Kultúra, oktatásFotók és slam poetry

2018. szeptember 1., szombat
 
Fotók és slam poetry

Két fiatal, vásárhelyi születésű alkotónak nyílik rendhagyó kiállítása szeptember 9-én, vasárnap délután a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Sipka Bertalan és Jankó Attila tárlatát Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitja meg, s a vernisszázson bemutatják a két fiatal és további két alkotótársuk által közösen forgatott, 'MI' című kisfilmet is.

 

 

 


Bertalan és Attila ismeretsége a vásárhelyi Liszt Ferenc Általános Iskolában kezdődött, s mindketten a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban folytatták tanulmányaikat. A két diák együttműködésére az egyik szegedi szakközépiskola pályázati felhívása adott apropót. Bertalan fotózásban, míg Attila az úgynevezett slam-poetryban, a verselés modern formájában talált kifejezőeszközre, s a pályázaton Attila verseire „rímelő", Berci fotóiból álló közös projekttel vettek részt. Együttműködésük azonban nem ért véget a számukra különdíjat hozó pályázattal, a két fiatal folytatta a közös alkotást, amelynek eredményeit tavaly a szegedi gimnáziumukban rendezett kiállításon mutatták be.

 

Kettejük közös munkájának kibővítését a tavaly megjelent, a V4 országainak diákjait célzó pályázat hozta. A nemzetközi pályázat zsűrije az identitás témakörében várt alkotásokat, amelyet rövidfilm keretében valósítottak meg a fialok, akikhez csatlakozott két iskolatársuk, a grafika területén alkotó Ács Zsófia és a zongorista-zeneszerző Szép-Gergely Zsófia. A rövidfilmben az alkotók értékeikről és a művészetnek az életükben betöltött szerepéről vallanak, s a magyarországi elődöntőjén, a fővárosi Ludwig Múzeumban a filmmel és az diákok által bemutatott performansszal elnyerték a zsűri tetszését, akik a Brnóban megrendezett nemzetközi seregszemlére a „Szegedi Radnótisok" nevet választó csapatot juttatta tovább. Itt a négy visegrádi ország mellett a német fiatalokkal együtt mutatkozhattak be, s a helyi Morva Múzeumban egy hónapon át látható volt a magyar diákok alkotása.

 

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ pártfogásába vette a diákok kezdeményezését, hogy a szegedi tárlat óta újabb képekkel bővült kiállítást a vásárhelyi közönség is láthassa, így a vásárhelyi kultúrközpontban szeptember 9-én 16 órakor kezdődő megnyitón nemcsak a képekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, de láthatják a Budapesten és Brnóban is sikert elért kisfilmet és a „Szegedi Radnótisok" performanszát is.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Donka Gergely kiállítás a Vásárhelyi Művésztelepen

Donka Gergely kiállítás a Vásárhelyi...

Alkotások a végtelen, a valószerűtlenség és a valószínűség tükrében.Érdekes...
Csak a szalagház visszabontása a járható út

Csak a szalagház visszabontása a járható út

A Modern Városok porgram szerint valamikor bontani fogják a szalagházat, így nem engedélyezik a városnak a...
 

És ezt már olvasta?

A test és a lélek jótéteményese
A test és a lélek jótéteményese Ilyen növekvő népszerűség mellett, Vásárhely pozitív utópisztikus képe a legfeszesebb popsik és kockás hasak városaként körvonalazódik
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.7.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák
Újabb díjat söpörtek be a Klímanócskák Budapesten a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének éves találkozóján nem kis meglepetésre, egy hódmezővásárhelyi programot díjaztak.
 
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen
Makói alkotók mutatkoznak be Vásárhelyen A makói Natura Marosmenti Művésztelep huszonegy alkotójának közel hetven műve látható a Tornyai János Múzeum pénteken megnyílt kiállításán. Képekkel.
 
Összejött a szezon első veresége
Összejött a szezon első veresége Egészen a végjátékig fej-fej mellett haladt a Kosársuli és az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC, a szoros találkozó látképe már az első percekben felsejlett.
 
Radnóti Miklósról Szegeden
Radnóti Miklósról Szegeden A rendezvényen részt vett Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője is.
 
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Egy hónap múlva nyílik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark Az Arborétum mellett, Szarvas másik büszkeségéről kevesebb szó esik, holott interaktív kiállítások mellett, állatpark, tanösvények várják a család minden tagját.