BulvárEzt látni kell!

2019. március 1., péntek
 
Ezt látni kell!

Ötleted sincs, miként lehetne a konyhát a háztartási gépekkel együtt észrevétlenül, mégis stílusosan „belesimítani” a nappali enteriőrjébe? El sem tudod képzelni, hogy a konyha száz százalékban eleget tehet az ergonómia kívánalmainak, miközben szobaszerű, otthonos hatást kelt? Gyere el március 1-3. között a Konyhakiállításra és inspirálódj a Lakberendezők Országos Szövetségének álomkonyhájából. A LOSZ szakértő csapata életre kelti 2019 legfrissebb trendjeit a Budapest Arénában. Ács Erzsébettel, a szövetség elnökével beszélgettünk.

 

 

 

 

 

 

Az évről évre frissülő divatszínek és burkolattípusok mellett mi a legfontosabb változás, ami a konyhában történt az elmúlt 10 évre vetítve?


Régen, a hagyományos falusi kultúrákban, a konyha központi eleme volt a lakótérnek. A családok alig fogyasztottak készételt, az alapanyagok raktározása, tárolása jóval nehezebb ügy volt, hiszen nem volt hűtőszekrény és fagyasztóláda, így az élelmiszerek feldolgozása és elkészítése időigényes munka volt. Később, az urbanizációval és a technika fejlődésével megváltozott minden, és a konyha szerepe háttérbe szorult. A világszinten, így hazánkban is javában zajló gasztroforradalom az elmúlt néhány év gyümölcse: újra trendi lett főzni, lekvárt készíteni, kolbászt tölteni, sok fiatalnak van kiskertje vagy balkonládákban nevelgetik a fűszernövényeket, koktélparadicsomot.


Illetve a főzés is megszűnt egyszemélyes, háziasszonyi feladatnak lenni.


Pontosan. A konyha nemcsak a főzés és étkezés központja lett, hanem a hely, ahol a barátokkal és a családdal időt töltünk, beszélgetünk. Az ételek elkészítése nem magányos tevékenység többé, hanem közösségi élmény, és a hétköznapi rohanást leszámítva nem kötelező rosszként, hanem kreatív kikapcsolódási lehetőségként tekintünk rá.


A megváltozott funkció mit jelent tervezési szempontból?


A praktikum és az esztétikum találkozása mindig is fontos volt a konyhában, de azáltal, hogy az elmúlt pár évben ennyire reflektorfénybe került, szinte a legnehezebb tervezési feladattá nőtte ki magát. A konyha ma önálló dizájn elem, amit ráadásul integrálni szeretnénk otthonunk többi helyiségébe. A alapanyagok minőségén kívül figyelembe kell venni az ergonómiai szempontokat, vagyis, hogy a rendelkezésre álló alapterületen belül a különböző főzési fázisoknak megfelelően legyenek elhelyezve a berendezések. A tervezést megelőzően komoly mélyinterjút kell készíteni a felhasználókkal, mert nem mindegy, hogy egy egyedülálló férfinek vagy egy négygyerekes családnak tervezzük azt a bizonyos konyhát. Egy jó szakembernek minden divaton túlmutató célja, hogy a végeredmény a megrendelők kedvére való legyen.


Miért érdemes ellátogatni március 1-3. között a Konyhakiállításra? Milyen lesz az enteriőr, amit a LOSZ csapata megálmodott? 


A Konyhakiállítás kihagyhatatlan program, az építkezés, felújítás előtt állóknak, de akkor is érdemes ellátogatni, ha valaki csupán rajong a konyhaművészetért, és kíváncsi az izgalmas megoldásokra, innovációkra. A háromnapos rendezvényen a szakma legnevesebb hazai képviselői mutatják be legfrissebb bútoraikat, kis- és nagygép újdonságaikat, eszközeiket a nagyközönség számára.
A LOSZ csapata abban próbál meg segíteni a látogatóknak, hogy egy egész amerikai konyhás lakásrészletet tervezett a helyszínre, a Budapest Arénába. A 108 négyzetméteres enteriőr stílusa jól tükrözi 2019 egyik fő trendirányzatát: nagyon modern, letisztult, ahol a természetes anyaghasználat és a természetközeli színek az uralkodók, a bútorok pedig a skandináv vonalat erősítik. A konyha elrendezése több szempontból is hátat fordít a konvencióknak, de a többi legyen meglepetés!

 

 
 
X
 

Olvassa el ezt is!

...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.

...mind hősök vagyunk, csupán a forma...

A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult...
Érmekincs a vásárhelyi földben

Érmekincs a vásárhelyi földben

A hazai régészet kimagasló eredményeihez Hódmezővásárhely két jelentős eszmei és anyagi...
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyen a futás ikonikus alakja
Vásárhelyen a futás ikonikus alakja Monspart Sarolta igazi táj- és hosszútávfutó-legenda, akiért az egész ország hónapokig aggódott, amikor egy kullancscsípés miatt majdnem meghalt
 
Tovább enyhül a belváros forgalma
Tovább enyhül a belváros forgalma Március 31-én adják át a Keleti elkerülő utat, amely Hódmezővásárhely központját naponta 2-3000-el kevesebb járművel tehermentesíti.
 
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért
Egészséghét a mindennapi egészséges életmódért Március 18-22-e között Egészséghetet szervezett az Oldalkosár utcai óvoda. Főszerepet kapott a szájhigiénia, a mozgás, a vízivás. Képekkel.
 
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik
Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik A makói Natura Marosmenti Művésztelep alkotóinak képei és plasztikái a Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg. Képekkel.
 
Erős ellenfél - még erősebb felállásban
Erős ellenfél - még erősebb felállásban Utolsó idegenbeli bajnokiján lépett pályára az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszában a Vásárhelyi Kosársuli. A siker most elmaradt.
 
Magyar kultúra és történelem testközelben
Magyar kultúra és történelem testközelben

A vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola egyik osztálya Erdélyben járt a Határtalanul pályázat finanszírozásában. Élménybeszámoló.

 
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel
A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élményekkel A 32 éves székkutasi tanár Viharsarok blues című új verseskötetét a Németh László Könyvtárban mutatja be  Beszélgetőtársa Arany-Tóth Katalin lesz.