Kultúra, oktatásForró István különdíjas lett Mezőtúron

2018. június 2., szombat
 
Forró István különdíjas lett Mezőtúron

A Hagyományok Háza, Mezőtúr Város Önkormányzata, Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. és a Túri Fazekas Múzeum régi, ritkán használt díszítési technikák témában hirdette meg a XIV. Alföldi Fazekas Triennálét, amely május 31-én, csütörtökön délelőtt nyílt meg a Túri Fazekas Múzeumban.

 

 

 

 

 


A triennále pályázatát meghirdetők - a Hagyományok Háza és a helyi rendezők -a díszítést helyezték előtérbe: régi, ritkán használt díszítési technikák újraélesztését, továbbfejlesztését várták a fazekasoktól. A tárlat díjazott darabjait később Budapesten is bemutatják.

A pályázaton 38 alkotó indult 154 készlettel vagy tárggyal. A nagydíjat a rábapatonai Káldi Károly, míg a két első díjat a dunaszentgyörgyi Győri Erzsébet és a gerjeni Kozák Éva kapta. Második lett a hódmezővásárhelyi Szénási János (Erről külön cikkben számoltunk be, amelyet a lap alján olvashatnak!)

Emellett majdnem egy tucatnyi különdíjat is odaítéltek. A különdíjasok között volt Forró István szintén hódmezővásárhelyi fazekas is.

 

Forró István a 602-es Ipari Szakmunkásképző Iskolába járt, amelynek gyakorlati helye a Majolikagyárban történt, de rendszeresen visszajárt Vékony Sándor műhelyébe, Itt nemcsak a mesterfogásokat, de a festést, díszítést is alaposan megismerte. Termékeit azóta is a vásárhelyi népi kerámia motívumokkal díszíti

1986-ban hozta létre saját műhelyét, ahol kezdetben mázatlan edényeket készített és fatüzes kemencében égetett. Jelenlegi edények forma -, szín és motívumvilága fokozatosan alakult ki.

 

Ezek készítésében nagy szerepet kapott felesége Ágoston Mária, akivel 2000 óta dolgoznak közösen, együtt teremtve meg saját stílusukat. Felesége porcelánfestést tanult, szintén a Majolikagyárban kezdte pályáját. Szakmai fejlődését ő is különböző mestereknél gyűjtött tapasztalataival szerezte.

Forró István 2016-ban ünnepelte 60. születésnapját, és a kerek évfordulóra (Ágoston Máriával közös) életmű kiállítása nyílt a Tornyai János Múzeumban. A megnyitón mondta Nagy Vera: „Nagyon jól tükrözi azt a jelenséget, hogy egy alkotópár munkásságában hogyan rétegeződnek a vásárhelyi kerámia hagyományok különböző részei. Azok a hagyományok, amelyek nemcsak a 19. századi örökségünket foglalják magukba, hanem már a 20. századit is."

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Vásárhelyi fazekasmester a Triennálé díjazottak között 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A vásárhelyi képzőművészet keresztmetszete

A vásárhelyi képzőművészet keresztmetszete

A több mint másfélszáz festmény, szobor és grafika hűen reprezentálja a 20. századi...
Az Ótemplom apró titkai

Az Ótemplom apró titkai

A hódmezővásárhelyi református ótemplom történetéről tartott előadást a Tornyai János...
 

És ezt már olvasta?

Bronzérem Ukrajnában
Bronzérem Ukrajnában A legjobb négy között öklözhetett a Boxing Gym Vásárhely kiválósága az Ukrajnában megrendezett négynemzetes torna döntőjén.
 
Betegellátás harcászati körülmények között
Betegellátás harcászati körülmények között A vásárhelyi laktanya Egészségügyi Központjának katonái gyakorlatoztak.
 
Táncgála két estén át
Táncgála két estén át Telt házas előadásokon a BFMK hat gyermektánccsoportja ‑ kiegészülve az Árendás együttessel – különböző tájegységek táncait, népi játékait mutatta be. Képekkel.
 
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen
Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen Június 23-án Hódmezővásárhely hat helyszínnel kapcsolódik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatához.
 
Zentai diákok az Emlékpontban
Zentai diákok az Emlékpontban Hódmezővásárhely vajdasági testvérvárosából, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium ötvenfős diákcsoportja járt június 17-én az Emlékpontban.
 
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk!
Napfényben gazdag, rucaörömben szegény nyarat kívánunk! Egy sereg önkéntes, Márki-Zay Péter polgármester tevőleges közreműködésével éppen az iskolai vakáció kezdetére időzítve, igazi homokos plázst varázsolt a Holt Tisza partjára.
 
Szúnyogmentesítési nagyüzem
Szúnyogmentesítési nagyüzem Április 25-e óta ez volt a negyedik szúnyogirtási hadművelet Hódmezővásárhelyen és térségében. Mind a légi, mind a földi eljárás során deltametrint használnak.