Kultúra, oktatásFotók és slam poetry

2018. szeptember 1., szombat
 
Fotók és slam poetry

Két fiatal, vásárhelyi születésű alkotónak nyílik rendhagyó kiállítása szeptember 9-én, vasárnap délután a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Sipka Bertalan és Jankó Attila tárlatát Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitja meg, s a vernisszázson bemutatják a két fiatal és további két alkotótársuk által közösen forgatott, 'MI' című kisfilmet is.

 

 

 


Bertalan és Attila ismeretsége a vásárhelyi Liszt Ferenc Általános Iskolában kezdődött, s mindketten a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban folytatták tanulmányaikat. A két diák együttműködésére az egyik szegedi szakközépiskola pályázati felhívása adott apropót. Bertalan fotózásban, míg Attila az úgynevezett slam-poetryban, a verselés modern formájában talált kifejezőeszközre, s a pályázaton Attila verseire „rímelő", Berci fotóiból álló közös projekttel vettek részt. Együttműködésük azonban nem ért véget a számukra különdíjat hozó pályázattal, a két fiatal folytatta a közös alkotást, amelynek eredményeit tavaly a szegedi gimnáziumukban rendezett kiállításon mutatták be.

 

Kettejük közös munkájának kibővítését a tavaly megjelent, a V4 országainak diákjait célzó pályázat hozta. A nemzetközi pályázat zsűrije az identitás témakörében várt alkotásokat, amelyet rövidfilm keretében valósítottak meg a fialok, akikhez csatlakozott két iskolatársuk, a grafika területén alkotó Ács Zsófia és a zongorista-zeneszerző Szép-Gergely Zsófia. A rövidfilmben az alkotók értékeikről és a művészetnek az életükben betöltött szerepéről vallanak, s a magyarországi elődöntőjén, a fővárosi Ludwig Múzeumban a filmmel és az diákok által bemutatott performansszal elnyerték a zsűri tetszését, akik a Brnóban megrendezett nemzetközi seregszemlére a „Szegedi Radnótisok" nevet választó csapatot juttatta tovább. Itt a négy visegrádi ország mellett a német fiatalokkal együtt mutatkozhattak be, s a helyi Morva Múzeumban egy hónapon át látható volt a magyar diákok alkotása.

 

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ pártfogásába vette a diákok kezdeményezését, hogy a szegedi tárlat óta újabb képekkel bővült kiállítást a vásárhelyi közönség is láthassa, így a vásárhelyi kultúrközpontban szeptember 9-én 16 órakor kezdődő megnyitón nemcsak a képekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, de láthatják a Budapesten és Brnóban is sikert elért kisfilmet és a „Szegedi Radnótisok" performanszát is.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Donka Gergely kiállítás a Vásárhelyi Művésztelepen

Donka Gergely kiállítás a Vásárhelyi...

Alkotások a végtelen, a valószerűtlenség és a valószínűség tükrében.Érdekes...
Csak a szalagház visszabontása a járható út

Csak a szalagház visszabontása a járható út

A Modern Városok porgram szerint valamikor bontani fogják a szalagházat, így nem engedélyezik a városnak a...
 

És ezt már olvasta?

Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában
Ismét Platán Hét a Varga Tamás iskolában A 2001 óta hagyománnyá vált egy olyan rendhagyó programsorozat az iskolában, ahol bemutatják tevékenységeik sokszínűségét.
 
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel
Kint a hó - bent a játék záporozott hazai győzelemmel Az NB I/B Zöld csoportjának 12. fordulóján a bajnokság két legjobb formában lévő csapata csapott össze egymással.
 
Bölcsödében lopott a mindszenti nő
Bölcsödében lopott a mindszenti nő Az intézmény igazgatójának feltűnt az idegen, rendőrt hívott. Az asszony ellen lopás vétsége miatt indult eljárás.
 
Két ügyben született döntés
Két ügyben született döntés Két személyiségi jogi pert is elvesztett a hódmezővásárhelyi polgármester a Szegedi Törvényszéken pénteken. Milliós pénzbüntetésekre ítélték Márki-Zay Pétert.
 
Vásárhelyi a legeredményesebb cég
Vásárhelyi a legeredményesebb cég A gazdasági szakemberek számára nem volt meglepetés, hogy a nagykereskedelmi cég 5 százalékkal növelte árbevételét a megelőző évhez képest.
 
Újabb 5 évet kapott a Rádió7
Újabb 5 évet kapott a Rádió7 Várható volt, hogy a hódmezővásárhelyi központú, de kisteleki és makói frekvenciával is rendelkező adó új tulajdonosai számára kedvező döntés születik.
 
Új fejlesztések a Németh László Városi Könyvtárban
Új fejlesztések a Németh László Városi Könyvtárban Vásárhely kulturális élete egyik bástyájának számító intézménye most egy igényesen kialakított oktatóteremmel, zeneszobával és számítógépekkel gazdagodott. Képekkel.