BulvárEz sem lesz olcsó mulatság

2017. szeptember 19., kedd
 
Ez sem lesz olcsó mulatság

Mától elindult tengelysúlymérő rendszer az országban, többek között Hódmezővásárhely határában is az út mindkét oldalán

 

 

 

 

 

 

 

Jó ideje lehet már tudni, hogy a tavaly áprilisban elindított Véda-rendszer (az új mobil és fix traffipax rendszer) mellett egy másik eszköz is figyelni fogja az autósokat az utakon. A Nemzeti Tengelysúlymérő-rendszer (TSM) tesztelése már februárban elkezdődött, mostanra összesen 89 helyszínen szerelték fel a méréshez szükséges eszközöket. Ezek egyike a 47-es négysávos út 206. kilométerszelvény jobb és bal oldalán (Kopáncsnál). Sokan sebességmérőnek hiszik, azonban fix traffipax egészen másféleképpen néz ki.

Egyébként a 47-es úton a tehergépjárművek útdíj ellenőrzési (UD) rendszerét képező állomás tartószerkezetére kerültek fel a tengelysúly mérésére szolgáló készülékek, illetve az aszfaltba érzékelőket építettek be. 

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium néhány hete már jelezte, a tesztüzemből hamarosan éles működésre vált majd a rendszer. Ennek megfelelően szeptember 19-én kedden hivatalosan is elstartolt a TSM, így mostantól minden autó súlyát mérik majd, aki elhalad a telepített állomásnál. A hatóság elsősorban a túlsúlyos teherautókat akarja kiszűrni, de a mérőpontok minden autót érzékelnek és mérnek.

 

Vagyis a személyautósoknak is érdemes figyelni, mennyire van megpakolva az autó, mennyi a megengedett maximális súly, amellyel terhelhető. Az utánfutóval közlekedők is jó ha tisztában vannak, mekkora súlyt vontathatnak, legyen szó autószállításról, mezőgazdasági terményről, vagy akár lakókocsiról.  

 

Sajtóinformációk szerint bírságolni egyelőre nem fog a rendszer, az esetleges szabálytalanságok (túlsúly) miatt azonban már figyelmeztetést küldenek majd az üzembentartónak. Néhány hónap múlva azonban már büntetni is fog a TSM.

 

Hogy mi értelme a mérésnek? Íme néhány balesetveszély, amit a túlsúly okozhat:

rosszabb lesz a stabilitás,

romlik a kormányozhatóság,

a pótkocsi veszélyesen beleng,

vészhelyzetben a vezető ösztönösen nem a terhelésnek megfelelően reagál,

megnő a borulásveszély,

a jármű lassabban reagál az irányváltásra,

a súlypont megváltozásával csökken a stabilitás,

szokatlan viselkedés az ívmeneti szituációkban,

vészfékezés estén váratlan helyzet alakul ki.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vereség papírforma szerint

Vereség papírforma szerint

Bartók Csaba, a HLKC Felnőtt csapat vezetőedzője: Az esélyesebb és jobb csapat nyert. Az első pillanattól kezdve futottunk...
Szent Gellért Fesztivál Szegeden

Szent Gellért Fesztivál Szegeden

Igazi komolyzenei ritkaságok, fiatal hazai tehetségek, kamara- és katonazenekari koncert, valamint jótékonysági...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok
Belelendültek a vásárhelyi kézis lányok A HLKC-nak az eltúlzott arányú orosházi veresége után az NBI/B 6. fordulójában egyértelmű a cél volt a KSZSE ellen kiköszörülni a csorbát.
 
Az első világháborúban hősi halált katonák sírjait újították fel
Az első világháborúban hősi halált katonák sírjait újították fel Az evangélikus, a római katolikus és a görög keleti temetőben 66 hősi halált halt katona sírhelyét újították fel. 
 
Átadták a Tornyai-plakettet
Átadták a Tornyai-plakettet Keserü Ilona festőművész kapta a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet pénteken a vásárhelyi önkormányzat közgyűlésén adtak át..
 
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat
A neoavantgard jeles képviselője kapta a fődíjat Október 20-án Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város közgyűlésén vette át Keserü Ilona festőművész a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.
 
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem
Csend – Beszéd – Emlékezet – Üzenet - hogy ne felejtsen az utókor sem A vásárhelyi tanácskozás előtt az Emlékpont galériájában megnyitották Czingel Szilvia Szerelem papírrepülőn című kiállítását. Képekkel!
 
Tarolt a Veszprém
Tarolt a Veszprém Nagy arányú vereségbe szaladt bele a Vásárhelyi Kosársuli Veszprémben. A királynék városának csapata sikerével ismét bejelentette igényét az NBI B csoport bajnoki címére,
 
Leszívták - most megszívták
Leszívták - most megszívták Hódmezővásárhelyi telephelyeken levő gépkocsikból lopott üzemanyagot két helybéli férfi. A rendőrök elfogták, majd őrizetbe vették a tolvajokat.