BulvárEz sem lesz olcsó mulatság

2017. szeptember 19., kedd
 
Ez sem lesz olcsó mulatság

Mától elindult tengelysúlymérő rendszer az országban, többek között Hódmezővásárhely határában is az út mindkét oldalán

 

 

 

 

 

 

 

Jó ideje lehet már tudni, hogy a tavaly áprilisban elindított Véda-rendszer (az új mobil és fix traffipax rendszer) mellett egy másik eszköz is figyelni fogja az autósokat az utakon. A Nemzeti Tengelysúlymérő-rendszer (TSM) tesztelése már februárban elkezdődött, mostanra összesen 89 helyszínen szerelték fel a méréshez szükséges eszközöket. Ezek egyike a 47-es négysávos út 206. kilométerszelvény jobb és bal oldalán (Kopáncsnál). Sokan sebességmérőnek hiszik, azonban fix traffipax egészen másféleképpen néz ki.

Egyébként a 47-es úton a tehergépjárművek útdíj ellenőrzési (UD) rendszerét képező állomás tartószerkezetére kerültek fel a tengelysúly mérésére szolgáló készülékek, illetve az aszfaltba érzékelőket építettek be. 

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium néhány hete már jelezte, a tesztüzemből hamarosan éles működésre vált majd a rendszer. Ennek megfelelően szeptember 19-én kedden hivatalosan is elstartolt a TSM, így mostantól minden autó súlyát mérik majd, aki elhalad a telepített állomásnál. A hatóság elsősorban a túlsúlyos teherautókat akarja kiszűrni, de a mérőpontok minden autót érzékelnek és mérnek.

 

Vagyis a személyautósoknak is érdemes figyelni, mennyire van megpakolva az autó, mennyi a megengedett maximális súly, amellyel terhelhető. Az utánfutóval közlekedők is jó ha tisztában vannak, mekkora súlyt vontathatnak, legyen szó autószállításról, mezőgazdasági terményről, vagy akár lakókocsiról.  

 

Sajtóinformációk szerint bírságolni egyelőre nem fog a rendszer, az esetleges szabálytalanságok (túlsúly) miatt azonban már figyelmeztetést küldenek majd az üzembentartónak. Néhány hónap múlva azonban már büntetni is fog a TSM.

 

Hogy mi értelme a mérésnek? Íme néhány balesetveszély, amit a túlsúly okozhat:

rosszabb lesz a stabilitás,

romlik a kormányozhatóság,

a pótkocsi veszélyesen beleng,

vészhelyzetben a vezető ösztönösen nem a terhelésnek megfelelően reagál,

megnő a borulásveszély,

a jármű lassabban reagál az irányváltásra,

a súlypont megváltozásával csökken a stabilitás,

szokatlan viselkedés az ívmeneti szituációkban,

vészfékezés estén váratlan helyzet alakul ki.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Vereség papírforma szerint

Vereség papírforma szerint

Bartók Csaba, a HLKC Felnőtt csapat vezetőedzője: Az esélyesebb és jobb csapat nyert. Az első pillanattól kezdve futottunk...
Szent Gellért Fesztivál Szegeden

Szent Gellért Fesztivál Szegeden

Igazi komolyzenei ritkaságok, fiatal hazai tehetségek, kamara- és katonazenekari koncert, valamint jótékonysági...

 

És ezt már olvasta?

A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét
A lőtéren ellenőrizték a rajok felkészültségi szintjét Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoport gyakorlatozott.
 
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt
Útlevél ellenőrzéskor át akarta verni a határőrt Nem volt elég a honosítással kapott kettős állampolgárság, magyar útlevelet is akart szerezni, egészen fifikás módon. Börtön lett a vége.
 
Fürdési tilalom a Mártély holtágon
Fürdési tilalom a Mártély holtágon Rossz hír, pláne mivel a következő napokban igazi nyaraló időt prognosztizál a meteorológia, hogy alig két hét után, ismét kikerült a fürödni tilos tábla a Mártélyi szabadstrandra.
 
Súlyos baleset Vásárhely közelében
Súlyos baleset Vásárhely közelében

Július 18-án a kora délutáni órákban baleset történt a 45-ös főút Szentes és Hódmezővásárhely közötti szakaszán.

 
Vásárhelyi betörők rendőrkézen
Vásárhelyi betörők rendőrkézen Néhány nap alatt egy, a városban történt lakásbetörést derítettek fel a hódmezővásárhelyi rendőrök. A bűncselekménnyel kapcsolatba 3 férfit előállítottak.
 
90 éves Lantos László Imre
90 éves Lantos László Imre A Volánnál  tehertaxisként dolgozott, majd személyi taxisként ment nyugdíjba.
 
Ifjú Állatbarátok Tábora Szegeden
Ifjú Állatbarátok Tábora Szegeden A szegedi Állatvédelmi Kontaktpontjában nyári tábort szervez az Országos Állatvédelmi Alapítvány 6-12 év közötti gyermekek jelentkezését várják.