BulvárFolytatódik a védőoltás kampány

2017. november 10., péntek
 
Folytatódik a védőoltás kampány

A védőoltást most azok a leánytanulók vehetik fel, akik betöltötték 12. életévüket és 2017 szeptemberében kezdték meg az általános iskola 7. évfolyamát.

 

 

 

 

 


Az oltásokat iskolai kampányoltás keretében lehet felvenni önkéntesen, a beadásához a szülő/gondviselő írásbeli nyilatkozata szükséges. A védettség kialakulásához két oltás szükséges, 6 hónap különbséggel. Idén a vakcina első adagját 2017 novemberében adják be az iskolaorvosok, a második oltást pedig 2017 tavaszán kapják meg a lányok.

 

Csongrád megyében az előzetes felméréseket követően a 7. osztályos lányok körében 1796 fő jogosult ebben a tanévben a térítésmentes védőoltásra, a kiosztott szülői nyilatkozatok 98,9 százalékát küldték vissza. Ebből 1339 fő igényelte az oltás beadását mely a jogosultak 74,5 százaléka. A tavalyi időszakhoz képest 4 százalékkal csökkent az oltást igénylők aránya.

 

A Csongrád Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint Magyarországon az elmúlt tanévben beadott több mint 70 ezer védőoltást követően egyetlen súlyos, oltást követő esemény sem volt. Csongrád megyében sem jelentettek be oltást követő nemkívánatos eseményt.

 

A méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltást azok is beadathatnak maguknak, akik nem tartoznak a kampányoltási program célcsoportjába, hiszen gyógyszertári forgalomban – térítés ellenében – a vakcina hozzáférhető. Az oltóanyag vényköteles, ezért a háziorvos írhatja fel.

 

A Vásárhelyi Híreknek küldött tájékoztató szerint a kutatások szerint azok, akik megkapják a HPV elleni vakcinát, magas szintű védettséget élvezhetnek legalább nyolc éven keresztül, de várhatóan jóval tovább is. A hosszú távú védettség kialakulását jelenleg is vizsgálják. Emlékeztető oltás szükségességét még nem állapították meg, ám ha ismételt oltásra lenne szükség évek múlva, arról az érintettek értesítést fognak kapni.

A magyar nők körében a méhnyakrák okozta halálozás kiemelkedően magas, az Európai Uniós országok átlagának mintegy háromszorosa. Magyarországon éves szinten közel 1500 új megbetegedést észlelnek és sajnos közel 500 asszony halálát okozza ez a ráktípus. A humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltás igénylésének lehetőségét – amelynek célja a méhnyakrák megelőzése és az ebből adódó halálozás csökkentése – hazánkban a 2014/15-ös tanévben vezették be. A vakcina a HPV azon két típusa ellen nyújt védelmet, amelyek a méhnyakrákok 70 százalékának kialakulásáért felelősek.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

November 15-e a keresztféléves felvételi határideje

November 15-e a keresztféléves felvételi...

A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén először hirdetett mesterszakon keresztféléves képzést....
Nézzünk a jövőbe!

Nézzünk a jövőbe!

Kilenc hosszú hétvége és áthelyezett munkanap vár ránk 2018-ban. A munkanap áthelyezések miatt...
 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést
A HFC már megkezdte a tavaszi felkészülést A felkészülési meccsen sok fiatal is szerepet kapott. A Bordánynak 10 gólt lőttek. Ők még a felkészülés elején járnak, mindamellett eggyel alacsonyabb osztályban érdekeltek.
 
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak
Nehéz dolga lesz a Kosársulinak Az utolsó percekben elveszített Tehetséges Fiatalok BP elleni mérkőzés után Nagykőrösön vendégszerepelnek. Ellenfelük a tabellán egy hellyel feljebb áll.
 
95 éves Dr. Virág Jánosné
95 éves Dr. Virág Jánosné Több díjjal  jutalmazták  37 évi pedagógiai munkájáért, aranydiplomát is kapott.
 
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye
Folytatódik az ittas vásárhelyi autós ámokfutó bírósági ügye

Hamarosan másodfokon folytatódik a 47-es úton a három éve készakarva balesetet okozó férfi tárgyalása. B. Balázs első fokon öt évet kapott.

 
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban
Reformáció vándorkiállítás az Ótemplomban Vasárnap a Reformáció 500 éves évfordulójára rendezett országos vetélkedő döntőjének vásárhelyi helyezettjeit  köszöntik és megnyitják a Vissza a gyökerekhez című vándorkiállítást.
 
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában
Az eltűnt nyugdíjvagyon nyomában Vásárhelyiek ezreit is érinti a nyugdíjas évekre félretett pénzük evesztése. Sovány vigasz, hogy most feljelentették mások mellett Orbán Viktort a Legfőbb Ügyészségen.
 
Nincs mérlegelési lehetőség
Nincs mérlegelési lehetőség Az egyik nyilatkozó szerint az alaphelyzet sem gömbölyű, a másik szerint a baloldal is legyen ott a választáson. Az alapszabályzat viszont mindenkit kötelez.