BulvárFolytatódik a védőoltás kampány

2017. november 10., péntek
 
Folytatódik a védőoltás kampány

A védőoltást most azok a leánytanulók vehetik fel, akik betöltötték 12. életévüket és 2017 szeptemberében kezdték meg az általános iskola 7. évfolyamát.

 

 

 

 

 


Az oltásokat iskolai kampányoltás keretében lehet felvenni önkéntesen, a beadásához a szülő/gondviselő írásbeli nyilatkozata szükséges. A védettség kialakulásához két oltás szükséges, 6 hónap különbséggel. Idén a vakcina első adagját 2017 novemberében adják be az iskolaorvosok, a második oltást pedig 2017 tavaszán kapják meg a lányok.

 

Csongrád megyében az előzetes felméréseket követően a 7. osztályos lányok körében 1796 fő jogosult ebben a tanévben a térítésmentes védőoltásra, a kiosztott szülői nyilatkozatok 98,9 százalékát küldték vissza. Ebből 1339 fő igényelte az oltás beadását mely a jogosultak 74,5 százaléka. A tavalyi időszakhoz képest 4 százalékkal csökkent az oltást igénylők aránya.

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint Magyarországon az elmúlt tanévben beadott több mint 70 ezer védőoltást követően egyetlen súlyos, oltást követő esemény sem volt. Csongrád megyében sem jelentettek be oltást követő nemkívánatos eseményt.

 

A méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltást azok is beadathatnak maguknak, akik nem tartoznak a kampányoltási program célcsoportjába, hiszen gyógyszertári forgalomban – térítés ellenében – a vakcina hozzáférhető. Az oltóanyag vényköteles, ezért a háziorvos írhatja fel.

 

A Vásárhelyi Híreknek küldött tájékoztató szerint a kutatások szerint azok, akik megkapják a HPV elleni vakcinát, magas szintű védettséget élvezhetnek legalább nyolc éven keresztül, de várhatóan jóval tovább is. A hosszú távú védettség kialakulását jelenleg is vizsgálják. Emlékeztető oltás szükségességét még nem állapították meg, ám ha ismételt oltásra lenne szükség évek múlva, arról az érintettek értesítést fognak kapni.

A magyar nők körében a méhnyakrák okozta halálozás kiemelkedően magas, az Európai Uniós országok átlagának mintegy háromszorosa. Magyarországon éves szinten közel 1500 új megbetegedést észlelnek és sajnos közel 500 asszony halálát okozza ez a ráktípus. A humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltás igénylésének lehetőségét – amelynek célja a méhnyakrák megelőzése és az ebből adódó halálozás csökkentése – hazánkban a 2014/15-ös tanévben vezették be. A vakcina a HPV azon két típusa ellen nyújt védelmet, amelyek a méhnyakrákok 70 százalékának kialakulásáért felelősek.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

November 15-e a keresztféléves felvételi határideje

November 15-e a keresztféléves felvételi...

A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén először hirdetett mesterszakon keresztféléves képzést....
Nézzünk a jövőbe!

Nézzünk a jövőbe!

Kilenc hosszú hétvége és áthelyezett munkanap vár ránk 2018-ban. A munkanap áthelyezések miatt...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Egy nagy emberáldozatot követelő csata története
Egy nagy emberáldozatot követelő csata története Pintér István történelemtanár, amatőr történész mutatta be a tanulóknak az osztrák-magyar haderő által végrehajtott sikeres hadművelet történéseit. Képekkel!
 
Döntetlenre sikerült
Döntetlenre sikerült A HLKC előbb hazai pályán szenvedett nem várt, nagy-arányú vereséget, majd idegenben a mezőny egyik élcsapata ellen bravúros döntetlent ért el. 
 
Részvétnyilvánítások
Részvétnyilvánítások

Pártok, civilszervezetek, közéleti személyiségek részvétnyilvánításai, megemlékezései Almási István Hódmezővásárhely polgármesterének halálára.

(Folyamatosan frissül!)

 
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek
Kutyás nyugdíjasok tovább élnek A háziállatok csökkentik a magányt, ami egyébként nagyban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához és a demenciához. 
 
Elhunyt Almási István
Elhunyt Almási István Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy Almási István polgármester életének 73. évében elhunyt.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2017.46.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Együttérzés a kis lila polip segítségével
Együttérzés a kis lila polip segítségével A Szabadság téri óvodásoknak a Koraszülöttek Világnapján idén is olyan foglalkozások voltak, amelyek az együttérzést tudatosították. Képekkel!