Kultúra, oktatásForró István különdíjas lett Mezőtúron

2018. június 2., szombat
 
Forró István különdíjas lett Mezőtúron

A Hagyományok Háza, Mezőtúr Város Önkormányzata, Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. és a Túri Fazekas Múzeum régi, ritkán használt díszítési technikák témában hirdette meg a XIV. Alföldi Fazekas Triennálét, amely május 31-én, csütörtökön délelőtt nyílt meg a Túri Fazekas Múzeumban.

 

 

 

 

 


A triennále pályázatát meghirdetők - a Hagyományok Háza és a helyi rendezők -a díszítést helyezték előtérbe: régi, ritkán használt díszítési technikák újraélesztését, továbbfejlesztését várták a fazekasoktól. A tárlat díjazott darabjait később Budapesten is bemutatják.

A pályázaton 38 alkotó indult 154 készlettel vagy tárggyal. A nagydíjat a rábapatonai Káldi Károly, míg a két első díjat a dunaszentgyörgyi Győri Erzsébet és a gerjeni Kozák Éva kapta. Második lett a hódmezővásárhelyi Szénási János (Erről külön cikkben számoltunk be, amelyet a lap alján olvashatnak!)

Emellett majdnem egy tucatnyi különdíjat is odaítéltek. A különdíjasok között volt Forró István szintén hódmezővásárhelyi fazekas is.

 

Forró István a 602-es Ipari Szakmunkásképző Iskolába járt, amelynek gyakorlati helye a Majolikagyárban történt, de rendszeresen visszajárt Vékony Sándor műhelyébe, Itt nemcsak a mesterfogásokat, de a festést, díszítést is alaposan megismerte. Termékeit azóta is a vásárhelyi népi kerámia motívumokkal díszíti

1986-ban hozta létre saját műhelyét, ahol kezdetben mázatlan edényeket készített és fatüzes kemencében égetett. Jelenlegi edények forma -, szín és motívumvilága fokozatosan alakult ki.

 

Ezek készítésében nagy szerepet kapott felesége Ágoston Mária, akivel 2000 óta dolgoznak közösen, együtt teremtve meg saját stílusukat. Felesége porcelánfestést tanult, szintén a Majolikagyárban kezdte pályáját. Szakmai fejlődését ő is különböző mestereknél gyűjtött tapasztalataival szerezte.

Forró István 2016-ban ünnepelte 60. születésnapját, és a kerek évfordulóra (Ágoston Máriával közös) életmű kiállítása nyílt a Tornyai János Múzeumban. A megnyitón mondta Nagy Vera: „Nagyon jól tükrözi azt a jelenséget, hogy egy alkotópár munkásságában hogyan rétegeződnek a vásárhelyi kerámia hagyományok különböző részei. Azok a hagyományok, amelyek nemcsak a 19. századi örökségünket foglalják magukba, hanem már a 20. századit is."

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Vásárhelyi fazekasmester a Triennálé díjazottak között 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A vásárhelyi képzőművészet keresztmetszete

A vásárhelyi képzőművészet keresztmetszete

A több mint másfélszáz festmény, szobor és grafika hűen reprezentálja a 20. századi...
Az Ótemplom apró titkai

Az Ótemplom apró titkai

A hódmezővásárhelyi református ótemplom történetéről tartott előadást a Tornyai János...
 

És ezt már olvasta?

Kell a megoldás az aszály ellen
Kell a megoldás az aszály ellen A felszín feletti vizekből jelenleg 80 ezer hektárt öntöznek az országban, miközben a meglévő csatornák 200 ezer hektár öntözését tennék lehetővé.
 
Hiteles kép a magyar kortárs művészetről a Tornyaiban
Hiteles kép a magyar kortárs művészetről a Tornyaiban Félszáz alkotó egy híján száz, különféle technikával készült, gondolatiságukat és formanyelvüket közvetítő művét tekinthetik meg a látogatók
 
Augusztus 20-a Vásárhelyen
Augusztus 20-a Vásárhelyen Négy nap, két színpad, tucatnyi program, Gasztroudvar, borverseny és még sokminden más. Részletes program.
 
Szeretem Vásárhelyt
Szeretem Vásárhelyt Dr. Juhász Tünde, Walterné Böngyik Terézia, Rapcsák Katalin, Szenti Csilla, valamint Nagy Benjámin alapító tagok bejelentették egy új egyesület megalakulását.
 
A Boxing Gym Vásárhely is ott lesz a szegedi Fesztivál Kupán
A Boxing Gym Vásárhely is ott lesz a szegedi Fesztivál Kupán

A vásárhelyi egyesület tíz saját nevelésű fiatallal utazik a hétvégén Szegedre. A RakpartFeszt kísérőrendezvényeként öt nemzet ökölvívó tornáját rendezik.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.32.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2018.32.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban
Sokszínű képzőművészet a Tornyaiban Önmagáért beszél a Tornyai János Múzeumban az NKA Képzőművészeti Kollégium új kiállításánal címe: 25 év, 50 képzőművész, 99 alkotás. Képekkel.