BulvárEz sem lesz olcsó mulatság

2017. szeptember 19., kedd
 
Ez sem lesz olcsó mulatság

Mától elindult tengelysúlymérő rendszer az országban, többek között Hódmezővásárhely határában is az út mindkét oldalán

 

 

 

 

 

 

 

Jó ideje lehet már tudni, hogy a tavaly áprilisban elindított Véda-rendszer (az új mobil és fix traffipax rendszer) mellett egy másik eszköz is figyelni fogja az autósokat az utakon. A Nemzeti Tengelysúlymérő-rendszer (TSM) tesztelése már februárban elkezdődött, mostanra összesen 89 helyszínen szerelték fel a méréshez szükséges eszközöket. Ezek egyike a 47-es négysávos út 206. kilométerszelvény jobb és bal oldalán (Kopáncsnál). Sokan sebességmérőnek hiszik, azonban fix traffipax egészen másféleképpen néz ki.

Egyébként a 47-es úton a tehergépjárművek útdíj ellenőrzési (UD) rendszerét képező állomás tartószerkezetére kerültek fel a tengelysúly mérésére szolgáló készülékek, illetve az aszfaltba érzékelőket építettek be. 

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium néhány hete már jelezte, a tesztüzemből hamarosan éles működésre vált majd a rendszer. Ennek megfelelően szeptember 19-én kedden hivatalosan is elstartolt a TSM, így mostantól minden autó súlyát mérik majd, aki elhalad a telepített állomásnál. A hatóság elsősorban a túlsúlyos teherautókat akarja kiszűrni, de a mérőpontok minden autót érzékelnek és mérnek.

 

Vagyis a személyautósoknak is érdemes figyelni, mennyire van megpakolva az autó, mennyi a megengedett maximális súly, amellyel terhelhető. Az utánfutóval közlekedők is jó ha tisztában vannak, mekkora súlyt vontathatnak, legyen szó autószállításról, mezőgazdasági terményről, vagy akár lakókocsiról.  

 

Sajtóinformációk szerint bírságolni egyelőre nem fog a rendszer, az esetleges szabálytalanságok (túlsúly) miatt azonban már figyelmeztetést küldenek majd az üzembentartónak. Néhány hónap múlva azonban már büntetni is fog a TSM.

 

Hogy mi értelme a mérésnek? Íme néhány balesetveszély, amit a túlsúly okozhat:

rosszabb lesz a stabilitás,

romlik a kormányozhatóság,

a pótkocsi veszélyesen beleng,

vészhelyzetben a vezető ösztönösen nem a terhelésnek megfelelően reagál,

megnő a borulásveszély,

a jármű lassabban reagál az irányváltásra,

a súlypont megváltozásával csökken a stabilitás,

szokatlan viselkedés az ívmeneti szituációkban,

vészfékezés estén váratlan helyzet alakul ki.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vereség papírforma szerint

Vereség papírforma szerint

Bartók Csaba, a HLKC Felnőtt csapat vezetőedzője: Az esélyesebb és jobb csapat nyert. Az első pillanattól kezdve futottunk...
Szent Gellért Fesztivál Szegeden

Szent Gellért Fesztivál Szegeden

Igazi komolyzenei ritkaságok, fiatal hazai tehetségek, kamara- és katonazenekari koncert, valamint jótékonysági...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Gólból hét, esőből nagyon sok esett
Gólból hét, esőből nagyon sok esett A régi vicc a Hódmezővásárhely - Szőreg meccs analógiájára is átfordítható: akkor kell focizni, amikor jól esik. Szombaton jól esett, a csapatok pedig fociztak is.
 
Nagyon értékes győzelem
Nagyon értékes győzelem A győri idegenbeli sikert követően szombaton este hazai pályán is győzni tudott a Vásárhelyi Kosársuli. A Honvéd ellen végig vezetve, 14 ponttal tudtak diadalmaskodni.
 
Gardenexpo: lazíts a zöldben!
Gardenexpo: lazíts a zöldben! Különleges magyar szabadalommal, a legfrissebb kültéri trendekkel és több ezer meseszép orchideával vár a Gardenexpo!
 
Baleset volt az algyői Tisza hídon
Baleset volt az algyői Tisza hídon A balesetben egy személy súlyos sérülést szenvedett. Az érintett útvonalon órákig teljes illetve részleges útlezárás volt érvényben.
 
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak
Vásárhelyi élményei meghatározóak voltak Geszler Mária ötven éve kerámiaművészként alkot, pályájára nagy hatást gyakorolt Hódmezővásárhely. Március 15-én Kossuth-díjjal tüntették kia a Parlamentben. 
 
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter
Ünnepi beszédét a kampánynak szentelte Márki-Zay Péter Aki az összefogás ellen dolgozik, az áruló, és elveszítik legitimációjukat az ellenzéki pártok, ha nem fognak össze.
 
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai
Hódmezővásárhely Pro Urbe díjasai Március 15-e alkalmából Hódmezővásárhely város Pro Urbe díjat adományozott Ambrus Sándornak, Dr. Dömötör Jánosnak és Szénási Jánosnak.