Kultúra, oktatásFotók és slam poetry

2018. szeptember 1., szombat
 
Fotók és slam poetry

Két fiatal, vásárhelyi születésű alkotónak nyílik rendhagyó kiállítása szeptember 9-én, vasárnap délután a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Sipka Bertalan és Jankó Attila tárlatát Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitja meg, s a vernisszázson bemutatják a két fiatal és további két alkotótársuk által közösen forgatott, 'MI' című kisfilmet is.

 

 

 


Bertalan és Attila ismeretsége a vásárhelyi Liszt Ferenc Általános Iskolában kezdődött, s mindketten a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban folytatták tanulmányaikat. A két diák együttműködésére az egyik szegedi szakközépiskola pályázati felhívása adott apropót. Bertalan fotózásban, míg Attila az úgynevezett slam-poetryban, a verselés modern formájában talált kifejezőeszközre, s a pályázaton Attila verseire „rímelő", Berci fotóiból álló közös projekttel vettek részt. Együttműködésük azonban nem ért véget a számukra különdíjat hozó pályázattal, a két fiatal folytatta a közös alkotást, amelynek eredményeit tavaly a szegedi gimnáziumukban rendezett kiállításon mutatták be.

 

Kettejük közös munkájának kibővítését a tavaly megjelent, a V4 országainak diákjait célzó pályázat hozta. A nemzetközi pályázat zsűrije az identitás témakörében várt alkotásokat, amelyet rövidfilm keretében valósítottak meg a fialok, akikhez csatlakozott két iskolatársuk, a grafika területén alkotó Ács Zsófia és a zongorista-zeneszerző Szép-Gergely Zsófia. A rövidfilmben az alkotók értékeikről és a művészetnek az életükben betöltött szerepéről vallanak, s a magyarországi elődöntőjén, a fővárosi Ludwig Múzeumban a filmmel és az diákok által bemutatott performansszal elnyerték a zsűri tetszését, akik a Brnóban megrendezett nemzetközi seregszemlére a „Szegedi Radnótisok" nevet választó csapatot juttatta tovább. Itt a négy visegrádi ország mellett a német fiatalokkal együtt mutatkozhattak be, s a helyi Morva Múzeumban egy hónapon át látható volt a magyar diákok alkotása.

 

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ pártfogásába vette a diákok kezdeményezését, hogy a szegedi tárlat óta újabb képekkel bővült kiállítást a vásárhelyi közönség is láthassa, így a vásárhelyi kultúrközpontban szeptember 9-én 16 órakor kezdődő megnyitón nemcsak a képekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, de láthatják a Budapesten és Brnóban is sikert elért kisfilmet és a „Szegedi Radnótisok" performanszát is.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Donka Gergely kiállítás a Vásárhelyi Művésztelepen

Donka Gergely kiállítás a Vásárhelyi...

Alkotások a végtelen, a valószerűtlenség és a valószínűség tükrében.Érdekes...
Csak a szalagház visszabontása a járható út

Csak a szalagház visszabontása a járható út

A Modern Városok porgram szerint valamikor bontani fogják a szalagházat, így nem engedélyezik a városnak a...
 

És ezt már olvasta?

Múzeumok éjszakája - Sokszínű programok Csongrád megyében
Múzeumok éjszakája - Sokszínű programok Csongrád megyében Szegeden izgalmas detektív játékot rendeznek, Hódmezővásárhelyen Tornyai János élete és művészete a rendezvény fő témája, Szentesen a magyar űrutazásról nyílik kiállítás, Makón a magyarországi fehérhímzéseket mutatják be.
 
Jó híre van a világban a Szegedi Tudományegyetemnek
Jó híre van a világban a Szegedi Tudományegyetemnek A ranglista értékelése szerint a kutatás, fejlesztés és innováció nemzetközi szinten elismert. Ebben erőteljesen részt vesz a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar is.
 
Nemzetközi konferencia volt Hódmezővásárhelyen
Nemzetközi konferencia volt Hódmezővásárhelyen Június második hetében nemzetközi találkozó helyszíne volt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége.
 
Hat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján
Hat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján

Június 22-én, szombaton este ismét megnyílnak Hódmezővásárhely múzeumai is. Izgalmas programok élménytelivé varázsolják a Múzeumok Éjszakáját.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megemlékezés és könyvbemutató
Megemlékezés és könyvbemutató A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékeztek a zsinagógában, majd a zsinagóga melleti kiállítóhelyen mutatták be Nagy Gyöngyi, zsidó katonák sorsát ismertető könyvét.
 
470 vásárhelyi mártír emléknapja
470 vásárhelyi mártír emléknapja 1944-ben június 16-án hurcolták el a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai napig is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja.