BulvárEz sem lesz olcsó mulatság

2017. szeptember 19., kedd
 
Ez sem lesz olcsó mulatság

Mától elindult tengelysúlymérő rendszer az országban, többek között Hódmezővásárhely határában is az út mindkét oldalán

 

 

 

 

 

 

 

Jó ideje lehet már tudni, hogy a tavaly áprilisban elindított Véda-rendszer (az új mobil és fix traffipax rendszer) mellett egy másik eszköz is figyelni fogja az autósokat az utakon. A Nemzeti Tengelysúlymérő-rendszer (TSM) tesztelése már februárban elkezdődött, mostanra összesen 89 helyszínen szerelték fel a méréshez szükséges eszközöket. Ezek egyike a 47-es négysávos út 206. kilométerszelvény jobb és bal oldalán (Kopáncsnál). Sokan sebességmérőnek hiszik, azonban fix traffipax egészen másféleképpen néz ki.

Egyébként a 47-es úton a tehergépjárművek útdíj ellenőrzési (UD) rendszerét képező állomás tartószerkezetére kerültek fel a tengelysúly mérésére szolgáló készülékek, illetve az aszfaltba érzékelőket építettek be. 

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium néhány hete már jelezte, a tesztüzemből hamarosan éles működésre vált majd a rendszer. Ennek megfelelően szeptember 19-én kedden hivatalosan is elstartolt a TSM, így mostantól minden autó súlyát mérik majd, aki elhalad a telepített állomásnál. A hatóság elsősorban a túlsúlyos teherautókat akarja kiszűrni, de a mérőpontok minden autót érzékelnek és mérnek.

 

Vagyis a személyautósoknak is érdemes figyelni, mennyire van megpakolva az autó, mennyi a megengedett maximális súly, amellyel terhelhető. Az utánfutóval közlekedők is jó ha tisztában vannak, mekkora súlyt vontathatnak, legyen szó autószállításról, mezőgazdasági terményről, vagy akár lakókocsiról.  

 

Sajtóinformációk szerint bírságolni egyelőre nem fog a rendszer, az esetleges szabálytalanságok (túlsúly) miatt azonban már figyelmeztetést küldenek majd az üzembentartónak. Néhány hónap múlva azonban már büntetni is fog a TSM.

 

Hogy mi értelme a mérésnek? Íme néhány balesetveszély, amit a túlsúly okozhat:

rosszabb lesz a stabilitás,

romlik a kormányozhatóság,

a pótkocsi veszélyesen beleng,

vészhelyzetben a vezető ösztönösen nem a terhelésnek megfelelően reagál,

megnő a borulásveszély,

a jármű lassabban reagál az irányváltásra,

a súlypont megváltozásával csökken a stabilitás,

szokatlan viselkedés az ívmeneti szituációkban,

vészfékezés estén váratlan helyzet alakul ki.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vereség papírforma szerint

Vereség papírforma szerint

Bartók Csaba, a HLKC Felnőtt csapat vezetőedzője: Az esélyesebb és jobb csapat nyert. Az első pillanattól kezdve futottunk...
Szent Gellért Fesztivál Szegeden

Szent Gellért Fesztivál Szegeden

Igazi komolyzenei ritkaságok, fiatal hazai tehetségek, kamara- és katonazenekari koncert, valamint jótékonysági...

 

Szóljon hozzá Ön is!

És ezt már olvasta?

Profitmilliárdok jó hátszél segítségével
Profitmilliárdok jó hátszél segítségével Egy hódmezővásárhelyi cég érte el a megyében a legnagyobb árbevételt. Ez talán csak a gazdasági életben járatosaknak nem meglepő.
 
Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél
Erdősítés a mártélyi üdülőterületnél

Nagyszabású erdősítés kezdődött a Mártélyi Holtág területén és környékén. Több tízezer facsemete ültetését kezdték meg a Kiskunsági Nemzeti Park dolgozói.

 
Támadásban és védekezésben keményen oda kell tenni magukat
Támadásban és védekezésben keményen oda kell tenni magukat Ismét kemény mérkőzés előtt áll a Vásárhelyi Kosársuli, igaz nem a bajnokságban kell majd bizonyítania a kék-sárgáknak.
 
A szent pirítós készítő
A szent pirítós készítő Ütős ajándék az idei karácsonyfa alá. Kétszeresen is hasznos ajándék, mert amikor a Jézus képpel kiugrik a pirítós, rögtön meg lehet neki köszönni a napi betevőt, a forgalmazó cég reklámja szerint.
 
Ismét akcióban a Klímanócskák
Ismét akcióban a Klímanócskák Piros ruhában nagy sereg óvodás szív alakban ülte körbe a sok ajándéknak szánt ruhát, cipőt, játékot. Ők már tudják, mit jelent valaminek az igazi értéke. Képekkel!
 
Hódmezővásárhelyen járt a honvédelmi miniszter
Hódmezővásárhelyen járt a honvédelmi miniszter

A kétnapos határlátogatás első napján a honvédelmi tárcavezető az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyáját kereste fel. Képekkel! 

 

 
Újabb ügyintézési lehetőség a Kormányhivatalban
Újabb ügyintézési lehetőség a Kormányhivatalban Hódmezővásárhelyen az Ady Endre úti Kormányhivatal épületébe költözik a Földhivatali és a Foglalkoztatási Osztály.