Kultúra, oktatásGórcső alatt a kormányzóné élete

2018. szeptember 11., kedd
 

Asszonyok a Horthy-korszakban címmel indított előadássorozatot a hódmezővásárhelyi Emlékpont, amelyben Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze a két világháború közötti időszak közélete női szereplőinek sorsát és szerepvállalását mutatja be.

 

 

 

 

 

 

A keddi nyitóelőadáson Horthy Miklósné Purgly Magdolna, a „Legelső Magyar Asszony" történetét ismerhették meg az érdeklődők.

 

A nemesi családból származó Purgly Magdolna 1900 januárjában egy miskolci farsangi bálon ismerte meg az akkor sorhajóhadnagy Horthy Miklóst, s a fiatal katonatiszt a következő évben már egy velencei kiránduláson kalauzolta Magdolnát és nővérét. A fiatalok 1901. július 22-én Aradon kötöttek házasságot, s az adriai Pulában telepedtek le, ahol megszületett négy gyermekük is.

 

Horthy Miklós a társasági élet központja volt, népszerűségét katonai tevékenysége mellett a sportban elért eredményei is megalapozták. A család 1908-ban Konstantinápolyba költözött, ahol Horthyt az ott állomásozó Taurus cirkáló parancsnokának nevezték ki. Rá egy évre Ferenc József császár szárnysegédjének hívta Magdolna férjét, aki családjával Bécsbe költözött. Horthy katonai nyugállományba vonulását követően Károlyi Gyula ellenforradalmi kormányában hadügyminiszteri posztot vállalt, s ezalatt a család Kenderesen, a Horthy-kastélyban élt. A román megszállás miatt 1919-ben a feleség a gyerekekkel Debrecenbe, majd Budapestre menekült, majd a család Siófokra költözött.

 

Horthy Miklós 1919. november 16-án vonult be a magyar fővárosba, ahol 1920. március 1-jén választották kormányzóvá. Bár a család otthona a Budai Vár lett, de kormányzóné – akinek ekkortól kijárt a főméltóságú asszony megszólítás – jobban érezte magát a gödöllői kastélyban, vagy Kenderesen, a családi kúriában.

Horthy Miklós felesége eleinte távol tartotta magát a nyilvánosságtól, ám később jótékonysági akciók szervezésében a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségének és más karitatív szervezetek fővédnökeként vett részt.

 

Szerveztek gyűjtést a háborúban megsebesült katonák, a hősi halottak családtagjai és az árván maradt gyermekek részére, de számíthattak az adakozók segítségére a gazdasági világválság során munkájukat elvesztett emberek is. Az asszonyok munkába állását szövőtanfolyamok szervezésével segítették, amellyel a háziipar megerősödését is szolgálták. Segítségével a munkaképtelen idősek számára létesültek napközi otthonok, menhelyek a hajléktalanoknak, de az egyetemi hallgatóknak is hoztak létre kollégiumokat a fővárosban.

 

Horthy Miklósné a Budapesten megrendezett XXIV. Eucharisztikus Világkongresszus fővédnöki tisztét is ellátta, amelynek emlékét a fővárosi bazilika egyik domborműve őrzi, megörökítve őt Eugenio Pacelli bíborossal, a későbbi XII. Piusz pápával.

 

A kormányzó felesége mindig is féltette családját, s a sors kemény megpróbáltatások elé is állította. Négy gyermeke közül hármat elveszített, s 1944-ben került élete legnagyobb megpróbáltatása elé: Adolf Hitler parancsára megmaradt fiát fogságba ejtették, majd a családot Németországba internálták.

 

Nagy Gyöngyi előadásában kifejtette: Horthy Miklósné Purgly Magdolna példa lehet a mai fiatalok számára, mint feleség, mint anya, s egyben mint a keresztény értékek szerinti életet élő, gondoskodó asszony is.

 

Az Asszonyok a Horthy-korszakban című sorozat előadásaira minden hónap második keddjén kerül sor, október 9-én 11 órától Horthy Miklós menyének, a kormányzó-helyettes Horthy István felesége, Edelsheim-Gyulai Ilona életét és tevékenységét ismerhetik meg az érdeklődők.

 

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Középiskolás alkotók tárlata a Bessenyeiben

Középiskolás alkotók tárlata a Bessenyeiben

A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium két diákjának fotóiból és...
Száz évvel ezelőtti sorsokat tesz átélhetővé az Emlékpont kiállítása

Száz évvel ezelőtti sorsokat tesz...

Megnyílt a hódmezővásárhelyi Emlékpontban az Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig....

 

És ezt már olvasta?

Lendületben a vásárhelyi Kosársuli
Lendületben a vásárhelyi Kosársuli A fantasztikus salgótarjáni bajnoki rajtot követően szerdán Tiszaújvárosban az NB I/B -ben a koncentrált támadójáték és a nagyszerű küzdés eredményt hozott.
 
Múltidézés a háborús levelezőlapok által
Múltidézés a háborús levelezőlapok által A hódmezővásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna nagyapjának, Héjja Imre, és két bátyjának a levelezését mutatta be.
 
Változások várhatók 2020 után
Változások várhatók 2020 után Az Agrárkamara a gazdaságonként igényelhető támogatások összegének maximalizálását csak a területalapú alaptámogatásnál tartja elfogadhatónak.
 
CD készül a Református Ótemplomban
CD készül a Református Ótemplomban Készül a Helyőrségi Zenekar első CD-je, orgonaművész, operaénekes és a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola kórusa közreműködésével.
 
Színek és formák ritmusa az Őszi Tárlaton
Színek és formák ritmusa az Őszi Tárlaton A festmények a hagyományoknak megfelelően nagyobb számban szerepelnek, ám a plasztikák is magas minőséget képviselnek. Nyitás október 7-én. Képekkel.
 
Tó a Hódtóban - jól halad az építkezés
Tó a Hódtóban - jól halad az építkezés Szeptember 18-án Márki-Zay Péter polgármester és a kivitelező közösen tette le az épülő vásárhelyi pihenőpark időkapszuláját. Látványterv.
 
Évezredes üzenetek az ember bőrén
Évezredes üzenetek az ember bőrén Megdöbbentő érdekességeket árul el a Határtalan Régészet frissen megjelent, őszi lapszáma a tetoválás történetéről, régészeti oldaláról.