen és Mindszenten.
 
Itt a csendes gyilkos szezonja
Itt a csendes gyilkos szezonja Rosszullétre panaszkodott egy férfi kedden este,  A tűzoltók mérőműszerei kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét a ház helyiségeiben. Néhány fontos tudnivaló.
 
Jöhet a középdöntő
Jöhet a középdöntő Több száz versenyző közül válogatták be a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület vezetőedzőjét a Tv2 Ninja Warrior műsorába.
 
Motoros a baleset áldozata
Motoros a baleset áldozata Életét vesztette az a motoros, aki egy kamionnal ütközött a 47-es főút és a Rárósi út kereszteződésében.
 
Győzelem Csorvás ellen
Győzelem Csorvás ellen A vásárhelyi kézilabdás lányok továbbra is hibátlan mérleggel állnak a tabella Gyula mögött a második helyen, 14 ponttal.